Peiling: PvdA wint fors

Icoon Politiek nieuws Als de verkiezingen voor het Europees Parlement nu gehouden zouden worden, dan boekt de PvdA een forse winst. De partij zou van twintig procent naar dertig procent van de stemmen krijgen. Veruit de grootste verliezer is het CDA, dat van 27 naar twintig procent gaat. Een peiling gehouden door bureau Interview/NSS in opdracht van de NOS laat dit zien.

Volgens de peiling zal er een hoog percentage kiezers gaan stemmen: tweederde van de Nederlanders is dit van plan, in tegenstelling tot de eenderde vijf jaar geleden. Slechts een kleine meerderheid van de ondervraagden wist dat de verkiezingen op 10 juni worden gehouden, een opvallend detail.

Een andere partij die in de peiling op winst staat is de VVD, van twintig naar 24 procent. GroenLinks mag op acht procent van de stemmen rekenen, terwijl dit vijf jaar geleden nog twaalf was. Ook D66 verliest en zou op vier procent van de stemmen kunnen rekenen. Dat is een verlies van twee procent ten opzichte van vijf jaar geleden. De gezamenlijke lijst van ChristenUnie en SGP eindigt op vijf procent; de SP op zes procent en de LPF op één. Laatstgenoemde deed in 1999 nog niet mee aan de verkiezingen.