Geen mensenrechtendiscussie op China Festival

Icoon Binnenlands nieuwsOrganisatoren van het Amsterdam China Festival hebben samen met de Chinese ambassade in ons land druk uitgeoefend op politiek en cultureel centrum De Balie in Amsterdam om twee debatavonden over de mensenrechten in China tegen te houden. Dat beweren De Balie en Amnesty International.

In het kader van het China Festival had De Balie mensenrechtenactivist Harry Wu en de Chinese moslima Rebiya Kadeer uitgenodigd. De debatavonden maakten deel uit van een serie debatten en een tentoonstelling. Alleen de mensenrechtendebatten vielen buiten de subsidie van het China Festival, zo kreeg De Balie van de organisatie te horen. Daarbij vroeg de festivalorganisatie of 'dit wel verstandig was om te doen' en 'of dit niet op een ander tijdstip kon'. De Chinese ambassade meldde het 'heel vervelend' te vinden als de avonden zouden doorgaan.

Het Amsterdam China Festival is vandaag begonnen, en besteedt veel aandacht aan Chinese kunst en cultuur, van muziek, dans en opera, tot film, fotografie en beeldende kunst. De Balie zal de discussies over de mensenrechten overigens gewoon houden. Op 5 oktober is het woord aan Rebiya Kadeer, die het zal hebben over de rechten van minderheden in China, en op 7 oktober komt Harry Wu aan bod.