Secret Mega Hidden Coole Extra Bonus Content

Met een oorverdovend lawaai scheurt mijn pimpende uberbolide door het circuit. Ik slacht alle gangsta's af die mijn pad kruisen en werp mijn zwaar overgespecificeerde vehikel in een drift waar Colin McRae nog in zijn broek zou van pissen. Ik ben op weg naar de Secret Mega Hidden Coole Extra Bonus Content! Want weet je; als ik dit level helemaal uitspeel, dan heb ik alle levels uitgespeeld. Mijn voertuig kan niet cooler dan dit worden, maar er is mij aan het begin van het level een setje nieuwe bumpers beloofd! En die moet ik hebben!

Hoe vaak zie je dat niet de laatste tijd? Men verlengt een game door middel van middelmatige extra's die eigenlijk helemaal niets toevoegen aan de game zelf. Je gaat er niet opeens beter van gamen, je adrenaline gaat er niet sneller van door je bloedbaan en verwacht ook geen superleuke nieuwe levels. Wat je krijgt is te vergelijken met de kers op je slagroomgebak. Het ziet er leuk uit en maakt het feestje af, maar om nou te zeggen dat je per se alleen die kers wil? Nou nee. Het slagroomgebak moet lekker zijn, anders begin ik al helemaal niet aan die kers.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je moet het tegenwoordig eerst unlocken. Ik wil verdomme nu op de Nürburgring scheuren in een Ferrari en niet eerst tachtig keer oefenen op een landweggetje in the middle of nowhere in een Fiat Stilo. Waarom moet ik eerst vijf levels doorwandelen met een flutpistool voordat ik eindelijk de vijanden te lijf kan gaan met een BFG? Kan iemand mij uitleggen waarom ik eerst twintig powerups nodig heb voordat ik ook maar enige kans maak een eindbaas te verslaan?

Bij een (MMO)RPG kan ik het begrijpen. Je character begint aan het begin van zijn leven/avontuur en loopt een aantal fases door. Je character maakt deel uit van het grote verhaal en dient zodoende ervaring op te doen voordat hij beter kan worden. Zo zit het hele D&D in elkaar. Maar bij een arcade word ik er behoorlijk flauw van. Of je healthbar nu 1% of 900% vol zit, je poppetje loopt toch dezelfde snelheid. Niet genoeg op de trommel gemept? Vette pech, ga het level maar lekker overnieuw doen, want nu heb je niet genoeg medailles om naar de volgende wereld te gaan. Is dat nu gameplay? Laat me niet lachen.

Gameplay is mij continu vermakelijk bezighouden, niet mij irriteren als ik een level na ontelbare pogingen nog niet opgelost krijg zodat alle andere levels voor mij een niet te bereiken droom blijven. Wie Super Monkey Ball of Mercury ooit gespeeld heeft moet toch ook minstens één keer een moment gehad hebben dat je de gamedisc het liefste in een omvangrijk ritueel aan de duivel ging offeren. Liefst met veel druipend bloed en knetterend vuur.

Maar nee hoor. Niet bij de uitgevers van arcadespellen. Je krijgt een marginale hoeveelheid content en als je goed je best doet krijg je meer te zien. Heb ik daar zestig euro voor neergeteld? Ja, maar als je nu alles uitspeelt krijg je extra content! Wat voor content!? Videos van "The Making Of". Heb ik daar tig nachten lang RSI voor opgelopen? Making Of? Rot op met je making of. Extra auto's! En nu? Mag ik het hele spel opnieuw gaan spelen met die nieuwe auto! Ik kan wel janken.

Nog erger zijn de zogenaamde "Limited Editions". In limited editions krijg je een extra figuurtje, een extra speeltje of een extra item. Eéntje ja. Fantastich man! Ik ben nu een stuk cooler dan jij, want ik was bereid vijf euro meer te betalen en ben nu de opperpatser in het (online) veld. En natuurlijk "Making of" en nog een paar oudere versies van dezelfde serie.

Speel je je spel uit op easy. dan krijg je niks. Speel je je spel uit op normal, dan unlockt de hard mode zich. Woepie. Ik mag het hele spel opnieuw (uit)spelen in hard, want na hard krijg ik een extra level! Nee, dat motiveert mij enorm, want wie weet bevindt er zich wel een hele coole aftiteling in dat extra level. Je weet het niet en je wilt het toch weten.

En net zoals de spaarzegels en de airmiles vallen wij met open ogen regelrecht in deze valkuilen van de marketing. Je hoort er immers niet meer bij als je niet kunt zeggen dat je het hele spel hebt uitgespeeld. Heb je nou nog niet die Secret Mega Hidden Coole Extra Bonus Content gezien? Man! Die moet je zien! Spelen! Waar wacht je op!?