Kopenhaagse hippies moeten normaal doen

De Deense overheid is van mening dat de bekende hippie-enclave Christiania in het centrum van Kopenhagen mag blijven bestaan, maar dan moeten de bewoners zich wel normaal gaan gedragen. Zo moeten ze zich aan de wet gaan houden, huur gaan betalen en hun huizen aanpassen aan de huidige voorschriften. Dit bleek uit een overheidsrapport dat vandaag werd gepubliceerd.

Christiania bevindt zich op een gekraakt oud marineterrein en beslaat 34 hectare. In het gebied wonen ongeveer duizend mensen, voornamelijk oudere hippies. Sinds 1971 maakte de enclave verschillende fasen door. Na de flowerpower-periode vol naaktloperij, gratis marihuana en anarchie, kwam er een verbod op heroïne en andere harddrugs. In 1987 werd het gebied officieel erkend als een 'sociaal experiment' en in 1991 kwam er een officiële status voor Christiania en werd er door de bewoners belasting betaald. Ook betalen ze elke maand 215 euro voor water en licht.

Het is nu echter tijd om het sociale experiment te beëindigen, aldus de regering. Voor 1 januari 2005 moeten de bewoners huurovereenkomsten opstellen voor de kraakpanden waarin ze wonen. Christiania mag een gebied blijven "waar ruimte is om een ander leven te leiden", zei minister van financiën Thor Pedersen. "Maar het moet er wel wat gewoner worden, met respect voor de wetten die ook voor de rest van de Deense samenleving gelden."