FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 januari 2004

Recordverkoop van Harry Potter-boek

Het nieuwe Harry Potter boek heeft een record aantal exemplaren verkocht. Ruim vijf weken na de start van de verkoop zijn er al 550.000 boeken over de toonbank gegaan. Da's 180.000 meer dan 'Ik ben slank want ik eet!' van Michel Montignac die in 1997 het record van 370.000 verkochte exemplaren neerzette. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Het vijfde boek uit de Harry Potter reeks, 'Harry Potter en de Orde van de Feniks', had in november al een record verkoop toen het boek net uit was.

De kansen van Verstappen

Eerder deze week verbrak Jos Verstappen en zijn management de contacten met het team van Jordan.

Nadat bekend is geworden dat Nick Heidfeld voor het team van Jordan gaat rijden en dat Benson & Hedges graag een Brit wil als coureur lijken de kansen van Jos Verstappen verkeken.

In Engeland denkt men er anders over. De site van de BBC meld dat Jos Verstappen waarschijnlijk de teamgenoot van Nick Heidfeld gaat worden. Jordan zou het geld van Verstappen nodig hebben om te kunnen overleven en Jos zou het laatste zitje in de Formule 1 nodig hebben om zijn ambities waar te kunnen maken.

In een grote krant in Engeland, The Daily Telegraph, citeerde men Eddie Jordan. Hierin zou hij gezegd hebben dat hij dit jaar zal uitkomen met de coureurs Nick Heidfeld en Jos Verstappen. Het zijn natuurlijk allemaal geruchten, maar het is raar dat Eddie Jordan hier geen commentaar op wil geven. Ook Jos Verstappen zelf wilde hierop geen commentaar geven. Op de vraag of Verstappen door Jordan is benaderd wilde de Limburger geen antwoord geven.

De komende weken zullen dus duidelijkheid moeten verschaffen over de kansen van Verstappen. In de Formule 1 is heel veel mogelijk. Word vervolgd dus!

Hier de link naar het BBC artikel:
http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/motorsport/formula_one/3446015.stm

Jan van Dijk nieuwe trainer RBC

Voetbal International meldt dat Jan van Dijk de nieuwe trainer van RBC Roosendaal wordt.

Jan van Dijk zal komende zomer de overgang maken van Helmond Sport naar RBC. De huidige trainer van RBC, Robert Maaskant, maakte eerder zijn vertrek naar Willem II al bekend. RBC zou de trainer in de komende week willen presenteren. RBC wordt zijn vierde club als trainer na FC Groningen, Roda JC en nu dus Helmond Sport.

F1: Nick Heidfeld ingelijfd door Jordan

actionhost had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jordan heeft Nick Heidfeld definitief vastgelegd voor komend seizoen. Heidfeld had al langer een voorcontract bij Jordan en is nu dus ook definitief bekend gemaakt als coureur. Volgende week zal hij dan ook met de nieuwe Jordan EJ14 mogen testen.

Eddie Jordan toont zich een gelukkig man: "Ik ben zorgvuldig bezig een goed rijdersduo, dat past bij ons team en onze sponsors, samen te stellen en Nick is de eerste daarvan. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze mogelijkheden het tegen de teams in het middenveld op kunnen nemen dit jaar. Nick is een erg snelle rijder met het talent en de ervaring die we nodig hebben om iedere kans die we krijgen te pakken."

Ook Nick Heidfeld is erg blij met het contract. "Ik ben erg blij deze deal bij Jordan Ford te kunnen tekenen. Ik had het gevoel al deel uit te maken van Jordan. Het is leuk om samen te werken met de mensen bij Jordan en ik verheug me op komend seizoen. Het zal spannend zijn volgende week om met de nieuwe EJ14 te gaan rijden, nadat ik vandaag heb gezien hoe de auto in elkaar werd gezet," aldus de coureur.

Nu is het nog slechts een kwestie van wachten tot Jordan bekend maakt wie het laatste open rijderszitje in de Formule 1 mag gaan vullen. Volgens de geruchten zou Benson & Hedges daarvoor een Britse coureur eisen. Jos Verstappen lijkt nu definitief uit beeld bij de renstal.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK! F1manager

Spookvliegtuig gezien in Engeland

Bij Barnoldswick, Engeland, hebben tientallen mensen een spookvliegtuig gezien. Vorige week zag een echtpaar een Lancaster bommenwerper op een botsingskoers met huizen vliegen. Het vliegtuig droeg geen markeringen, en maakte geen geluid. Het mysterie werd groter, omdat veel meer mensen het vliegtuig gezien hadden.

