Brand in het Catshuis: één dode

Diverse users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVanochtend is in het Catshuis, de ambtswoning van premier Balkenende, brand uitgebroken. Volgens de brandweer is er een explosie aan de brand voorafgegaan. De brand brak uit aan de achterzijde van het pand in Den Haag, waar twee personen bezig waren met werkzaamheden aan de vloer.

Een van de betreffende medewerkers is bij de brand omgekomen. De ander wist zich in veiligheid te brengen. De beheerder van het Catshuis, die ook aanwezig was, wist ook aan de brand te ontkomen. De politie en Slachtofferhulp heeft de beide personen opgevangen. Onbekend is nog hoe de brand is ontstaan.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was premier Balkenende niet aanwezig. Hij keert dit weekeinde terug van vakantie. Het pand, daterend uit de 17e eeuw, is de laatste jaren voor 16 miljoen euro gerenoveerd. Door de brand is de benedenverdieping grotendeels uitgebrand. Andere delen van het huis zijn door de rookontwikkeling zwaar beschadigd. Om half tien werd het sein 'brand meester' gegeven, maar rond tien uur was de brandweer nog bezig met nablussen.


Catshuis
Het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier


Ambtswoning van de premier
Het Catshuis is sinds 1963 de officiële ambtswoning van de Nederlandse minister-president. Zowel Jan Peter Balkenende als zijn voorgangers Kok en Lubbers gebruiken het pand echter met name voor officiële ontvangsten of als pied-a-terre. In het verleden werden er ook de vergaderingen van de Ministerraad gehouden, maar sinds 1977 vinden deze plaats in de Trêveszaal. De laatste weken kwam het kabinet vanwege een verbouwing aan de Trêveszaal weer bijeen in het Catshuis.

Het gebouw is genoemd naar de dichter en politicus Jacob Cats, die het gebouw op 14 juli 1652 in gebruik nam. De dichter noemde het zelf Huis Sorghvliet. Op de plek tussen Den Haag en Scheveningen stond oorspronkelijk een boerderij. Na een grondige renovatie, die anderhalf jaar duurde, werd het Catshuis in december vorig jaar weer in gebruik genomen.