FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 november 2004

Meisje kort ontvoerd door groep jongens

Icoon Binnenlands nieuwsEen 15-jarig meisje uit het Brabantse Oosterhout is vrijdagmiddag korte tijd ontvoerd geweest. Dat meldt de politie. De tiener stond op het station van Breda te wachten op een vriend, toen ze op de korrel werd genomen door vier jongens. Ze werd aan haar haar getrokken en ze werd geslagen, waarna ze bewusteloos raakte.

De jongens zagen hierdoor kans het meisje mee te nemen in een trein. Daar werd ze even later wakker. Op het station van Bergen op Zoom wist de Oosterhoutse te ontsnappen aan haar belagers, en kon ze haar ouders bellen. Vervolgens werd de politie in kennis gesteld, die zich over het slachtoffer ontfermden. De Brabantse recherche heeft de zaak momenteel in onderzoek, en hoopt dat getuigen van het voorval zich melden.

Actrice Julia Roberts bevallen van tweeling

Icoon Showbiz nieuwsDe 37-jarige Amerikaanse actrice Julia Roberts is zondag bevallen van een tweeling. Roberts is moeder geworden van een jongen en een meisje, ze beviel in een ziekenhuis in Californië.

Zowel de moeder als beide kinderen maken het volgens een woordvoerder van het gezin goed, ondanks de vroege bevalling. De tweeling kwam een maand te vroeg op de wereld. Het meisje heet Hazel Patricia en het jongetje Phinnaeus Walter. Het zijn de eerste kinderen voor Roberts, de vader van de kinderen is de cameraman Danny Moder met wie Roberts in 2002 in het huwelijk trad.


Julia Roberts bevallen van een tweeling

Winnaar Expeditie Robinson 2004 bekend

FrankFrank is de winnaar geworden van het televisie-programma Expeditie Robinson. In een twee uur durende marathonuitzending op Net 5 werd hij door eerdere afvallers gekozen als de enige ware Robinson 2004. Ook de stem van het publiek, via telefoon en sms, ging naar de 37-jarige Belg die hiermee een bedrag van 50.000 euro opstrijkt.

De twaalf kandidaten die na de samensmelting afvielen kozen met grote meerderheid voor Frank. Alleen de Nederlanders Ronald en Marjolein gaven hun stem aan de 23-jarige Belg Matthias, de andere finalist. De publieksstem was met 77 procent voor Frank eveneens overweldigend.

Dakdekker Frank viel in de eerste afleveringen al meteen op door zijn levensstijl. De natuurgenieter bleek erg geinspireerd door het Indiaanse gedachtegoed, wat hij regelmatig tot uitdrukking bracht met gezang en trommelspel. Daarnaast ontpopte hij zich als voedselvoorziener en sfeerbehouder in het kamp.

Amerikanen bezoeken massaal de bioscoop

Maar liefst zes films in de Amerikaanse bioscoop top 10 haalden de afgelopen vijf dagen meer dan 20 miljoen dollar op. De Amerikanen vierden een lang weekend en trokken massaal de bioscoop in. De best bezochte film was net als vorige week 'National Treasure' met Nicolage Cage. Er werd 46 miljoen dollar verdiend aan de kassa's.

Van de derde naar de tweede plaats steeg in de vierde week 'The Incredibles' met 33 miljoen dollar. Op drie kwam 'Christmas with the Kranks' binnen, een comedie met Tim - Home Improvement - Allen. Animatiefilm The Polar Express bleef op vier staan met een opbrengst van 27 miljoen dollar.

'The SpongeBob SquarePants Movie', vorige week nog op twee, zakte naar de vijfde plaats: de opbrengst was 23 miljoen dollar. De nieuwe Oliver Stone genaamd 'Alexander' kwam nieuw binnen op zes met 21 miljoen dollar aan de kassa. De film gaat gaat over Alexander de Grote en heeft Colin Farrel in de hoofdrol.

Finding Neverland met Johny Depp deed het overigens ook erg goed dit weekend. De film steeg in de derde week van dertien naar zeven. De film bracht 6,5 miljoen dollar op, maar draait in slechts 512 bioscopen. Finding Neverland gaat over John M. Barry, de schrijver van het boek Peter Pann.

Polare Express
The Polar Express met Tom Hanks doet het goed in de Amerikaanse bioscoop.

Vliegtuig KLM raakt in Barcelona van de baan

Icoon Buitenlands nieuws Een vliegtuig van de KLM is zondagavond tijdens de landing in Barcelona van de baan geraakt. Er waren 139 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, maar niemand raakte gewond. Wel raakte het landingsgestel zwaar beschadigd. Dat heeft een woordvoerder van de KLM zondag gemeld.

Het toestel, met vluchtnummer 1673, kwam uit Amsterdam en zou om 18.50 uur op de luchthaven van Barcelona landen. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeval.

Treffen fans Roda JC en Fortuna voorkomen

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsEen treffen tussen fans van de Limburgse voetbalclubs Fortuna Sittard en Roda JC in Beek is vanavond door de politie voorkomen. Er zijn geen arrestaties verricht.

In Beek hadden zich in totaal honderdtwintig mensen van beide clubs verzameld. Dertig politieagenten wisten te voorkomen dat beide groepen met elkaar op de vuist gingen. Uiteindelijk verlieten de supporters uit zichzelf de Middelweg en werd niemand gearresteerd. Twee agenten die in een politiebus naar de plek op weg waren, raakten bij een botsing in Geleen lichtgewond. Zij zijn tezamen met de bestuurder van de andere auto naar het ziekenhuis gebracht.

Plannen voor Metal Gear Solid film

Geestelijk vader van Metal Gear Solid, Hideo Kojima, heeft laten weten dat hij op dit moment bezig is met plannen maken voor een filmversie van de succesvolle Metal Gear reeks. Dit terwijl Kojima eerst niks wilde weten van een filmversie.

De plannen komen op een moment dat de filmindustrie steeds meer geinteresseerd raakt in het verfilmen van games. Zo zijn Resident Evil en Tomb Raider al reeds verschenen, Doom wordt op dit moment verfilmd en zijn er ook al plannen voor een Halo film.

Lifelogs en hippieopvoeders.

Lifelogs. Het nieuwe medium. Duizenden depressieve en blij dat ik snijende tieners storten zich op het moment op een van de grootste webrages van onze tijd, het llifeloggen. Op communities als Livejournal storten ze dagelijks hun hele hart uit in een eenentwintigsteeeuws dagboek.

"Lief lifelog. Nadat ik vanochtend rebels de wc niet door had gespoeld na het doen van mijn behoefte en mijn moeder uit te hebben gemaakt voor een derdersang slet, begon weer eens een kutepisode uit mijn zielige tienertijd. Op school keken ze me weer eens met een scheef oog aan, (Ik geloof dat de klierjongens een wurm tussen mijn broodje kaas stopten!) en ik verlangde naar mijn komende tijd met jou, mijn lifelog. Reageer allemaal snel met kusjes en kroeltjes, en zeg dat het allemaal goed gaat komen."

Poezieplaatjes zijn weer helemaal negentienzesstig in het tijdperk waar het gaat om semidepressieve plaatjes van automutilerende tieners. Elke snee in pols of buik lijkt tegenwoordig een trofee te zijn, een statussymbool. In dergelijke kringen geeft je aantal sneden je waardigheid binnen de groep van social rejects aan.

