Vrijheid

Ze haalde diep adem en zette haar Albert Heijn tassen op de grond. Uit haar jaszak haalde ze een verfomfaaid pakje sigaretten en stak er een op. Met een droevige doch dappere blik keek ze om zich heen. Het was een onooglijk kleine en lelijke kamer, maar hij was van haar. Terwijl ze de rook diep inhaleerde voelde ze de tranen weer opwellen. Stoer beet ze op haar lip en sjouwde haar tassen de drempel over.

Toen ze op het bed neerplofte, kwam er een grote stofwolk uit. Ze gooide het raam open en keek naar een muur. Okay, het uitzicht was dan niet fantastisch, maar het was wel haar uitzicht. Ze leunde uit het raam terwijl ze haar sigaret oprookte. Ze gooide haar peuk naar beneden en peuterde aan een loszittend velletje bij haar duimnagel. Ze haalde het bed af en klopte het matras zo goed mogelijk uit. Ze sopte de kast uit en begon haar tassen uit te pakken. Gestaag werkte ze door en binnen een paar uur was haar hele kamer klaar.

Trots keek ze naar het eindresultaat. Ja, het was klein, maar ze had alles wat ze nodig had. Alleen de warmwatervoorziening wilde nog wel eens voor problemen zorgen, maar dat was een van de redenen dat ze deze kamer zo goedkoop kon huren. Ze liep naar de douchecel en draaide de heetwaterkraan open. Ze hoorde de boiler aanslaan en trok haar kleren uit. Toen het water begon af te koelen stapte ze snel onder de douche vandaan. Ze sloeg een grote badhanddoek om haar natte koude lijf en keek trots naar haar kamer. Ze zette de radio aan en zong mee met een vrolijk top 40 nummer. Ze trok haar favoriete badjas aan en rookte zittend op de vensterbank een sigaret.

Nadat ze zich had aangekleed besloot ze haar nieuwe woonplaats te verkennen. Voor de zekerheid had ze een plattegrondje in haar tas gestopt. Ze trok de deur achter zich dicht en deed de sleutels in haar jaszak. Ze deed de dopjes van haar MD-speler in haar oren en stapte de straat uit. Ze had vrij snel de weg naar het centrum gevonden en de stad viel haar mee. Ze bekeek wat etalages in de winkelstraat en besloot terug te gaan naar huis. Fluitend opende ze haar voordeur. Ze rende de trap op en plofte neer op haar bed. Ze voelde iets hards in haar rug. Haar GSM. Ze zag dat ze drie gemiste oproepen had, haar moeder en twee keer haar beste vriendin. Ook had ze een nieuw SMS-je. Haar ex. Het zweet brak haar uit. Toch besloot ze het SMS-je eerst te lezen alvorens hem te wissen. "Weet je het zeker" . Natuurlijk weet ik het zeker domme bokkenlul, dacht ze bij zichzelf. Ze wiste het SMS-je en legde haar telefoon weg.

Ze keek naar het plafond en voelde een traan over haar wang rollen. Wist ze het wel zeker? Eerst had ze alles en nu had ze niks meer. Ze wilde hem bellen. Haar excuses aanbieden en teruggaan naar haar veilige wereldje. Zo slecht was hij toch ook niet voor haar geweest? De perfecte relatie bestaat immers niet.. had ze niet teveel eisen gesteld? Ze stond op en beval de spookbeelden uit haar hoofd te verdwijnen. Deze beslissing had ze niet zomaar gemaakt. Ze belde haar beste vriendin. Ze zouden vanavond de kroegen en mannen van deze stad gaan ontdekken.


Ze knipperde met haar ogen. Het felle licht zorgde voor felle pijnscheuten in haar hoofd. Ze opende haar ogen en vroeg zich af waar ze was. Opeens wist ze het weer. Ze was in haar nieuwe huis. Haar eigen huis. Van haar alleen. Kreunend stond ze op. Ze kon niet meer zo goed tegen alcohol als vroeger. Ze zette het koffiezetapparaat en de TV aan. Met een dampend hete kop koffie keek ze in bed het journaal. Ze kon zich niet heugen wanneer ze voor het laatst uit zichzelf zo vroeg wakker was geworden. Toen haar koffie op was nam ze een koude douche, de boiler had geen zin vandaag. Rillend kwam ze onder de douche vandaan en rookte een sigaret in bed, waar hij altijd zo'n hekel aan had. Ze kleedde zich aan en besloot in het park te gaan wandelen. Volgens haar huisbaas was het een groot park, waar ze rustig rond kon dwalen. Ze keek naar buiten en zag dat het guur weer was. Haar favoriete wandelweer. Verscholen in haar kraag, luisterend naar haar favoriete muziek liep ze door het park. Ze voelde zich opgelucht, trots en blij, maar toch bleef ze een verdrietig gevoel houden. Ze had zolang met hem samen geleefd, zou ze het redden alleen?

Ze ging op een bankje zitten om een sigaretje te roken. Ze haalde haar telefoon uit haar jaszak om te kijken hoe lang ze had gelopen. Een nieuw SMS-je. Haar ex. "Ik mis je. Ik kan niet zonder je, kom terug naar huis." . Ze gooide haar hoofd in haar nek en inhaleerde diep. De zon brak door het wolkendek heen en scheen in haar gezicht. Ze veegde de tranen van haar wangen en SMS-te terug. "Ik kom niet naar huis. Nooit meer. Laat mij gewoon gaan en ga door met je leven, dat doe ik ook." Ze stond op en liep nog een rondje door het park. De zon scheen in haar gezicht en ze had zich nog nooit zo vrij gevoeld.