De meesten beschreven het als een laagvliegende bommenwerper, die van het Lancaster-type bleek, en de meesten hebben het vliegtuig op dezelfde dag gezien als het echtpaar, maar op verschillende locaties. Anderen zijn niet zeker van dag, maar de omschrijvingen van het fenomeen komt overeen. Het vliegtuig was donkergrijs zonder markeringen, en hoewel de propellors draaiden maakte het geen geluid.

"Ik heb zo'n dertig telefoontjes gekregen sinds vrijdag, variŽrend van hoogbeamten tot normale burgers en van adviseurs tot boeren.", zegt luchtfenomeenexpert Donald Cooper van Skipton. "Sommigen zeggen dat ze een dergelijk fenomeen ook al enkele jaren geleden hebben gezien. Een oudere heer belde om te zeggen dat hij het vliegtuig had gezien dat in het nieuwsartikel stond. Hij zei ook dat er vroeger een vliegveld was bij Greenberfield Lane, Barnoldswick".

Cooper denkt dat het spiegelingen uit het verleden zijn. Hij wijst er op dat een nationale krant vrijdag melding maakte van tijds-fluctuaties, waarin staat dat er veel mensen zijn die vliegtuigen uit 2e Wereldoorlog hebben gezien, van zestig jaar geleden. Hoewel deze veel lawaai horen te maken, maakten deze in zijn geheel geen geluid.

Mogelijke slachtoffer MRSA-bacterie

In het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft de MRSA-bacterie mogelijk een eerste slachtoffer geŽist. De bacterie is waarschijnlijk ook overgegaan naar een verpleeghuis in dezelfde provincie. Dit meldde de directeur van het verpleeghuis vandaag.

Afgelopen weekeinde is een 88-jarige bewoonster van het verpleeghuis Solwerd te Appingedam waarschijnlijk overleden door deze bacterie. Tot 22 december is deze vrouw in het ziekenhuis verbleven, op ťťn van de afdelingen waar deze bacterie rondwaarde. Omdat de vrouw meerdere malen was getest en de uitslag negatief was, is deze vrouw in overleg met de directie van het verpleeghuis weer teruggebracht. Deze vrouw werd echter in januari opnieuw getest en de uitslag daarvan bleek positief.

De directeur van het verpleeghuis zegt dat het niet met zekerheid vast te stellen is of het overlijden van deze vrouw aan de bacterie te wijten is. De bacterie maakt je wel kwetsbaarder, volgens de directeur.

Er zijn direct maatregelen genomen in het verpleeghuis, om verdere verspreiding te voorkomen. Momenteel worden er geen mensen meer opgenomen, en ook worden er tests uitgevoerd op de kamergenote van het slachtoffer en alle medewerkers die met haar in contact zijn geweest. De uitslag van de tests op de kamergenote van de vrouw zijn vooralsnog negatief. De uitslagen van de tests op de medewerkers moeten nog binnenkomen. Deze worden maandag verwacht.

'Bridgestone sneller dan Michelin'

Hirohide Hamashima van Bridgestone liet in een persverklaring weten dat zijn rubber het beter zal doen dan dat van Michelin.

"Valencia was tot deze week geen Bridgestone-circuit, maar daar hebben we nu verandering in gebracht. We leken erg competitief. Gebaseerd op de gemiddelde rondetijden zijn we ťťn tot anderhalve seconde sneller dan onze rivalen", aldus Hamashima.

Op dit moment is Bridgestone aan het zoeken voor de optimale band voor de eerste Grand Prix van het seizoen in AustraliŽ.

Heidfeld definitief bij Jordan

Chiedje en nightfall wisten ons vandaag het volgende te melden:
Jordan heeft Nick Heidfeld definitief vastgelegd voor komend seizoen.

Heidfeld had al langer een voorcontract bij Jordan en is nu dus ook definitief bekend gemaakt als coureur. Volgende week zal hij dan ook met de nieuwe Jordan EJ14 mogen testen.

Eddie Jordan toont zich een gelukkig man: "Ik ben zorgvuldig bezig een goed rijdersduo, dat past bij ons team en onze sponsors, samen te stellen en Nick is de eerste daarvan. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze mogelijkheden het tegen de teams in het middenveld op kunnen nemen dit jaar. Nick is een erg snelle rijder met het talent en de ervaring die we nodig hebben om iedere kans die we krijgen te pakken."