Overigens is de NS van plan hekken langs de spoorwegen de plaatsen om te voorkomen dat grote groepen Livejournallers zich voor de trein werpen, als er weer eens een massale zelfmoord georganiseerd word. Ik weet niet of we hier nou wel zo blij mee moeten zijn. Immers, als die kinderen hier hun leven niet meer voor een trein kunnen beëindigen, waarom moeten ze dan heen? Een Belgische trein? Het Vlaams belang heeft het al druk genoeg met kut-Marrokanen, waarom zouden zij zich ook nog eens over onze lifeloggers moeten bekommeren? "Eigen depressievellingen eerst"? Neen. Schuttersputjes met een paar triggerhappy jagers erin naast de spoorlijn moeten we hebben. Think about it. De jagers hebben mooie doelwitten om op te oefenen, de machinisten hebben geen vertraging meer, de dierenbescherming hoeft zich niet druk meer te maken over al die zielige dooie beschermde dieren en ik heb minder lifeloggers om me op ongenuanceerde wijze druk over te maken. Het is een win-win-win-win-win situatie. Als we dit dan ook nog eens doen bij de onrendabele lijnen van de NS, er een hek omheen zetten en honderd euro entree vragen voor de lifelogger met een somber wereldbeeld, dan zijn we ook nog eens in staat om die laatste kleine spoorlijnen voor opheffing te behoeden.

"Lief lifelog. Vandaag betrapte mij moeder me toen ik mijn armen weer eens aan het versieren was met het scheermes van Papa. Of ik er niet zo'n zootje van wou maken. Wat denk die snol wel niet, dat ze iets over me te zeggen heeft, simpelweg omdat ik uit dat gat van haar ben gekropen? Het is toch mijn eigen lichaam? Ze begon ook al weer te zeiken toen ze er achterkwam dat ik die piercing had laten zetten. Waar bemoeit die teef zich toch mee, ik ben verdomme veertien. En oh, mijn borsten zijn te klein."

Maar terug naar de lifeloggers zelf. Zie een lifelog als een moderne praatgroep. Tieners praten natuurlijk het liefst met hun leeftijdsgenoten over hun sores en hun ondergeschikte plaats in de samenleving, de pesterijen op school, de nieuwste plaat van Marylin Manson, of beter nog, een 'emo' bandje... Emo is een van de meest recente subculturen die in ons land zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Emo is misschien wel de meest alles omvattende en zieligste term die een subcultuur in de laatste paar decenia heeft gehad, het is namelijk zielige jankmuziek. What's in a name, pluim voor de platenbazen die deze term de wereld in hebben geholpen. (Wij herkennen de mannelijke Emo-ers overigens aan de goedkope truckerspet die rechtsstreeks uit de jaren tachtig lijkt te zijn gekomen.

Waar gaan ouders fout tegenwoordig? Aangezien het tegenwoordig heel erg in is om over vroeger te praten, doe ik ook maar een duit in het zakje door een proefballonnetje op te laten. Ouders zouden verplicht moeten worden om hun kinderen een keer in de zoveel tijd te slaan. Geen NBA-Basketballwedstrijd-slaan natuurlijk, maar een corrigerende tik moet toch kunnen. Tegenwoordig is immers elk kind speciaal. elk kind heeft zijn eigen gave, we hebben de nieuwetijdskinderen die overgevoelige watjes die zich niet aan moeten stellen zijn, ADHDertjes die gewoon een ram zouden moeten krijgen als ze niet stilzitten en de downsyndromertjes. En hoe meer er met die kindertjes gepraat word, hoe beter. Natuurlijk niet gewoon een goed gesprek met de ouders, neeeee joh, dat is ouderwets. Heel passé. Heel veertientweennegentig. Tegenwoordig hoort een kind er echt niet meer bij als het voor zijn veertiende niet bij vier verschillende psychologen loopt, en aandoeningen worden verzameld met een fanatiekheid waar Mohammed B. nog iets van kan leren.

Heck, vanaf nu ga ik voor hippie-ouderend Nederland een speciale dienst opzetten. Elk kind wat ik tegenkom en wat me ook maar het kleinste beetje irriteert, krijgt een aantal fikse strafschoppen van me. Als die douchebag-ouders te schijterig zijn, dan haal ik de kastanjes wel uit het vuur. Met een beetje mazzel kan ik hier verdomme ook nog eens een flinke subsidie uithalen. Nietzman's heropvoedingsdiensten staan voor u klaar!

Newsflash: Je kinderen zijn niet speciaal. Natuurlijk denkt elke ouder dat zijn kinderen bijzonder zijn maar geloof me, ze zijn het niet. Bill Hicks wist het eens verbluffend goed te verwoorden... De man loost bij elke ejaculatie een aantal miljoen zaadcellen, waarvan er uiteindelijk eentje verbinding zou maken met een eicel. Wow. what are the fucking odds of that. Dat zou dus inhouden dat ik een meervoud van de wereldbevolking al eens van mijn onderbuik geveegd heb met een grijze sok. Now that's a fucking miracle!

"Zoon komt er niet meer in"

Als het aan Gert Kruys ligt, komt zijn zoon er voorlopig thuis niet meer in. Zijn zoon, Rick Kruys, bezorgde FC Utrecht de 1-0 zege op De Graafschap, waar zijn vader de trainer is.

Voor Gert Kruys was het sowieso een bijzonder duel. Hij is geboren in Utrecht, en in de jaren 80 speelde hij zelf voor FC Utrecht. Liever had hij vandaag een zege geboekt, de eerste zou dat zijn geweest. Helaas voor hem gooide zijn zoon roet in het eten door in de 80e minuut met zijn eerste balcontact de 1-0 te scoren.

Het duel had ook een minder leuke kant. Milan Berck Beelenkamp van De Graafschap moest er al na vier minuten af. Hij kreeg een vuistslag van Michael Mols en ging gestrekt op de grasmat. Hij moest het veld verlaten met een hersenschudding. "Ik kreeg een beuk op mijn kaak en het licht ging even uit.", aldus Berck Beelenkamp. Mols zelf wist van niets: "Het kan zijn dat ik hem geraakt heb, maar dat was zeker niet met opzet."

Naakte insluiper valt hotelgasten lastig

Icoon opmerkelijk nieuwsDe politie in Maastricht heeft een 35-jarige Duitser opgepakt die afgelopen nacht vrouwelijke hotelgasten tijdens hun slaap heeft betast, zo liet de politie vandaag weten.

Een vrouw die in een Maastrichts hotel verbleef werd vannacht wakker van iemand die haar betastte. Toen haar vriend, die naast haar lag, het licht aandeed zag hij iemand over de vloer wegkruipen. Hij kwam direct in actie om de insluiper te grijpen, maar deze was hem net iets te snel af en wist te ontkomen.

Even later schrok een vrouw in een andere kamer wakker van een onbekende naakte man in haar bed. Ze rende hevig geschrokken haar kamer uit naar de receptie. Medewerkers van het hotel snelden vervolgens naar haar kamer en haalden de insluiper uit het bed.

De man is vastgehouden en later aan de politie overgedragen. Hoe de man aan de sleutels van de hotelkamers is gekomen is onduidelijk.

Patch voor Vampire: The Masquerade - Bloodlines

Op Blue's News lezen we dat Troika bezig is met een patch voor haar onlangs verschenen actie-RPG Vampire: The Masquerade - Bloodlines. Ondanks dat Troika claimde dat het spel al af was, en dat het enkel niet gereleased werd omdat games met de Source engine niet voor de release van Half-Life 2 de deur uit mochten zat Bloodlines toch vol met bugs welke zelfs het uitspelen van de game beletten.

Wanneer de patch zal verschijnen is vooralsnog onbekend.

German sites German sites Gamesweb and PC Games Online (thanks zerra) each have word (in German) that plans are in place for a patch for Vampire: The Masquerade - Bloodlines, addressing performance issues and other glitches in Troika's Source-engine Vampire RPG. No release schedule for the patch is projected at this time.

