FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 oktober 2005

'Toerist' onderweg naar ruimtestation ISS

Icoon Wetenschappelijk nieuwsDe schatrijke Amerikaan Gregory Olsen is onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. Olsen (60) vliegt mee met de Russische astronaut Valery Tokarev en zijn Amerikaanse collega William McArthur. De drie zijn vanochtend vertrokken met een Sojoez-raket vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.

Olsen betaalde circa 20 miljoen dollar voor zijn ticket. Hij mag daarvoor een week in de ruimte blijven. In het ruimtestation zal hij verschillende experimenten uitvoeren. Olsen is de derde 'ruimtetoerist', na zijn landgenoot Dennis Tito in 2001 en de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth een jaar later. De Amerikaan is de eigenaar van een bedrijf dat infrarode camera's ontwikkelt.

De vlucht van de Sojoez TMA-7 naar ISS zal ongeveer twee dagen duren. Tokarev en McArthur zullen voorlopig in het ruimtestation blijven. Olsen keert over een week in gezelschap van de huidige bewoners van ISS, Sergei Krikalev en John Philips, terug op aarde.

Bemanning Sojoez TMA-7
Gregory Olsen (links) met reisgenoten Tokarev en McArthur

Zwemster Jedrzejczak zwaargewond

De Poolse zwemster Otylia Jedrzejczak, de olympisch kampioene op de 200 meter vlinderslag, is bij een auto-ongeluk, waarbij haar 19-jarige broer om het leven kwam, zwaargewond geraakt.

De 22-jarige zwemster knalde zo'n veertig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Warschau met haar auto tegen een boom. In kritieke toestand werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Welke verwondingen ze precies heeft opgelopen wilden de Poolse autoriteiten nog niet bekendmaken.

Jedrzejczak, die in eigen land tot de meest populaire sporters behoort, zorgde tijdens de Olympische Spelen van Athene voor het eerste zwemgoud ooit van Polen. Tevens haalde ze nog twee zilveren medailles.

Man duwt vrouw en kind van flat

MiVo, XeriuM, Beuzebelder en Florint hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Leidschendam heeft een 30-jarige man vanmiddag een vrouw en haar zoontje van het balkon van hun appartement op de vijfde etage gegooid. Na zijn daad sprong hij zelf ook van het balkon. De vrouw en een jongetje zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar het jongetje later is overleden. De man overleed ter plekke.

Volgens een politiewoordvoerder is de man een vriend van de vrouw en niet de vader van de jongen. Zeer waarschijnlijk gaat het om een uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoeker met psychische problemen. Het gezin is vlak voor de gebeurtenissen bij vrienden in de flat op bezoek geweest. Zij verlieten om kwart voor vijf de woning, waarna het drama zich voltrok. Waarom de man tot zijn daad gekomen is, is nog onbekend. Ook omwonenden hebben geen flauw benul waarom hij zichzelf en zijn gezin naar beneden heeft gegooid. Door de politie is de omgeving afgezet en een onderzoek ingesteld.

Update 22.07 uur
De 35-jarige vrouw is net als haar 8-jarige zoon in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. Drie mannen die in de woning waren zijn door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau. "Het zijn getuigen en daar praten we mee. We hebben nog geen zicht op wat er is gebeurd", aldus een politiewoordvoerder. De drie doden zijn afkomstig uit Hellevoetsluis.

Foto: J. Verheuvel
Foto: J. Verheuvel

K3 breekt Ahoy'-record

K3 in Ahoy'Met twaalf optredens in acht dagen tijd in Ahoy' breekt het Belgische K3 deze maand een record. Nooit eerder wist een band de Rotterdamse zaal zo vaak op rij te vullen. Weliswaar trad de legendarische Nederlandse groep Doe Maar in 2000 zestien keer op in het sportpaleis, echter Henny Vrienten en de zijnen hadden daar een periode van vijf weken voor nodig.

"Twintig vrachtwagens zijn er nodig om alles naar Ahoy' te vervoeren", zegt groepslid Kathleen Aerts. "Er komt een catwalk van 40 meter, die helemaal de zaal in loopt, zodat ook de kindjes achteraan ons goed kunnen zien", vult Karen Damen aan. Het wordt voor de drie Belgische dames sowieso een nieuwe belevenis, aangezien ze voor het eerst zullen optreden met een live band. "Ik had dit nooit durven dromen, iemand moet me die dagen echt even in mijn arm knijpen", meent Kathleen.

De nieuwe cd Kuma He, de achtste van het succesvolle trio, is vandaag uitgekomen. De gelijknamige single stond al hoog in de Nederlandse en Belgische hitparade. Tijdens een optreden in het Zeeuwse Renesse speelde K3 vrijdagavond voor het eerst de nieuwe liedjes.

Uitslagen Eredivisie (01/10/2005)

Vanavond werden er twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen. De nieuwe stand kun je hier vinden.

ADO Den Haag - RKC Waalwijk 2-1
15' Den Ouden 1-0
19' Saeijs (gestopte penalty)
38' v.d.Haar 1-1
57' Stroeve 2-1

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 6.413.
Geel: Rankovic (ADO Den Haag), v.Haaren, Zuiverloon (RKC Waalwijk).
Rood: v.Diemen (2xg) (RKC Waalwijk).

Opstellingen:

ADO Den Haag: De Vries, Rijaard, Saeijs, Saavedra, Rzasa, Rankovic (Bodde/74'), v.d.Leegte, Stroeve, Elia, Den Ouden, Kolkka.

RKC Waalwijk: v.Dijk, v.Diemen, Keller, Teixeira, v.Haaren, Martens, Zuiverloon, Molhoek, De Ceulaer (Janssen/82'), v.d.Haar (v.Dijk/60'), Hoogendorp.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Roda JC - Vitesse 3-2
36' Senden 1-0
40' Sérgio 2-0
49' Janssen 2-1
58' Benson 2-2
73' Oper 3-2

Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Toeschouwers: 13.000.
Geel: v.Dessel (Roda JC), Swerts, Rojer (Vitesse).
Rood: Bodnár (Roda JC).

Opstellingen:

Roda JC: Kujovic, Bodnár, Senden, Kah, Lachambre, Sérgio, Vicelich (v.Dessel/71'), v.Dijk, Filipovic (Bödör/78'), Oper, Derksen (Sonko/64').

Vitesse: Wapenaar, Vreven, v.d.Schaaf, Dingsdag, Swerts, Knopper, Yakubu, Janssen (Amoah/57'), De Mul (Rojer/68'), Esajas, Benson (Gluscevic/78').

Kleinzonen oorlogsleiders blijven kibbelen

Icoon Algemeen nieuwsZestig jaar nadat op de conferentie van Jalta Europa werd opgedeeld in een westers deel en een communistisch Oostblok ontmoetten de kleinzonen van de belangrijkste deelnemers van destijds elkaar opnieuw. In Maastricht discussieerden Winston Churchill (65) en Curtis Roosevelt (75) met Jevgeni Dzjoegasjvili (69), de kleinzoon van Stalin. Hierbij bleek dat ook de nakomelingen het maar moeilijk met elkaar kunnen vinden.

De discussie vond plaats ter gelegenheid van de opening van de Maastricht Graduate School of Governance, die academici moet opleiden in crisisbeheersing en politieke strategieën. Discussieleider Tim Sebastian (BBC) constateerde dat 'de gespannen relatie tussen Stalin, Churchill en Roosevelt op Jalta wordt voortgezet door hun kleinzonen'. De bejaarde heren beschuldigden elkaar over en weer het schenden van afspraken en het verkondigen van leugens door hun wederzijdse opa's.

Zo had Dzjoegasjvili geen goed woord over voor Engeland en Amerika, die volgens hem ten doel hadden en hebben om Rusland klein te krijgen. Hij verweet ze dat ze te laat echt oorlog voerden tegen de nazi's, zodat het vooral op Rusland aankwam. Het was daarom logisch dat Stalin na de oorlog eisen kon stellen, en - om met kleinzonen Churchill en Roosevelt te spreken - 'overal zijn zin in kreeg'.

Kleinzonen van Churchill, Roosevelt en Stalin bijeen

Ultraloopster rent 2005 km door Nederland

Ria BuitenUltraloopster Ria Buiten heeft in vier weken tijd 2005 kilometer door Nederland gerend. Met de tocht haalde ze 25.000 euro binnen voor medisch onderzoek naar stofwisselingsziekten. De tocht van de 50-jarige sportster, die op 3 september in Slagharen was gestart, ging langs de grenzen van Nederland. Ze legde elke dag ongeveer 70 kilometer af.

De laatste etappe viel Buiten zwaar. "Ze is ziek geworden en heeft vannacht amper geslapen. Het lopen ging dan ook moeizaam", verklaarde een woordvoerder. De onverwachte komst van haar vriend, een Noorse ultraloper, gaf Buiten echter het laatste beetje energie dat nodig was om de monstertocht te voltooien. Ze finishte in het Overijsselse Gramsbergen, en is vanavond feestelijk onthaald in haar woonplaats Biddinghuizen.

Politiek wil actie na spoorproblemen

TreinDe Kamerfracties van PvdA en CDA willen dat minister Karla Peijs (Verkeer) actie onderneemt om de situatie op het spoor te verbeteren. De fracties trekken aan de bel nadat vrijdagavond door een computerstoring het treinverkeer rond Utrecht volledig stil kwam te liggen. De computersystemen waarmee de verkeersleiding de seinen en wissels bedient waren door onbekende oorzaak uitgevallen.