Nick Heidfeld vertelde: "Ik ben erg blij deze deal bij Jordan Ford te kunnen tekenen. Ik had het gevoel al deel uit te maken van Jordan. Het is leuk om samen te werken met de mensen bij Jordan en ik verheug me op komend seizoen. Het zal spannend zijn volgende week om met de nieuwe EJ14 te gaan rijden, nadat ik vandaag heb gezien hoe de auto in elkaar werd gezet."

Nu is het nog slechts een kwestie van wachten tot Jordan bekend maakt wie het laatste open rijderszitje in de Formule 1 mag gaan vullen. Volgens de geruchten zou Benson & Hedges daarvoor een Britse coureur eisen. Jordan test op 4 en 5 februari. Heidfeld zal dan de EJ14 besturen, terwijl Glock zal plaatsnemen in de EJ13.

Berglund van Roda naar Esjberg fB

DarkShine wist ons vandaag het volgende te melden:
Nadat het al tijden in de lucht hing, is het nu toch tot een transfer gekomen.

Fredrik Berglund vertrekt per direct bij Roda JC. Hij zal gaan spelen voor Esbjerg fB. De Zweed werd in 2001 door Roda JC als een groot talent gepresenteerd, maar wist die verwachtingen niet waar te maken. Vorig seizoen werd hij nog verhuurd aan IF Elfsborg, maar ook na die periode kon hij trainer Vloet niet bekoren. Hij speelde uiteindelijk 42 wedstrijden voor Roda JC, waarin hij vijf keer scoorde.

Hubble telescoop misschien toch gered

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hubble TelescoopDe toekomst voor de Hubble telescoop ziet er misschien toch niet zo slecht uit als eerder was aangekondigd. NASA wil de beslissing om het onderhoud van de Hubble telescoop definitief te stoppen in heroverweging nemen.

De Amerikaanse ruimteorganisatie kreeg veel kritiek op het besluit. NASA-directeur Sean O'Keefe's kreeg een brief van Senator Barbara Mikulski van de staat Maryland. In haar staat is het 'Hubble Space Telescope Science Institute' gevestigd. Zij vroeg O'Keefe in de brief om het besluit in heroverweging te nemen.

De Hubble zou het ongeveer drie jaar overleven zonder onderhoud. Pas over elf jaar komt er een vervanger. Dit betekent dus dat er ongeveer acht jaar geen informatie op deze manier binnen komt.

Wanneer er meer duidelijkheid zal komen over de Hubble, is nog niet bekend.

Nigeria stuurt sterspelers weg

De Nigeriaanse voetbalbond heeft drie spelers uit de selectie gezet.

Celestine Babayaro (foto, Chelsea), Yakubu Ayegbeni (Portsmouth) en Victor Agali (Schalke 04) werden weggestuurd nadat ze waren betrapt te zijn gaan stappen. Na het 1-0 verlies in de eerste wedstrijd van de Afrika Cup tegen Marokko is het gaan rommelen in de Nigeriaanse voetbalploeg. Zaterdag zal Nigeria weer moeten spelen en dan tegen Zuid-Afrika.

Bondssecretaris Taiwo Obunjobi verklaarde over het incident: "Ze hebben de regels van het trainingskamp gebroken. Ze hadden afgelopen nacht in bed moeten liggen, net als alle andere spelers, maar ze waren er niet. Ze kwamen pas vanochtend vroeg terug in het hotel."

[Upd] Aankoop NEC gepresenteerd

NEC werkt aan een nieuwe spectaculaire aankoop: met Edgar Osvaldo Barreto (19) van Cerro PorteŮo zou een mondeling akkoord zijn bereikt.

NEC, dat eerder de Pool Andrej Niedzielan in huis haalde, hoopt nu de Paraguyaan aan zich te binden. Barreta is aanvoerder van het olympisch team van Paraguay. De middenvelder schakelde afgelopen weekend nog BraziliŽ uit voor de Olympische Spelen in Athene, waar Paraguay nu zeker is van deelname.

NEC kan bogen op daadkrachtige sponsors, die aankopen als deze financieren. De club zal zich met behulp van de aankopen wederom pogen te plaaten voor Europees voetbal, al wil trainer 'de Nees' daar zelf nog niet aan.

Update:
Vanmiddag is Edgar Osvaldo Barreto om vijf uur door NEC gepresenteerd. Barreto heeft een contract voor 4,5 seizoen getekend en zal waarschijnlijk vanaf maandag meetrainen in Nijmegen. Volgens Paraguayaanse berichten zou hij ťťn miljoen dollar hebben gekost. Hij wordt omschreven als een harde werker met verfijnde traptechniek en een sterke balcontrole. Zijn voorbeeld zou naar eigen zeggen Edgar Davids zijn.