DVD/CD: Hard Gelach

Onder de titel 'Hard Gelach' brengt CNR Records elk jaar een CD uit met daarop fragmenten van shows van bekende cabaretiers. Dit ter promotie van de verkoop van de CD's en DVD's van de individuele artiesten die zijn aangesloten bij deze platenmaatschappij. Op zich niets bijzonders, zo zijn er ook dergelijke verzamelcd's te koop op het gebied van wereldmuziek (onder de noemer 'Global Sounds') en klassieke muziek ('Aangenaam Klassiek'). Dit jaar wordt de CD vergezeld van een DVD met daarop fragmenten van de shows die ook individueel op DVD te verkrijgen zijn. Ook dit is niet bepaald nieuw te noemen, want de afgelopen jaren gaf Universal Pictures onder de naam 'CBRT' ook al dergelijke verzamelDVD's praktisch weg bij aankoop van een cabaretDVD naar keuze. De vraag is dan ook of CNR iets origineels en de moeite van het kopen waard op de markt heeft gezet met 'Hard Gelach', op DVD en CD.


Overzicht HCE (week 48)

De veertiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 48)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00RKC WaalwijkVitesse2 - 2
.
za19.30ADO Den HaagWillem II0 - 1
za19.30PSVFC Twente 2 - 0
za20.00NEC Roda JC1 - 1
.
zo12.30sc HeerenveenFeyenoord2 - 2
zo14.30AjaxRBC Roosendaal4 - 1
zo14.30FC UtrechtDe Graafschap1 - 0
zo14.30FC GroningenAZ1 - 2
zo14.30NAC BredaFC Den Bosch3 - 0

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1PSV14122038355
2AZ141031333512
3AFC Ajax14842283416
4Feyenoord14833273717
5FC Utrecht14734242117
6SC Heerenveen14734242523
7NAC Breda14725232632
8Vitesse14635212320
9Willem II14626202022
10FC Groningen14545192323
11Roda JC14455172224
12RKC Waalwijk14365151721
13NEC14356141417
14FC Twente14428141520
15ADO Den Haag14329111825
16FC Den Bosch1423991036
17RBC Roosendaal14211171640
18De Graafschap1405951334

Truc met telefoon kost veel geld

Icoon Binnenlands nieuwsOnschuldige mensen raken veel geld kwijt door een nieuwe truc met hun telefoon. Criminelen vragen hen om van hun telefoon gebruik te mogen maken. Daarna bellen ze minutenlang naar een 0900-nummer dat ze zelf beheren. Twee Zwollenaren zijn inmiddels opgepakt.

De extra kosten komen voor rekening van de onschuldige bewoners. Twee mannen van 29 en 36 jaar oud zijn door de Zwolse politie opgepakt. Twintig gedupeerden hebben inmiddels aangifte van deze fraude gedaan.

Eeuwenoude porno onder de veilinghamer

Icoon opmerkelijk nieuwsHet Londense veilinghuis Sotheby's zal komende maand een eeuwenoud pornografisch manuscript veilen. Het boek 'Sodom', dat rond 1675 geschreven is, staat zelfs bekend als de allereerste pornoroman ooit. Het geschrift wordt toegeschreven aan John Wilmot, de tweede graaf van Rochester.

Verwacht wordt dat het veilingstuk, het enige exemplaar dat nog bestaat van het boek, zo'n 35.000 Engelse pond (50.000 euro) zal opbrengen. Volgens het veilinghuis is het boek opwindend in vrijwel elke regel. "Het is één van de meest beruchte publicaties in de literatuur, en doet de meeste moderne pornografie tot braaf verbleken", stelt Peter Beal, literatuurdeskundige van Sotheby's.

Het boek handelt over een hitsige koning, die besluit zijn volk 'vrij te maken' door anale seks overal in zijn land toe te staan. De ranzige consequenties van die beslissing worden vervolgens tot in detail beschreven.

Rusland wint Fed Cup

De Russische tennissters zijn zondag de winnaar geworden van de Fed Cup. Nadat Tatiana Golovin de stand weer op 2-2 had gezet, door te winnen van Svetlana Kuznetsova in 6-4 en 6-1, moest de vijfde wedstrijd, het dubbelspel, de beslissing gaan brengen.

Anastasia Myskina en Vera Zvonareva waren daarin net ietsjes sterker dan hun tegenstandsters Emilie Loit en Marion Bartoli. De Russische vrouwen wonnen met 7-6 en 7-5.

Daarmee beeindigde de Russische vrouwen een erg goed tennisjaar. Kuznetsova won de US Open, Maria Sharapova was de sterkste op Wimbledon en Anastasia Myskina won Roland Garros. Bovendien wist Elena Dementieva twee Grand Slam finales te bereiken.

Romme wint tien kilometer

Gianni Romme heeft zijn derde wereldbeker-overwinning van dit seizen geboekt. De stayer, winnaar van de 5 km in Hamar en Berlijn was nu de sterste op de 10 km in Heerenveen.

Romme lag enige tijd onder het schema van het wereldrecord, maar kon dat schema niet bijhouden. Uiteindelij kwam hij uit op een tijd van 13.08.00 en hield op de streep 0.52 seocnde voorsprong op de nummer twee, de Noor Oystein Grodum. Brons was er voor Carl Verheyen, die met 13.10,54 een nieuw persoonlijk record schaatste.

Bob de Jong, de Nederlands kampioen op de tien kilometer, kon in Thialf niet imponeren, hij werd vierde met 13.17,42. Jochem Uytdehaage legde de afstand af in 13.30,56 en eindigde als achtste.

DVD: Russen

Deze review is geschreven door: yohan.nl

Met Russen gaf Hungry Eye in opdracht van de KRO enkele jaren geleden het begrip 'detectiveserie' een nieuwe betekenis. Kon men tot dan toe de meeste politie- en detectiveseries scharen onder de zogenaamde 'Whodunits' (een moord, drie verdachten en een dader); in Russen werd de spotlight gericht op de persoonlijkheden. Van zowel het rechercheteam als de verdachten. De mix van uitdagend recherchewerk aan de ene kant, en de privélevens van de betrokkenen aan de andere kant blijkt een geslaagde combinatie van drama en detective.

Gewonden bij scooterongeluk na achtervolging

onecent had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 22-jarige scooterrijder is gisteravond op Urk frontaal op een scooter gebotst terwijl hij probeerde aan de politie te ontkomen. De man raakte hierbij niet gewond, maar de berijders van de andere scooter, twee vijftienjarige meisjes, wel. Zij zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

Agenten wilden de Urker aanhouden omdat hij met een bromfiets reed waar dat niet is toegestaan. Toen de scooterrijder in de gaten had dat de politie achter hem aanzat reed hij het fietspad op. Hij wist ternauwernood een auto te ontwijken en vervolgde met hoge snelheid zijn weg. Ondertussen bleef hij achterom kijken, waardoor hij niet zag wat er voor hem gebeurde. Op dat moment kwamen de meisjes aangereden, waarna de man frontaal tegen hun scooter aanbotste.

De veroorzaker van het ongeval is aangehouden. Vermoedelijk verkeerde hij onder invloed van alcohol. Ook een 20-jarige plaatsgenoot die op zijn snorfiets kwam kijken werd aangehouden omdat door de aanwezige alcoholdamp duidelijk was dat ook hij in beschonken toestand verkeerde. Bovendien was zijn voertuig opgevoerd en was hij niet in het bezit van een bromfietscertificaat of rijbewijs.

Krook wil ijscontrole

De topsportcoördinator van de KNSB, Ab Krook, wil dat er wordt gecontroleerd op de samenstelling van het ijs tijdens internationale schaatswedstriijden.

Krook reageert daarmee op experimenten van ijsmeesters die een substantie aan het water willen toevegen om de baan sneller te maken.

"Er moet een commissie komen die het water controleert", zei Krook zondag. "Gedurende een wedstrijd kunnen er namelijk andere ijssituaties ontstaan." Hij wil voorkomen dat er met die 'glijmiddelen' dusdanig gemanipuleerd wordt, dat bijvoorbeeld de thuisrijders er voordeel van gaan hebben.