Het is niet voor het eerst, ook in april was het treinverkeer van en naar Utrecht gestremd door een computerstoring. Naar aanleiding daarvan startte het parlement een onderzoek naar het beheer van het Nederlandse spoorwegnet. Sharon Dijksma (PvdA) denkt dat spoorbeheerder ProRail het computersysteem niet op orde heeft. "Daar gaan we meer van merken, nu het steeds drukker wordt op het spoor", aldus Dijksma. Ze wil minister Peijs hierover aan de tand voelen. "Het is de zoveelste keer dat de hele zaak plat ligt. De minister zou daar bovenop moeten zitten." Desnoods moet er extra geld beschikbaar komen voor een beter back-upsysteem, stelt Dijksma.

Volgens Eddy van Hijum (CDA) is er de laatste jaren al veel geld gestoken in de onderhoud van het spoor. Hij wil eerst goed weten of extra geld nodig is. Tevens wil hij kijken naar een vervroegde vervanging van het huidige computersysteem. Reizigersvereniging Rover laat weten verbijsterd te zijn over 'de zoveelste' treinstoring waardoor duizenden treinreizigers zijn gestrand. Zij adviseert reizigers alle kosten te verhalen op de NS. Dat de oorzaak van de storing hoogstwaarschijnlijk bij het computersysteem van Prorail ligt, doet voor Rover niets af aan de verantwoordelijkheid die de NS heeft voor zijn klanten.

Age of Empires III community website online

Ensemble heeft een community website geopend voor Age of Empires III, hierop komt alle informatie, downloads en nieuws over AOE III te staan. Ook zullen hier alle statistieken van gespeelde spellen bijgehouden worden.

De site is hier te vinden: Agecommunity.com (schrik overigens niet van de achtergrondeffects)

Tevens heeft Bruce Shelley een nieuwe blog geschreven waar dit tevens in gemeld wordt. Ook staat ie stil bij andere aspecten van de game ontwikkeling en launch party's, zie de volgende link voor de entry.

Vrouw vermoord in woning Den Haag

Icoon Binnenlands nieuwsIn een woning in Den Haag is vanmiddag rond vier uur het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden. Ze blijkt door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

Over het motief van de moord en de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Wel waren er op het tijdstip van de moord twee kinderen in het pand aanwezig. Of de vrouw de moeder van de twee kinderen was, is niet bekend. Een persoon is inmiddels door de politie aangehouden.

Mannen met baarden bijeen voor WK

Meer dan tweehonderd mannen met baarden hebben zich vandaag in Berlijn verzameld voor het baardenwereldkampioenschap. De deelnemers waren afkomstig uit zo'n twintig landen en dingden in categorieën als 'snorren', 'volle baarden' en 'bakkebaarden' mee naar de prijzen.

Zoals elke wedstrijd kan ook dit wereldkampioenschap niet zonder regels. Zo zijn haargel en schuimversteviger slechts in sommige categorieën toegestaan. Enkele deelnemers werd voorafgaand aan de wedstrijd te verstaan gegeven dat zij in een andere categorie moesten deelnemen, omdat zij niet aan de voorwaarden voldeden.


Het is onbekend hoe lang deze deelnemer vanochtend
voor de spiegel heeft gestaan

Neptunus verovert elfde landstitel

De honkballers van Neptunus hebben voor de elfde keer in de historie en voor de zevende keer achtereen de landstitel veroverd. Vandaag zorgde een 3-0 overwinning tegen HCAW voor het beslissende punt.

De vierde wedstrijd in de playoff serie stond in het teken van de sterke pitchers. Cliff Foster (HCAW) en Diegomar Markwell (Neptunus) gaven weinig kansen weg. Door de uitblinkende werpers bleek een vroege voorsprong van Neptunus beslissend. De international Percy Isenia deelde met lopers op de honken al vroeg een mokerslag uit, waardoor de bal achter de Bussumse hekken verdween. De 3-0 stand stond vervolgens negen innings op het bord, alvorens de Rotterdammers met de festiviteiten konden beginnen. Deze overwinning levert namelijk een onoverbrugbare 3-1 tussenstand op in de best-of-five serie.

Neptunus heerst al sinds 1999 in de Holland Series. Vorig jaar vestigden de Rotterdammers met zes achtereenvolgende titels een nieuw hoofdklasse record. HCAW veroverde voor het laatst de titel in 1998. Dit jaar leek HCAW niet eens in aanmerking te komen voor een plaats in de Holland Series. Pas met veel pijn en moeite werd van Pioniers gewonnen.


Neptunus – HCAW 3 – 1:

24 september:
Neptunus – HCAW 0-1

25 september:
HCAW – Neptunus 0-7

29 september:
Neptunus – HCAW 5-1

1 oktober:
HCAW – Neptunus 0-3

Hasselbaink hoopt op nieuw contract bij Boro

Jerrel Hasselbaink heeft aangegeven langer bij Middlesbrough te willen blijven. De spits staat nog tot het einde van dit seizoen onder contract bij de Engelse club, maar zou graag langer willen blijven.

"Ik speel en voel me lekker op het moment.", zegt de 33-jarige Hasselbaink. "De club is nu aan zet. Als zij me willen houden, dan sta ik zeker open voor een gesprek.".

Hasselbaink moet dit seizoen concurreren met Mark Viduka en Yakubu Aiyegbeni voor een basisplaats. De Nederlander, die net weer helemaal fit is, heeft veel vertrouwen in zichzelf. "Natuurlijk wil ik zo veel mogelijk spelen. Ik ben zo goed als fit en helemaal fit raak je door veel duels te spelen. Maar het is aan de manager om te kiezen."

Afgelopen seizoen maakte de aanvaller dertien doelpunten. Dit seizoen valt het scoren hem nog niet mee, in vier Premiership-wedstrijden wist hij het net nog niet te vinden.

De Jong is ontevreden bij Ajax

Ajax-speler Nigel de Jong is niet gelukkig bij zijn huidige club. Op dit moment heeft hij geen vaste basisplaats bij de Amsterdamse club, en ook speelminuten krijgt hij maar amper. Afgelopen zomer stond de jonge speler al in de belangstelling van verschillende clubs.

Trainer Danny Blind ging in op de uitlating door te zeggen dat De Jong negentig procent van alle wedstrijden in het basiselftal van Ajax stond, dus daarom niet moet klagen. Het contract van de speler loopt aan het einde van dit seizoen af, waardoor er al veel clubs zijn die geďnteresseerd zijn in De Jong. Hamburger SV en Manchester United zouden zich zelfs al bij Ajax gemeld hebben voor de voetballer.

Geen ex-Stasi bij "Team Petacchi"

De nieuwe Duits-Italiaanse wielerploeg "Milram" stopt met onmiddelijke ingang alle samenwerking met haar manager Jörg Strenger nu blijkt dat die gebukt gaat onder een verleden als ex-medewerker van de vroegere Oost-Duitse veiligheids en spionagedienst Stasi ten tijde van de DDR dictatuur aldaar.

Binnen de Oost-Duitse Stasi, min of meer vergelijkbaar bij wat we in de vroegere Sovjetunie als de KGB kenden, was Strenger geen klein radertje maar "een belangrijke pion in onmenselijk systeem" aldus Stephan Tomat, de eigenaar van de wielerploeg. Ook sportdirecteur Michael Schiffner moet opstappen wegens zijn DDR-verleden.

Milram is een nieuw Italiaans-Duits wielerteam dat ontstaan is door een fusie van het huidige Italiaanse Pro-Tour team Domina Vacanze en het Duitse continental-team Wiesenhoff. Oa Alessandro Petacchi en Erik Zabel maakten al bekend volgend seizoen voor het team te gaan rijden.

Van Lottum succesvol bij rentree

John van Lottum heeft een succesvolle rentree achter de rug. Onze 29-jarige landgenoot won in Bergen van de Belg Thibault Duchene.

De in Antwerpen woonachtige Van Lottum versloeg Duchene met 6-3 en 6-1. De wedstrijd vond plaats in het kader van het kwalificatietoernooi van een challenger in het Belgische Bergen. Van Lottum - ooit de nummer 62 van de wereld - had zo’n vijftien maanden geen wedstrijd gespeeld in de ATP-tour nadat hij twee operaties aan zijn rug onderging. De komende tijd probeert de Nederlander in kleinere toernooien wedstrijdritme op te doen. ”Als dat goed gaat, bereid ik het nieuwe seizoen voor met een trainingskamp in Florida. Fysiek ben ik weer oké. Mijn motivatie om nog een tijd te tennissen is groot, maar ik besef dat ik helemaal opnieuw moet beginnen. Net als een 18-jarige beginnende prof op nul punten,” zei Van Lottum begin september.

Ouders mogen dochter naar whisky noemen

Twee Zweedse ouders hebben van de rechter toestemming gekregen om hun dochter Edradour te noemen. Bij de burgerlijke stand werd de naam geweigerd omdat deze te sterk verbonden zou zijn aan het gelijknamige Schotse whiskymerk.


De ouders van het meisje waren het hier niet mee eens en stapten naar de rechtbank. Zij brachten naar voren dat Edradour niet alleen een sterke drank is, maar ook een prachtig plaatsje in Schotland. De rechter vond deze argumentatie goed genoeg en besloot dat het meisje Edradour genoemd mocht worden.