H&M komt met kleding voor de hond

DePresident herschreef en submitte het volgende bericht:

Honden kunnen zich sinds kort volgens de laatste mode aan laten kleden bij modeketen Hennes & Mauritz. GeÔnspireerd door Hollywood-actrices die hun hondjes aangekleed en wel overal mee naar toe nemen, is een heuse hondenlijn gelanceerd.

De actrices lieten zich op hun beurt inspireren door de film Legally Blonde, waarin Reese Witherspoon in de rol van Elle Woods nergens heen gaat zonder haar chihuahua in bijpassende outfit te hullen. Aangezien de trend zich beperkt tot kleine hondjes, vissen de labradors en Duitse herders ook bij H&M achter het net. De hondenkleding is alleen in kleine maten verkrijgbaar.

Volgens een woordvoerder van H&M Nederland betreft het echter een ťťnmalige collectie. "Onze ontwerpers zoeken over de hele wereld naar inspiratie en ze zagen opeens overal aangeklede hondjes." Aangezien de trend zich vooral doet in de grote steden, wordt de kleding alleen in Amsterdam en Rotterdam verkocht.

Baasjes die denken dat het aankleden van een hond zielig is, kunnen gerustgesteld zijn. Volgens de Dierenbescherming is het niet schadelijk, zolang de dieren geen kleding aankrijgen als het warm is.

FOK! en NCRV organiseren verhalenwedstrijd

Met ingang van 1 februari 2004 organiseert FOK! in samenwerking met het literaire NCRV-radioprogramma NachtLicht een verhalenwedstrijd.

FOK! users en NachtLicht-luisteraars worden van harte uitgenodigd om een kort verhaal (maximaal 350 woorden, twee keer zo lang als de tekst van dit bericht) te schrijven, geÔnspireerd door het thema 'Liefde'.

Inzendingen kunnen worden geplaatst in de weektopics in het Literatureluurs forum.

Wekelijks op donderdag wordt het beste verhaal geselecteerd door de redactie van NachtLicht en voorgelezen in de radio 1-uitzending op zondagnacht. Het is na te lezen/luisteren op http://www.nachtlicht.nl. Deze weekwinnaars worden in augustus beoordeeld door een jury van gevestigde auteurs. In de uitzending van 30 augustus wordt de winnaar bekendgemaakt van Het LiefdesVerhaal 2004!

Het staat je vrij om te kiezen voor fictie, non-fictie, een essay of een column, als het maar over liefde gaat. Iedere week heeft een eigen subthema, dat als inspiratie kan dienen. Je bent niet verplicht het subthema te volgen. Gedichten en andere poŽzievormen zijn uitgesloten van deelname. Over de keuze van het beste verhaal wordt niet gecorrespondeerd.

Voetbalcoach troost tegenstander

Een opmerkelijk moment bij de Afrika Cup. Tijdens de wedstrijd van TunesiŽ tegen Congo werd de aanvoerder van Congo, Lomana Lua Lua, van het veld gestuurd. Hij maakte een natrapbeweging en kreeg rood van de scheidsrechter. Na langdurig te hebben geprotesteerd liep hij naar de zijlijn. Daar aangekomen wilde hij echter meteen weer het veld in.

Zes man hielden hem tegen, maar wisten hem in zijn woede niet tot bedaren te brengen. Tot de coach van tegenstander TunesiŽ, Roger Lemerre, de speler kwam troosten. De speler kwam tot rust en samen liepen ze naar de kleedkamer.

Lua Lua verklaarde dat zijn gedrag uit angst voortkwam: "Hier ben ik okť. Maar ik weet niet wat er met mijn familie gebeurt. Als ik voor een interland word opgeroepen, zal ik goed moeten nadenken. Ik kan mijn familieleden niet in gevaar brengen. Ik maakte een fout, niet zij."

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager

Vier vrouwen in Britse cel bekennen schuld

Vier van de vijf jonge Nederlandse vrouwen die sinds juli vorig jaar in een Britse cel zitten op verdenking van het smokkelen van drugs, hebben verklaard schuldig te zijn. Alleen de 19-jarige M.D uit Hoogvliet beweert dat ze is gedwongen de heroÔne naar Engeland te vervoeren. Dit vertelde B. Gaiger van de douane in Dover vandaag.

De vijf vrouwen werden op 16 juli jongstleden aangehouden in Dover op verdenking van drugssmokkel. De zaak kwam donderdag pas in het nieuws toen de stiefvader van het meisje uit Hoogvliet publiciteit zocht. Ze stelde in haar getuigenverklaring dat ze was bedreigd met de dood om de drugs mee te nemen naar Engeland.

