Madrid in teken van rouw en protest

In Madrid zijn vanochtend de eerste treinen weer gaan rijden na de aanslagen op vier treinen donderdagochtend. Het gaat om enkele forenzentreinen van buitenwijken van de stad naar het centrum. Het dodental van de aanslagen staat nu op 198, meer dan 1400 mensen raakten gewond.

In Spanje wordt vanavond een groot protest gehouden tegen de aanslagen. Naar verwachting zullen honderdduizenden Spanjaarden hierin meelopen. Premier Aznar heeft hier gisteren toe opgeroepen, ook zijn er drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook gisteren waren er al diverse stille tochten. Ook protesteerden mensen op het station en werden er kaarsjes gebrand.

Verdenking al-Qaeda

Gisteravond is een gestolen busje met daarin zeven ontstekingsmechanismen en een bandje met Koranverzen gevonden. Het is een aanwijzing voor mogelijke betrokkenheid van het terreurnetwerk van al-Qaeda bij de aanslagen. Een cel van de groepering heeft de aanslagen inmiddels opgeŰist. De Spaanse regering houdt echter de Baskische afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk. Zo is er springstof gevonden die de beweging wel vaker gebruikt.

De aanslagen vonden plaats door middel van twaalf bommen met een gezamelijk gewicht van meer dan 100 kilo, die verspreid waren over vier treinen. De daders zouden het Atocha-station op hebben willen blazen door twee treinen tegelijkertijd te laten exploderen. Dat plan mislukte echter doordat de treinen niet op tijd waren.