'Bijstandstrekkers gebruiken in huishouding'

Icoon Politiek nieuwsMinister van Financiën Gerrit Zalm is van mening dat gemeenten bijstandsgerechtigden moeten gaan inzetten als huishoudhulp bij mensen die daar vanwege ziekte aanspraak op kunnen maken. Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de VVD. "Iedereen heeft een huis en daarmee ook een huishouden. En dus kan iedereen huishoudelijk werk doen", betoogde de minister.

In het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) trekt het Rijk 1,2 miljard euro uit voor huishoudelijk werk bij zieke mensen. Het werk wordt er nu nog vaak bijgedaan door hoog opgeleide ziekenverzorgers. Zalm meent dat op het moment dat uitkeringsgerechtigden de huishoudelijke taken overnemen zij zelf hun inkomen verdienen en tegelijkertijd fit blijven voor de rest van de arbeidsmarkt.

Volgens staatssecretaris Mark Rutte (VVD) van Sociale Zaken past het 'advies' van Zalm aan de gemeenten in de nieuwe wet werk en bijstand. Sommige gemeenten schakelen al werklozen in. Zo pakken bijstandsgerechtigden in de gemeente Helmond kleerhangers in. Doen zij dat niet dan lopen ze gevaar hun uitkering kwijt te raken.