Politiek wil actie na spoorproblemen

TreinDe Kamerfracties van PvdA en CDA willen dat minister Karla Peijs (Verkeer) actie onderneemt om de situatie op het spoor te verbeteren. De fracties trekken aan de bel nadat vrijdagavond door een computerstoring het treinverkeer rond Utrecht volledig stil kwam te liggen. De computersystemen waarmee de verkeersleiding de seinen en wissels bedient waren door onbekende oorzaak uitgevallen.

Het is niet voor het eerst, ook in april was het treinverkeer van en naar Utrecht gestremd door een computerstoring. Naar aanleiding daarvan startte het parlement een onderzoek naar het beheer van het Nederlandse spoorwegnet. Sharon Dijksma (PvdA) denkt dat spoorbeheerder ProRail het computersysteem niet op orde heeft. "Daar gaan we meer van merken, nu het steeds drukker wordt op het spoor", aldus Dijksma. Ze wil minister Peijs hierover aan de tand voelen. "Het is de zoveelste keer dat de hele zaak plat ligt. De minister zou daar bovenop moeten zitten." Desnoods moet er extra geld beschikbaar komen voor een beter back-upsysteem, stelt Dijksma.

Volgens Eddy van Hijum (CDA) is er de laatste jaren al veel geld gestoken in de onderhoud van het spoor. Hij wil eerst goed weten of extra geld nodig is. Tevens wil hij kijken naar een vervroegde vervanging van het huidige computersysteem. Reizigersvereniging Rover laat weten verbijsterd te zijn over 'de zoveelste' treinstoring waardoor duizenden treinreizigers zijn gestrand. Zij adviseert reizigers alle kosten te verhalen op de NS. Dat de oorzaak van de storing hoogstwaarschijnlijk bij het computersysteem van Prorail ligt, doet voor Rover niets af aan de verantwoordelijkheid die de NS heeft voor zijn klanten.