Van Dijk tweede in laatste race

Michel (Baraja)
Edith van Dijk heeft met een tweede plaats in de laatste wereldbekerwedstrijd in Hongkong haar indrukwekkende loopbaan beëindigd. De 32-jarige Van Dijk was Nederlands succesvolste marathonzwemster.

Van Dijk werd op de 10 kilometer in Hongkong geklopt door haar eeuwige rivale, de Duitse Britta Kamrau. Onze landgenote was echter al zeker van de eindzege in de wereldbeker. ”Het scheelt enorm als je weet dat die beker al binnen is. Bovendien heb ik haar dit jaar in de belangrijkste wedstrijden wel verslagen. Ik voel toch wel een beetje weemoed. Maar het is mooi geweest. Na zestien jaar is het tijd voor wat anders." Van Dijk dacht tijdens de race vaak aan het naderende afscheid: ”Het was heel apart. Het was steeds weer een beetje afscheid nemen. Het was geen opluchting, ik voelde toch meer weemoed. Ik zal het ook enorm missen, want dit is de leukste sport die er is.”

Van Dijk startte haar imposante loopbaan in 1990. International brak de afgestudeerd econome door op het EK van 1995. In Wenen veroverde ze toen zilver op de 25 kilometer. Het bleek het startsein van een medaillejacht: tijdens nagenoeg elk internationaal toernooi stond ze op het podium. In totaal pakte ze twee Europese en zes wereldtitels. Een smetje is haar absentie op de Olympische Spelen. In 2004 deed Van Dijk een verwoede poging zich te kwalificeren voor Athene, maar zelfs op de 800 meter bleek ze snelheid tekort te komen.