TGV misschien naar Maastricht

De gemeente Maastricht gaat, samen met de Belgische gemeente Luik, via een Europese lobby proberen de hogesnelheidstrein TGV binnen een jaar naar Zuid Limburg te halen. Eerst wil men uitgebreid de haalbaarheid van de halte bestuderen.

Voor deze studie hoopt Burgemeester G. Leers van Maastricht een subsidie van een miljoen euro te krijgen van de Europese Unie. De andere helft van de totaal twee miljoen euro kostende studie komt voor rekening van de regio. Ook zou Leers graag zien dat de eerste TGV voor maart 2005 rijdt, dan wordt namelijk de grote Kunst- en Antiekbeurs Tefaf in de stad gehouden.

Volgens een woordvoerder van Maastricht steunt Luik het plan, omdat men ook belang heeft bij de 30.000 reizigers die de Limburgse hoofdstad jaarlijks denkt te krijgen. Men verwacht hierdoor een belangrijker verkeersknooppunt te worden.

’s Ochtends vroeg wil men een TGV vanuit Maastricht naar Parijs laten rijden, en de laatste trein vanuit Parijs wil men door laten rijden naar Maastricht. Gedurende de dag wil men tussen Luik en Maastricht iedere twee uur een speciale sneltrein laten rijden, zodat in beide steden goede overstapmogelijkheden ontstaan. In Luik op de TGV en in Maastricht op een Nederlandse Intercity.