In Thialf bleef het veelbesproken goedje dit weekend in de kast. De ijsmeester, Beert Boomsma, kon er niet voor zorgen dat de omstandigheden de hele dag gelijkwaardig bleven en stelde daarom het experiment uit.

"Dit is erg jammer", meende Krook. "Ze hebben dat middel al sinds juni. Dan moet je toch voldoende kennis opdoen zodat je 't tijdens een WB-wedstrijd kan gebruiken. De afgelopen maanden waren er voldoende clubwedstrijden in Thialf om dat middel te testen."

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 48)

SubheaderDe veertiende speelronde van de Holland Casino Eredivisie zit er op. Hieronder vind je de uitslagen van het afgelopen weekeinde en de nieuwe tussenstand. Bijzonder deze week is dat PSV voor de elfde wedstrijd op rij geen tegendoelpunt incasseerde. In de wedstrijd tegen De Graafschap van volgend weekend kan het eredivisierecord worden gebroken.

Uitslagen
Vrijdag 26 november
RKC Waalwijk - Vitesse (2-2)

Zaterdag 27 november
PSV - FC Twente (2-0)
ADO Den Haag - Willem II (0-1)
NEC - Roda JC (1-1)

Zondag 28 november
sc Heerenveen - Feyenoord (2-2)
FC Groningen - AZ (1-2)
Ajax - RBC Roosendaal (4-1)
NAC Breda - FC Den Bosch (3-0)
FC Utrecht - De Graafschap (1-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2004/2005)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. PSV 1412203835-5
2. AZ 1410313335-12
3. Ajax148422834-16
4. Feyenoord148332737-17
5. FC Utrecht 147342421-17
6. sc Heerenveen 147342425-23
7. NAC Breda147252326-32
8. Vitesse 146352123-20
9. Willem II146262020-22
10. FC Groningen 145451923-23
11. Roda JC 144551722-24
12. RKC Waalwijk143651517-21
13.NEC143561414-17
14. FC Twente144281415-20
15. ADO Den Haag143291118-25
16. FC Den Bosch14239910-36
17. RBC Roosendaal 142111716-40
18. De Graafschap 14059513-34

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

PS2 inruilen voor Xbox in Singapore

Op de tech show in Singaport krijgen de eerste 100 klanten 115 euro korting op een Xbox met twee games. Het opmerkelijke van deze actie is dat deze klanten alleen korting krijgen wanneer ze hun oude PS2 inleveren.

Mr Alex Chua, Microsoft manager voor Home & Entertainment in Singapore zegt dat ze door deze actie mensen de kans willen geven om de kracht van de Xbox te beleven. Deze actie wordt gedaan samen met een retailer. Het is echter niet bekend of Microsoft zelf dit idee heeft bedacht, of dat het een idee van de retailer is. Voorlopig is deze actie alleen in Singapore.

Eto'o slachtoffer racistische leuzen

Barcelona spits Samuel Eto'o was het slachtoffer van racistische leuzen gisteren in het duel tegen Getafe in Madrid. Een kleine groep supporters van Getafe maakte telkens apengeluiden wanneer de Afrikaanse speler van het jaar aan de bal was.

Na de wedstrijd weigerde Eto'o commentaar te geven. Getafe spits Gica Craioveanu zei na afloop: "Ik ga niet akkoord met dit gedrag. Ik zou niet in zijn schoenen hebben willen staan deze wedstrijd." Barcelona won het duel met 1-2.

Zwarte internationals van Engeland werden onderworpen aan racistische spreekkoren in de oefenwedstrijd tegen Spanje. De FIFA heeft een onderzoek naar de recente gebeurtenissen ingesteld. Er loopt ook nog een onderzoek over de racistische spreekkoren van Real Madrid supporters tijdens de Champions League-wedstrijd van tegen Bayer Leverkusen. Beide incidenten deden zich voor in het Bernabeu stadion van Real Madrid.

Glas gedeeld dertiende in viermansbob


Een dag na zijn vijfde plaats in de tweemansbob, is Arend Glas bij de opening van het wereldbekerseizoen in Winterberg op de gedeelde dertiende plaats in de viermansbob gefinishd.

De Groninger ging zondag met Sybren Jansma, Vincent Kortbeek en Ronald Huethorst naar beneden.

De overwinning ging naar het Amerikaanse team van Todd Hayes, het team eindigde in de eerste run als vierde, maar maakte veel goed in de tweede run. De Amerikanen hielden eenhonderdste van een seconde voorsprong over op het team van Aleksandre Zoebkov. De derde plaats, op tweehonderdste, was voor de bob van de Zwitser Martin Annen.

Uitslagen HCE (28/11/04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

sc Heerenveen - Feyenoord (2-2)
41' Buffel 0-1
71' Kuijt 0-2
74' Samaras 1-2
86' Yildirim 2-2

Geel: Loovens (Fey)

FC Groningen - AZ (1-2)
17' Van Galen 0-1
55' Salmon 1-1
72' Opdam 1-2

Geel: Krstev (Gro), Seedorf (Gro), Nelisse, Meerdink, Buskermolen (allen AZ)

Ajax - RBC Roosendaal (4-1)
13' Anastasiou 1-0
25' De Graaf 1-1
33' Maxwell 2-1
54' Escudé 3-1
85' Rosales 4-1

Geel: Galásek (Aja)

FC Utrecht - De Graafschap (1-0)
81' Kruys 1-0

Geel: Shew-Atjon, Cornelisse, Kruys (allen Utr), Bot (Gra), De Graef (Gra)

NAC Breda - FC Den Bosch (3-0)
58' Boussaboun 1-0
88' Zonneveld 2-0
90'+2 Cornelisse 3-0

Geel: Barakat (NAC), Biyadat (FDB), Snoyl (FDB)

Bekijk de huidige stand

FC Zwolle-aanhangers opgepakt in Deventer

Silver_Shark had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws24 supporters van FC Zwolle zijn gisteravond aangehouden in de binnenstad van Deventer toen deze de confrontatie met de politie opzochten. De supporters waren in Deventer voor de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Zwolle, die vanmiddag om 13.00 uur begon. Deze wedstrijd staat bekend als risicoduel.

"De groep was zeer nadrukkelijk aanwezig in de stad en maakte veel lawaai. Ze waren amok aan het maken in het centrum van de stad. Tot vechtpartijen met supporters van Go Ahead is het niet gekomen", aldus politiewoordvoerder Rein Kloppenburg. Het risicoduel werd eerder vervroegd van 14.30 uur naar 13.00 uur. Extra veiligheidsmaatregelen zijn volgens Kloppenburg niet nodig, ook geen extra inzet van politiemensen. Hoe groot de eventuele schade is kon de politie vanochtend nog niet zeggen.

Van Marwijk bekritiseert Koller

In een persconferentie bekritiseerde Bert van Marwijk de instelling van Koller, Dédé en Thomas Rosicky. Borussia Dortmund verloor gisteren uit bij Werder Bremen.

Van Marwijk mist het gevoel van strijdlust bij een aantal spelers waar juist het meest van verwacht mag worden. Daarom wil hij volgende week in de derby tegen Schalke een aantal jeugdspelers opstellen.

De Nederlandse coach kan op de volledige steun van de supporters rekenen. De supporters van Borussia Dortmund zien hun club liever verliezen met jeugdspelers die zich volledig inzetten tijdens een derby dan zogenaamde sterren die niet meer strijdlustig optreden.

'Kritiek op islam zal jaren beveiliging inhouden'

Het bureau International Security Partners (ISP) verwacht dat Nederlandse politici en andere vooraanstaande personen die zich in het openbaar kritisch uitlaten over de islam en moslims, serieus rekening moeten houden met het feit dat ze voor jaren persoonsbeveiliging zullen moeten ondergaan. Zelfs wanneer op een gegeven moment de directe dreiging van moslimextremisten afneemt, blijft de noodzaak tot preventieve observaties van plekken waar politici en publieke personen komen, zo stellen de security-experts vandaag in de Telegraaf.

