DVD: Russen

FP-crew (FP-Crew)
Met Russen gaf Hungry Eye in opdracht van de KRO enkele jaren geleden het begrip 'detectiveserie' een nieuwe betekenis. Kon men tot dan toe de meeste politie- en detectiveseries scharen onder de zogenaamde 'Whodunits' (een moord, drie verdachten en een dader); in Russen werd de spotlight gericht op de persoonlijkheden. Van zowel het rechercheteam als de verdachten. De mix van uitdagend recherchewerk aan de ene kant, en de privélevens van de betrokkenen aan de andere kant blijkt een geslaagde combinatie van drama en detective.

Personages
De meest in het oog springende persoon is de intellectuele Van der Scheur (Hans Dagelet). Hij relativeert de problemen thuis en op het werk door te pas en te onpas literaire teksten uit z'n hoofd uit te kramen; de reden waarom aan zijn naam al gauw de extensie "zo gek als een deur" wordt toegevoegd. Ondanks zijn excentriciteiten weet de chef echter op een treffende manier leiding te geven aan de rechercheafdeling. Van der Scheur is niet alleen. Zijn orders worden, vaak met frisse tegenzin, uitgevoerd door de andere leden van het team. Zo hebben we Paul de Vos, gescheiden, en regelmatig in de clinch met zijn puberale dochter. Leonie van Velzen en Masha ten Hag vormen in dit eerste seizoen het vrouwelijke gedeelte van de staf. Dan is er nog Tom Kaufman, die, voortdurend impulsief, het liefst direct overgaat tot actie. De zaken variëren van gijzelingen en drugszaken tot familiemoorden, interne zaken en religieuze rituelen.

Entertainment Plus heeft bijzonder veel aandacht besteed aan de vormgeving van de box. Binnenin een luxe metallic-blauwe cover bevindt zich een grote uitklapbare digipack, waarin zich vijf dvd's met alle tien de afleveringen van het eerste seizoen bevinden. Op de zichtzijden zijn stills geplaatst van de vijf rechercheurs, en zijn alle afleveringen met ieder een korte inleiding te vinden. Op de zijkant staat het logo van Russen en van de KRO.

Namen
De hoge kwaliteit van de serie is te danken aan de grote namen die hun medewerking en kennelijk ook hun ziel verleenden aan het maken van de serie. Met schrijvers als Simon de Waal (Baantjer), Dick van den Heuvel (In de Praktijk) en Stan Lapinski is elke aflevering, in meerdere of mindere mate, een 'piece of art' geworden. Ook de acteurs liegen er niet om! De top-cast bestaat uit onder andere Hans Dagelet (Amsterdamned, All Stars), Thom Hoffman (Dogville en 49 andere producties), Marjolein Keuning en Gonny Gaakeer. Vanaf het tweede seizoen werd de laatste overigens vervangen door Giam Kwee.

Afleveringen
De box bevat alle afleveringen van het eerste seizoen:
1. Man met hond
2. Gijzeling
3. No police
4. Cocaïne
5. Eerste lijk
6. Vriendendienst
7. Taxi
8. Leitmotiv
9. Carte Blanche
10. Blind Vertrouwen

Technische Details
De beeldkwaliteit van de dvd's kan bijzonder hoog genoemd worden. Bovendien is er ook aan de vormgeving van de menu's veel aandacht besteed. Op de achtergrond zijn sfeerbeelden te zien uit de serie. Via de optie Setup is te kiezen voor drie verschillende audiomogelijkheden: DTS, Dolby en Stereo. Ondertitels zijn niet aanwezig, dit maakt de set helaas ontoegankelijk voor slechthorenden. Het geluid is vol en helder, loopt perfect synchroon en valt niet uit de toon in verhouding tot de goede kwaliteit van het beeld.