XS4ALL wint hoger beroep tegen spamverspreider

_Think_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Het hoogste rechtsorgaan van ons land, de Hoge Raad, heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep van de rechtszaak die internetprovider XS4ALL in 2002 tegen de spammer AbFab aanspande. Daarbij is XS4ALL door de rechters in het gelijk gesteld. Zij motiveerden hun uitspraak als volgt: "XS4ALL bezit de exclusieve rechten op haar computercapaciteit, transmissiecapaciteit en klantenbestand." Deze rechten wegen volgens hen zwaarder dan de 'vrijheid van meningsuiting', de uitleg waarmee AbFab het rondsturen van spam probeerde te verdedigen.

Deze uitspraak geeft bovendien aan dat een provider geen zogeheten 'vervoersplicht' heeft, hiermee dus doelend op het over netwerken transporteren van de grote hoeveelheid data. Het arrest geeft hiermee alle providers de mogelijkheid om op voorhand een verbod in te stellen op het toezenden van spam aan zowel particuliere als zakelijke ontvangers, en gaat daarmee verder dan de voorgenomen nieuwe spamwetgeving in Nederland. In het voorstel tot deze wet wordt alleen het versturen van spam aan particuliere emailadressen verboden.

XS4ALL laat in een reactie weten uiteraard zeer verheugd te zijn met de uitspraak, maar liet toch ook nog een kritische noot horen; ze uitten hun bezorgdheid over de wijze waarop de Hoge Raad het eigendomsrecht boven de vrijheid van meningsuiting prevaleert.

Naast de uitspraak is AbFab ook nog veroordeeld tot het aan XS4ALL terugbetalen van ongeveer 4500 euro aan proceskosten.