'Kopje onder gaan in drijfzand onmogelijk'

DrijfzandHet is niet mogelijk kopje onder te gaan in drijfzand. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Amsterdam. Een wetenschapper kwam op het idee drijfzand nader te onderzoeken toen hij tijdens een vakantie in Iran erin stapte. Door de droge zomer zonk hij sowieso niet al te diep weg.

Professor Daniel Bonn nam wat drijfzand, een mengsel van zand, zout water en klei, mee naar het laboratorium van de universiteit. De fysicus onderzocht of het inderdaad geen goed idee is in drijfzand te bewegen en of het onmogelijk is uit drijfzand te ontsnappen. Bewegen is inderdaad niet slim. De klei wordt dan vloeibaar en de zandstructuur stort in elkaar. Het zand zakt vervolgens naar de bodem, waar het een zo hoge dichtheid krijgt dat je vast komt te zitten. Door vervolgens je voet op te tillen en water aan de zandlaag toe te voegen kun je het zand weer vloeibaar maken. De kracht die hiervoor nodig is, is echter vergelijkbaar met de kracht die nodig is om een auto op te tillen.

Het is daarom nauwelijks mogelijk op eigen kracht uit drijfzand te ontsnappen. Met een touw iemand uit drijfzand halen, zoals in menig film te zien is, is eveneens erg onwaarschijnlijk. Het blijkt echter eveneens niet mogelijk om volledig weg te zinken in het gevaarlijke zand. Dat komt doordat het soortelijke gewicht van mensen en dieren hetzelfde is als dat van water. De opwaartse kracht van het drijfzand, met een hogere dichtheid dan water, zorgt er voor dat je blijft drijven.

De mythe dat je wel in drijfzand kunt verdrinken komt volgens de onderzoekers vermoedelijk voort uit de plaats waar vaak drijfzand gevonden wordt, namelijk bij riviermondingen bij de zee. Personen die hier vast komen te zitten verdrinken niet doordat ze kopje onder gaan in het natte zand, maar omdat ze overspoeld worden door hoog water.

-
Meer over het onderzoek.