Bettini rijdt iedereen naar huis in Zürich

Ambrosius
Paolo Bettini heeft met groot vertoon van macht in slechte weersomstandigheden het kampioenschap van Zürich gewonnen. Hij haalde zelf de kopgroep bij en demarreerde op veertig kilometer van de streep. Niemand kon meer in de buurt van de kleine Italiaan komen.

De eerste echte ontsnapping kende zes renners, waaronder twee Nederlanders, Joost Posthuma en Karsten Kroon, die de geblesseerde Boogerd verving. De maximale voorsprong van deze groep was zeven minuten. Maar ze werden snel weer terug gehaald, op ruim 100 km van de streep was er een hergroepering.

Er was een groot slagveld achter het peloton dat steeds kleiner werd, vooral door de slecht omstandigheden. Na 125 km was er een kopgroep van 11 man, met onder andere Devolder en drie renners van Quick Step. Daarachter reed Lampre voor Cunego, waardoor het verschil van drie minuten slonk naar één minuut. Toen probeerde Cunego zelf de oversteek te maken, maar zonder resultaat.

Op vijftig kilometer van de streep probeerde Bettini het samen met zijn ploeggenoot Paolini. Door toedoen van met name Bettini kwamen zij vrij snel bij de koplopers, waardoor er vijf renners van de kopgroep van dertien het Quickstep-shirt droegen. Bij het ingaan van de laatste ronde van ruim veertig kilometer was het verschil tussen de kopgroep en het peloton één minuut.

Op 36 km van de meet ging Bettini alleen in de aanval, niemand kon hem volgen en de zege leek toen al zeker voor 'De Krekel'. Met nog 20 km te gaan was het verschil al opgelopen tot twee minuten, op de Pfannenstiel was het zelfs al drie minuten. Op de streep had de Olympisch kampioen van Athene een voorsprong over van een kleine drie minuten op Schleck, die vanuit de achtergrond terug was gekomen, en Bernucci. Het was voor Bettini de tweede keer dat hij deze Zwitserse koers op zijn naam schreef. Danilo di Luca werd vierde en stelde daarmee zijn eindzege in de Pro-Tour veilig.

Uitslag Kampioenschap van Zürich

PlaatsNaamPloegLandTijd
1BettiniQuick-StepItalië6.06.22
2BernucciFassa BortoloItalië2'58"
3SchleckCSCLuxemburgz.t.
4Di LucaLiquigasItalië3'09"
5SanchezEuskaltelSpanjez.t.