Nys snelste in Harderwijk

De eerste veldrit van dit seizoen op Nederlandse bodem is gewonnen door Sven Nys. De 29-jarige Belg troefde in Harderwijk de Nederlanders Gerben de Knegt en Richard Groenendaal af.

De wereldkampioen uit Baal reed halverwege de wedstrijd weg van al zijn concurrenten, waaronder een aantal grote namen, zoals Vannoppen, Groenendaal, De Knegt en Baumgartner. Langzaam maar zeker breidde Nys zijn voorsprong uit op het 3,2 kilometer lange rondje langs het Dolfinarium. Bij de finish had Nys een gat geslagen van vijftien seconden op de eerste achtervolgers, De Knegt en Groenendaal. Die eerste won het sprintje om de tweede plek. Over twee weken vindt in het Belgische Ruddervoorde de eerste SuperPrestige manche plaats, terwijl de strijd om de Wereldbeker zeven dagen later losbrandt.

Bij de vrouwen was de achttienjarige Marianne Vos de snelste. Op grote achterstand finishten Reza Hormes en Britt Jochems als tweede en derde. Vos was in 2003 en 2004 ook al de winnares in Harderwijk.

Voetbalclub Heracles genomineerd voor kwakzalversprijs

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vrijdag negen kandidaten genomineerd voor de 'Meester Kackadorisprijs 2005'. De prijs is voor instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland. Onder de genomineerden bevinden zich ondermeer de Teleac en René Steenhorst, chef van de medische pagina van het dagblad de Telegraaf. Ook voetbalclub Heracles uit Almelo staat op de lijst.

"In 1998 accepteerde deze voetbalclub uit Almelo de Duitse vitaminegoeroe Matthias Rath als hoofdsponsor. Dat deze vanuit zijn Almelose vestiging zijn geld verdiende met de internethandel van nutteloze vitaminepreparaten was nog tot daar aan toe, maar dat de leiding van de club haar spelers shirtreclame liet maken voor een man, van wie eenieder ziet dat hij psychiatrische trekken vertoont (pseudologia fantastica, achtervolgingsdenkbeelden en megalomanie) en die herhaaldelijk reguliere artsen als cardiologen, kankerspecialisten beledigt, dat was natuurlijk al schandalig. Inmiddels heeft Rath ook aidsbehandelaars in Zuid-Afrika aangevallen en tracht hij daar de HIV-seropositieven wijs te maken dat zijn 'cellulaire geneeskunde' werkzaam is tegen aids. Voor Heracles is dat nog steeds geen reden zijn banden met Rath te verbreken.", is een quote van de website van de vereniging over de nominatie van Heracles. Inmiddels is Rath geen sponsor meer van de club.

De prijsuitreiking is in november.

MotoGP : Rossi wint na spannende wedstrijd

Wereldkampioen Valentino Rossi heeft de Grand Prix van Qatar op zijn naam geschreven. Na een zinderend duel in de laatste paar ronden was de Italiaan te sterk voor Marco Melandri. De Amerikaan Nicky Hayden eindigde als derde voor Colin Edwards.

Capirossi, die vanaf pole vertrok, maakte nog wel een prima start maar al gauw gaat Gibernau en later ook Rossi, Hayden, Edwards en Melandri hem voorbij. Later komt hij de grindbak nog tegen en eindigt uiteindelijk op de tiende plaats.

De nummer twee in het algemeen klassement, Max Biaggi, verliest ook een paar paar plekken doordat hij even naast de baan terecht komt, en moet even later de strijd staken.

Gibernau heeft dan inmiddels een klein gaatje opgebouwd terwijl achter hem Marco Melandri naar voren komt en de plaats achter Rossi in neemt.

Melandri is inmiddels Rossi voorbij gegaan en zit dan in het achterwiel van Gibernau en doet dan ook een poging om de leiding over te nemen. Maar Gibernau reageert niet helemaal goed en gaat hierdoor rechtdoor de grindbak in en komt pas als vijfde weer de baan op, achter Edwards.

Rossi is dan inmiddels weer in het achterwiel van Melandri belandt en begint een spannend duel met de jonge Italiaan.

In de laatste ronde probeert Melandri Rossi weer te passeren wat lijkt te lukken maar nu gaat de jonge Italiaan net even te wijd en komt net naast de baan terecht waarna Rossi zonder al te veel problemen naar de overwinning kan rijden. Melandri wordt nog wel tweede voor Hayden .

250 CC

In de 250CC ging de overwinning voor de vierde maal dit seizoen naar Casey Stoner. Door de winst liep hij in op klassementsleider Dani Pedrosa die als vierde eindigde achter Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso.

Het verschil tussen Stoner en Pedrosa bedraagt nu nog maar 26 punten dus dat kan nog spannend gaan worden.

125 CC

De Hongaar Gabor Talmacsi was de sterkste in de 125CC. Tweede werd zijn teamgenoot Mika Kallio op ruime afstand voor Marco Simoncelli.

De overwinning kreeg nog een vreemd staartje. Kallio lag de hele race aan de leiding behalve het laatste stuk voor de finish want dan komt Talmacsi de vliegende Fin voorbij en pakt verassend, ook voor de mensen in de KTM box, de overwinning.

Na afloop zei de Hongaar dat er op zijn pitbord stond dat er nog een ronde te gaan was en dat het eigenlijk dus een foutje was.

Uitslag MotoGP Qatar

positiecoureurteamachterstand
01 V.Rossi Yamaha 0'00"000
02 M.Melandri Honda 0'01"670
03 N.Hayden Honda 0'05"536
04 C.Edwards Yamaha 0'14"737
05 S.Gibernau Honda 0'20"431
06 C.Checa Ducati 0'31"432
07 S.Nakano Kawasaki 0'32"983
08 T.Elias Yamaha 0'39"888
09 A.Barros Honda 0'41"792
10 L.Capirossi Ducati 0'44"252
11 K.Roberts Suzuki 0'48"745
12 R.Rolfo Ducati 1'01"991
13 S.Byrne Proton 1'04"805
14 R.Xaus Yamaha 1'13"824
15 J.Ellison Blata 2'08"642
16 F.Battaini Blata 1 lap(s)
17 J.Hopkins Suzuki 1 lap(s)
18 M.Tamada Honda 5 lap(s)
19 M.Biaggi Honda 16 lap(s)

Uitslag 250cc Qatar

positiecoureurteamachterstand
01 C.Stoner Aprilia 0'00"000
02 J.Lorenzo Honda 0'01"566
03 A.Dovizioso Honda 0'02"603
04 D.Pedrosa Honda 0'02"659
05 S.Porto Aprilia 0'04"867
06 H.Aoyama Honda 0'29"971
07 H.Barbera Honda 0'32"708
08 Y.Takahashi Honda 0'46"470
09 S.Guintoli Aprilia 0'46"849
10 T.Sekiguchi Aprilia 1'01"682
11 A.Debon Honda 1'01"696
12 M.Giansanti Aprilia 1'01"780
13 M.Cardenas Aprilia 1'02"795
14 S.Jenkner Aprilia 1'03"952
15 A.Ballerini Aprilia 1'04"917
16 C.Davies Aprilia 1'06"194
17 S.Corsi Aprilia 1'21"004
18 D.Heidolf Honda 1'36"546
19 M.Gines Aprilia 1'51"045
20 A.Baldolini Aprilia 2'02"105
21 E.Nigon Honda 3 lap(s)
22 J.Smrz Honda 4 lap(s)
23 R.De Puniet Aprilia 8 lap(s)
24 R.Locatelli Aprilia 14 lap(s)
25 A.De Angelis Aprilia 15 lap(s)
26 R.Rous Honda 15 lap(s)
27 A.Vincent Fantic 18 lap(s)

Uitslag 125cc Qatar

positiecoureurteamachterstand
01 G.Talmacsi KTM 0'00"000
02 M.Kallio KTM 0'00"017
03 M.Simoncelli Aprilia 0'09"571
04 M.Di Meglio Honda 0'11"815
05 H.Faubel Aprilia 0'12"169
06 Th.Luthi Honda 0'12"303
07 M.Poggiali Gilera 0'12"317
08 J.Simon KTM 0'12"565
09 M.Pasini Aprilia 0'12"565
10 F.Lai Honda 0'19"757
11 J.Olive Aprilia 0'22"037
12 S.Gadea Aprilia 0'24"205
13 R.De Rosa Aprilia 0'25"342
14 T.Koyama Honda 0'27"965
15 E.Jerez Derbi 0'37"241
16 L.Zanetti Aprilia 0'43"704
17 S.Cortese Honda 0'44"855
18 A.Espargaro Honda 0'44"870
19 A.Iannone Aprilia 0'45"521
20 A.Masbou Honda 0'49"011
21 D.Giuseppetti Aprilia 0'50"024
22 A.Bautista Honda 0'50"059
23 G.Pellino Malaguti 0'50"299
24 M.Tunez Aprilia 0'56"956
25 J.Carchano Aprilia 0'57"020
26 F.Sandi Honda 1'14"927
27 T.Kuzuhara Honda 1'29"137
28 K.Abraham Aprilia 1'29"158
29 I.Toth Aprilia 1'39"784
30 M.Pirro Malaguti 3 lap(s)
31 A.Rodriguez Honda 5 lap(s)
32 P.Nieto Derbi 12 lap(s)
33 L.Pesek Derbi 15 lap(s)
34 M.Hernandez Aprilia 15 lap(s)
35 S.Hommel Malaguti 16 lap(s)
36 D.Bonache Honda 17 lap(s)

Boogerd niet van start in Zurich

Michael Boogerd zal niet in actie komen in de Ronde van Zurich. Door een rugblessure heeft de Nederlander de afgelopen dagen niet kunnen trainen.