In politiek Den Haag wordt er ook al rekening gehouden met het feit dat bedreigde Kamerleden als Jozias van Aartsen, Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali langdurig 'aan de persoonsbeveiliging' zullen moeten. Hun privé-levens zullen hierdoor danig ontregeld worden. Voorheen was dergelijke beveiliging er alleen voor 'hoge pieten' als de minister-president en leden van het Koninklijk Huis; Voor 'gewone' Kamerleden was dat tot voor kort een onbekend iets.

Chinese mijnwerkers opgesloten na explosie

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Chinese provincie Shaanxi zitten sinds vanochtend 166 mijnwerkers opgesloten nadat zich in de mijn waar zij aan het werk waren een gasexplosie voordeed. Het is niet duidelijk of zij nog in leven zijn. Ruim 120 koempels hebben zich volgens de autoriteiten in veiligheid kunnen brengen. Velen van hen hebben koolmonoxidevergiftiging opgelopen.

De ontploffing vond plaats op acht kilometer afstand van de ingang van de mijn. Door de explosie zijn enkele schachten ingestort. Uit de ventilatieschachten komt dikke, zwarte rook, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt.

De Chinese mijnen behoren tot de gevaarlijkste ter wereld. Dit jaar zijn al 7.000 mensen omgekomen bij explosies, overstromingen en branden. Vorige week nog kwamen 57 mensen om het leven toen in een privé-mijn brand uitbrak.

Rappers maken song tegen extremisme

Twee islamitische rappers uit Amsterdam hebben een nummer gemaakt tegen ''alle vormen van extremisme''. Het gaat om de rappers Riza en Yes-r, die samen met zangeres Ninthe het nummer 'Actueel vandaag' opnamen. Ninthe stond zelf tot afgelopen week op één in de Top 40 met de hit 'Zinloos' van Lange Frans en Baas B.

De tekst van het nummer is geschreven door Riza vanwege ''alle negativiteit en onrust in de maatschappij'', vooral sinds de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh. De rappers zeggen als moslims een positief signaal te willen afgeven. Een strofe uit het nummer luidt: "gevaar van rechts, extremen claimen de islam, gewone volk zit er tussen, het is niet uit onze naam". De rappers zijn nog in onderhandeling met een platenmaatschappij om het nummer zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen.

Britse nudisten tegen naaktkalenders

Necromancer had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij het uitbrengen van naaktkalenders komt er nogal eens kritiek uit diverse hoeken. Voornaamste bezwaar is dat de kalenders veel te veel bloot laten zien. Een groep die in Groot-Brittannië niet veel op heeft met dergelijke kalenders denkt juist het tegenovergestelde: de afgebeelde personen zijn niet naakt genoeg.

Eén van de Britse nudistenverenigingen is van mening dat het niet goed is dat op naaktkalenders de geslachtsdelen vaak verborgen blijven. Zo wordt namelijk de indruk gewekt dat het lichaam iets is om je over te schamen, aldus de voorzitter. Hij zou dan ook graag zien dat naaktkalenders die voor het goede doel worden uitgebracht hun naam voor 100 procent eer aan doen.

ID verplicht bij kopen gewelddadige games

Als gevolg van een wet die donderdag aangenomen is, zullen Canadese gamesfans uit Ontario in het vervolg identificatiepapieren bij zich moeten hebben bij het kopen van gewelddadige games om te bewijzen dat ze oud genoeg zijn.

Reeds eerder dit jaar heeft de regering de ongewone stap genomen om een R-rating (alleen te verkopen aan mensen boven de 18 jaar) te geven aan de game Manhunt, een game waarin je een veroordeelde deathrow-klant speelt die ontsnapt is en punten krijgt voor het vermoorden van bewakers en medegevangenen. Voorheen waren R-ratings alleen voorbehouden aan gewelddadige films, maar Jim Watson, Consumer Minister van de staat Ontario, stelt dat games "volgens dezelfde regels moeten gaan spelen als films." Winkeliers die zich niet aan de identificatieplicht houden, lopen het risico aangeklaagd te worden als ze kinderen van onder de achttien R-rated games laten kopen.

Ontario staat overigens niet alleen in haar maatregelen; Manitoba en Nova Scotia hebben beide ook stappen genomen die het voor minderjarigen moeilijker moet maken om aan gewelddadige games te komen.

Veel aanhoudingen op danceparty in Arnhem

Afgelopen nacht zijn op de danceparty Qlimax in het Arnhemse stadion Gelredome 85 personen opgepakt wegens het bezit van harddrugs; 51 van hen kregen een proces-verbaal en 4 personen zitten nog vast. De overigen kregen ter plekke een geldboete.

Volgens de politie liepen de aangetroffen hoeveelheden drugs uiteen van één tot 60 XTC-pillen. De politie vond ook cocaďne, amfetaminen, speed en buisjes met GHB.

Naast een zilverkleurige straks ook een zwarte DS?

De bekende webshop Lik Sang heeft de informatie over de Nintendo Dual Screen een update gegeven en hierbij een plaatje vrijgegeven van een nieuwe uitvoering van de DS, namelijk een hippe zwarte versie.

Oorspronkelijk was Nintendo van plan om bij de release van de DS al meerdere kleuren Dual Screens beschikbaar te hebben maar het bleek uiteindelijk efficiënter te zijn om eerst de DS enkel in het zilver uit te brengen. Wie weet is deze zwarte DS samen met andere kleuren binnenkort ook te koop.


Klassen wint 1500 meter

Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft Cindy Klassen zondag de 1500 meter bij de vrouwen op haar naam gescheven in een tijd van 1.56,70.

De beste Nederlandse was Renate Groenewold, zaterdag nog de sterste op de 5000 meter, die met een tijd van 1.57,63 derde werd. Frederique Ankoné werd zesde (1.58,58), Marianne Timmer achtste (1.59,02).

Uitslag 1500 meter vrouwen:

1. Cindy Klassen 1.56,60
2. Jennifer Rodriguez 1.57,33
3. Renate Groenewold 1.57,63

6. Frederique Ankoné 1.58,58
8. Marianne Timmer 1.59,02

Dance4life levert bijna twee miljoen euro op

Dansen tegen aids en voor begrip: dat is Dance4Life, een evenement dat zaterdag in een bomvol Gelredome te Arnhem plaatsvond. Ruim 10.000 jongeren dansten zes uur lang op house, R&B en hiphop. Aan de dresscode werd massaal gehoor gegeven: iedereen verscheen in het wit.

Voor Dance4Life waren geen kaarten te koop. Je kon er alleen bij aanwezig zijn als je samen met je school had ingezet voor de organisatie. En die inzet was er: 450.000 euro was er ingezameld door de scholieren. Ook in Zuid-Afrika en Indonesië waren er inzamelingsacties: de totale opbrengst was 1,8 miljoen euro.

De line-up van het evenement, dat werd gepresenteerd door Tooske en Jeroen Nieuwenhuize, was afwisselend: R&B was er van Srah, hiphop van Ali B en Lange Frans & Baas B en house van Johan Gielen én van gelegenheids DJ's Spike en Jamie van Direct. De uitsmijter kwam van de Britse act Freestylers. Ook op tv werd er aandacht besteed aan het evenement: Kopspijkers van de VARA ging twee uur lang over Dance4Life.

Aanstaande dinsdag kun je op de FrontPage een exclusief backstage verslag lezen van het evenement. Meer weten over wat Dance4Life allemaal doet? Kijk dan op Dance4Life.com

Dansen tegen aids
Foto: Bart Burghgraef

Kies de grootste coureur allertijden

Op het FOK!forum wordt momenteel de verkiezing voor de grootste coureur allertijden gehouden. In een zevental rondes wordt door middel van een knock out-systeem gekomen tot de beste coureur.

