ID verplicht bij kopen gewelddadige games

Als gevolg van een wet die donderdag aangenomen is, zullen Canadese gamesfans uit Ontario in het vervolg identificatiepapieren bij zich moeten hebben bij het kopen van gewelddadige games om te bewijzen dat ze oud genoeg zijn.

Reeds eerder dit jaar heeft de regering de ongewone stap genomen om een R-rating (alleen te verkopen aan mensen boven de 18 jaar) te geven aan de game Manhunt, een game waarin je een veroordeelde deathrow-klant speelt die ontsnapt is en punten krijgt voor het vermoorden van bewakers en medegevangenen. Voorheen waren R-ratings alleen voorbehouden aan gewelddadige films, maar Jim Watson, Consumer Minister van de staat Ontario, stelt dat games "volgens dezelfde regels moeten gaan spelen als films." Winkeliers die zich niet aan de identificatieplicht houden, lopen het risico aangeklaagd te worden als ze kinderen van onder de achttien R-rated games laten kopen.

Ontario staat overigens niet alleen in haar maatregelen; Manitoba en Nova Scotia hebben beide ook stappen genomen die het voor minderjarigen moeilijker moet maken om aan gewelddadige games te komen.