In het begin van de Ronde van Polen viel Boogerd, maar ondanks wat pijn in zijn rug wist hij de Ronde van Polen en het WK in Madrid op sterke wijze uit te rijden. De afgelopen dagen zijn de rugklachten echter groter geworden en sinds woensdag heeft Boogerd niet meer kunnen trainen. Daarom is besloten Boogerd niet in Zurich te laten starten. Karsten Kroon zal zijn plaats innemen.

Voor ploegleider Breukink een tegenvaller: "Hopelijk kan Michael in de komende dagen de training hervatten, anders wordt het voor hem moeilijk dit seizoen nog te koersen." Naast Kroon komen in Zwitserland Wauters, Thomas Dekker, De Groot, Eltink, Posthuma, Niermann en Weening uit voor de Rabobank-ploeg.

DTM: Paffett pakt pole in Istanbul

Het DTM-circus is dit weekend neergestreken in Istanbul. Nadat gisteren al twee vrije trainingen werden verreden, was het vandaag tijd voor de kwalificatie en de Super Pole.

In die Super Pole was Gary Paffett het snelste voor Bernd Schneider en Bruno Spengler. Leider in het algemeen klassement, Mattias Ekström, start vanaf een vijfde plaats. Hij zal er morgen dus alles aan moeten doen om de leiding in dat klassement niet kwijt te raken aan Paffett, die slechts één punt achter de Zweed ligt.

Uitslag kwalificatie

positiecoureurwagenaantal rondestijdachterstand
1Bruno SpenglerAMG-Mercedes C-Klasse91:47.208-
2Gary PaffettAMG-Mercedes C-Klasse61:47.337+ 0.129
3Tom KristensenAudi A4 DTM91:47.411+ 0.203
4Mika HäkkinenAMG-Mercedes C-Klasse81:47.431+ 0.223
5Bernd SchneiderAMG-Mercedes C-Klasse71:47.439+ 0.231
6Mattias EkströmAudi A4 DTM61:47.467+ 0.259
7Marcel FässlerOpel Vectra GTS V891:47.530+ 0.322
8Jamie GreenAMG-Mercedes C-Klasse91:47.564+ 0.356
9Manuel ReuterOpel Vectra GTS V891:47.743+ 0.535
10Jean AlesiAMG-Mercedes C-Klasse91:47.769+ 0.561
11Laurent AielloOpel Vectra GTS V881:47.814+ 0.606
12Heinz-Harald FrentzenOpel Vectra GTS V891:47.830+ 0.622
13Martin TomczykAudi A4 DTM91:47.848+ 0.640
14Frank StipplerAudi A4 DTM81:48.001+ 0.793
15Allan McNishAudi A4 DTM81:48.181+ 0.973
16Rinaldo CapelloAudi A4 DTM91:48.186+ 0.978
17Alexandros MargaritisAMG-Mercedes C-Klasse91:48.302+ 1.094
18Christian AbtAudi A4 DTM91:48.341+ 1.133
19Stefan MückeAMG-Mercedes C-Klasse91:48.377+ 1.169
20Pierre KafferAudi A4 DTM91:48.392+ 1.184

Uitslag Super Pole

positiecoureurwagentijdachterstand
1Gary PaffettAMG-Mercedes C-Klasse1:47.101-
2Bernd SchneiderAMG-Mercedes C-Klasse1:47.156+ 0.055
3Bruno SpenglerAMG-Mercedes C-Klasse1:47.280+ 0.179
4Jamie GreenAMG-Mercedes C-Klasse1:47.330+ 0.229
5Mattias EkströmAudi A4 DTM1:47.553+ 0.452
6Manuel ReuterOpel Vectra GTS V81:47.604+ 0.503
7Mika HäkkinenAMG-Mercedes C-Klasse1:47.641+ 0.540
8Jean AlesiAMG-Mercedes C-Klasse1:47.654+ 0.553
9Marcel FässlerOpel Vectra GTS V81:47.936+ 0.835
10Tom KristensenAudi A4 DTM1:48.070+ 0.969

Kerstman krijgt vergoeding voor dood Rudolf

Icoon opmerkelijk nieuws De kerstman moet het dit jaar zonder zijn trouwe rendier Rudolf doen. Het dier is namelijk overleden. De schuld hiervan ligt bij de Deense luchtmacht.

Rudolf stond vredig in de wei te grazen, toen twee straaljagers van de luchtmacht laag overvlogen. Het dier schrok zich letterlijk dood. Dat beweert althans de Deen Olovi Nikkanoff, die beroepsmatig voor kerstman speelt.

De luchtmacht heeft inmiddels erkend schuldig te zijn aan de dood van Rudolf. Daarom hebben zij de kerstman een schadevergoeding van ruim 4000 euro betaald. "We willen graag betalen als dat betekent dat kinderen in de hele wereld hun cadeautjes kunnen krijgen", aldus een woordvoerder van de luchtmacht.

Adriaanse weg bij kritiek fans

Co Adriaanse, trainer van FC Porto, stapt op als er gefluit en witte zakdoekjes vanaf de tribunes komen. De ex-trainer van AZ en Willem II is zich bewust van de teleurstelling bij de fans.

"Bij gefluit en witte zakdoekjes vanaf de tribune stap ik zelf op. Ze moeten het zelf weten, ik ben niet doof." Op de persconferentie voor het uitduel van zondag met Marítimo Funchal was Adriaanse duidelijk. "Porto is bij mij gekomen en weet dat ik een trainer ben van 58 jaar die een eigen manier van werken en spelen heeft. Als de supporters dat niet bevalt, dan heeft het bestuur een fout gemaakt en moeten ze een andere coach zoeken. Er zijn er zat die verdedigender en meer op zeker willen spelen", aldus Adriaanse.

Toch gaat hij graag door bij FC Porto. "De fans moeten geduld hebben. Onze ploeg is nieuw en onervaren. We hebben niet meer dezelfde spelers als waar José Mourinho over beschikte. Van die selectie zijn alleen Vítor Baia en Jorge Costa over. In de kleedkamer weet iedereen wat er van hem verwacht wordt. Maar het ontbreekt ons een beetje aan concentratie en ervaring."

FC Porto verloor twee weken geleden uit bij de Rangers (3-2) en ook deze week ging het onderuit in de Champions League. Thuis werd een 2-0 voorsprong weggegeven tegen FC Artmedia Bratislava: 2-3. In de nationale competitie staat FC Porto er wel goed voor. Met dertien punten uit vijf wedstrijden is het de lijstaanvoerder.

Zeker 25 doden door explosies Bali

In twee toeristische gebieden op het Indonesische eiland Bali hebben vandaag vier explosies plaatsgevonden. Zeker drie westerse toeristen zijn gewond geraakt. Ook zijn enkele gebouwen beschadigd. De politie kan nog niet met zekerheid zeggen of het aanslagen betreffen. De ontploffingen vonden plaats rond 20.00 uur lokale tijd.

Op Jimbaran Beach, een strand vol restauranten en zeer populair onder toeristen, vonden drie explosies plaats. Het strand wordt op dit moment ontruimd. In Kuta, zo'n dertig kilometer verderop, werd een winkelcentrum getroffen door een explosie. De politie is onmiddellijk een onderzoek gestart.

In 2002 werden in Kuta aanslagen gepleegd door een aan al-Qaeda verwante groep. Hierbij kwamen 202 mensen, voornamelijk toeristen, om het leven. In de jaren hierop volgden nog meer dodelijke aanslagen op het eiland.

Update 15:35
Getuigen hebben inmiddels gemeld dat er zeker twee doden zijn gevallen. De politie heeft dit bevestigd. Veel mensen zijn gewond geraakt. Het dodental kan nog oplopen, sommige getuigen spreken zelfs over acht dodelijke slachtoffers.

Update 15:59
Het dodental staat inmiddels op negen, zo meldt BBC News. Hoe de explosies hebben kunnen gebeuren, is nog steeds niet bekend.

Update 22:09
Het dodental staat inmiddels op 25. 102 mensen raakten gewond, zo meldt BBC News. Van de 25 doden zijn er 12 geďdentificeerd.

Jongeren belagen politieagente

Icoon Binnenlands nieuws Een politieagente van het korps Rotterdam-Rijnmond liep gistermiddag lichte verwondingen op, toen ze werd aangevallen door vijf jongeren. Dit heeft de politie vandaag bekend gemaakt.

De vrouw was bezig met een controle bij de Sint Janshaven. Plotseling werd ze door een van de jongeren op haar hoofd geslagen, waardoor ze op de grond viel. Vervolgens moest de agente nog verschillende schoppen en slagen incasseren. Pas nadat er een waarschuwingsschot gelost was, konden de verdachten worden aangehouden. Het betreft vijf Rotterdammers tussen de dertien en achttien jaar.

Radiohead op kop in Outlaw 666

Het nummer 'Paranoid Android' van de Britse band Radiohead heeft de nummer 0-positie bezet in de Kink FM komt met Top 666, een lijst met de 666 beste platen volgens de luisteraars van Kink FM, en is daarmee verkozen tot beste nummer van de afgelopen tien jaar.

