Winkels raden klanten illegale software aan

Batser had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van Microsoft in België blijkt dat bijna één op de vijf computerwinkels zijn klanten illegaal gekopieerde software adviseert. De ‘mystery shoppers’ van Microsoft bezochten anoniem in totaal meer dan 500 computerwinkels. Zeventien procent van de verkopers raadt zijn klanten aan om illegaal gekopieerde software te gebruiken. Acht procent gaat nog verder en suggereerde zelfs op welke wijze ze aan illegale software konden komen.

De mystery shoppers hadden allemaal dezelfde briefing en een uitgebreide vragenlijst. Ze liepen een winkel binnen met de vraag naar een offerte voor een eenvoudige desktop-pc voor persoonlijk gebruik. Daarbij gingen ze na of de verkoper suggereerde om te werken met illegale software.

"Een kwart van de handelaars uit onze steekproef zou de Wet op de intellectuele eigendomsrechten niet respecteren," aldus Patrick Viaene, verantwoordelijke licentieovereenkomsten bij Microsoft België. "Iedereen die een onderzoeker over de vloer kreeg, ontving meteen daarna een brief van ons met daarin de resultaten. Ruim 375 handelaars kregen onze felicitaties. Diegenen die in de fout gingen, kregen ook een schrijven waarin we hen vriendelijk maar met aandrang vroegen om zich te houden aan de regels van het intellectuele eigendomsrecht."

Microsoft zal over enkele maanden het onderzoek herhalen. Ook de winkeliers van het eerste onderzoek zullen worden vereerd met een onderzoek. De winkelier die voor de tweede keer de fout in gaat zal bezoek krijgen van een deurwaarder en een expert van de beslagrechter.