FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 maart 2004

Peiling: PvdA op 47 zetels

In de meest recente peiling van de Politieke Barometer, die vanavond werd gepubliceerd door NOVA, blijkt het CDA nog altijd in de min staat. De christendemocraten kunnen nu op 34 zetels rekenen, tien minder dan ze er op dit moment bezitten. Toch is het een stijging van vijf zetels ten opzichte van een maand geleden De VVD heeft als regeringspartij geen last van een terugval; de liberalen staan met een winst van twee op 30 (nu 28 in de Kamer). Derde regeringspartij D66 behoudt haar zetels en blijft op zes staan.

De PvdA profiteert het meest van de teruggang bij het CDA. Nu hebben de sociaal-democraten er 42 in de Kamer, maar in de peiling komen ze op 47. De SP komt op dertien zetels en GroenLinks op tien. De LPF is bij de laatste peiling gehalveerd.

PartijTweede Kamer NUPeiling Politieke Barometer
CDA4434
Lijst Pim Fortuyn84
VVD2830
PvdA42 47
GroenLinks810
SP913
D6666
ChristenUnie34
SGP22


Betalen voor de naam F1 en Formule1

De FOM (Formula One Management) wil iedereen licentiekosten laten betalen voor het commercieel gebruik van de namen "F1" of "Formule1".

Een aantal jaren geleden probeerde de FOM hetzelfde, maar dat lukte toen niet, omdat er geen bewijs was van een aanzienlijk gebruik in combinatie met de kenmerkendheid ervan.

"Heymarket F1", een Engels bedrijf dat zeer grote oplages van het blad F1 Racing verkoopt heeft sinds de meest recente uitgave staan dat de namen Formula 1 en F1 handelsnamen zijn. Heymarket F1 mag deze gebruiken, omdat zij er een licentie voor hebben gekregen. Het blad wordt in meer dan 100 landen en in meer dan 20 talen uitgegeven en daarom is de kans heel groot dat de FOM hun handelsmerk wereldwijd gaat beschermen. Ze komen dus terug op hun eerder ondernomen idee. Mocht dit idee erdoor komen dan zal iedereen die Formule 1 of F1 wil gebruiken in een blad of website hiervoor moeten betalen.

De FOM heeft al diverse maatregelen genomen, maar het is nog niet zover. Nederland zal ook niet ongeschonden blijven van de plannen van de FOM. Formula One Licensing B.V. is een bedrijf waar alle licenties zijn ondergebracht. Dit bedrijf is gevestigd in Amsterdam en is een directe dochter van SLEC holding.

Verende verkeersborden in België

In de Belgische gemeente Knokke-Heist zal een nieuw type verkeersbord getest worden. Het Schepencollege (college van Burgemeester en Wethouders) heeft aan de lokale politie toestemming gegeven om verkeersborden te plaatsen die terugveren als een voertuig er tegenaan rijdt.

De 'kickback'-borden zijn voorzien van een 360 graden scharnierend gewricht in de buurt van de grondbevestiging, zodat de borden bij een botsing kunnen bewegen. Tijdens de proefperiode worden drie borden die veelvuldig worden aangereden vervangen door terugverende exemplaren. Het verende effect zou niet alleen minder verkeersborden kosten, maar ook minder schade toebrengen aan de voertuigen en de kans op verwondingen bij de chauffeurs verkleinen.

De borden werden eerder bij een fabrikant in de Amerikaanse staat Texas ontdekt.

[update] Twijfels over dader aanslag Madrid

De ETA heeft verklaard niet betrokken te zijn bij de aanslagen die gisteren in Madrid plaats vonden. De verklaring werd gedaan middels een anoniem telefoongesprek met een Baskische krant en een Baskische televisiezender.

In Londen zei vandaag Omar Bakri, de oprichter en geestelijk leider van de islamitische groepering Al-Muhajirun, dat de aanslagen in Madrid ,,een boodschap in naam van al-Qaeda'' zijn. Al-Muhajirun is de Londense tak van de omstreden fundamentalistische moslimbeweging Hizb al-Tahrir. Volgens Bakri is al-Qaeda niet meer een enkele groep: ''Het is een fenomeen geworden van de islamitische wereld die zich verzet tegen de kruistocht van de Verenigde Staten tegen de islam.''

Bakri zei dat Italië het volgende doelwit zou kunnen zijn van groepen die de zaak van al-Qaeda in Europa steunen. Hij citeerde een bericht in de Arabische krant Al-Qods al-Arabi, dat aan al-Qaeda wordt toegeschreven. In dat bericht worden drie operaties aangekondigd: ,,de trein des doods'' in Spanje, ,,de zwarte rook van de dood'' in Italië en ,,de wind des doods'' in de VS.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angel Acebes, ziet de ETA echter nog steeds als hoofdverdachte. Hij wees erop dat de explosieven die bij de aanslagen gebruikt werden uit Spanje afkomstig zijn. Er zijn echter ook belangrijke aanwijzingen die duiden op Al-Qaeda, zoals een binnengekomen claim en een busje waarin ontstekers en Koranteksten werden gevonden. De regering sluit bij het onderzoek geen enkele mogelijkheid uit.

Demonstraties
Op dit moment vindt in de binnenstad van Madrid een grote demonstratie tegen de aanslagen, tegen geweld en tegen de ETA plaats. Ook in andere Spaanse steden, waaronder de Baskische hoofdstad Vitoria, zijn protesten georganiseerd. In totaal zouden honderdduizenden mensen aan deze demonstraties deelnemen.

De mensenmassa bij de demonstratie in de Spaanse hoofdstad Madrid
(Bron: El Pais).


Update 22.52 uur
Veiligheidsdiensten hebben laten weten dat de islamitische groepering Al-Muhajirun niet voor Al-Qaeda spreekt en in het verleden een onbetrouwbare bron is gebleken, zo meldt CNN. De groepering liet gisteren aan een Arabische krant weten dat Al-Qaeda achter de Madrileense aanslagen zit.

De organisatie, die zelfs uit maar "één persoon en een fax-apparaat" zou kunnen bestaan, gaf vorig jaar bijvoorbeeld aan verantwoordelijk te zijn voor de grote stroomstoringen in de Verenigde Staten, iets wat niet waar bleek te zijn. Verleden week nog beweerde de groep dat Al-Qaeda niet achter een autobomaanslag in Irak zat, terwijl veiligheidsdiensten van mening zijn dat dit wel het geval was.

Kopenhaagse hippies moeten normaal doen

De Deense overheid is van mening dat de bekende hippie-enclave Christiania in het centrum van Kopenhagen mag blijven bestaan, maar dan moeten de bewoners zich wel normaal gaan gedragen. Zo moeten ze zich aan de wet gaan houden, huur gaan betalen en hun huizen aanpassen aan de huidige voorschriften. Dit bleek uit een overheidsrapport dat vandaag werd gepubliceerd.

Christiania bevindt zich op een gekraakt oud marineterrein en beslaat 34 hectare. In het gebied wonen ongeveer duizend mensen, voornamelijk oudere hippies. Sinds 1971 maakte de enclave verschillende fasen door. Na de flowerpower-periode vol naaktloperij, gratis marihuana en anarchie, kwam er een verbod op heroïne en andere harddrugs. In 1987 werd het gebied officieel erkend als een 'sociaal experiment' en in 1991 kwam er een officiële status voor Christiania en werd er door de bewoners belasting betaald. Ook betalen ze elke maand 215 euro voor water en licht.