Pathť bioscoop voert toegangsverbod in

Itz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bioscopen van Pathť in Amsterdam zullen vanaf 1 februari een toegangsverbod uitdelen aan jongeren die zich misdragen. De gemeente en politie ondersteunen het initiatief.

Pathť heeft samen met de politie, de gemeente en het openbaar ministerie een protocol opgesteld. Bij de ingang van de bioscopen komen bezoekersvoorwaarden te hangen. Als iemand zich vervolgens misdraagt, kan de bioscoopmanager hem een toegangsverbod geven.

Een kopie van het legitimatiebewijs van die persoon gaat naar de politie. Hoelang het verbod vervolgens nog geldt, hangt af van de ernst van de overtreding.

Eerder kregen Amsterdamse zwembaden eenzelfde protocol. Dit werd een groot succes. Jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst, vielen vrouwen en kinderen lastig en de politie moest regelmatig uitrukken om kleine relletjes in de hand te houden.

Dyke: 'Hutton-rapport zwart-wit en eenzijdig'

Greg DykeDe gisteren opgestapte algemeen directeur van de BBC, Greg Dyke, heeft zich vandaag in interviews kritisch uitgelaten over het rapport van Lord Hutton. Volgens Dyke zijn de conclusies die Hutton uit zijn onderzoek trok zwart-wit en eenzijdig. Volgens Dyke heeft Hutton mogelijk fouten gemaakt in zijn beoordeling van de omstandigheden die leidden tot de dood van wapeninspecteur David Kelly, vorig jaar juli.

Dyke liet het televisiestation GMT weten "geschokt" te zijn over de zwart-witte blik die het rapport werpt op de zaak. "Wij wisten dat wij fouten hadden gemaakt, maar dachten niet dat wij de enigen waren", aldus de voormalig BBC-topman, die vandaag nog niet dieper op de zaak in kon gaan, maar binnenkort een uitgebreidere mening over de zaak naar buiten zal brengen: "Naar onze smaak verscheidene juridische punten zijn waar Hutton zich duidelijk over heeft vergist, en ik zou graag willen weten wat andere rechters daarover denken."

Het Hutton-rapport, dat afgelopen woensdag werd gepresenteerd, pleit de Britse regering volledig vrij van mogelijke kwade opzet bij het lekken van de naam van David Kelly als bron van een BBC-verhaal. In dat rapport meldde de omroep dat de regering een rapport over Irakese massavernietigingswapens had 'opgeklopt'. De onderzoeksrechter viel in zijn rapport echter wel de BBC aan, die volgens hem door het ontbreken van een goed controle- en management een dergelijk verhaal kon uitzenden.

Zeven jaar cel voor doodrijden pompbediende

djjustd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 28-jarige G.G. uit Eemnes, die 17 augustus jongstleden een pompbediende doodreed, is veroordeeld tot zeven jaar cel. Het slachtoffer, een 50-jarige man uit Harderwijk, sprong op de motorkap toen G. zonder te betalen bij een tankstation in Amersfoort wilde wegrijden. Hierop reed de dief, die onder invloed stond van alcohol, met hoge snelheid weg. Het slachtoffer kwam ten val en overleed enige dagen later aan hersenletsel.

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat G. "nietsontziend uit winstbejag te werk was gegaan en bewust het risico heeft genomen dat de pompbediende, die normaal zijn werk deed, zou overlijden." Naast de gevangenisstraf kreeg de verdachte ook een rijontzegging van vijf jaar opgelegd.

[update] Atomic Kitten stopt

Kwarkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Atomic Kitten stopt met zingen. Volgende maand zullen de dames beginnen aan een afscheidstournee door Engeland.

Atomic Kitten gaat uit elkaar omdat Natasha het te druk krijgt met haar leven en als gevolg daarvan gezondheidsproblemen heeft. Het opvoeden van haar zoontje Josh en het vele optreden valt volgens haar niet meer te combineren. "Het vele touren is zwaar. Het is begrijpelijk dat Natasha dat niet meer kan volhouden, nu ze een zoontje heeft. Het is erg moeilijk om met een nieuwe zangeres door te gaan, daarom hebben we besloten gewoon te stoppen met Atomic Kitten. Om eerlijk te zijn hebben wij ook rust nodig," aldus Liz en Jenny.

