Gokschandaal in Brazilië

Vorig jaar stond het al volop in het nieuws, het gokschandaal in Duitsland. In Brazilië zijn nu ook een aantal scheidsrechters gearresteerd voor het manipuleren van wedstrijden in de Braziliaanse competitie.

Tot nu toe zijn er twee arbiters gearresteerd en een eigenaar van een website waar kan worden gewed op voetbaluitslagen. De politie vermoedt dat nog tien andere scheidsrechters betrokken zijn bij het gokschandaal. De voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond - Ricardo Teixeira - meldt dat de competitie gewoon doorgaat. Ondertussen onderzoekt de Justitie de gang van zaken in minstens elf wedstrijden die zijn geleid door de gearresteerde arbiter Edilson Pereira de Carvalho. Deze wedstrijden zullen waarschijnlijk geannuleerd en overgespeeld worden.

Carvalho werd voorafgaande aan een wedstrijd gebeld door Nagib Fayad, de eigenaar van de goksite. Hij instrueerde welke club diende te winnen. In ruil hiervoor ontving Carvalho gemiddeld 4.000 euro. De arbiter sierde dit seizoen in het geven van onterechte strafschoppen, rode kaarten en het afkeuren van geldige doelpunten. De politie beschikt over afgeluisterde telefoongesprekken van Fayad. Daarin wordt bijvoorbeeld gezegd dat Vasco da Gama zal winnen van Figueirense, omdat Fayad dat geregeld heeft met Carvalho. Vasco da Gama won inderdaad deze wedstrijd dankzij een geschonken penalty.

Fayad plaatste na de afspraken met Carvalho een grote hoeveelheid winnende weddenschappen op zijn eigen goksite. Daarmee zou hij volgens een onderzoek al een half miljoen euro hebben verdiend. De affaire wordt onderzocht door de hoogste instanties in Brazilië. Een parlementaire onderzoekscommissie en het Hooggerechtshof voor Sportzaken houdt zich bezig met het analyseren van de beelden van een hele reeks verdachte duels.