In het kader van het 10-jarig bestaan van de zender konden fans van alternatieve popmuziek de afgelopen weken stemmen op de beste platen uit de Outlaw 41. Behalve over Radiohead, waren de luisteraars ook erg te spreken over Queens Of The Stone Age en System Of A Down, die respectievelijk op de eerste en de tweede plaats eindigden.

Van 3 tot 7 oktober zal de hele top 666 op de radiozender te horen zijn, afwisselend gepresenteerd door onder anderen Jan Douwe Kroeske, Metha de Vos en Sjoerd Marbus. Op de laatste dag zal om 17.00 uur de nummer 0, het ultieme Kink FM-nummer, aangekondigd worden door Vincent de Lijser.

De lijst is hier te bezichtigen.

Nieuwe uitvinding stopt vuur

Het bedrijf IsoFlame uit Stadskanaal begint maandag met de productie van een nieuw middel tegen vuur. De substantie (gelijknamig aan het bedrijf) zou objecten, personen en zelfs hele bossen kunnen beschermen tegen een enorme vlammenzee. Dit heeft woordvoerder E. Holwerda vandaag bekend gemaakt.

IsoFlame beschermt kleding, papier, hout, auto's, vliegtuigen en zelfs bomen tegen vuur. Het product vertraagt niet alleen de brand, maar stopt de vlammen ook. Daar waar de substantie gebruikt wordt, kan het materiaal niet branden en dus geen warmte meer doorgeven. Hierdoor worden de vlammen geďsoleerd van het te beschermen materiaal.


IsoFlame stopt de vlammen

Federer treft Murray in finale Bangkok

Roger Federer en Andrew Murray betwisten elkaar morgen in de finale van het ATP-toernooi in Bangkok. Jarkko Nieminen en Paradorn Srichaphan bogen in de halve finales het hoofd.

Federer won eenvoudig met 6-3 en 6-4 van de Fin Nieminen. Alleen in de eerste game speelde Federer matig, de rest van de partij kende de Zwitser geen problemen. Federer is in Thailand op jacht naar zijn elfde titel van het seizoen. Momenteel heeft Federer al dertig wedstrijden achtereen in winst omgezet: de langste overwinningenreeks sinds Thomas Muster in 1995. De Oostenrijker was destijds onstuitbaar in het gravelseizoen en verliet 35 keer achter elkaar als winnaar de baan.

Andrew Murray is Federers tegenstander in de finale. De achttienjarige Schot schakelde publiekslieveling Paradorn Srichaphan uit: 6-7, 7-5 en 6-2. De eerste set liet één break over en weer zien, alvorens Srichaphan met prachtig tennis de tiebreak overtuigend won. Op 5-6 in de tweede set bezweek de Thai onder de druk zijn service te behouden en sloeg Murray toe op zijn eerste setpoint. In het derde bedrijf was de Brit heer en meester. Srichaphan kon geen verzet meer bieden, mede wegens kramp.

Liefdesbrieven prins Charles te koop

Op veilingsite eBay zijn zes liefdesbrieven van de Britse kroonprins Charles, aan een onbekende vrouw uit Canada, te koop aangeboden. De vraagprijs bedraagt maar liefst 40.000 pond, wat neerkomt op 59.000 euro. Dit schreef het Britse boulevardblad The Sun vandaag.

Vijf van de zes brieven zijn geschreven in 1976. Charles was destijds marineofficier. De zesde brief is in 1980 geschreven, een jaar voor het huwelijk met Diana. De Amerikaanse verkoopster claimt de brieven te hebben gekregen van de vroegere geliefde van Charles.

In één van de brieven klaagt Charles dat hij geen vrouwen zijn hotel durft binnen te smokkelen, omdat de pers hem op de hielen zit. Verder schrijft hij: 'Ik hoop dat ik snel de Atlantische Oceaan kan oversteken om je minder eenzaam te laten voelen.'

Volgens The Sun overweegt eBay de aanbieding van de site te halen. "Het zijn zeer persoonlijk brieven. We willen de prins niet in verlegenheid brengen", vertelt een medewerker van de veilingsite.

Bestseller 'De kleine vriend' meest onuitgelezen boek

Het boek werd ronduit geprezen in de media. Maar bij veel mensen bleef 'De kleine vriend' van Donna Tartt onuitgelezen op het nachtkastje liggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek verkozen is tot De Meest On(uit)gelezen Roman Aller Tijden. Het boek is bekroond met De Vergeelde Boekenlegger.

Circa 3500 mensen hebben op de website kluun.nl gestemd op een van de twintig genomineerden. Ook 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch is voor veel mensen moeilijk te verteren, het boek eindigde op de tweede plaats. Derde werd Tolkiens 'In de ban van de ring'. Gelukkig kan de nieuwsgierige lezer altijd nog teruggrijpen naar de filmversie van de twee laatstgenoemde boeken.

Andere genomineerden waren in willekeurige volgorde:

De slinger van Foucault - Umberto Eco
De naam van de roos - Umberto Eco
De Celestijnse belofte - James Redfield
De asielzoeker - Arnon Grunberg
De avonden - Gerard Reve
Het bureau - J.J. Voskuil
Gewassen vlees - Thomas Rosenboom
IM - Connie Palmen
De langverwachte - Abdelkader Benali
Max Havelaar - Multatuli
Van oude menschen de dingen die voorbijgaan - Louis Couperus
De Movo tapes - A.F.Th. van der Heijden
De duivelsverzen - Salman Rushdie
Glamorama - Bret Easton Ellis
De Da Vinci Code - Dan Brown
Wilde zwanen - Jung Chang
Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance - Robert Pirsig

Herbert waarschuwt Midland voor 2006

Johnny Herbert heeft Midland gewaarschuwd niet te optimistisch te zijn voor volgend seizoen. Hij denkt dat het team volgend jaar nog enkele lastige hobbels moet nemen.

Terwijl het teleurstellende debuut-seizoen voor Midland bijna ten einde is, wordt alvast volop vooruit gekeken naar volgend jaar. Zo werd bekend dat de nieuwe auto de M16 zal gaan heten, als eerbetoon aan de 15 voorgaande Jordan-auto's. Daarnaast heeft het team de keuze uit verschillende rijders en kan het eindelijk geheel de voorbereiding volgens de eigen plannen indelen.

Johny herbert waarschuwt echter voor teveel optimisme: "We willen allemaal volgend jaar een seizoen hebben waarin we meestrijden, maar we moeten realistisch blijven. Zelfs Toyota en BAR, met hun hoge budgetten, hadden het moeilijk in het begin, voordat ze vooraan mee konden strijden. Er zullen moeilijke situaties zijn in de toekomst, maar als team kunnen we ons er samen doorheen slaan en vooruit blijven gaan."

Over de rijderskeuze wilde Herbert niet veel zeggen. Wel zegt hij dat ook Narain Karthikeyan en Tiago Monteiro nog een goede kans hebben om volgend jaar voor het team te rijden.

Liquigas haalt Zanini, Spezialetti binnen

Liquigas-Bianchi heeft zich versterkt met Stefano Zanini en Alessandro Spezialetti. De Italianen komen over van respectievelijk Quick Step en Lampre-Caffita.

Zanini (36) is de bekendste van het tweetal. In zijn loopbaan boekte Zaza dertig zeges, waaronder enkele mooie, zoals de Amstel Gold Race en Parijs-Brussel. In 2000 was Zanini de triomfator in de slotetappe van de Tour de France. Met grote overmacht etaleerde hij toen zijn klasse op de Champs-Elysées. Bij Quick Step was Zanini de afgelopen twee seizoenen de adjudant van Tom Boonen. In het verleden reed de ancien onder meer voor Gewiss, Saeco en Mapei.

Spezialetti (30) staat vooral bekend als een degelijke helper. De Italiaan is prof sinds 1997 en heeft slechts één overwinning op zijn palmares: een rit in de Giro d’Abruzzo. Bij Liquigas wordt Spezialetti herenigd met Di Luca. Van 2001 tot en 2004 reed het tweetal ook al in dezelfde ploeg: eerst voor Cantina Tollo en later voor Saeco.

Peiling: Wilders verliest laatste zetel

Icoon peiling nieuwsDe Groep Wilders heeft momenteel onvoldoende steun om in de Tweede Kamer te komen. Dat blijkt althans uit de laatste peiling van bureau Interview/NSS. Ook de PRDV van Peter R. de Vries, de Partij voor de Dieren en de LPF hebben te weinig aanhang voor een zetel. De Lijst Pim Fortuyn zou nog maar 0,2 procent van de stemmen halen, ver onder de kiesdrempel van 0,7 procent.

Prinsjesdag en de algemene beschouwingen blijken vooral gunstig uit te pakken voor de PvdA. De partij van Wouter Bos stijgt in één week met drie zetels en staat nu op 53. Deze winst lijkt echter ten koste te gaan van de SP en GroenLinks, die beiden twee zetels moeten inleveren. De drie linkse oppositiepartijen staan samen op 80 zetels, voldoende om na verkiezingen een regering te vormen.

Onder de coalitiepartijen is de VVD spekkoper. De liberalen stijgen twee zetels en staan nu op 25. D66 wint één zetel en het CDA verliest er deze week één. De ChristenUnie blijft het goed doen, en staat in de nieuwste peiling op zeven, één zetel meer dan een week geleden.