Het is nu echter tijd om het sociale experiment te beëindigen, aldus de regering. Voor 1 januari 2005 moeten de bewoners huurovereenkomsten opstellen voor de kraakpanden waarin ze wonen. Christiania mag een gebied blijven "waar ruimte is om een ander leven te leiden", zei minister van financiën Thor Pedersen. "Maar het moet er wel wat gewoner worden, met respect voor de wetten die ook voor de rest van de Deense samenleving gelden."

Webber verwacht problemen

Mark Webber verwacht voor de Grand Prix op het circuit van Sepang nog meer problemen voor het Jaguar-team.

In Melbourne verliep het weekend verre van vlekkeloos voor Jaguar en kwamen er een aantal problemen aan de auto naar voren. Hoewel tijdens het testen al een flink aantal problemen waren gevonden en in de fabriek waren opgelost, vindt Mark Webber dat er meer getest had moeten worden.

Webber vertelde: "Het ziet er niet goed uit. We ontdekten in Melbourne een aantal problemen die we met meer testkilometers hadden kunnen voorzien. Ik verwacht dat er in Sepang nog een aantal nieuwe problemen zullen opduiken. Ik hoop alleen maar dat dit niet tijdens de race zal gebeuren."

Ook de Michelin-banden lijken geen goede combinatie te zijn met de auto: "De banden lijken op onze wagen veel sneller te verslijten en dat is een groot nadeel. Daar moeten we echt aan werken. We moeten er voor zorgen dat de wagen minder van de banden eist."

Werkstraf voor ontucht met leerling

Een 52-jarige VMBO-docent is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden wegens ontucht met een minderjarige leerling. De straf was conform de eis.

De docent onderhield een paar jaar lang een affaire met een mannelijke leerling. De jongen kreeg als beloning een leuk baantje binnen de school en werd soms voor zijn diensten betaald. De schoolleiding schorste de leraar meteen nadat de affaire bekend werd. Na een jaar zal er mogelijk naar een andere betrekking voor hem worden gezocht.

De verdachte gaf tijdens de zitting toe dat hij fout zat. Momenteel volgt hij een, naar eigen zeggen 'leerzame', dadertherapie in een justitiële kliniek.

Uitslag Fc Twente - NEC

Vanavond werd er één duel gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag.

Fc Twente - NEC (2-5)
5' Wielaert 0-1
14' Ramzi 1-1
50' Wisgerhof 1-2
52' Tumba 1-3
66' De Visscher 2-3
89' De Freitas 2-4
90'+1 Van Rijswijk 2-5

Geel: Pothuizen (Twe), Simr, Zonneveld, Tumba, Wisgerhof (allen NEC)

Bijzonderheid: de meegereisde fans van de Nijmegenaren kregen waar voor hun reisgeld. De spelers hadden hen de tickets aangeboden wegens eerdere wanprestatie.

De huidige stand

Schadevergoeding voor niet-cremeren lijken

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Een crematorium en 58 begrafenisondernemers uit de Amerikaanse staat Georgia hebben de nabestaanden van 334 overledenen een schadevergoeding van veertig miljoen dollar toegezegd. De reden hiervoor was dat het crematorium en zijn partners niet bepaald netjes met de lichamen van de overledenen en de gevoelens van hun nabestaanden omgingen.

De beheerder van het Tri-State crematorium cremeerde de lijken namelijk niet, maar stapelde ze op in schuurtjes, legde ze in bosjes of stopte ze onder de grond. De urnen die de nabestaanden na de vermeende crematie kregen toegestuurd waren dan ook niet gevuld met as maar met cementstof. De beheerder was tot deze daden gekomen omdat de zaken hem boven het hoofd waren gegroeid nadat hij de leiding van het bedrijf had overgenomen van zijn vader.

Ajax wil door met Van Basten

In een gesprek tussen Louis van Gaal en Marco van Basten, over de toekomst van de tweede bij Ajax, heeft Van Gaal duidelijk gemaakt dat Ajax door wil met Van Basten.

Van Basten liet eerder de KNVB wachten op een gesprek tussen hem en Ajax. Van Basten wil graag bij Ajax blijven werken, maar wilde wel een toekomstbeeld hebben. Nu Van Gaal en Van Basten daarover hebben gesproken, lijkt het tekenen van een nieuw contract niet ver weg meer.

Komend weekeinde zal Van Basten zijn beslissing aan zowel de KNVB als aan Ajax laten weten. Hoogstwaarschijnlijk kan de KNVB daarna op zoek naar een nieuwe kandidaat voor het trainerschap van Oranje onder de 19.

Robben zeker maand geblesseerd

De blessure van Arjen Robben blijkt enigszins mee te vallen. Hij heeft slechts een klein scheurtje in de hamstring.

Robben viel gisteren in de wedstrijd tegen Auxerre uit met een hamstringblessure. Gevreesd werd voor een ernstige scheuring in de hamstring. Na onderzoek vandaag in het ziekenhuis in Geldrop bleek het een net klein scheurtje te zijn. Met deze blessure zal hij tussen de vier en zes weken niet kunnen spelen voor PSV.

Robben vertelde gisteren na de wedstrijd over de blessure: "Ik voelde het knappen, ik begreep meteen dat het mis was met mijn hamstring. Ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken. Ik reken erop dat ik een poosje uit de roulatie ben."

Juve wil spelers ruilen met Ajax

Juventus heeft contact gehad met Ajax over een mogelijke transfer van Zlatan Ibrahimovic en Hatem Trabelsi naar de Turijnse club.

Juventus hoopt David Trezeguet eerst aan FC Barceloa te verkopen, waardoor er geld vrij komt om de komst de Ajacieden te financieren. Als ruilmiddel zou ook de 25-jarige Igor Tudor ingezet worden. De Kroaat, die nu nog bij Juve speelt, zou naar Ajax komen om de verdediging te versterken.

Het gerucht komt niet geheel uit de lucht vallen, want vorige week liet Ibrahimovic al blijken dat hij een transfer naar de 'Zwarte Dame' wel ziet zitten. Verder wordt Trabelsi al sinds het einde van vorige seizoen in de gaten gehouden door Juve-voorzitter Luciano Moggi.

Marsrover Spirit fotografeert UFO

Wetenschappers van de NASA hebben een tot nu toe ongeïdentificeerd vliegend object op een foto van de Marsrover Spirit aangetroffen. Het object is te zien in het midden van de foto genomen door de navigatie en panoramacamera's.

Op de foto is een helder object te zien wat door de sluitertijd van de camera uitgeveegd is tot een lijn. Dit geeft aan dat het object bewoog. Wetenschappers zeggen dat het een meteoriet zou kunnen zijn, of een van de niet gebruikte sondes die om Mars cirkelt.



Helder vliegend object op panoramafoto van Marsrover Spirit (Foto: JPL/NASA)


Het object bewoog 4 graden in 15 seconden. Hierdoor kunnen in ieder geval de Russische Mars 2, Mars 3, Mars 5, Phobos 2 en de Amerikaanse sondes Mariner 9 en Viking 1 uitgesloten worden, aldus de NASA. De Viking 2 draait rond Mars in de richting waarin het object zich bewoog, dus het zou deze sonde kunnen zijn volgens de NASA.

De NASA zegt dat ze wellicht nooit zullen weten wat het vreemde object is, maar dat ze nog steeds op zoek zijn naar verklaringen.

BNN overhandigt 224.064 leden aan CvdM

BNN-voorzitter Gerard Timmer heeft vandaag het ledenbestand van BNN in een grote glazen kist aan Jan van Cuilenburg, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, overhandigd. Hoewel het bestand nog gecontroleerd moet worden, is BNN nu officieus "uit de shit". Als de nieuwe omroepstatus wordt verleend, krijgt BNN vanaf september 2005 325 uur televisiezendtijd (nu 260) en 1500 uur radiozendtijd (nu 1200).

