'Nederland staat laag op lijsten met terreurdoelen'

Volgens terrorisme-onderzoeker E. Bakker van het Instituut Clingendael hoeft Nederland niet direct te vrezen voor aanslagen, ook als de aanslagen in Madrid het werk blijken te zijn van al-Qaeda. Volgens hem komt Nederland niet of nauwelijks voor op de lijstjes van landen die een potentieel doelwit zijn voor de terroristen van al-Qaeda.

Zo zegt Bakker vandaag: "Het is niet zo dat premier Balkenende als een oorlogsophitser werd beschouwd, zoals sommigen de Spaanse premier Aznar wel zagen."

Volgens Bakker was Spanje een doelwit, omdat het land samen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voorop stond in de oorlog tegen Irak. Wanneer dat de reden zou zijn voor de aanslagen, dan heeft Nederland weinig te vrezen om het volgende doelwit te zijn. "De Polen bijvoorbeeld hadden een veel actievere rol in Irak. Nederland steunde de oorlog ook maar was daarin veel voorzichtiger", zo zegt Bakker.

De onderzoeker zegt inzage te hebben gehad in lijstjes van landen die mogelijk doelwit zijn voor al-Qaeda. Op deze lijstjes staat Nederland niet prominent. Bakker: "Zelfs landen als Duitsland en Frankrijk, die niet betrokken waren bij de oorlog tegen Irak, staan hoger op die lijstjes."