Overigens laat de laatste politieke peiling van bureau Peil.nl, van opinie-onderzoeker Maurice de Hond, een iets ander beeld zien. Hier staat de Groep Wilders nog op zes zetels, terwijl de PvdA op 'slechts' 47 uitkomt. Geert Wilders beleefde zijn hoogtepunt in zeteltal eind november 2004, toen hij bij Peil.nl met 29 zetels enkel de PvdA voor zich moest dulden.

2e Kamer
22-01-2003
Peiling
24-09-2005
Peiling
01-10-2005
Partij%zet.%zet.%zet.
CDA28,64421,83320,532
PvdA27,34232,65033,953
VVD17,92815,02316,625
SP6,3911,61810,416
LPF5,780,500,20
GroenLinks5,188,4137,211
D664,162,133,14
ChristenUnie2,133,964,17
SGP1,621,721,72
Groep Wilders----0,810,60
PRDV----0,710,60
Overige partijen0,900,901,10


Derde generatie Maldini voor AC Milan

Na zijn vader Paolo en zijn opa Cesare speelt nu ook Christian Maldini voor AC Milan. De negenjarige Christian zal wel eerst nog de jeugdopleiding moeten doorlopen, wil hij de successen van zijn vader en opa evenaren.

Met veel Italiaanse media-aandacht maakte de derde generatie Maldini afgelopen week zijn debuut als jeugdspeler voor AC Milan. Met de wetenschap van de prestaties van opa Maldini, aanvoerder van de rossoneri in de jaren vijftig en zestig, en papa Maldini, die nu nog voor AC Milan uitkomt en de afgelopen 15 jaar alle grote successen van de club meemaakte, wordt veel verwacht van de Christian Maldini.

Dat baart zijn vader wel zorgen: "Ik maak me wel eens zorgen over de druk die op zijn schouders rust. Er worden nu al opmerkingen gemaakt over zijn achternaam. Een kind moet voor zijn plezier kunnen voetballen."

Gelukkig kon hij uit eigen ervaring raad geven over het debuteren: "Ik stond stijf van de spanning, net als Christian. Ik heb tegen hem gezegd dat hij moet proberen rustig te blijven. Voetbal is een spel. Dat zou het voor iedereen moeten zijn."

Gokschandaal in Brazilië

Vorig jaar stond het al volop in het nieuws, het gokschandaal in Duitsland. In Brazilië zijn nu ook een aantal scheidsrechters gearresteerd voor het manipuleren van wedstrijden in de Braziliaanse competitie.

Tot nu toe zijn er twee arbiters gearresteerd en een eigenaar van een website waar kan worden gewed op voetbaluitslagen. De politie vermoedt dat nog tien andere scheidsrechters betrokken zijn bij het gokschandaal. De voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond - Ricardo Teixeira - meldt dat de competitie gewoon doorgaat. Ondertussen onderzoekt de Justitie de gang van zaken in minstens elf wedstrijden die zijn geleid door de gearresteerde arbiter Edilson Pereira de Carvalho. Deze wedstrijden zullen waarschijnlijk geannuleerd en overgespeeld worden.

Carvalho werd voorafgaande aan een wedstrijd gebeld door Nagib Fayad, de eigenaar van de goksite. Hij instrueerde welke club diende te winnen. In ruil hiervoor ontving Carvalho gemiddeld 4.000 euro. De arbiter sierde dit seizoen in het geven van onterechte strafschoppen, rode kaarten en het afkeuren van geldige doelpunten. De politie beschikt over afgeluisterde telefoongesprekken van Fayad. Daarin wordt bijvoorbeeld gezegd dat Vasco da Gama zal winnen van Figueirense, omdat Fayad dat geregeld heeft met Carvalho. Vasco da Gama won inderdaad deze wedstrijd dankzij een geschonken penalty.

Fayad plaatste na de afspraken met Carvalho een grote hoeveelheid winnende weddenschappen op zijn eigen goksite. Daarmee zou hij volgens een onderzoek al een half miljoen euro hebben verdiend. De affaire wordt onderzocht door de hoogste instanties in Brazilië. Een parlementaire onderzoekscommissie en het Hooggerechtshof voor Sportzaken houdt zich bezig met het analyseren van de beelden van een hele reeks verdachte duels.

'Kopje onder gaan in drijfzand onmogelijk'

DrijfzandHet is niet mogelijk kopje onder te gaan in drijfzand. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Amsterdam. Een wetenschapper kwam op het idee drijfzand nader te onderzoeken toen hij tijdens een vakantie in Iran erin stapte. Door de droge zomer zonk hij sowieso niet al te diep weg.

Professor Daniel Bonn nam wat drijfzand, een mengsel van zand, zout water en klei, mee naar het laboratorium van de universiteit. De fysicus onderzocht of het inderdaad geen goed idee is in drijfzand te bewegen en of het onmogelijk is uit drijfzand te ontsnappen. Bewegen is inderdaad niet slim. De klei wordt dan vloeibaar en de zandstructuur stort in elkaar. Het zand zakt vervolgens naar de bodem, waar het een zo hoge dichtheid krijgt dat je vast komt te zitten. Door vervolgens je voet op te tillen en water aan de zandlaag toe te voegen kun je het zand weer vloeibaar maken. De kracht die hiervoor nodig is, is echter vergelijkbaar met de kracht die nodig is om een auto op te tillen.

Het is daarom nauwelijks mogelijk op eigen kracht uit drijfzand te ontsnappen. Met een touw iemand uit drijfzand halen, zoals in menig film te zien is, is eveneens erg onwaarschijnlijk. Het blijkt echter eveneens niet mogelijk om volledig weg te zinken in het gevaarlijke zand. Dat komt doordat het soortelijke gewicht van mensen en dieren hetzelfde is als dat van water. De opwaartse kracht van het drijfzand, met een hogere dichtheid dan water, zorgt er voor dat je blijft drijven.

De mythe dat je wel in drijfzand kunt verdrinken komt volgens de onderzoekers vermoedelijk voort uit de plaats waar vaak drijfzand gevonden wordt, namelijk bij riviermondingen bij de zee. Personen die hier vast komen te zitten verdrinken niet doordat ze kopje onder gaan in het natte zand, maar omdat ze overspoeld worden door hoog water.

-
Meer over het onderzoek.

Ullrich begint in november met trainen

Jan Ullrich kijkt nu al uit naar de Tour de France van 2006. Hij heeft zijn seizoen vroegtijdig opgegeven om al in november met de voorbereiding op de Tour van 2006 te beginnen.

Nadat Ullrich vorig jaar al in december begon met trainen, wil hij dit jaar nog vroeger starten. Met de Tour en het WK als doelen, wil hij nu eens vroeger in het seizoen op het juiste gewicht zitten en goed in vorm zijn. Daarvoor moet zijn voorbereiding op 2006 perfect zijn en daar wil de Duitser alles aan doen.

Ullrich geeft daarvoor zelfs de slotkoersen van dit seizoen op: "Ik ben dit seizoen vroeger gestopt met koersen om straks sneller te kunnen beginnen aan de campagne 2006. Eerst nog drie weken vakantie in de zon maar dan, op 1 november, begint mijn voorbereiding."

In de vernieuwde voorbereiding hoort ook de samenwerking met een medische kliniek in Beieren: "Nee, ziek ben ik niet. (lacht) Alleen wil ik het niet worden. Vandaar onze samenwerking. Ik wil alles uit mijn lichaam puren. Vroeger stapte ik in de herfst van de fiets en kon ik de week nadien geen poot vooruit. Gewoon pompaf! Nu bouwde ik rustig af en ging ik fit mijn vakantie in."

Toyota met nieuw chassis naar Japan

Toyota zal in Japan met een nieuwe versie van het chassis rijden. Zowel Ralf Schumacher als Jarno Trulli kozen voor het nieuwe chassis.

De afgelopen dagen heeft Toyota met het nieuwe chassis getest en alhoewel de prestaties nog niet overtuigend beter waren, kozen beide coureurs toch voor het nieuwe chassis voor Japan. Met name Jarno Trulli twijfelde in eerste instantie hevig, omdat hij zich er niet comfortabel in voelde. Omdat het nieuwe chassis echter de komende winter de basis is voor volgend jaar, koos Trulli er toch voor om in de race de auto een kans te geven.

Trulli vertelde: "Ik zal de B-specificatie rijden. In één rondje leverde het me niks op (tijdens de test, red.), maar in langere runs was de auto constanter en zou hij sneller moeten zijn uiteindelijk. Daarnaast wordt dit de auto voor de winter en ook de basis voor 2006."

Super Mario Opera

Games maken van films, of films maken van games gebeurt tegenwoordig aan de lopende band. Maar een opera maken over een spel, dat is nieuw.

Jonathan Mann, tweedejaars student, heeft een rock opera gescheven rond Super Mario. Jonathan is een student aan de California Institute of Arts, waar hij een masters studie doet. De verfilming vindt ook op school plaats, met hulp van medestudenten.Jonathan heeft het eerste van de in totaal drie delen geschreven en gefilmd, en is nu aan het werk aan het tweede en derde deel. Er is een trailer die hier te zien is, en staat ook nog wat info op de website.

Jonathan heeft overigens nog niks gehoord van Nintendo. De vraag is of dat een goed teken is of niet...

Mathijsen en Meerdink bijna terug

Joris Mathijsen is na vijf maanden weer teruggekeerd op het trainingsveld. De verdediger van AZ scheurde op 14 april een pees onder zijn knieschijf af in de UEFA Cup wedstrijd met Villarreal CF.

