Kabinet voert omstreden VUT-maatregel niet door

Het kabinet heeft het omstreden plan voor de VUT van tafel geveegd, zo liet staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken in het Radio 1 journaal weten. "De heffing ineens is van tafel", zo zei Rutte vandaag.

Het kabinet wil met het schrappen van de maatregel de sociale partners tegemoet komen, die al hun ernstige bedenkingen hadden. Rutte zei nog niet aan te kunnen geven hoe de belasting straks wel geïnd zal gaan worden, nu de heffing ineens van de baan is.

Het nu weggeveegd plan hield in dat het werken tot het 65ste jaar gestimuleerd moest worden. Werknemers, die toch met de vut wilden gaan, hadden volgens het plan vanaf 2005 in één keer het volledige bedrag moeten betalen dat ze tot hun 65ste jaar aan de fiscus verschuldigd zijn.

Minister De Geus van Sociale Zaken liet in oktober al weten dat de fiscale 'voorheffing' voor werknemers die met de VUT gaan, van tafel zou kunnen gaan. Toen al zou er uit een ander potje geld kunnen worden gehaald, om te kunnen zorgen voor een goede overgangsregeling naar een nieuw stelsel voor vroegpensioen en voor een uitgebreidere levensloopregeling.