BNN is sinds 6 september 1998 officieel een publieke omroep en moest voor maart 2004 150.000 leden halen, om na september 2005 nog uit te mogen zenden. De omroep startte daarom in september 2003 met een grote ledenwerfcampagne met de slogan 'We zitten in de shit, dus word lid'. Die campagne heeft zijn vruchten afgeworpen, want BNN ging van 100.000 leden aan het begin van de campagne naar 224.064 leden nu.

Tijdens de ledenwerfcampagne trok BNN alles uit de kast. Nieuwe leden konden parachutespringen met Eddy Zoey, filmzoenen met Katja Schuurman, shoppen met Bridget Maasland in Londen, een avondje stevig bier drinken met Patrick Lodiers in Brussel of een uitzending van Ruuddewild.nl in hun achtertuin winnen. Verder was er een knallende ledenwerfshow, waar BNN over de grens van 150.000 leden heenging, stonden er in heel Nederland BNN-billboards, werd er een 'Bad Newspaper' uitgebracht en vlogen er vliegtuigjes met spandoeken erachter over Nederland.

Bij de nu overhandigde 224.064 leden zijn de omstreden 7000 leden die tijdens de StudieBeurs lid werden van BNN, nog niet meegenomen. BNN overhandigde de leden wel in een jutezak aan het Commissariaat, maar vanwege de lopende rechtszaak zijn deze leden nog niet in de telling meegenomen.

Koorddanser wil 27 dagen op touw blijven

Een Chinese koorddanser is van plan om 27 dagen lang hoog in de lucht op een touw te verblijven. De acrobaat wil hiermee het huidige record van 25 dagen verbreken en een plekje in het Guinness Book of Records veroveren.

Het touw, waarop de 32-jarige zijn record wil zetten, is gespannen over een dam in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan. Op het koord bevindt zich een klein hutje, waar de man zich af en toe in kan terugtrekken. Inmiddels is de acrobaat al enkele dagen met zijn recordpoging bezig en brengt hij zijn dagen eenwielend en jonglerend door.

De koorddanser zou vorig jaar al 26 dagen in de lucht hebben doorgebracht, maar er waren geen getuigen aanwezig die dit kunnen bevestigen.

Tweejarige automobilist verwondt fietser

Dat je kinderen nooit alleen in de auto moet laten, bleek ook vandaag maar weer in Oostenrijk. Een tweejarig jongetje wist de auto van zijn moeder van de handrem af te halen waardoor de wagen in beweging kwam en een 28-jarige fietser verwondde.

De peuter zat alleen in de auto toen zijn moeder een paar boodschappen naar binnen bracht. Het jongetje wist zich uit zijn kinderzitje te werken, is naar voren geklommen en heeft waarschijnlijk op de knop van de handrem gedrukt, waardoor de wagen zich in beweging zette.

De hoogzwangere moeder wist de auto in te komen, maar kon niet voorkomen dat een fietser tussen de auto en een glooiing aan de kant van de weg beklemd raakte. Een tractor moest er aan te pas komen om de Mercedes weg te slepen, zodat de fietser bevrijd kon worden. In het ziekenhuis bleek het slachtoffer een gebroken been en een zware kneuzing opgelopen te hebben.

Schietpartij in Koog aan de Zaan

reintje17 en mc.senity hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Koog aan de Zaan heeft deze middag een schietpartij plaatsgevonden. Rond half drie werd een vrouw van Turkse afkomst in de Boschjesstraat vanuit een rijdende auto beschoten. Hoewel een traumahelikopter snel ter plaatse was, overleefde de vrouw de schietpartij niet.

De bestuurder van de auto (waarschijnlijk de schutter) is na de schietpartij rechtstreeks doorgereden naar het politiebureau waar hij zich heeft aangegeven. De politie doet vooralsnog geen verdere mededelingen over de zaak. Intussen meldt AT5 dat het vermoedelijke motief eerwraak is.

XS4ALL wint hoger beroep tegen spamverspreider

_Think_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Het hoogste rechtsorgaan van ons land, de Hoge Raad, heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep van de rechtszaak die internetprovider XS4ALL in 2002 tegen de spammer AbFab aanspande. Daarbij is XS4ALL door de rechters in het gelijk gesteld. Zij motiveerden hun uitspraak als volgt: "XS4ALL bezit de exclusieve rechten op haar computercapaciteit, transmissiecapaciteit en klantenbestand." Deze rechten wegen volgens hen zwaarder dan de 'vrijheid van meningsuiting', de uitleg waarmee AbFab het rondsturen van spam probeerde te verdedigen.

Deze uitspraak geeft bovendien aan dat een provider geen zogeheten 'vervoersplicht' heeft, hiermee dus doelend op het over netwerken transporteren van de grote hoeveelheid data. Het arrest geeft hiermee alle providers de mogelijkheid om op voorhand een verbod in te stellen op het toezenden van spam aan zowel particuliere als zakelijke ontvangers, en gaat daarmee verder dan de voorgenomen nieuwe spamwetgeving in Nederland. In het voorstel tot deze wet wordt alleen het versturen van spam aan particuliere emailadressen verboden.

XS4ALL laat in een reactie weten uiteraard zeer verheugd te zijn met de uitspraak, maar liet toch ook nog een kritische noot horen; ze uitten hun bezorgdheid over de wijze waarop de Hoge Raad het eigendomsrecht boven de vrijheid van meningsuiting prevaleert.

Naast de uitspraak is AbFab ook nog veroordeeld tot het aan XS4ALL terugbetalen van ongeveer 4500 euro aan proceskosten.

Stremmingen door brand onder trein

In de wielen van de stoptrein Haarlem-Den Haag is vanochtend brand uitgebroken. De trein strandde op station Den Haag Laan van NOI, waardoor het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden van half tien tot 14.40 uur gestremd was. De oorzaak van de brand was een vastgelopen elektromotor.

Eerder deze week ondervond het treinverkeer ook al hinder door brand onder een trein. Woensdag werd het station Duivendrecht namelijk door de brandweer ontruimd omdat door een smeulende motor brand onder een stoptrein uitbrak.

'Nipple-gate'-poppen Janet & Justin te koop op eBay

pberends meldde ons via de nieuws-submit, dat er weer iets bijzonders te koop werd aangeboden op eBay.

Dit maal wordt er een setje 'customized' barbiepoppen aangeboden, die Janet Jackson en Justin Timberlake voorstellen, zoals de wereld kennis van hen kon nemen tijdens hun gezamelijke optreden in de pauze van de Superbowl-finale.

De aanbieder, een Canadees uit Ontario, beweert dat deze poppen een "once in a lifetime chance" zijn om deze volstrekt unieke set aan te schaffen.



Voor de geïnteresseerden: de veiling loopt nog ruim twee dagen door. Het hoogst genoteerde bod bedraagt op het moment van schrijven 356 US Dollar.

[update] Opnieuw bom gevonden in Madrid

Een dag na de terreuraanslagen in Madrid is er opnieuw een bom gevonden. Dat melden de autoriteiten in de Spaanse hoofdstad. De bom werd gevonden onder een stapel bagage die was verzameld na de aanslagen van gisteren.

Het explosief is inmiddels onschadelijk gemaakt. Het zat in een weekendtas verstopt. Bij toeval kwamen de autoriteiten tot de ontdekking dat er een bom inzat. Dit was het geval, toen er een mobiele telefoon afging. Het signaal van de telefoon had het explosief mogelijk tot ontploffing moeten brengen, maar het mechanisme faalde.