De procedure is vrij simpel. In totaal zijn er 128 coureurs die meedingen om de titel. Er zijn 64 koppels van coureurs gemaakt die tegen elkaar uitkomen. Kies uit elk koppel welke van de twee coureurs je het beste vindt en zet dit, op de in het topic beschreven manier, daar neer. Van elk koppel gaat de coureur met de meeste stemmen door naar de volgende ronde, waarna er 32 koppels ontstaan. Dit gaat zo door tot twee coureurs overblijven, waaruit de winnaar uiteindelijk wordt verkozen tot FOK!'s Grootste Coureur allertijden.

Voor de eerste ronde kan er worden gestemd tot zondagavond 5 december 23.59. Het betreffende topic vind je hier in het Sport-forum van FOK!. Laat deze kans niet voorbij gaan en breng je stem uit.

Den Ouden en Polak in geschiedenisboeken

ADO Den Haag spelers Geert den Ouden en Sjaak Polak hebben zich zaterdag verzekerd van een plek in de geschiedenisboeken van de eredivisie.

In de competitiewedstrijd zaterdagavond tegen Willem II misten beide spelers een penalty. In de afgelopen 40 jaar kwam het negen maal eerder voor dat een club in dezelde wedstrijd twee strafschoppen miste.

De laatste maal dat dit gebeurde was op 21 maart 1998, toen PSV'ers Luc Nilis en Wim Jonk destijds tegen Vitesse (3-2 winst) niet in slaagden om te scoren vanaf elf meter.

Panis had vierdaagse test

Terwijl alle aandacht lag op de grote test waarbij verschillende teams in Barcelona reden, waren er ook op andere plaatsen tests. Zo reed Olivier Panis vier dagen op het circuit Paul Ricard.

In Japan reed Olivier Panis dan zijn laatste race voor het team, maar het komende jaar zal hij wel gewoon actief blijven als testrijder. En daar maakt Toyota meteen goed gebruik van. Panis reed op Paul Ricard dinsdag tot en met vrijdag 279 ronden. De Fransman was blij dat het weer zodanig was dat het hele testprogramma zonder noemenswaardige problemen kon worden afgelegd.

Panis vertelde: "We werkten aan verschillende zaken, maar de nadruk lag op de nieuwe specificatie van de RVX-05 motor. Luca Marmorini en zijn team hebben fantastisch werk gedaan voor de twee-race-motor voor volgend jaar. We waren in staat de volledige benodigde afstand af te leggen zonder echte problemen en ik ben erg tevreden over de efficiëntie waarmee het team heeft gewerkt."

"Deze test is voor mij het begin van een spannende nieuwe uitdaging bij Toyota en ik ben trots dat ik zo'n vitale rol binnen het team kan blijven spelen. Ik kijk uit naar de volgende tests in de komende weken."

Jol bijt van zich af in Engelse media

Coach Martin Jol heeft in de Engelse pers hard uitgehaald naar de manager van Crystal Palace, Iain Dowie, en voormalig Aston Villa-manager John Gregory.

Beiden waren afgelopen week te gast bij Sky Sports, om een analyse van de wedstrijd Aston Villa - Tottenham Hotspur (1-0) te maken. Daarbij bekritiseerden ze de tactiek van Jol, trainer van de Spurs.

"Managers moeten niet op tv gaan om andere managers te vertellen hoe ze moeten werken", volgens Jol. "In Nederland wordt dat niet geaccepteerd. John Gregory was waardeloos toen hij enkele jaren geleden bij Aston Villa werkte en nu probeert hij me te vertellen wat ik moet doen. Iain Dowie vraagt zich af waarom ik met Pedro Mendes op rechts speel. Hij weet echter niet dat we niemand anders hebben die daar kan spelen. Hij weet niets over me. Ik zou hem graag vertellen dat hij mijn schoenveters nog niet mag vastmaken, maar dat kan ik niet want ik heb nog geen succes gehad in dit land. Voordat Dowie mij publiekelijk bekritiseert, moet hij informatie over mij inwinnen. Hij moet zich eerst maar eens concentreren op zijn eigen problemen bij Crystal Palace."

Zondag spelen de Spurs tegen Middlesbrough. De ploeg van Jol heeft de afgelopen zes wedstrijden verloren. Mochten ze weer verliezen, dan evenaart de ploeg het clubrecord van zeven opeenvolgende verliespartijen uit 1994.

Gezicht van beruchte piraat gereconstrueerd

Icoon Wetenschappelijk nieuwsEen Franse specialist is er in geslaagd om een beruchte zeerover die zeshonderd jaar geleden leefde een gezicht te geven. Klaus Störtebeker werd rond 1370 geboren en maakte tijdens zijn leven de Noordzee en Oostzee onveilig. De piraat had het voornamelijk voorzien op de rijkelijk beladen handelschepen van het Hanzeverbond.

Störtebeker, die opereerde vanaf het eiland Helgoland, verkreeg later de bijnaam 'Robin Hood van de Noordzee', omdat hij een deel van zijn buit onder armen verdeelde. In 1401 werd hij door Simon von Utrecht, kapitein van een hanze-schip, gevangen genomen. De zeerover werd later in de Duitse stad Hamburg onthoofd. Zijn hoofd werd vervolgens aan een paal gespijkerd als afschrikwekkend voorbeeld.

Op basis van de schedel, die in 1878 werd teruggevonden, en met behulp van computermodellen is door het Franse Atelier Daynes een gezichtsreconstructie uitgevoerd. Vanavond zal er op de Duitse zender Vox een documentaire te zien zijn over de reconstructie. Overigens is het niet geheel zeker dat de schedel ook daadwerkelijk van de legendarische zeerover is. Wetenschappers willen daarom DNA van de schedel vergelijken met het DNA van mogelijke nakomelingen van Störtebeker.

Reconstructie van het gezicht van Klaus Störtebeker
De schedel en het gereconstrueerde gezicht van Klaus Störtebeker

Hoofd insmeren met koffie voorkomt kaalheid

Icoon Medisch nieuwsNieuw onderzoek heeft aangetoond dat cafeďne kaalheid bij mannen kan voorkomen. Dit hebben wetenschappers aan de Universiteit van Jena in Duitsland ontdekt.

De haarwortels zijn gevoelig voor testosteron, en veroorzaakt haaruitval. De gevoeligheid van de haarwortels voor dit hormoon wordt door cafeďne sterk verminderd, aldus professor Peter Elsner. Om voldoende cafeďne in de haarwortels te krijgen, zou je zestig tot tachtig koppen koffie per dag moeten drinken, iets wat gevaarlijk is.

Een beter en directer effect wordt verkregen wanneer men de koffie direct op de hoofdhuid aanbrengt. Elsner adviseert de hoofdhuid met koffie te behandelen wanneer mannen nog jong zijn. Omdat dit niet zo fris is, is het wachten op cafeďnehoudende shampoo.

Antifraude invallen in Amsterdam en Amstelveen

Icoon Binnenlands nieuwsOp diverse plaatsen in Amsterdam en Amstelveen zijn vanmorgen invallen gedaan. Het zou gaan om een grootschalige actie tegen fraude. Twee personen zijn aangehouden en op enkele plaatsen is de administratie inbeslaggenomen.

Op het Damrak in de hoofdstad werden invallen gedaan in vier restaurants en twee hotels. Ook werden woningen doorzocht. Het onderzoek richt zich met name op deelname aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en zwartwerken. In totaal zijn 250 mensen van de Nationale Recherche, FIOD-ECD en de SIOD bij de acties betrokken geweest. Later vandaag zullen in een persconferentie meer details worden bekendgemaakt.

