Politie 'stalkt' lastige Rotterdammers

Jake (sanfranjake)
bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

Vijftig politieagenten in het centrum van Rotterdam ‘adopteren’ vanaf mei ieder twee overlast veroorzakende personen. Door ze dagelijks op een hinderlijke manier te volgen wil de politie de overlast een halt toe roepen en het sociale leven van de overlastgevenden stimuleren.

Dit project, toepasselijk ‘kuitenbijter’ genaamd, is voornamelijk gericht op bedelaars en andere wetsovertreders in het centrum van de stad. De honderd personen worden gekozen uit een dossier van 700 veelplegers, wat met hulp van de gemeente al enige tijd wordt bijgehouden.

Politie en gemeente werken al enige tijd samen om de overlast in het centrum te verminderen. Vorige maand begon een campagne tegen bedelen. Onlangs nam de gemeenteraad een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening aan, waarin men onder andere daar strenger tegen optreedt. Een bedelaar kan bij veelvuldige overtreding een geldboete tot 2250 euro, of zelfs een celstraf van enkele maanden verwachten.

Sinds de nieuwe APV van kracht is heeft de politie al tien laatste waarschuwingen en tweehonderd bekeuringen uitgedeeld. Ook heeft men voor zes bedelaars bij de burgemeester een gebiedsverbod verzocht.

In een poging het uitgaans- en winkelgebied rond het Schouwburgplein schoon te vegen worden sinds enige tijd ook foto’s van veelplegers met een particuliere beveiligingsdienst uitgewisseld.