Harde aanpak voor Marokkaanse probleemjeugd Culemborg

456 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De gemeente Culemborg gaat Marokkaanse probleemjongeren keihard aanpakken, zo maakte zij vandaag bekend. Volgens burgemeester Veltman zorgen de Marokkanen voor een niet te aanvaarden overlast. Afgelopen zaterdag maakten zeker zestig Marokkanen amok op een kleine kermis, die daarop noodgedwongen moest vertrekken. Er is ook nog een groep van vijftien personen, die volgens Veltman "buitensporig crimineel zijn."

De zestig Marokkaanse jongeren zorgen in de wijk Ter Weijde structureel voor overlast. Dagelijks maken ze zich schuldig aan vernielingen en berovingen. Volgens de burgemeester is het telefooncircuit snel in werking bij problemen. Veltman: "Dan zijn er zo tientallen Marokkaanse jongeren op de been. Buurtbewoners die aangifte doen, worden geÔntimideerd en hebben het vertrouwen in de politie verloren. Er heerst een sfeer van angst."

In april is gekozen voor een harde aanpak om de problemen het hoofd te kunnen bieden. "We hebben in de wijk een aparte politiepost opgezet, wat best bijzonder is voor een gemeente met maar 27.000 inwoners", zegt de burgemeester. "Bovendien zetten we meer agenten in. Zij houden de jongeren scherp in de gaten en slingeren ze op de bon als ze weer eens verdacht bij winkels rondhangen."

Volgens de burgemeester helpt een harde aanpak niet alleen in de stad, waar twintig procent van Marokkaanse afkomst is. Hij wil daarom een dialoog: "Ook veel Marokkanen hebben hun buik vol van de moeilijkheden. Het is alleen moeilijk om met ze in contact te komen. Ook Marokkanen die willen overleggen, worden door de jongeren geÔntimideerd. Gelukkig heeft een groep Marokkaanse mannen onlangs aangegeven in gesprek te willen," zegt de burgemeester. Daarom wil van Vugt zo snel mogelijk gesprekken met Marokkaanse gemeenschap, buurt en politie, om de verhoudingen pogen te normaliseren.