In Spanje wordt vanavond een groot protest gehouden tegen de aanslagen. Naar verwachting zullen honderdduizenden Spanjaarden hierin meelopen. Premier Aznar heeft hier gisteren toe opgeroepen, ook zijn er drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook gisteren waren er al diverse stille tochten. Ook protesteerden mensen op het station en werden er kaarsjes gebrand.

Update 12:36 uur

De Spaanse televisie heeft zojuist gemeld dat het treinstation Atocha opnieuw is geëvacueerd. Nadere gegevens ontbreken nog.

Update 17.30 uur

Het station Atocha blijkt ontruimd te zijn na een telefonische bommelding. Hoewel de melding vals was, is het station nog niet toegankelijk voor publiek.

Gefrustreerde Duitser opgepakt na seksdeclaraties

De rechtszaak die de 43-jarige Helmut H. had aangespannen tegen de sociale dienst, is anders afgelopen dan hij had gedacht. Helmut H. eiste een vergoeding van 2.500 euro van de sociale dienst, omdat hij seksueel achtergesteld was. Dat kwam doordat zijn Filippijnse vrouw op de Filippijnen was blijven hangen na de geboorte van hun zoon. De declaratie omvatte kosten voor zestien bordeelbezoeken, de reiskosten daarvan, 32 pornovideo's en een seksmagazine.


Helmut H. schakelt de pers in (foto: bayernpress)

Helmut H. verdedigde zijn declaraties voor het gerecht door te melden dat hij zijn vrouw nooit zou bedriegen: "Bordelen zijn puur voor de lust bedoeld. Ik heb een voorkeur voor 18 tot 20-jarigen en ik hou wel van een experimentje." De rechter oordeelde dat Helmut H. geen cent krijgt van de sociale dienst. Dat schoot Helmut in het verkeerde keelgat en bleef vasthouden aan zijn eisen. Hij is gearresteerd vanwege irritant gedrag en beledigingen aan het hof.

CD: Amy Winehouse - Frank

Ze werd genomineerd voor Brit Awards in de categorieën British Urban Act en British Female Solo Artist, maar won er helaas geen. Op zich geen schande, want Amy Winehouse moest het opnemen tegen onder andere Sophie Ellis-Bextor, Dido, Mis-Teeq en Lemar.

De nominaties waren wat mij betreft verdiend, haar debuutalbum 'Frank' is een plaatje. Zegt Amy Winehouse je niks? Benieuwd naar wat 'Frank' te melden heeft?


Chelsea doet bod op Beckham

Het Engelse Chelsea zit om een middenvelder verlegen, zo lijkt. De club heeft Real Madrid 210 miljoen euro geboden voor de diensten van David Beckham.

Real Madrid heeft de Engelse middenvelder nog tot halverwege 2007 onder contract staan. Tot die periode heeft het al tal van de andere huidige toppers vastgelegd. Het bod van Chelsea is derhalve hoog mede om aan de contractueel vastgestelde afkoopsom te voldoen. Real kocht Beckham eerder van Manchester United voor 35 miljoen euro.

Eigenaar Roman Abramowitsch van Chelsea gokt op het gemoed van Beckham. De Engelsman is niet bijster gelukkig in Madrid en met hem zijn vrouw Victoria, die meer in Engeland dan in Spanje verblijft. De Britse boulevardkranten meten er wekelijks breed over uit.

Real-Trainer Carlos Queiroz doet de interesse af met: "laten we afwachten, wat er gebeurt." Beckham zou -indien akkoord- komende zomer de overstap kunnen maken.

Steven Pienaar is hersteld

Steven Pienaar is gister met Jong Ajax in actie geweest tegen Jong Willem II. De middenvelder lijkt daarmee hersteld van een mysterieuze knieblessure.

Pienaar raakte afgelopen jaar geblesseerd nadat hij zijn knie te lang met ijs had gekoeld. Door een zenuwbeschadiging leek hij een lange revalidatietijd tegemoet te gaan. Uiteindelijk blijkt het nog mee te vallen. Pienaar moet nu nog wedstrijdfit worden, gister speelde hij op verzoek van Ronald Koeman een helft lang mee.

"Hij speelde vanaf rechts, had goede acties waarbij we bij vlagen de oude Steven zagen. Hij is er natuurlijk een tijd uit geweest, maar hij kon weer een aantal keren wegdraaien van zijn tegenstander en de bal geven", aldus trainer John van 't Schip.

Programma HCE (Week 11)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 11)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Fc Twente NEC -
.
za19.30NAC Breda Fc Zwolle -
za19.30sc Heerenveen Fc Volendam -
za19.30RBC Roosendaal Fc Groningen -
.
zo12.30AZ Fc Utrecht -
zo12.30PSVFeyenoord -
zo14.30RKC Waalwijk Willem II -
zo14.30VitesseADO Den Haag -
zo14.30AjaxRoda JC -

Leefbaar R'dam afgebrand in hoofddoek-debat

Het voorstel van Leefbaar Rotterdam om alle opzichtige geloofsuitingen op openbare scholen en bij gemeentelijke instellingen te verbieden, is gisteren weggehoond door de andere partijen in de Raad.

VVD-raadslid H. L. van Houts schaarde geloofsuitingen als hoofddoekjes, grote kruizen en keppeltjes onder de vrijheid van godsdienst: ''Aan die vrijheid gaan we als liberalen niet tornen.''

CDA-fractieleider L. K. Geluk zei dat het voorstel hem in het geheel niet zint.

De PvdA noemde Leefbaar Rotterdam een hypocriete partij: ''Waarom het voorstel verbreden tot alle religieuze symbolen als het om de hoofddoekjes gaat'', wilde PvdA-raadslid J. Kriens weten.

De SP vroeg zich af of Leefbaar Rotterdam soms angst voor de islam heeft.

De uit Leefbaar Rotterdam opgestapte Michiel Smit van Nieuw Rechts jende: ''Het gaat jullie helemaal niet om andere religieuze uitingen: het gaat jullie alleen om hoofddoekjes. Zeg dat dan!'' 'Zeggen wat je denkt''.

Van D66 en GroenLinks hoefde het hele debat niet, ''onzinnig'' vonden ze.

Rommelig debat
Het debat vloog alle kanten uit en Leefbaar-raadslid Barry Madlener, die maanden geleden de discussie starte, kon de grappen over voormalig lijsttrekker Fortuyn en de grollen over het merkje op de trui van voorman Sørensen niet erg waarderen. ''Ik vind het niet leuk dat er lacherig wordt gedaan. Dit is een heel serieus debat. Over een heel serieus onderwerp.''

Madlener moest toegeven dat hij zich 'grote zorgen' maakt over de toenemende invloed van 'die nieuwe godsdienst'. ''Misschien is het nog geen probleem als je bij de dienst Burgerzaken één hoofddoekje ziet. Maar het wordt wel een probleem als je honderd hoofddoekjes ziet.''

GroenLinks trok daarop zijn conclusie: ''Jullie willen gewoon niet leven in een multi-etnische samenleving. Verhuis dan maar. Naar Staphorst ofzo.'' Maar in Staphorst kan Leefbaar Rotterdam ook niet terecht, zo zei de ChristenUnie/SGP: ''Daar worden ze weer geconfronteerd met een andere religie.''

