Taihuttu liet Boris wurgcontract tekenen

siemenz, maan_man en DarkShine hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Gino Taihuttu, de voormalig muzikaal-partner van Idols-winnaar Boris Titulaer, blijkt zijn voormalige leerling op zijn twintigste een klassiek wurgcontract te hebben laten tekenen meldt de Telegraaf vandaag. Daarmee verkreeg Taihuttu, zonder Boris daarin te kennen, alle muzikale rechten op de muziek die ze ooit zouden maken.

De Nieuwe Revu, die deze week met een cd op de proppen kwam met oude opnamen van Boris, heeft de bewuste Buma-Stemra-contracten in haar bezit waarin die rechten worden geregeld. Daar staat Boris Titulaer met naam en handtekening onder. De muziek op de cd bij Nieuwe Revu is afkomstig van de groep Sofuja, waarvan Boris indertijd deel uitmaakte

Taihuttu, die zelf als muzikant nooit wist door te breken, is niet beschikbaar voor commentaar; hij is ondergedoken.

Paul Evers, voormalig hoofdredacteur van het muziekblad Oor, zegt dat Boris slachtoffer van een klassieke truc is: ''Wurgcontracten waarmee maximaal misbruik wordt gemaakt van de artiest, zo zie je ze nog zelden''.

De vader van Boris, Gé Titulaer, liet gisteren weten "diepe afschuw te voelen" voor de actie van de Molukse muzikant. In de Revu openbaarde Gino naast de cd ook nog dat Boris een neuscorrectie heeft ondergaan en dat hij door zijn ouders zou zijn verwaarloosd. ''Dit moet wel een daad zijn van jaloezie, omdat hij niet heeft bereikt wat hij ooit voor ogen had. Ik denk dat zijn familie even diep gekwetst is als de onze. Het is echt om misselijk van te worden'', aldus de vader van Boris.

Gé Titulaer is trouwens zelf een vermaard musicus. Hij was leider van popgroep Pat Cool, speelde trompet in Duitse jazztheaters en won een Edison met zijn eerste solo-elpee 'What's New'. Rond 1980 bracht hij in Nederland twee singles uit. Amerikaanse muziekjournalisten noemen hem in één adem met Frank Sinatra, Tony Bennett en George Benson. Wereldberoemd in de business zelf, maar onbekend bij het grote publiek.



Geen Revu-cd meer
Nieuwe Revu kan de cd met oude opnamen van Idols-winnaar Boris overigens niet meer in de winkels leggen. Cd-perserijen weigeren een tweede persing onder druk van auteursrechten organisatie Buma Stemra. Zo'n 85.000 exemplaren van het blad met cd vlogen al over de toonbank. Vandaag zou een herdruk van 45.000 stuks volgen.

De nieuwe echte eerste Idols-single van Boris is inmiddels al op één binnengekomen in de Pepsi-chart.