CD: Jane Birkin - Rendez-Vous

Hans-Robert (Adagio)
Jane Birkin is volgens haar biografie al weer 58 jaar oud en een bekende naam in de Franse muziekwereld. Het zou zomaar kunnen: door mijn gebrekkige muzikale kennis op dit vlak associeer ik Frankrijk en muziek alleen maar met leuke chansons. Mevrouw Birkin heeft al een hele geschiedenis achter de rug en schijnt ooit zelfs een heus sekssymbool geweest te zijn. Misschien dat dit haar carričre jaren geleden in positieve zin beďnvloed heeft, maar ik moet het als reviewer toch echt alleen met haar muzikale prestaties op deze plaat doen. En laat ik het meteen maar zeggen: daar word ik niet zo opgewonden van.

Jane BirkinRendez-Vous lijkt op het eerste gezicht een leuke plaat. Birkin zingt geen enkel nummer alleen, de hele cd bestaat uit duetjes met bekende en onbekende namen. Zo zingt ze met met Brian Molko het langzame Smile, met Brian Ferry het mysterieuze In Every Dream Home a Heartache en met Etienne Daho het swingende La Grippe. Ook de bekende Franse hit Pour un Flirt avec Toi komt voorbij: Birkin zingt deze (minder geslaagde) versie met Caetano Veloso.

De muziek op deze cd variëert nogal en je zou het luisteren naar dit album dan ook kunnen vergelijken met een muzikale ontdekkingsreis. De reis verloopt echter nogal moeizaam: veel nummers zeuren maar door en weten niet van ophouden. Birkins stemgeluid is daarnaast niet altijd even fraai om naar te luisteren. De plaat is verder over het geheel nogal donker met slechts af en toe een vrolijke noot. Ik heb de cd slechts een paar keer volledig beluisterd, de rest van de tijd vloog het album al voortijdig mijn cd-speler uit. Birkin weet op de een of andere manier rechtstreeks op je zenuwen te werken. Soms leuk als je toe bent aan een uitdaging, maar ik ben van mening dat muziek ook iets rustgevends moet hebben.

Overigens weer complimenten aan EMI voor het toevoegen van de opnieuw geweldige kopieerbeveiliging. Ik heb me eindelijk neergelegd bij het feit dat ik een aparte player op mijn pc moet gebruiken om het schijfje af te spelen. Is het dan zoveel moeite om de tracklist in het playertje correct weer te geven? De nummers in de tracklist kloppen namelijk niet met de nummers op de cd. Waren de prestaties van Birkin al niet om over naar huis te schrijven, over zo'n domme fout ga ik helemaal niets meer zeggen.