Vlaardingerbroek van de ChristenUnie/SGP zei verder geschokt te zijn over het voorstel van Leefbaar Rotterdam: ''Weet u wel wat u voorstelt om geloofsuitingen 'tussen negen en vijf' te verbieden? U wil eigenlijk terug naar het oude communistische regime: daar mochten schoolkinderen ook geen kruisje dragen.''

Leinders behaalt superlicentie

Bas Leinders, derde coureur bij Minardi, heeft de vereiste 300 kilometer voor een superlicentie nu dan toch afgelegd.

Op het circuit van Fiorano kon de testcoureur 315 kilomter in de nieuwe Minardi rondrijden. Daarmee voldoet hij aan alle eisen voor een superlicentie en is het verkrijgen daarvan nog slechts een formailteit. Voor de Grand Prix op Albert Park voldeed hij niet aan alle eisen en mocht hij tijdens de vrijdagtrainingen niet rijden. Nu kan hij in Maleisië zijn debuut maken.

Van Beukering naar De Graafschap

Jhon van Beukering (20) wordt door Vitesse voor de rest van het seizoen aan De Graafschap verhuurd.

Van Beukering komt bij Vitesse niet meer aan spelen toe. Dit komt onder meer door de komst van Paulo Rink en Peter van Vossen. Eerder bood Vitesse Van Beukering ook al aan De Graafschap aan, maar toen wilde de speler zelf nog niet weg bij Vitesse.

Van Beukering toont zich nu wel blij met zijn transfer: "Ik heb nog 2 maanden een contract bij Vitesse, nu kan ik tenminste iets laten zien. Ik was wel verrast! Zondag kan ik al debuteren tegen AGOVV."

Donner doet hoofddoek-plan cipiers in de ban

Robert_Jensen had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Donner van Justitie heeft persoonlijk een stokje gestoken voor het het plan om een hoofddoek bij het uniform van gevangenispersoneel te voegen. Het plan 'veilige hoofddoekjes' was bedoeld om islamitische cipiers een op hun uniform afgestemd hoofddoekje te verplichten, als zij zo'n hoofdbedekking wensten te dragen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen had de Eindhovense ontwerpster Cindy van den Bremen aangepaste hoofddoekjes laten maken, die meteen moeten losschieten als eraan getrokken wordt. De doekjes die islamitische cipiers nu dragen zijn niet veilig, aldus de dienst. ''Een gevangene kan een cipier ermee wurgen of het doekje over de ogen trekken.''

Gisteren reageerde de Kamer al met ongenoegen op de uitglekte plannen. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelde vragen en ook VVD en LPF waren ontstemd. Donner heeft nu het project onmiddellijk laten stilleggen. De minister wil nagaan of het dragen van hoofddoekjes in gevangenissen om veiligheidsredenen sowieso niet verboden moet worden.

De Kamerleden Sterk (CDA) en Eerdmans (LPF) pleitten gisteren in dat kader voor een verbod op het dragen van religieuze symbolen in openbare functies. Sterk heeft de ministers uitgenodigd met een richtlijn te komen.

-
Van Bremen ontwerpt moderne hoofddoeken voor tal van omstandigheden.

Dode door verdrinking bij onderwaterhockey

In het Australische Karratha is een onderwaterhockeyer tijdens de training verdronken. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het slachtoffer, de 18-jarige Shaun Jones, zijn adem te lang ingehouden, waardoor hij buiten bewustzijn is geraakt.

Getuigen vertelden dat de jongen zeker vier minuten onder water was gebleven zonder tussentijds boven water naar adem te happen. De jongen werd door omstanders in bewusteloze toestand uit het water gehaald en naar het Royal Perth Hospital gebracht, alwaar hij later in het bijzijn van familieleden overleed.

Stinkende zwemmer niet meer welkom

Een zwemmer uit Zuid-Holland zal zijn heil ergens anders moeten zoeken dan in het zwembad van Rozenburg. De man is daar namelijk niet meer welkom omdat hij te veel naar urine en zweet stinkt.

Het gaat om de 66-jarige Corstiaan Schippers uit Geervliet, die drie tot vier keer per week baantjes trok in het zwembad. Andere zwemmers konden ruiken dat de man er was, nóg voordat ze hem hadden gezien, zo zegt de zwembaddirectie. Zijn kleding in de pashokjes stonk een uur in de wind naar zweet- en urinegeuren, en bezorgden velen een misselijkmakend gevoel.

De zwemmer zelf ontkent dat hij enorm stinkt: ''Het is niet waar en ik voel me vernederd. Ik ben juist heel proper op mezelf. Ik was na het zwemmen mijn haar met shampoo en mijn lichaam met desinfecterende zeep. Dus met dat stinken valt het heus wel mee.''

Overigens zwom de man volgens de directie ook vaak met een zwembrilletje op bewust onder vrouwen door. Ook daarom hoeft men hem niet meer als klant. Zijn abonnement is ingetrokken

Aanslagen krijgen politieke betekenis

De verwoestende aanslagen van gisteren in Madrid krijgen langzamerhand een flinke politieke betekenis. Zondag zijn de verkiezingen in Spanje, en de oppositie vreest dat de regerende rechtse Partido Popular (PP) van president Aznar electoraal voordeel heeft bij het zo nadrukkelijk beschuldigen van de ETA.

De regering-Aznar wees de laatste tijd in de verkiezingscampagne al flink op de keiharde strijd die ze voert tegen de Baskische terreurbeweging. Mocht de ETA daadwerkelijk achter de aanslagen zitten zou dit het draagvlak voor het beleid van Aznar alleen maar vergroten.

De sociaal-democratische PSOE zou juist gebaat zijn als de aanslag het werk is van moslimterroristen van al-Qaeda. De PSOE zou dan op extra stemmen kunnen rekenen omdat de aanslagen in dat geval gerelateerd zijn aan de uitgesproken Spaanse steun voor het beleid van de Amerikaanse regering-Bush, en de Spaanse deelname aan de oorlog in Irak. De PSOE heeft zich daar altijd fel tegen verzet, net als overigens een groot deel van de Spaanse bevolking.

Gisteren schreef Partido Popular-minister van Binnenlandse Zaken Acebes de aanslagen "zonder twijfel" toe aan de ETA. Later zei het ministerie dat betrokkenheid van een Arabische groepering niet uitgesloten kan worden. Reden voor de PSOE om nu aan te dringen op volledige openheid van zaken: "De burgers hebben het recht om te weten wie hier achter zit, voordat ze naar de stembus gaan'', aldus de PSOE. "Het politieke antwoord zal anders zijn als het om al-Qaeda blijkt te gaan in plaats van om de ETA", stelt lijsttrekker José Luis Rodríguez Zapatero.

Weigeren keizersnede leidt tot dood baby

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Utah wordt door de autoriteiten vervolgd wegens moord omdat ze geweigerd zou hebben een keizersnede te ondergaan. Hierdoor werd de helft van haar tweeling dood geboren. De 28-jarige zou geen keizersnede hebben gewild, omdat ze geen zin had in een litteken.

Het Openbaar Ministerie gaf aan dat de vrouw tussen kerst en 9 januari van dit jaar herhaaldelijk gevraagd zou zijn in te stemmen met een keizersnede. Deze werd door artsen noodzakelijk geacht om het leven van de kinderen te redden. Op 11 januari werd geconstateerd dat één van de baby's was overleden. Twee dagen later beviel de vrouw.

Een verpleegkundige gaf tegenover de politie aan dat de vrouw had gezegd dat een keizersnede haar leven zou verpesten. Ze zou liever één van haar kinderen verliezen dan dat er in haar gesneden zou worden.

