Berlijnse Love Parade van de baan

Buiz, DaCode, Reacher e.a. hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Love Parade in Berlijn gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van het jaarlijkse dancefestijn vandaag bekend gemaakt. Drie maanden voor de geplande datum was de financiering nog niet rond. De organisatie ruziede met de regering van de Duitse deelstaat Berlijn over wie de kosten voor zijn rekening moest nemen.

Het is voor het eerst sinds de zomer van 1989 dat het festival geen doorgang kan vinden. Dat jaar verzamelden 150 vrienden rond een truck om de verjaardag van een DJ te vieren. Tien jaar later kwamen er ruim anderhalf miljoen technofanaten uit alle delen van Europa opdraven. Inmiddels vindt de danceparade navolging in verschillende steden in de wereld, van Rotterdam tot San Francisco tot Mexico Stad.

In Berlijn kwam de organisatie de laatste jaren voor hoge kosten te staan nadat het festijn in 2001 de status van demonstratie werd ontnomen. Dit betekende dat de stad allerlei kosten die gepaard gingen met de honderdduizenden die op het feest afkwamen kon doorbelasten aan de organisatie. De mogelijkheid om toegang te heffen is onderzocht maar werd van de hand gewezen. Volgens senator Harald Wolf (PDS) staat de deur overigens nog op een kier. Aanstaande vrijdag komt er een afrondend gesprek met de drijvende krachten achter de Love Parade.


Love Parade