Krook wil ijscontrole

Olga (Nuongirl)
De topsportcoördinator van de KNSB, Ab Krook, wil dat er wordt gecontroleerd op de samenstelling van het ijs tijdens internationale schaatswedstriijden.

Krook reageert daarmee op experimenten van ijsmeesters die een substantie aan het water willen toevegen om de baan sneller te maken.

"Er moet een commissie komen die het water controleert", zei Krook zondag. "Gedurende een wedstrijd kunnen er namelijk andere ijssituaties ontstaan." Hij wil voorkomen dat er met die 'glijmiddelen' dusdanig gemanipuleerd wordt, dat bijvoorbeeld de thuisrijders er voordeel van gaan hebben.

In Thialf bleef het veelbesproken goedje dit weekend in de kast. De ijsmeester, Beert Boomsma, kon er niet voor zorgen dat de omstandigheden de hele dag gelijkwaardig bleven en stelde daarom het experiment uit.

"Dit is erg jammer", meende Krook. "Ze hebben dat middel al sinds juni. Dan moet je toch voldoende kennis opdoen zodat je 't tijdens een WB-wedstrijd kan gebruiken. De afgelopen maanden waren er voldoende clubwedstrijden in Thialf om dat middel te testen."