Aanslag op Turkse winkel in Roermond

Icoon Binnenlands nieuwsEen Turkse winkel aan de Schepen Van der Portenstraat in Roermond is afgelopen nacht doelwit geweest van een aanslag. Ooggetuigen melden dat een projectiel vanaf de straat naar binnen is gegooid en daar is ontploft. Het zou geen vuurwerk zijn geweest. Er vielen geen slachtoffers.

Bij de explosie is de voorzijde van het pand beschadigd. Mensen die in woningen boven de winkel wonen, zijn onmiddellijk na de explosie de straat op gerend. In de winkel blijken de laatste maanden vaker vernielingen te zijn aangericht.

Langste apfelstrudel telt 366 meter

Een bakker uit Himberg, nabij de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, heeft het record 'langste apfelstrudel ter wereld' gebroken. Hij maakte een stuk taart van 366,59 meter lang, meer dan 120 meter langer dan het vorige recordhoudend stuk gebak.

De patissier werkte samen met twee helpers vijf dagen achtereen aan de apfelstrudel. 810 kilogram appels, 82 kilogram suiker, 78 kilogram meel en grote hoeveelheden boter, rozijnen, kaneel en rum waren nodig om de langste versie van het bekende Oostenrijkse bakwerk te kunnen voltooien.

Plannen omtrent liquideren Bush mislukt

President Bush is het doelwit geweest voor liquidatie toen hij deze week de stad Cartagena in de Carribean bezocht. Colombia's grootste groep Marxistische rebellen was afgelopen week van plan de Amerikaanse president om te brengen, aldus een Colombiaanse topfunctionaris zaterdag.

Volgens secretaris Jorge Alberto Uribe van defensie hebben ze uit diverse bronnen informatie gekregen dat verschillende leden van de FARC instructies hebben gekregen een actie tegen president Bush te ondernemen. Uribe wil geen nadere details van de aanslag geven.

Catagena werd maandag hevig bewaakt toen Bush de stad diezelfde dag bezocht. Hij was op de terugweg van het APEC forum in Chili. Militaire helikopters en soldaten hebben de omgeving van Bush streng bewaakt, en de kustlijn werd bewaakt door marineschepen. Ook werden veel winkels uit voorzorg gesloten.

De Revolutionary Armed Forces of Colombia, ook wel FARC genoemd, heeft een leger van 17,000 rebellen en zit in een 40-jarige guerilla-oorlog tegen de staat. Ze hebben de VS er lang van beschuldigd terughoudende handelsinteresse te tonen, en te negeren dat 60 procent van de populatie in armoede leeft.

Diouf wederom betrokken bij spuugincident

De Senegalees El Hadji Diouf heeft zaterdag weer eens van zich doen spreken, in negatieve zin.

De aanvaller van Bolton Wanderers spuugde in de competitiewedstrijd tegen Portsmouth (1-0 verlies) zijn tegenstander, de Nederlander Arjan de Zeeuw, in het gezicht. Het is niet de eerste maal dat Diouf met zo`n actie in het nieuws komt.

Eerder deze maand, toen Bolton een uitwedstrijd speelde tegen Middlesbrough (1-1), spuugde de Senegalees naar een aantal supporters van de thuisploeg. Dat incident is nog in onderzoek bij de politie. In maart 2003, toen Diouf bij Liverpool speelde, spuugde hij in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Celtic (1-1) naar een Schotse fan.

Arjan de Zeeuw, zaterdag maker van het enige doelpunt, was na afloop van de wedstrijd niet te spreken over de actie van de Senegalees. "Ik heb liever dat iemand mij in het gezicht slaat. Zo hoort een sporter zich niet te gedragen", aldus de Nederlander.

7 Brandweerlieden omgekomen in Zwitserland

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Gretzenbach heeft zaterdag aan zeven brandweerlieden het leven gekost. De slachtoffers werden bedolven onder het instortende dak van het complex.

Op het moment van instorten waren elf brandweerlieden aanwezig in de garage. "We hadden geen tijd om weg te komen. Er was een knal te horen en toen kwam het dak naar beneden", aldus commandant Paul Haus. Van de aanwezigen konden drie zich zelf redden, een vierde kon levend onder het puin vandaan gehaald worden. De zeven anderen werden ingesloten in de vlammenzee. Reddingswerkers vingen eerst nog signalen van hen op, maar zo'n tweeënhalf uur na het instorten verstomden deze, deelde politiewoordvoerder Frank Wilhelm mee.

Als oorzaak van de brand in de parkeergarage wordt een autobrand genoemd. Het is nog niet duidelijk waarom het plafond instortte.

Barcelona wint weer

Barcelona heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Getafe met 1-2 gewonnen. Goals van Marquez en Deco bezorgde de ploeg van Frank Rijkaard de tiende zege dit seizoen.

De spelers van Barcelona kwamen tijdens de wedstrijd met een shirt op het veld waar de tekst "Kom snel weer terug" op stond. Daarmee probeerden ze de Zweedse spits Larsson een hart onder de riem te steken. Larsson raakte afgelopen week zwaar geblesseerd aan zijn knie in de competitiewedstrijd tegen Real Madrid en is maanden uitgeschakeld.

Door de zege kwam Barcelona op 32 punten. De nummer twee, Real Madrid, staat op 10 punten achterstand, en komt zondag nog in actie.

Nederlandse bob vijfde in wereldbeker

In de eerste wereldbekerwedstrijd in de bobslee dit seizoen in het Duitse Winterberg is een Nederlandse bob als vijfde geeindigd. Arend Glas en Sybren Jansma flitsten naar omlaag.

Nederland bracht in Winterberg twee bobs in de baan. Glas en Jansma deden het daarbij het beste. Zij kwamen bijna viertiende tekort voor een podiumplaats, maar werden verrassend goed vijfde. De Groningse studenten en gebroeders Edwin en Arnold van Calker waren niet snel genoeg en konden slechts één run maken. Zij finishten als 26e.

De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse favorieten Lange en Kuske.


Uitslag WB Bobslee Winterberg
1 Lange/Kuske (Dui) 1.52,54
2 Annen/Grand (Zwi) + 0,21
3 Zoebkov/Stepusjkin (Rus) + 0,31
4 Stampfer/Mayer (Oos) + 0,37
5 Arend Glas/Sybren Jansma + 0,69
6 Krause/Linder (Can) + 0,71
7 Tosini/Romanini (Ita) + 0,72
8 Lueders/Zardo (Can) + 0,73
9 Bertazzo/Morbidelli (Ita) + 0,76

Tussenstand WB na één wedstrijd
1 Lange/Kuske (Dui) 100 pnt
2 Annen/Grand (Zwi) 90 pnt
3 Zoebkov/Stepusjkin (Rus) 80 pnt
4 Stampfer/Mayer (Oos) 70 pnt
5 Arend Glas/Sybren Jansma 65 pnt

Wubben pakt zege in Deventer

De achtste marathon in de strijd om de KNSB/essent cup is gewonnen door Kurt Wubben.

De schaatser uit Pijnacker was in Deventer Bertjan van der Veen en Ard Alderts te snel af. Andries Landman gaat nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement met 152,1 punten, voor Miel Rozendaal (151,1) en Jan-Maarten Heideman (138,1).

Bij de vrouwen was Danielle Bekkering de snelste voor Mischa Coolen en Jolanda Langeland. Bekkering leidt ook in het algemeen klassement, voor Langeland en Sandra de Ronde.

Hoog doel voor Gerolsteiner

Ook Gerolsteiner heeft de eerste teambijeenkomst voor het nieuwe seizoen gehad. Met enkele nieuwe krachten wil het team komend jaar een top vijf-ploeg worden.