De viervoudig international zou na de operatie ongeveer een half jaar uit de roulatie zijn. Na vijf maanden hervat Mathijsen weer de groepstraining bij AZ.

Ook de terugkeer van Martijn Meerdink komt dichtbij. De aanvaller scheurde een half jaar geleden op een training van het Nederlands elftal zijn kruisband in zijn rechterknie. Meerdink maakte afgelopen maandag zijn rentree in de wedstrijd Jong AZ tegen Jong NEC.

Wijzigingen in de FP-crew (september)

Icoon SitenewsZoals jullie van ons gewend zijn geven we jullie iedere eerste dag van de nieuwe maand een overzichtje van de crewwijzigingen van de maand daarvoor. Met het komen van de eerste dag van oktober is het dus voor ons weer tijd om een overzicht te geven van de wijzigingen van september:

Afscheid
Zoals bijna iedere maand hebben we weer afscheid moeten nemen van een aantal crewleden. Zo vertrokken helaas zowel The_Duce als eSSe bij de nieuwsposters. Bij de columnisten vertrok Tyberius. Allemaal nogmaals bedankt voor jullie inzet!

Welkom!
Gelukkig werden veel lege plekken direct alweer opgevuld. PekingDuck zal voortaan ook nieuwsberichten voor de FP schrijven. Ook _moder8or_ kwam korte tijd nieuwsposten, maar hij is inmiddels alweer overgestapt naar de FP-moderators, wat zijn naam ook meer eer aan doet. Bij de FP-moderators mochten we ook SpeedyRich verwelkomen. Daarnaast gaan zowel Baraja als RayMania naast hun hoofdtaken parttime berichten op de FP plaatsen. Het gat dat Tyberius achterliet bij de columnisten is inmiddels opgevuld door titi. Allen nogmaals welkom bij de crew, en veel succes met jullie (nieuwe) functies!

Eindredactie
De samenstelling van de Eindredactie is afgelopen maand ook gewijzigd. Na zich anderhalf jaar ingezet te hebben als Eindredacteur voor de reviews op de FP, heeft miss_bleu haar Eindredactie-taken neergelegd. Ze zal gelukkig nog wel blijven reviewen. Als vervanging is gr8w8 gekozen.

Michael Dingsdag in belangstelling PSV

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag staat in de belangstelling van PSV. De 22-jarige speler wordt als een van de kandidaten beschouwd om de problemen aan de linkerkant van de verdediging op te lossen.

Naast Dingsdag is Roda JC-speler Filipovic ook nog altijd een van de kandidaten, al liet Guus Hiddink tegenover diverse media al doorschemeren dat hij niet meer op de komst van Filipovic rekent.

Als PSV Dingsdag daadwerkelijk wil aantrekken, dan zal het wel enige haast moeten maken, want volgens de Duitse media heeft ook Borussia Mönchengladbach concrete belangstelling voor de speler.

OM vervolgt burgemeester Schutte van Urk

Burgemeester Dick Schutte (Urk)Burgemeester Dick Schutte van de gemeente Urk heeft voorlopig zijn functie neergelegd nadat het Openbaar Ministerie (OM) bekend maakte dat het een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld tegen de bestuurder. De 58-jarige ChristenUnie'er wordt ervan verdacht geheime informatie die hij als burgemeester kreeg te hebben doorgegeven aan een betrokkene.

Justitie meldt dat de vervolging te maken heeft met een onderzoek naar de Urker visafslag, de grootste visveiling van Nederland. Schutte is voorzitter van de Beheerscoöperatie Visafslag Urk, de eigenaar van de visveiling. Het OM wilde niet zeggen wat het precies onderzoekt bij de afslag. Ook Schutte weigerde een reactie te geven op de zaak. Wel is duidelijk dat het onderzoek wordt uitgevoerd door het functioneel parket, dat fraude op economisch terrein en het milieu aanpakt.

Darts: Van Dijk wereldkampioen

Dick van Dijk heeft verrassend de wereldtitel darts gewonnen. De 35-jarige Nijmegenaar versloeg in de finale de Deen Per Laursen met 4-1.

De finale in het Australische Perth leverde geen topwedstrijd op. Met gemiddeldes van rond de 26 (Van Dijk) en 23 (Laursen) was het eigenlijk zelfs geen eindstrijd waardig. Van Dijk pakte de eerste drie legs in respectievelijk 21, 16 en 15 darts. Laursen deed nog wel wat terug, maar in de vijfde leg heerste onze landgenoot. In de halve finales versloeg Van Dijk de Braziliaan Maia, terwijl in de kwartfinales Andy Fordham niet was opgewassen tegen de Nederlander.

Van Dijk schaart zich met zijn wereldtitel in een fameus rijtje. Op de erelijst van het WK staan namelijk klinkende namen als Eric Bristow, John Lowe, Roland Scholten (’93) en Raymond van Barneveld (’97, ’99, ’03). Dit jaar nam Van Dijk niet deel aan de grote toernooien van de BDO, zodat zijn winst des te verrassender is. Raymond van Barneveld sneuvelde overigens in de achtste finales, tegen Mervyn King. Wel werd Barney samen met Vincent van der Voort wereldkampioen bij de koppels.

Interactief viltje bestelt nieuw biertje

Hanz0 en Drestro hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nooit meer zoeken naar de barman als je glas leeg is. Met dank aan enkele Duitse uitvinders die een interactief bierviltje ontworpen hebben. Het viltje bestelt namelijk automatisch een nieuw biertje als je glas leeg is.

In het viltje zit een gewichts- en bewegingssensor die reageert op het gewicht van het glas en de positie en beweging van de onderzetter. De sensor geeft de waarnemingen door aan een computer achter de bar. Als het glas leeg is hoeft de drinker alleen maar op het viltje te tikken om een nieuw biertje te bestellen.

Het viltje is volgens de onderzoekers ook geschikt voor kroegspelletjes. Door een glas bijvoorbeeld wel of niet op te tillen kan het publiek aangeven of de zangkwaliteiten van een karaoke-artiest gewaardeerd worden.

Rentree Boschker in doel FC Twente

Naar alle waarschijnlijkheid zal Sander Boschker in de komende derby tegen Heracles Almelo terugkeren in het doel van FC Twente.

De ervaren doelman liep in de voorbereiding een blessure aan zijn schouder op en stond sindsdien aan de kant. Zijn plek onder de lat werd in de tussentijd ingenomen door reservekeeper Remko Pasveer, die afgelopen weekend twee keer blunderde in de verloren wedstrijd tegen Feyenoord.

Boscker is in ieder geval blij dat zijn revalidatieperiode achter de rug is: 'Voor het duel tegen Feyenoord kwam er een hamstringblessure bij, anders had ik die wedstrijd eventueel al kunnen keepen. Ik ben blij dat ik weer terug ben na acht weken niet te hebben gespeeld'

FOK! bestaat zes jaar

FOK! zes jaar"Mpmmpp Pmpmppppppppffm". Dat waren de eerste woorden die in het allereerste FrontPage-bericht op FOK! te lezen waren op 30 september 1999. Een dag later was de offciële start van 'Fokked Op Kids', waarvan we tegenwoordig alleen nog maar de bekende afkorting gebruiken. Vandaag bestaan we dus precies 6 jaar!

FOK! begon als een idee op het forum van Tweakers.net. Onze admin Danny vroeg aan mensen of ze zin hadden om een jongerensite mee op te zetten. Dat resulteerde in juli 1999 al in het eerste topic op het FOK!forum.

FOK! werd echt groot door de allereerste serie van Big Brother. Internet was zes jaar geleden nog niet zo uitgebreid als nu, dus vond producent Endemol het prima dat er een site was waar veel gepraat werd over het televisieprogramma en waar zelfs streams te vinden waren. Zo kwamen veel mensen naar FOK! toe. Veel van hen hangen nu ook weer rond in het nieuwe Big Brother 5 forum.

Intussen is FOK! met alle subsites zoals de FOK!weblog, FOK!sport, FOK!games, het FOK!forum en zelfs een radioprogramma een van de grootste sites van Nederland met dagelijks ruim twee miljoen pageviews. Uiteraard hebben dan veel mensen een mening over je. Zo zijn de klaagtopics over dat het niet leuk meer is op FOK! ook niet nieuw.

Het FOK!forum heeft intussen al vele subfora gehad. Wat dacht je bijvoorbeeld van het 'Buitenlands Fruit forum' en het 'Scouting forum'. Deze laatste is toendertijd aangevraagd door user Beertje66. En nog altijd zijn er dagelijks users die met een nieuw idee aankomen voor een subforum. Niet altijd hebben die fora succes. Over 'Onzin voor je leven' was ook veel twijfel. "Ik geloof nooit dat ONZ gaat lopen, maar we proberen het uit", zo zei Danny op in de crew-fora over het toen nog nieuwe forum. Het forum bestaat nog steeds en loopt als een tierelier.

Dus namens de crew ook onze felicitaties aan jou. Want jij als user maakt FOK! tot een succes. En wil je ons persoonlijk feliciteren? Hou FOK! dan in de gaten. Want er zit een grote meet aan te komen eind november.

Hete t-shirts

Na de spannende t-shirts van gisteren nu even t-shirts die meer geschikt zijn voor de Zaterdag. Iets zegt me dat dat dan ook de t-shirts zijn waar veel bezoekers gisteren al op hoopten.

