Pantani geëerd in Giro

Zaterdag begint de 87e ronde van Italië. Dit jaar zonder grote smaakmaker Pantani.

'Il Elephantino' overleed afgelopen Valentijnsdag eenzaam op zijn hotelkamer. De veel geroemde wielerheld overleed, tot groot verdriet van zijn vele fans, aan een overdosis cocaïne. Ter nagedachtenis aan de Italiaan zal er een klim in de negentiende etappe naar 'de Piraat' genoemd worden. De Passo del Mortirolo zal worden omgedoopt tot Montagna Pantani. Daarnaast krijgt de renner die als eerste boven is een naar Pantani vernoemde prijs uitgereikt.

Ook collega en landgenoot Mario Cipollini denkt bij de Giro aan Pantani. Hij heeft de ouders van Pantani beloofd om zijn eerste gewonnen etappe aan hun zoon op te dragen. "Ik zal Pantani nooit vergeten, want ik heb zowel het mooie als het tragische van zijn carrière van dichtbij meegemaakt," aldus Cipollini.

De 3435 kilometer lange etappekoers begint dit jaar Genua, de culturele hoofdstad van Europa. De finish is op 30 mei in Milaan. Voor de eindzege is de winnaar van vorig jaar, Gilberto Simoni, wederom een grote kanshebber. Ook zijn grote rivaal Stefan Garzelli wordt genoemd als mogelijke winnaar.