Atomic Kitten treedt voor de laatste keer op op elf maart in het Britse plaatsje Hull. Overigens sluiten de dames een mogelijke terugkeer in de toekomst niet uit.
Subheader


Update
De Telegraaf vermeldt dat de dames niet uit elkaar gaan, maar op de officiŽle site van de dames schrijven zij, "Tash has decided that after nearly 5 years at the top, she needs to take a break and spend some quality time with her little boy Josh." Ook staat er op de site dat het nog niet zeker is dat de groep officieel stopt.

Steeds meer seks met dieren in Zweden

Volgens de Zweedse bond van dierenartsen worden elk jaar zo'n 200 tot 300 dieren gewond binnengebracht bij dierenklinieken omdat ze door mensen seksueel misbruikt zijn. Misbruik van dieren wint in Zweden sinds 1999 zelfs aan populariteit, aldus de Noorse krant Nettavisen. Reden hiervoor is dat in dat jaar kinderporno illegaal werd verklaard.

Deze bewering wordt gestaafd door het feit dat er steeds meer pornofilms in omloop zijn, waarin seks met dieren wordt bedreven. Ook het aantal websites dat zich met bestialiteit bezighoudt is aanzienlijk gestegen. Hoeveel dieren er precies misbruikt worden is niet bekend.

Eerste rit Jordan EJ14 woensdag

De nieuwe Jordan EJ14 zal woensdag voor het eerst door het publiek te zien zijn.

Eddie Jordan maakte bekend dat de EJ14 woensdag voor het eerst op het circuit van Silverstone te zien zal zijn. Dit zal echter niet gepaard gaan met de traditionele presentatie met disco-lichten, muziek en gedans. Eddie Jordan zal samen met het hoofd ontwerp, John McQuilliam, het hoofd aerodynamica, Nicolo Petrucci, het hoofd racen, James Robinson, de manager algemene zaken, David Williams, en het hoofd elektronica, Mike Wroe, de auto presenteren.

Namen van rijders die bij de presentatie aanwezig zullen zijn en die de eerste rondjes moeten gaan rijden zijn niet vrijgegeven. Het is afwachten of woensdag wel de rijders worden gepresenteerd of dat Jordan nog langer wacht met het contracteren van de rijders.

Haar van John Lennon onder de hamer

Op een platenbeurs in de Noordspaanse stad Gerona zal op 7 maart een haar van ex-Beatle John Lennon geveild worden. Voor de haar zal echter wel diep in de buidel getast moeten worden; het startbedrag ligt namelijk op duizend euro.

Lennon, die op acht december 1980 in New York werd vermoord, zou de haar op 26 augustus 1964 zelf uit zijn hoofd getrokken hebben en in de stad Denver (Colorado) aan een fan hebben gegeven. De haar gaat vergezeld van twee certificaten van echtheid.

Behalve Lennons haar zullen ook het orignele draaiboek van Alfred Hitchcocks film 'Psycho' en het testament van de in 1980 overleden regisseur geveild worden.

Politie neemt 127 radardetectoren in

Sinds het verbod op radardetectoren, dat vanaf 1 januari 2004 van kracht is, heeft de politie in de eerste vier weken van januari in totaal 127 radardetectoren in beslag genomen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Naast de inbeslagname van hun detector kregen de automobilisten die betrapt werden ook nog eens een boete van 250 euro. De eerste detector werd al op nieuwjaarsochtend in beslag genomen.

Gymnasiast vorig jaar ten onrechte gezakt

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Inspectie van Onderwijs heeft bij een analyse van de examengegevens van alle Nederlandse scholen ontdekt dat een leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen vorig jaar ten onrechte is gezakt. Volgens J. ten Brinke, coŲrdinator van de Inspectie, is een dergelijke fout nooit eerder voorgekomen.

Volgens Ten Brinke is het probleem onstaan doordat de school "het examenbesluit voor de tweede fase als een overijverige leerling heeft toegepast. Daarbij is een extra regel toegevoegd, die in het Examenbesluit niet voorkomt." Omdat de regel niet bestaat, kon de betreffende scholier daar dus ook niet op zakken. De gymnasiast, die het zesde jaar nu overdoet, krijgt volgende week zijn VWO-diploma alsnog uitgereikt.

Programma HCE (Week 5/2)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 5/2)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
za19.30PSV Vitesse -
za19.30Roda JC AZ -
za20.00RKC Waalwijk NEC -
.
zo12.30Feyenoord FC Twente -
zo14.30Ajax ADO Den Haag -
zo14.30FC Groningen FC Volendam -
zo14.30Willem IINAC Breda -
zo14.30FC Zwolle FC Utrecht -

De afgelaste wedstrijden van eerder deze week zijn voor 25 februari vastgesteld.