De vrouw zit momenteel in voorarrest en kan, als ze schuldig wordt bevonden, maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

Dutroux: ontvoeringen geanalyseerd

Jacques Langois, de voormalige onderzoeksrechter in de zaak Dutroux, heeft gisteren voor het Hof van Assisen in Aarlen uit de doeken gedaan hoe de ontvoering van Sabine en Laetitia gegaan zou zijn. Dit werd gedaan aan de hand van meerdere videofragmenten.

De toen 12-jarige Sabine Dardenne werd op 28 mei 1996 in Kain van haar fiets gesleurd. Het meisje, dat al eerder in de gaten was gehouden door Dutroux en Lelièvre, werd eerst enkele dagen in de woning van Dutroux in Marcinelle vastgebonden en verhuisde daarna naar de kelder. Lelièvre maakte het meisje wijs dat de 'chef' haar eigenlijk wou doden, omdat haar ouders geen losgeld wilden betalen. De rest van tachtig dagen durende verblijf zag Sabine enkel Dutroux, die zich opwierp als beschermer.

Uit nooit verstuurde brieven bleek dat het slachtoffer in die tijd en groot schuldgevoel ontwikkelde. "Ik heb die chef geen kwaad gedaan. Laat me hier niet achter. Denk aan jullie 'Binou'", schreef het meisje. Ook hield Sabine een dagboek bij, waarin ze met tekentjes aangaf wanneer Dutroux haar misbruikte. De tekentjes komen veelvuldig voor.

Op 9 augustus 1996 werd Laetitia Delhez ontvoerd in Bertrix. Het meisje was toen veertien jaar oud. Ook Laetitia kwam eerst op de eerste verdieping terecht en werd later naar de kelder over gebracht. Daar werd ze drie keer door Dutroux verkracht. Zes dagen later werden Laetitia en Sabine door de politie gevonden.

De in de rechtszaal aanwezige Laetitia kreeg het vooral moeilijk toen passages uit de brieven van Sabine werden voorgelezen. Het is nog niet duidelijk of Laetitia maandag naar de zitting zal komen. Sabine heeft zich niet als burgerlijke partij gesteld en zal daarom pas verschijnen als ze als getuige wordt opgeroepen.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak Dutroux.

Bende graffitispuiters gearresteerd

Afgelopen dinsdag hebben de Spoorwegpolitie en het Korps Landelijke Politiediensten de laatste verdachte uit een groep graffitispuiters aangehouden. Het zou gaan om een 22-jarige man, die volgens het OM behoord tot een groep van vijf onder de naam GT-crew op zijn minsts 150 tekeningen hebben aangebracht op treinen. De aangerichte schade is in vier jaar tot de 200.000 euro genaderd.

De vier resterende verdachten zijn gisteren voorgeleid. Drie van hen zijn vrijgelaten. Van een 23-jarige man uit Den Haag prolongeerde de rechtbank de voorlopige hechtenis. De afgelopen dinsdag aangehouden man komt vandaag voor. De verdachten worden door Justitie beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, vernielingen en openbare geweldpleging.

Maandenlang was de Spoorwegpolitie bezig met het onderzoek, zo zegt een woordvoer van het OM. De bende heeft de afgelopen 4 jaar over het hele land treinen beklad. De schade is opgemaakt uit schoonmaakkosten en de baten die zijn ontstaan als gevolg van het uit de dienstregeling halen van bepaalde treinen.

Doden door Tsjechisch mijnongeluk

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

In het oosten van Tsjechië zijn gisteren zeven kompels omgekomen bij een mijnongeluk. Vier mijnwerkers liepen lichte verwondingen op.

Het ongeluk vond plaats in een kolenmijn bij Ostrava, ongeveer 400 kilometer van de hoofdstad Praag. De mijnwerkers zouden verrast zijn door een beving op 680 meter diepte, waardoor de mijn voor een deel instortte.

Kardinaal: Helaas geen RK-opvoeding Amalia

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

Kardinaal Simonis heeft laten weten dat hij het betreurt dat prinses Amalia geen Rooms-Katholieke opvoeding zal krijgen. Wel respecteert hij de keuze van prins Willem-Alexander en prinses Máxima om hun dochter protestant op te voeden.

"Zelf blijf ik erbij: een katholiek is moreel verplicht zijn kinderen katholiek op te voeden", zei Simonis, die voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie is. De kroonprins is Nederlands Hervormd, maar zijn vrouw Máxima is Rooms-Katholiek.

Six Flags Holland in de verkoop

BaggettMan had ons via de nieuws-submit te melden:

Het pretpark Six Flags Holland in Biddinghuizen wordt wellicht verkocht. De Amerikaanse moedermaatschappij van het attractiepark wil van al haar pretparken in Europa af. Alleen het park in Madrid blijft bestaan aangezien het bedrijf daar geen eigenaar is, maar enkel beheerder.

Een woordvoerster zei vandaag dat de Amerikaanse moedermaatschappij geld nodig heeft om in de Noord-Amerikaanse parken te investeren. Wie Six Flags in Nederland over gaat nemen is nog niet bekend.

Six Flags European Division heeft in totaal acht parken, in België (twee), Frankrijk (drie), Nederland, Spanje en Duitsland. De attractieparken staan bekend om de cartoonfiguren van de Looney Tunes, zoals Bugs Bunny en Batman.

[update] Grote brand in Waddinxveen

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een meubelfabriek op het Waddinxveense bedrijventerrein is vannacht omstreeks half vijf brand uitgebroken. Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een zeer grote brand. Men is met acht blusvoertuigen uitgerukt om de vlammen te doven.

Door een adequaat optreden van de brandweer kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar bedrijven in de buurt. Ook zijn twee aan de fabriek grenzende woningen ontruimd. Hoe groot de schade en gevolgen van deze brand bij Mulleman Meubelen BV zijn is nog niet duidelijk.

update 10.57
De brandweer heeft om 07.20 uur het sein brand meester gegeven. Naar verwachting zal het nablussen nog de hele ochtend duren.

Ongeveer tweederde van het 4000 vierkante meter grote bedrijventerrein is volledig verwoest. Pottenbakkerij Keralicht en schoonmaakbedrijf Codee Total Care zijn volledig afgebrand. Van de eerder genoemde meubelfabriek liep enkel een oppslagruimte enige rook en waterschade op. Een woordvoerder van de gemeente noemde de schade groot, maar kon nog niets zeggen over de totale omvang ervan.

Amerikanen komen om bij bomaanslag Irak

Irak: icoontje In Irak zijn gisterenavond bij een bomaanslag op een Amerikaans konvooi bij Habbaniyah, 60 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad, twee militairen om het leven gekomen. Ook raakte een derde soldaat gewond. Het Centrale Commando van de Amerikaanse strijdkrachten liet dit vandaag weten gemeld.

Volgens het Centrale Commando is er bij de aanslag gebruik gemaakt van een geïmproviseerd explosief. Uit officiële cijfers van het Pentagon blijkt dat het totale aantal omgekomen Amerikaanse soldaten in Irak sinds het einde van de officiële vijandigheden op 1 mei 2003 op 267 komt.

'Nederland staat laag op lijsten met terreurdoelen'

Volgens terrorisme-onderzoeker E. Bakker van het Instituut Clingendael hoeft Nederland niet direct te vrezen voor aanslagen, ook als de aanslagen in Madrid het werk blijken te zijn van al-Qaeda. Volgens hem komt Nederland niet of nauwelijks voor op de lijstjes van landen die een potentieel doelwit zijn voor de terroristen van al-Qaeda.