In dit bogje zat in het laatse linkje al een keer een spannend t-shirt verstopt en de dame die erin zit, komt regelmatig tevoorschijn op deze site met spannende en leuke t-shirts.

Dat was natuurlijk alleen nog maar om er even in te komen. Deze opendir is nog leuker, maar kunnen we dit nog t-shirts noemen?

Dit is echter mijn absolute favoriet.

Graag leuke t-shirts in de reacties.

Walk of Game 2006 verkiezingen geopend

Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar weer Walk of Game verkiezingen. De Walk of Game verkiezingen zijn gebaseerd op de Walk of Fame in Hollywood en zijn er speciaal voor iconen en pioniers in de games-industrie.

Vorig jaar kregen Halo, Mario, Link, Sonic, Shigeru Miyamoto en Nolan Bushnell een plekje op de Walk of Game. De genomineerden voor dit jaar zijn:

Games/Characters:
Castlevania
Civilization
Donkey Kong
Doom
EverQuest
Final Fantasy
Fox McCloud (Star Fox)
Frogger
Grand Theft Auto
Half-Life
Lara Croft (Tomb Raider)
Madden NFL
Mortal Kombat
Myst
Pac-Man
Pitfall Harry (Pitfall)
Pong
Quake
Resident Evil
Samus Aran (Metroid)
Space Invaders
StarCraft
Street Fighter II
Tetris
The Sims

Lifetime Achievement:
John Carmack (Doom)
Peter Molyneux (Populous, Fable)
Sid Meier (Civilization, Pirates!)
Toru Iwatani (Pac-Man)
Will Wright (Sim Series)

Je kan stemmen op de Walk of Game site van 1 oktober t/m 31 oktober.

Multiplayer voor GTA: Liberty City Stories

Rockstar heeft op de website van GTA: Liberty City Stories bekend gemaakt dat de game geschikt zal zijn voor multiplayer. Er zijn 3 verschillende multiplayer modes bekend gemaakt.


- Liberty City Survivor: Dit kan je tegen of met elkaar doen. Als je tegen elkaar speelt wint de speler die na een bepaalde tijd de meest kills heeft. Zelf dood gaan kost je een punt, de ander dood maken krijg je een punt voor. Als je ervoor kiest om samen te spelen speel je tegen een andere gang. De gang met de meeste kills wint.

- Protection Racket: Hierbij heeft elke speler een eigen basis. In die basis staan 4 limo's die beschermd moeten worden. Aan het begin wordt iemand toegewezen als zijnde aanvaller of verdediger. Als de limo's van de verdedigende kant vernietigd zijn worden de rollen omgedraaid. De tijd die verstreken is tussen het begin van het spel en het moment waarop alle 4 de limo's van de verdedigende kant vernietigd zijn is de tijd die nog over is om te spelen. Binnen die tijd moeten de limo's in de basis van de andere speler vernietigd worden om het spel te winnen.

- Get Stretch: Iedere speler heeft een eigen garage en een eigen gang-auto. Je kan punten verdienen door je eigen auto EN de auto van je tegenstander in jouw garage te hebben; dit telt als een capture. Degene die het eerste de score-limiet bereikt of binnen een bepaalde tijd de meeste captures heeft wint.

Naast deze 3 modes wordt aangegeven dat er in de toekomst nog meer verschillende modes bekend gemaakt zullen worden.

Clijsters naar laatste vier in Luxemburg

Kim Clijsters zet haar reeks overwinningen voort. De Belgische plaatste zich gisteren voor de halve finales van de Luxemburg Open. Francesca Schiavone dolf met 4-6 en 5-7 het onderspit.

Clijsters speelt in Luxemburg haar eerste toernooi na haar zege op de US Open. Gisteren kende ze in Schiavone haar eerste lastige opponente. De Italiaanse moest nochtans meteen haar service inleveren, maar brak later terug tot 3-3. Vanaf dat moment was Clijsters net wat beter in de rally, en won drie van de volgende vier games. In de tweede set overklaste Schiavone lange tijd haar Vlaamse tegenstandster en liep uit naar 5-2. Vanaf dat moment hervond de nummer drie van de wereld haar vorm en won de laatste vijf games. ”Telkens als ik tegen Schiavone speel, weet ik dat het moeilijk wordt. Fysiek is ze één van de sterkste speelsters in het circuit,” zei Clijsters na afloop.

Nathalie Dechy is de laatste hindernis voor Clijsters op weg naar de finale van het met 585.000 dollar genoteerde toernooi. Dechy stuitte op een matige Hantuchova, die fout op fout stapelde. Verrassend was verder de uitschakeling van Nadia Petrova. De Duitse Anna-Lena Groenefeld – toch al op dreef – was haar in drie sets de baas. Ook Dinara Safina verzekerde zich van een ticket voor de halve finales.


Uitslagen Kwartfinales WTA Luxemburg:
K. Clijsters (Bel/1) – F. Schiavone (Ita/6) 6-4, 7-5
N. Dechy (Fra/4) – D. Hantuchova (Slw/5) 6-1, 6-4
D. Safina (Rus/7) – R. Vinci (Ita) 5-7, 6-3, 6-4
A. Groenefeld (Dui) – N. Petrova (Rus/2) 2-6, 6-3, 6-2

Sars, Farina arbiters duels Oranje

De UEFA heeft Alain Sars en Stefano Farina aangewezen om als leidsman te fungeren voor de kwalificatieduels tegen respectievelijk Tsjechië en Macedonië.

Op 8 oktober fluit de Fransman Sars de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen de Tsjechen. Een punt voor Oranje volstaat voor een WK ticket. De enige keer dat Sars een wedstrijd van het Nederlands elftal floot was op 2 april 2003. Toen won Oranje met veel moeite bij Moldavië (1-2), dankzij een treffer van Mark van Bommel vlak voor tijd. Sars mocht ook de Champions League wedstrijd Bayern München - Ajax (4-0) in goede banen leiden.

Mocht Nederland er niet in slagen minimaal gelijk te spelen in en tegen Tsjechië, dan nog is een overwinning tegen Macedonië voldoende voor kwalificatie. In de ArenA treedt de Italiaan Stefano Farina dan op als arbiter. Farina floot nog nooit een wedstrijd van het Nederlands elftal.

We worden een kutland

Als een idioot op een fietsje een fikse klodder spuug in het haar van Verdonk wil planten, dan ben ik echt wel bereid het voor haar op te nemen. Iets anders ligt het met haar voorstel om "vreemdelingen" na een eerste misdrijf het land uit te zetten. Nederland wordt hiermee gewoon een beetje een kutland en dat mogen we Verdonk verwijten.

Veel mensen staan natuurlijk op de banken als een dergelijk voorstel wordt gepresenteerd, maar er was gewoon al lang een mogelijkheid om mensen met een verblijfvergunning na een zwaar misdrijf het land uit te zetten. Het is nergens voor nodig om dit na een klein misdrijf, zoals bijvoorbeeld winkeldiefstal ook te doen.

Het enige dat we aangeven met deze regel, is dat we vinden dat mensen met een verblijfsvergunning er niet echt bij horen. En dat noemen ze dan minister van integratie. Natuurlijk wordt er gezegd dat er straks individueel wordt gekeken, maar dat bewijst gewoon dat het overbodige regelgeving is, waarbij de willekeur straks nog verder zal toenemen.

Met de bal op de sofa

Aan de vooravond van het huidige voetbalseizoen waren veel kenners het er wel over eens: Ajax zou kampioen worden. Inmiddels hebben de Amsterdammers al acht punten verspeeld en ogen zij wisselvallig. Trainer Danny Blind liet dan ook optekenen dat hij er over dacht een psycholoog in dienst te nemen. Deze zogenaamde mental coach moet de spelers behoeden voor fouten en het nodige vertrouwen geven. De selectie van Ajax mag met de bal op de sofa.

[Nacht] Rex

Welkom terug bij het nachtprogramma van Fok!weblog.
Het is alweer tijd voor het laatste blogje van deze avond. Maar niet getreurd, want het is een hele goeie.
Het is namelijk een animatie, genaamd: Rex
Erg mooie graphics en fantastische bewegingen.
Dat was het dan weer voor deze avond.
Morgen ochtend beginnen we de dag gewoon weer met een lach, bij een nieuw POTD.
Prettige avond verder en misschien tot volgende week

Stroomstoring Utrecht CS voorbij

Trebweb, TheShadow en Tankiej hadden ons via de nieuws-submit te melden:

TreinHet treinverkeer rond Utrecht ligt helemaal plat. Een stroomstoring bij de verkeersleiding is de boosdoener. Sinds 19:00 uur rijden er geen treinen meer van en naar Utrecht Centraal.

De computersystemen waarmee de verkeersleiding de seinen en wissels bedient, zijn uitgevallen. Omdat er wel stroom op de bovenleiding staat, kunnen treinen onder begeleiding naar een veilig punt als een station. Daar konden reizigers uitstappen.

Honderden reizigers zijn gestrand. Het is niet bekend hoelang de stremming van het treinverkeer gaat duren. De oorzaak van de stroomstoring is ook nog onduidelijk.

Update 02:32
De stroomstoring rond het station van Utrecht is voorbij. De laatste dertig gestrande reizigers zijn met een door de NS betaalde taxi naar huis gebracht. De nachttreinen kunnen gewoon doorgang vinden en ook morgen zullen de treinen volgens schema rijden.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.