Castro: "Bush wil mij laten vermoorden"

devzero, BerliBerli, djjustd, oH.So.sOLid ! en Schaartje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Cubaanse leider Fidel Castro heeft de Amerikaanse president George Bush plannen om hem te laten vermoorden. Castro waarschuwde er vandaag tijdens een toespraak echter voor dat hij in het geval van een Amerikaanse invasie bereid is om 'met een pistool in de hand' te sterven.

De 77-jarige Castro deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van duizend activisten in de Cubaanse hoofdstad Havana. De activisten kwamen bijeen om te protesteren tegen de Noord-Amerikaanse vrijhandelsorganisatie Nafta.

De Amerikaanse geheime dienst CIA had in de jaren zestig talloze plannen om Castro te vermoorden.

Australian Open: Uitslag Federer - Ferrero

Roger FedererRoger Federer heeft zich vandaag naar de eerste positie op de wereldranglijst geslagen. In de halve finale van de Australian Open stond hij geen set af. Hij klopte Juan Carlos Ferrero in drie sets (6-4 6-1 6-4). Met zijn finaleplaats lost de Zwitser Andy Roddick af als nummer ťťn van de wereld.

Ferrero begon het duel sterk, het was Federer die moest werken voor zijn gewonnen games. Bij een stand van 3-3 liet de Spanjaard vier breekpunten liggen en dat kostte hem de set. Op een stand van 5-4 brak Federer tegen de verhouding in op 'love' door de service van Ferrero, hetgeen setwinst betekende. Die klap kwam Ferrero niet meer te boven, Federer snelde daarop door de tweede set en won die met 6-1.

Ferrero, die bij winst de eerste plek op de wereldranglijst had gehad, kreeg last van zijn bovenbeen en werd minder beweeglijk. In de derde set pakte Federer op 3-3 de benodigde break en speelde de wedstrijd gedegen uit. Hij zal in de finale gaan spelen tegen de ongeplaatste Rus Marat Safin.

F2004 vandaag op Fiorano

Michael Schumacher zal vandaag de eerste meters in de nieuwe Ferrari F2004 afleggen op het circuit van Fiorano

Gisteren rondde de Duitser de testweek in Valencia af voor Ferrari. Daarin testte hij vooral de elektronica, banden en de afstelling voor het seizoen 2004. Vandaag zal Michael achter het stuur kruipen van de F2004. De shakedown zal plaats vinden op het circuit van Fiorano.

"Ik denk als je hier zoveel getest hebt als wij, je wel wat interessante dingen kan ontdekken", aldus Schumi over de testweek in Valencia. "We hebben wel verbeteringen kunnen maken, maar de concurrentie zal nog altijd zwaar zijn. Ik heb veel banden getest en heb een aantal goede gevonden."

Ferrari zal voorlopig nog altijd door testen met de F2003-GA, maar volgens de Duitser zal dit echter geen probleem vormen." Als er echt conceptuele verschillen zijn tussen beide wagens heb je een probleem, maar onze nieuwe lijkt zo hard op de oude dat werk aan de oude wagen zo goed is als werk aan de nieuwe. Maar we moeten wel uitzoeken of het op de nieuwe ook werkt."

Alonso is niet op zoek

Renault-Coureur Fernando Alonso is niet opzoek naar een nieuwe werkgever. Het jonge talent blijft trouw aan Renault

"Ik heb een contract voor meerdere jaren met dit team en op dit ogenblik denk ik er niet aan om van team te wisselen. We staan hier aan de start van een fantastische ervaring en ik kan haast niet wachten tot ik de vruchten van al ons harde werk kan plukken. In 2005 willen we echt voor de titel gaan", maakte Alonso duidelijk.

Alonso geeft ook toe dat hij nog stees veel moet bijleren, "Soms probeer ik een probleem met de wagen te compenseren door mijn rijstijl aan te passen, maar misschien moet ik gewoon leren hoe ik sneller kan aanvoelen wat de wagen probeert te doen."

Alonso's naam werd de afgelopen tijd gekoppeld aan Ferrari, maar volgens de jonge Spanjaard zal hij Renault trouw blijven.

PSV haalt Eric Addo terug

PSV heeft verdediger Eric Addo (25) per direct in de selectie opgenomen. Hij was dit seizoen verhuurd aan Roda JC, waar hij geen basisplaats had.

Met het terughalen van Addo lijken de defensieve problemen van trainer Guus Hiddink iets te zijn ingeperkt. PSV heeft te kampen met een blessuregevoelige achterlinie. Andrť Ooijer en Ernest Faber zijn momenteel uit de roulatie. De komst van Winston Bogarde is met de komst van Addo nu van de baan.