Zo zegt Bakker vandaag: "Het is niet zo dat premier Balkenende als een oorlogsophitser werd beschouwd, zoals sommigen de Spaanse premier Aznar wel zagen."

Volgens Bakker was Spanje een doelwit, omdat het land samen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voorop stond in de oorlog tegen Irak. Wanneer dat de reden zou zijn voor de aanslagen, dan heeft Nederland weinig te vrezen om het volgende doelwit te zijn. "De Polen bijvoorbeeld hadden een veel actievere rol in Irak. Nederland steunde de oorlog ook maar was daarin veel voorzichtiger", zo zegt Bakker.

De onderzoeker zegt inzage te hebben gehad in lijstjes van landen die mogelijk doelwit zijn voor al-Qaeda. Op deze lijstjes staat Nederland niet prominent. Bakker: "Zelfs landen als Duitsland en Frankrijk, die niet betrokken waren bij de oorlog tegen Irak, staan hoger op die lijstjes."

Uitslagen WK Afstanden schaatsen in Seoul

Wiebse had ons via de nieuws-submit te melden:

In Seoul, Zuid-Korea, zijn de prijzen van de afstanden die op de eerste dag van het WK afstanden gereden zijn alweer vergeven.

De 500 meter voor de mannen werd gewonnen door de Canadees Jeremy Wotherspoon met tijden van 35.54 en 35.35. De Rus Lobkov werd tweede en de andere canadees (winnaar van de eerste 500 meter), Mike Ireland, werd derde. Beste Nederlander was Gerard van Velde met een achtste plaats.

De 1500 meter voor de vrouwen werd gewonnen door de duitse Anni Friesinger met een tijd van 2.00.48. Tweede werd de canadeese Cindy Klassen (2.01.21), derde werd de amerikaanse Jennifer Rodriquez(2.01.54) en beste nederlander was Barbara de Loor (2.01.58) met een vierde plaats.

De 5000 meter voor de mannen kende een verrassende winnaar. Zo is de amerikaanse Chad Heddrick de eerste niet-Nederlandse winnaar van deze afstand in WK verband. Met zijn 6.34.37 bleef hij Carl Verhijen ruim voor (6.38.15), derde werd Gianni Romme (6.38.73).

Meer sportnieuws? Neem dan een kijkje op de sportsite van FOK!

Ministers gaan WAO versoepelen

Het kabinet is van plan om de voorgenomen keuringscriteria voor nieuwe WAO'ers te gaan versoepelen, zo meldt het NOS Journaal. Hiermee wordt het advies van de SER overgenomen, wat door de organisaties van werkgevers en werknemers was geëist.

In de huidige kabinetsplannen staat nog dat er met ingang van 2006 drastisch wordt ingegrepen in het huidige WAO-stelsel. Zo zouden enkel volledig arbeidsongeschikten zouden met deze nieuwe plannen nog recht hebben op een WAO-uitkering. Na aandringen van de sociale partners zijn de plannen herzien.

Desalniettemin wil het kabinet het plan om bestaande WAO'ers vanaf juli strenger te keuren, waardoor ze eerder een baan moeten accepteren, handhaven. Vandaag zal er gedebatteerd worden over de WAO. De vakbonden kijken scherp naar de zaak, omdat zij hadden ingestemd met loonmatiging, op voorwaarde dat het kabinet zou zorgen voor een versoepeling van ingrepen in WW, WAO en prepensioen.

ABN Amro doet mee aan de Volvo Ocean race 200

Volgend jaar staan er twee Nederlandse boten aan de start van de negende Volvo Ocean Race, die op 12 november 2005 van start gaat. ABN Amro wordt hoofdsponsor van twee boten die aan de mooiste zeilrace rond de wereld mee gaan doen.

ABN trekt voor het project 20 miljoen euro uit. Het team zal onderleiding staan van profzeiler Roy Heiner die afgelopen twee edities als schipper meevoer (BrunelSunergy (1997-1998) en de Assa Abloy (2001-2002). "Ik moet een klimaat scheppen om de snelste boten en de beste teams op het water te krijgen. Maar zelf zal ik niet gaan meevaren," aldus Heiner.

De boten zullen worden gebouwd door de Ier Bushe, die eerder al verantwoordelijk was voor de succesvolle boot 'De Illbruck'. Het startschema staat vast, de finishplaats is nog niet bekend. Mogelijk wordt deze toegewezen aan Amsterdam.

Taiwanese oppositie vergelijkt president met Hitler

Dat het in sommige landen heel normaal gevonden wordt om in een politieke strijd elkaar zwart te maken, daar raken we zo langzamerhand wel aan gewend. Vandaar dat de oppositie in Taiwan blijkbaar heeft gemeend de politieke strijd naar een nieuw dieptepunt te moeten brengen.

Vandaag heeft zij in de kranten pagina grote advertenties laten plaatsen waarin de zittende president, Chen Sui-bian, wordt vergeleken met Adolf Hitler. De oppositie roept hiermee de Taiwanesen op een einde te maken aan het 'dictatorschap' van Chen.

Op dit moment laten de peilingen een nek-aan-nekrace zien tussen Chen en de belangrijkste oppositiekandidaat. De actie is waarschijnlijk mede ingegeven door het feit dat Lien Chan eerder nog ruim voor lag op zijn opponent en deze voorsprong gedurende de campagne nagenoeg heeft zien verdwijnen. Deze wijze van 'promotie' werd overigens ingezet door Chen zelf, door het plaatsen van advertenties waarin z'n eigen portret werd geflankeerd door foto's van Winston Churchill en John F. Kennedy, onder de vermelding dat "Alleen ware leiders weten wat vrede betekent."

Madrid in teken van rouw en protest

In Madrid zijn vanochtend de eerste treinen weer gaan rijden na de aanslagen op vier treinen donderdagochtend. Het gaat om enkele forenzentreinen van buitenwijken van de stad naar het centrum. Het dodental van de aanslagen staat nu op 198, meer dan 1400 mensen raakten gewond.

In Spanje wordt vanavond een groot protest gehouden tegen de aanslagen. Naar verwachting zullen honderdduizenden Spanjaarden hierin meelopen. Premier Aznar heeft hier gisteren toe opgeroepen, ook zijn er drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook gisteren waren er al diverse stille tochten. Ook protesteerden mensen op het station en werden er kaarsjes gebrand.

Verdenking al-Qaeda

Gisteravond is een gestolen busje met daarin zeven ontstekingsmechanismen en een bandje met Koranverzen gevonden. Het is een aanwijzing voor mogelijke betrokkenheid van het terreurnetwerk van al-Qaeda bij de aanslagen. Een cel van de groepering heeft de aanslagen inmiddels opgeëist. De Spaanse regering houdt echter de Baskische afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk. Zo is er springstof gevonden die de beweging wel vaker gebruikt.

De aanslagen vonden plaats door middel van twaalf bommen met een gezamelijk gewicht van meer dan 100 kilo, die verspreid waren over vier treinen. De daders zouden het Atocha-station op hebben willen blazen door twee treinen tegelijkertijd te laten exploderen. Dat plan mislukte echter doordat de treinen niet op tijd waren.

Te dik meisje bij ouders weggehaald

Bumberklevers wist ons het volgende te melden:

De ouders van een vijfjarig meisje uit Zweden hebben hun kind moeten afstaan aan de autoriteiten, nadat de rechter had bepaald dat het kind bij hen wegmoest. Hij deed dit ter bescherming van het meisje; ze is te dik.

