Total Overdose: A Gunslingers Tale

Maarten (kepler)

Een undercover-agent is gewond geraakt en hij stuurt zijn tweelingbroertje op pad om zijn opdracht af te maken. Dit is in het kort het verhaal van Total Overdose. De opdracht is om in Mexico een drugsbaron op te sporen en zo veel mogelijk drugs zien te vinden. Je speelt de undercover-agent die eigenlijk geen undercover-agent is en je wordt op de hoogte gehouden van wat je moet doen door je broer. Hij zal je duidelijk vertellen wat er van je verwacht wordt en het is de bedoeling dat je dit opvolgt natuurlijk. Het verhaal stelt niet erg veel voor; gewoon het standaardverhaal dat je de criminelen moet opsporen. Helaas is het ook erg lineair en kun je niet kiezen uit verschillende missies zoals in GTA. Er zijn wel verschillende challenges die je kunt doen, maar die hebben helemaal niks te maken met het verhaal. Deze challenges bestaan bijvoorbeeld uit het opzoeken van lokale drugsdealers, het racen van een bepaald parcours, zoveel mogelijk criminelen neerschieten, enzovoort. Je zult sommige challenges moeten spelen voordat je weer verder mag gaan met het verhaal.

Het spel speelt zich af in een Mexicaanse stad en je kunt hier gewoon rondlopen. Helaas is deze stad niet heel erg groot en zitten er tussen de gebieden in de stad ook nog eens laadtijden wat de snelheid uit het spel haalt. Net als in GTA kun je auto’s jatten - de bestuurder verdwijnt trouwens mysterieus in plaats van dat je hem/haar uit de wagen smijt - en gewoon doelloos rondrijden door de stad. Maar in dit geval is het echt doelloos want er is niet heel veel te doen in de stad. Je krijgt geen politie achter je aan als je mensen overhoop schiet en er zijn ook niet heel veel losse challenges te vinden. Het enige dat leuk is om te doen is schansen zoeken en hier vervolgens overheen te springen. In de stad kun je ook punten vinden en ook allerlei power-ups kun je verspreid over de stad vinden. De punten kom je echt overal tegen en je ziet ze makkelijk liggen. Het probleem is dat ze meestal niet echt makkelijk bereikbaar zijn, waardoor je soms helemaal via allerlei ladders pas bij de punten kan komen. De power-ups zijn iets minder makkelijk te vinden, maar genoeg om snel up-te-graden. Heb je genoeg power-ups gevonden dan krijg je meer health, meer mogelijkheden om verschillende wapens te hanteren en een betere adrenaline-boost.

De adrenaline-boost kun je gebruiken om allerlei Max Payne-achtige manoeuvres uit te halen. Je kunt dodgen (soort van ontwijken) met L1; hierdoor vertraagt de tijd en kun je makkelijker je tegenstanders neerschieten. Het is zelfs mogelijk om je midden in de lucht om te draaien en achterover vallend nog een tegenstander neer te schieten. Een andere manier van dodgen is het afzetten tegen de muur, waardoor je een soort van Matrix-achtige move maakt. Hoe meer personen je tijdens deze moves afmaakt hoe meer punten je hiervoor krijgt. Het schieten gaat trouwens via een auto-aim, dit betekent dat je alleen maar zelf een beetje in de richting van de tegenstander hoeft te mikken en je schiet automatisch raak. De vijand die je op dat moment in je vizier hebt krijgt een mooi rood rondje om zich heen, maar het is helaas niet mogelijk om te switchen van vijand. Soms werkt de auto-aim niet erg lekker en schiet je een beetje gaten in de muur achter je vijand. Het is ook mogelijk om head-shots te maken; dit doe je door op het vierkantje te duwen en met een goede timing kun je een headshot maken. Het kan echter niet bij elk wapen; zo zal het dus niet met een shotgun lukken.

Het spel bevat lekker veel wapens van allerlei soorten: van een pistool tot aan een raketwerper. Een leuke toevoeging is het scoren van combo’s: door snel vijanden achter elkaar neer te schieten kun je combo’s maken. Het is zelfs mogelijk om combo’s te maken van 25 of meer. Aan het einde van de missie worden je punten opgeteld die je verdiend hebt met bijvoorbeeld de combo\'s en het dodgen. Hoe meer punten je hebt verdiend, hoe meer power-ups je krijgt als je de missie goed volbrengt.