In Duitsland werd in Phantasialand het hele team verzameld en aan de pers voorgesteld. In grote lijnen is het team hetzelfde gebleven. Georg Totschnig en Davide Rebellin blijven de kopmannen van de ploeg. De twee bekendste aanwinsten van de ploeg zijn Levi Leipheimer en Frank Hřj.

Het team stelt wel hoge doelen, vertelde sportdirecteur Christian Henn: "Top vijf is een erg hoog doel. Totnogtoe was onze sterkte dat we iedere renner een kans gaven om te winnen, vaak UCI-punten behalend in de kleinere Duitse wedstrijden. Deze wedstrijden blijven belangrijk, maar leveren (in de ProTour, red.) geen punten meer op."

Het team wil zeker goed meedoen in de grote koersen. In het afgelopen jaar was het een verrassing dat de tweede Duitse ploeg het zo goed deed en men wil die lijn doortrekken. Met Leipheimer hebben ze naast Totschnig een kopman voor de Tour de France. De Amerikaan heeft opnieuw de ambitie uitgesproken om in de Tour de France in de top drie te eindigen.

Gerolsteiner voor 2005:
Robert Förster (Dui), Markus Fothen (Dui), René Haselbacher (Oos), Danilo Hondo (Dui), Sven Krauss (Dui), Sebastian Lang (Dui), Sven Montgomery (Zwi), Volker Ordowski (Dui), Uwe Peschel (Dui), Davide Rebellin (Ita/Arg), Michael Rich (Dui), Torsten Schmidt (Dui), Ronny Scholz (Dui), Marco Serpellini (Ita), Marcel Strauss (Zwi), Georg Totschnig (Oos), Fabian Wegmann (Dui), Peter Wrolich (Oos), Beat Zberg (Zwi), Markus Zberg (Zwi), Thomas Ziegler (Dui)

Nieuwe renners: Heinrich Haussler (Dui), Frank Hřj (Den), Levi Leipheimer (VS), Andrea Moletta (Ita), Matthias Russ (Dui)

Man schiet mobieltjes over gevangenismuur

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsDe Zweedse politie heeft een man opgepakt die met pijl en boog mobiele telefoontjes naar de binnenplaats van een gevangenis heeft geschoten. De politie denkt dat het de bedoeling was deze te gebruiken bij een ontsnappingspoging.

De 25-jarige man schoot drie pijlen over de vier meter hoge gevangenismuur van de Mariefred-gevangenis in de buurt van Stockholm. Aan twee van de pijlen had hij met tape telefoons bevestigd, aan de derde een oplader. De gevangenisbewaking had de schutter niet opgemerkt, maar een politiepatrouille zag zijn auto tweehonderd meter van de muur staan en er een boog onder liggen. Toen de man bij zijn wagen terugkeerde, trok de politie met behulp van honden zijn spoor na en kwam vervolgens terecht bij de pijlen op het gevangenisterrein.

De man riskeert een straf van een jaar wegens het bieden van hulp bij een ontsnappingspoging. Voor wie de mobieltjes precies bestemd waren kon de politie nog niet zeggen.

Madrid-verdachten verbleven in Roosendaal

Twee Marokkaanse mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in maart van dit jaar op forensentreinen in Madrid, blijken enige dagen in Nederland te zijn ondergedoken. Ze hielden zich twee dagen schuil bij een neef van één van hen in Roosendaal. De twee, Mohammed A. en Mohammed B, zijn sinds de aanslagen voortvluchtig.

Ze logeerden bij Ibrahim B. in Roosendaal, maar moesten daar wegens ruimtegebrek weer weg, zo verklaarde de advocate van B. tegenover het NOS-journaal. De familie zegt ook niet te weten waar de twee zich nu bevinden. Volgens Ibrahims advocate had de familie geen weet van de betrokkenheid van de beide mannen bij de aanslagen. ''De contacten zijn in de familie ruimdenkend. Als iemand langs wil komen is dat geen probleem.''

In augustus viel de Nationale Recherche de woning van Ibrahim B. binnen op zoek naar de terroristen, maar die waren toen al verdwenen. Wel trof men bij die gelegenheid 600 XTC-tabletten en ongeveer een halve kilo cocaďne aan in de woning van B. Hij werd hiervoor gearresteerd en kwam afgelopen vrijdag weer op vrije voeten.

Eenderde slaat december liever over

Icoon Binnenlands nieuwsEen op de drie Nederlanders zou de maand december liever overslaan. De feestmaand leidt bij velen tot een opgejaagd gevoel en de nodige irritaties. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in het Algemeen Dagblad van zaterdag.

Meer dan eenderde van de ondervraagden (34%) ziet als een berg op ‘tegen al dat gedoe rondom de feestdagen’. Volgens hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij aan de Universiteit Tilburg is die 'kerststress' voornamelijk aan mensen zelf te wijten. Door de enorme welvaart kunnen ze gewoon niet kiezen.

Zo kan bijvoorbeeld het kopen en geven van cadeaus bijzonder stressvol zijn. Het moet voor de ontvanger leuk zijn, maar óók voor de gever, en dat valt niet altijd mee, aldus Van Raaij. "Lopen mensen uren over een kerstmarkt, hebben ze nóg geen geschikt cadeautje gevonden. Schuiven ze 'het probleem' maar door naar de volgende week. Ja, dan wordt het stressen."

Wouter Schortinghuis, directeur van een Utrechts tuincentrum dat al vanaf oktober kerstartikelen verkoopt, weet er alles van. "Consumenten hebben blijkbaar de behoefte om zo laat mogelijk inkopen te doen. Als je ziet wat mensen soms op 24 december vlak voor sluitingstijd nog bij ons weghalen, dat wil je niet weten."

Verder hebben winkeliers en toeleveringsbedrijven alle zo hun eigen stress om de maand december zo goed mogelijk door te komen, meldt het artikel.

Fransen zien De Gaulle als grootste

Uit een peiling van het onderzoeksbureau IFOP is gebleken dat Fransen Charles de Gaulle als grootste Fransman aller tijden beschouwen. De verzetsstrijder, president en grondlegger van de Vijfde Republiek werd genoemd door bijna vier op de tien ondervraagden.

Napoleon Bonaparte werd tweede in de lijst, gevolgd door de oervader van Frankrijk en Duitsland, Karel de Grote. Als andere groten uit de Franse geschiedenis worden de socialistische politicus Jean Jaurčs, de maagd van Orléans Jeanne d'Arc en Lodewijk XIV de Zonnekoning gezien.

Het is overigens opvallend dat in veel landen politici als grootsten worden beschouwd. Zo koos Nederland voor Pim Fortuyn, Duitsland voor Konrad Adenauer, Engeland voor Winston Churchill en Zuid-Afrika voor Nelson Mandela.

'Mabel sliep niet met De Dominee'

Scootmobiel en geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Koningshuis nieuwsPrinses Mabel heeft nooit het bed gedeeld met maffiabaas Klaas Bruinsma. Dat zegt de vrouw van prins Friso althans zelf. De prinses werd vanavond in het tv-programma van voormalig politicus Paul Rosenmöller geďnterviewd. Mabel Wisse Smit kwam ruim een jaar geleden in opspraak vanwege contacten met Bruinsma.

"U bent na Friso de eerste die me dit zo op de man af vraagt. Het antwoord is 'nee'", vertelde prinses Mabel aan Rosenmöller. "Ik hoop dat er nu voor eens en voor altijd een streep onder dit onderwerp staat." In de aanloop naar haar huwelijk met Friso kwamen geruchten los dat prinses Mabel in haar studententijd het liefje was geweest van topcrimineel Klaas Bruinsma, bijgenaamd De Dominee.

De regering zag uiteindelijk af van het indienen van de zogeheten Toestemmingswet voor het huwelijk tussen Friso en Mabel. Hierdoor werd Friso uitgesloten van de troonsopvolging.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.