Het meisje weegt 43 kilo, bijna twee keer zoveel als haar leeftijdsgenootjes gemiddeld wegen. Haar ouders doen echter te weinig om hun dochter te laten afvallen, iets dat haar gezondheid in gevaar brengt. Zo zijn haar benen misvormd door haar gewicht waardoor het meisje moeilijk loopt. Ook loopt ze meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Homohuwelijk VS weer verboden

De stad San Francisco mag van het Hooggerechtshof in Californië niet doorgaan met het sluiten van homohuwelijken. Burgemeester Gavin Newson bood sinds 12 februari deze mogelijkheid, omdat hij het verbieden hiervan een overtreding van de grondwet vond.

Het Hof is van mening, dat door het verstrekken van huwelijksvergunningen aan stellen van het zelfde geslacht, de geldende wetten omtrent het huwelijk overtreden worden. Inmiddels is het niet meer mogelijk voor homoparen om te trouwen.

Newsom’s idee was overigens een groot succes. In de afgelopen maand zijn ruim 4000 homoparen in het huwelijksbootje gestapt.

Politie 'stalkt' lastige Rotterdammers

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

Vijftig politieagenten in het centrum van Rotterdam ‘adopteren’ vanaf mei ieder twee overlast veroorzakende personen. Door ze dagelijks op een hinderlijke manier te volgen wil de politie de overlast een halt toe roepen en het sociale leven van de overlastgevenden stimuleren.

Dit project, toepasselijk ‘kuitenbijter’ genaamd, is voornamelijk gericht op bedelaars en andere wetsovertreders in het centrum van de stad. De honderd personen worden gekozen uit een dossier van 700 veelplegers, wat met hulp van de gemeente al enige tijd wordt bijgehouden.

Politie en gemeente werken al enige tijd samen om de overlast in het centrum te verminderen. Vorige maand begon een campagne tegen bedelen. Onlangs nam de gemeenteraad een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening aan, waarin men onder andere daar strenger tegen optreedt. Een bedelaar kan bij veelvuldige overtreding een geldboete tot 2250 euro, of zelfs een celstraf van enkele maanden verwachten.

Sinds de nieuwe APV van kracht is heeft de politie al tien laatste waarschuwingen en tweehonderd bekeuringen uitgedeeld. Ook heeft men voor zes bedelaars bij de burgemeester een gebiedsverbod verzocht.

In een poging het uitgaans- en winkelgebied rond het Schouwburgplein schoon te vegen worden sinds enige tijd ook foto’s van veelplegers met een particuliere beveiligingsdienst uitgewisseld.

Bussumse autopyromaan slaat wederom toe

Een pyromaan heeft woensdagnacht in de Bussumse villawijk ‘t Spiegel wederom zeven autobrandenbranden veroorzaakt. Totaal zijn er nu al 26 auto’s uitgebrand of beschadigd de afgelopen tweeënhalf jaar. Van de dader onbreekt tot op heden ieder spoor.

De politie joeg de hele nacht tevergeefs op de dader, terwijl de brandweer druk bezig was met het blussen van de branden. Het aantal rechercheurs dat de zaak onderzoekt is na de gebeurtenissen van vannacht verdubbeld tot zes.

Het is de politie inmiddels wel duidelijk dat er geen toeval in het spel is. Omdat bij eerdere branden de technische oorzaak niet te vinden was, werd zelfontbranding als oorzaak aangewezen. Vele buurtbewoners namen hier geen genoegen mee en hebben zelf de branden in de wijk in kaart gebracht.

Het eerste incident vond plaats begin 2000, toen een enkele auto in brand vloog. In 2001 verwoestten zeven autobranden een complete school. Hierna bleef het een tijd lang vrij rustig, over het gehele jaar 2002 zijn er drie branden geregistreerd. Na de herbouw van de school vorig jaar ontstonden er weer regelmatig branden.

Uitslagen UEFA Cup (11/03/04)

Gisteravond werden de heenwedstrijden in de achtste finale van de UEFA Cup afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen.

AJ Auxerre (Fra) - PSV (Ned) (1-1)
Newcastle United (Eng) - Real Mallorca (Spa) (4-1)
Benfica (Por) - Internazionale (Ita) (0-0)
Liverpool (Eng) - Olympique Marseille (Fra) (1-1)

Girondin de Bordeaux (Fra) - Club Brugge (Bel) (3-1)
Genclerbirligi (Tur) - Valencia (Spa) (1-0)
Vilarreal (Spa) - AS Roma (Ita) (2-0)
Celtic (Sch) - Fc Barcelona (Spa) (1-0)
Bijzonderheid: Robert Douglas (Cel) en Thiago Motta (Bar) kregen in de rust op weg naar de kleedkamer de rode kaart na een handgemeen

De returns zijn op donderdag 25 maart

Uitslag AJ Auxerre - PSV

PSV speelde gisteravond in de achtste finale de uitwedstrijd tegen AJ Auxerre. De uiteindelijke 1-1 eindstand biedt de Eindhovenaren een gunstig perspectief voor de return over twee weken.

PSV kon zich gelukkig prijzen met het gelijke spel. De Fransen hadden de overhand. Een lelijke tegenvaller was het uitvallen van Arjen Robben. De aanvaller liep in de 35e minuut een liesblessure op. Eerder dit seizoen werd hij daardoor ook al geplaagd. Aanstaande zondag zal hij nu tegen Feyenoord ontbreken. De vrijwel aansluitende goal van Teemu tainio kwam PSV echter teboven. Wederom Theo Lucius, die ook in Monaco scoorde, kopte na een slechte redding van keeper Fabien Cool de ploegen gelijk (1-1).

Over twee weken is de return in Eindhoven. Auxerre-spits Bonaventure Kalou is er dan niet bij, hij zal worden geschorst.

AJ Auxerre - PSV (1-1)
36' Tainio 1-0
72' Lucius 1-1

Geel: Kalou (Aux), Van Bommel (PSV), Colin (PSV)

Auxerre: Cool, Perrier, Mignot, Grichting, Jaures, Lachuer, Violeau, Tainio (Sirieix/84), Akalé (Gonzalez/82), Kalou, Cissé

PSV: Waterreus, Colin, Hofland, Bouma, Lee, Lucius, Van der Schaaf (Addo/84), Van Bommel, De Jong, Kezman, Robben (Park/35)

De return is op donderdag 25 maart

Uitslagen UEFA Cup (11/03/04)

Gisteravond werden de heenwedstrijden in de achtste finales van de UEFA Cup afgewerkt. De laatst overgebleven Nederlandse formatie hield de hoop levend, PSV speelde in Auxerre 1-1 gelijk.

PSV kwam in Auxerre aanvankelijk onder vuur te liggen, ook qua spelers. Nadat Mateja Kezman al op het veld had gelegen, viel Arjen Robben uit. De buitenspeler liep een hamstringblessure op, die enige hersteltijd zal vergen. Direct na het uitvallen van Robben zette Teemu Tainio de Fransen op voorsprong. Na een foutje van keeper Fabien Cool maakte Theo Lucius een halfuur na rust via een kopbal gelijk. Daar bleef het bij (1-1). Over twee weken is de return in Eindhoven.

AJ Auxerre (Fra) - PSV (Ned) (1-1)
Bordeaux (Fra) - Club Brugge (Bel) (3-1)
Genclerbirligi (Tur) - Valencia (Spa) (1-0)
Newcastle United (Eng) - Real Mallorca (Spa) (4-1)

Benfica (Por) - Internazionale (Ita) (0-0)
Celtic (Sch) - Fc Barcelona (Spa) (1-0)
Liverpool (Eng) - Olympique Marseille (Fra) (1-1)
Vilarreal (Spa) - AS Roma (Ita) (2-0)

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.