[update] Twijfels over dader aanslag Madrid

De ETA heeft verklaard niet betrokken te zijn bij de aanslagen die gisteren in Madrid plaats vonden. De verklaring werd gedaan middels een anoniem telefoongesprek met een Baskische krant en een Baskische televisiezender.

In Londen zei vandaag Omar Bakri, de oprichter en geestelijk leider van de islamitische groepering Al-Muhajirun, dat de aanslagen in Madrid ,,een boodschap in naam van al-Qaeda'' zijn. Al-Muhajirun is de Londense tak van de omstreden fundamentalistische moslimbeweging Hizb al-Tahrir. Volgens Bakri is al-Qaeda niet meer een enkele groep: ''Het is een fenomeen geworden van de islamitische wereld die zich verzet tegen de kruistocht van de Verenigde Staten tegen de islam.''

Bakri zei dat Italië het volgende doelwit zou kunnen zijn van groepen die de zaak van al-Qaeda in Europa steunen. Hij citeerde een bericht in de Arabische krant Al-Qods al-Arabi, dat aan al-Qaeda wordt toegeschreven. In dat bericht worden drie operaties aangekondigd: ,,de trein des doods'' in Spanje, ,,de zwarte rook van de dood'' in Italië en ,,de wind des doods'' in de VS.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angel Acebes, ziet de ETA echter nog steeds als hoofdverdachte. Hij wees erop dat de explosieven die bij de aanslagen gebruikt werden uit Spanje afkomstig zijn. Er zijn echter ook belangrijke aanwijzingen die duiden op Al-Qaeda, zoals een binnengekomen claim en een busje waarin ontstekers en Koranteksten werden gevonden. De regering sluit bij het onderzoek geen enkele mogelijkheid uit.

Demonstraties
Op dit moment vindt in de binnenstad van Madrid een grote demonstratie tegen de aanslagen, tegen geweld en tegen de ETA plaats. Ook in andere Spaanse steden, waaronder de Baskische hoofdstad Vitoria, zijn protesten georganiseerd. In totaal zouden honderdduizenden mensen aan deze demonstraties deelnemen.

De mensenmassa bij de demonstratie in de Spaanse hoofdstad Madrid
(Bron: El Pais).


Update 22.52 uur
Veiligheidsdiensten hebben laten weten dat de islamitische groepering Al-Muhajirun niet voor Al-Qaeda spreekt en in het verleden een onbetrouwbare bron is gebleken, zo meldt CNN. De groepering liet gisteren aan een Arabische krant weten dat Al-Qaeda achter de Madrileense aanslagen zit.

De organisatie, die zelfs uit maar "één persoon en een fax-apparaat" zou kunnen bestaan, gaf vorig jaar bijvoorbeeld aan verantwoordelijk te zijn voor de grote stroomstoringen in de Verenigde Staten, iets wat niet waar bleek te zijn. Verleden week nog beweerde de groep dat Al-Qaeda niet achter een autobomaanslag in Irak zat, terwijl veiligheidsdiensten van mening zijn dat dit wel het geval was.