'LPF moet nadenken over voortbestaan'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuwsJozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, vindt dat de LPF zich moet bezinnen op haar voortbestaan. Dat zei hij donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk. Twee jaar na de moord op haar oprichter heeft de Lijst Pim Fortuyn volgens opiniepeilingen nog maar enkele zetels over. Van Aartsen vindt dat de partij hier conclusies uit zou moeten trekken. "Als ik LPF'er was, zou ik er in ieder geval over nadenken," meent de VVD'er.

In hetzelfde programma liet CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen weten juist wel een rol te zien voor de partij van voorman Mat Herben. Volgens Verhagen moet de LPF de andere fracties bij de les houden en hen er steeds aan herinneren dat politiek dicht bij burgers moet blijven.

In een artikel in het NRC Handelsblad laat LPF-kamerlid Gerard van As weten de LPF niet als overbodig te zien. "Wij zijn nog steeds leading, wij 'setten' de 'trend'." Met argusogen wordt echter gekeken naar andere partijen die de items van Fortuyn inmiddels hebben overgenomen. PvdA-leider Wouter Bos wordt door LPF'ers bewonderd. "Die heeft het echt gelezen, dat kun je zien", meent fractievoorzitter Herben. "In het nieuwe PvdA-beginselprogrammma heeft hij het over kernwaarden van de moderniteit. Dat is Fortuyn." Erkend wordt dat de huidige fractie te weinig ervaring heeft om het debat te leiden op 'eigen' thema's als segregatie in het onderwijs, immigratie, verplichte integratie en het tegengaan van de opkomst van de islam.

Mat Herben meent dat de LPF nu geen aansprekende leider nodig heeft. Andere partijen wel, maar "die willen daarmee maskeren dat zij inhoudelijk de zaak niet op orde hebben. En dat hebben wij wel," denkt Herben. Desondanks is hij van plan volgend jaar met bekende Nederlanders te bespreken of zij bij de volgende Kamerverkiezingen lijsttrekker willen worden van de LPF. Binnen de eigen fractie heeft Joost Eerdmans de ambitie om in de toekomst de leiding over te nemen. Herben ziet hem echter niet als meest logische opvolger. "Hij komt nu vaak in beeld omdat veiligheid zijn thema is. Maar dat is over twee jaar geen thema meer."