PSV nam Addo in de zomer van 1999 voor ruim vijf miljoen euro over van Club Brugge. Deze zomer verlengde hij zijn contract tot medio 2007.

Sultan van Brunei koopt twaalf Rolls Royces

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:


Rolls Royce Phantom

Tijdens een onverwacht bezoek aan de Rolls Roycefabriek in het Engelse Sussex heeft de sultan van Brunei maar liefst twaalf nieuwe auto's gekocht. De aankoop van de Phantoms kostte hem zo'n zeven miljoen euro.

Elke 6,75 liter V12 Phantom is voorzien van een met diamanten ingelegd dashboard en is volledig kogelwerend. De sultan, die in de top drie van rijkste aardbewoners staat, en zijn zoons Jefri en Hakiem bezitten al 165 andere Rolls Royces.

Meer over auto's vind je in het Planes, Trains & Automobiles forum

Twijfels over oorzaak dijkverzakking Stein

devzero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) is niet ervan overtuigd dat een gesprongen waterleiding de oorzaak is van de dijkverzakking in het Julianakanaal bij Stein. Volgens het bedrijf kan de leiding namelijk ook na het inzakken van de dijk geknapt zijn.

"Een in beton gegoten stalen leiding die al jaren probleemloos functioneert, gaat niet zomaar kapot", aldus WML. De maatschappij wil nu een onafhankelijk onderzoek voordat het alle aansprakelijkheid aanvaardt.

Door de dijkverzakking in Stein werden ruim vijfhonderd mensen geŽvacueerd en werden diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat de dijk zou doorbreken. Rijkswaterstaat ontdekte bij het nemen van ťťn van deze maatregelen, het plaatsen van een damwand tussen de dijk en het kanaal, de kapotte waterleiding en ging ervan uit dat dit de oorzaak van de verzakking was. Er waren bij WML echter nog geen klachten binnengekomen over een niet goed functionerende waterleiding.

IsraŽl vergeldt bloedige aanslag Jeruzalem

Afgelopen nacht is het IsraŽlische leger de stad Bethlehem binnengevallen met twintig tanks. Dit gebeurde voor zonsopgang. Met de actie wil het leger de bomaanslag in Jeruzalem vergelden, die gisteren plaatsvond. Het leger heeft als doel het vernietigen van de woning van de zelfmoordactivist.

De zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem was de bloedigste sinds enkele maanden: er kwamen zeker tien mensen om het leven. Van de bus, die vlakbij de woning van premier Sharon werd opgeblazen, was weinig meer over. Ook raakten zeker dertig mensen gewond.

De aanslag werd gepleegd op het moment dat de overdracht plaatsvond tussen gevangenen van IsraŽl en de Libanese Hezbollah-beweging. De Palestijnse Autoriteit heeft bij monde van minister Saeb Erekat de aanslag veroordeeld. De bomaanslag is inmiddels door de al-Aqsa Brigade opgeŽist.

'MikeRoweSoft' levert nog meer op

IDcreations stuurde ons de volgende tip, waarvoor onze dank!

Dat Mike Rowe een handige jongen is geweest door z'n website onder de naam 'mikerowesoft.com' te registreren, is inmiddels al bekend. Ook uit de schikking met Microsoft zal hij niet slecht uitspringen, maar het is hem blijkbaar nog niet genoeg; nu heeft hij op eBay het "bidbook" in de verkoop gedaan, dat Microsoft hem destijds stuurde. Hij verhaalt in z'n advertentie: "Ik heb twee exemplaren ontvangen van Microsoft. Eťn exemplaar houd ik voor mezelf, voor m'n eigen archief. Het boek bevat de complete claim, alsmede prints van webpagina's, de volledige emailcorrespondentie met de advocaten, regelgevingen en nog veel meer".

Was het openingsbod 500 US dollar, op het moment van dit schrijven zijn er reeds 99 biedingen uitgebracht en staat het hoogste bod reeds op 23.692 US dollar. En voor de geÔnteresseerden: je kunt nog bieden tot eind volgende week.

Column: De nieuwe nomade

A: "...Je investeert in WAT?"
B: "In de toekomst van mijn nazaten."
A: "Ik doe dit ook voor mijn kinderen, maar ik ga mijn kapitaal echt niet stoppen in achter-achter-achterkleinkinderen die ik nooit zal kennen! Man, tegen die tijd kan de mensheid wel het loodje gelegd hebben!"
B: "Ja, precies."

A is het type "Na mij de Zondvloed en voor mijn part ook de Big Rip." Je hoort de A's van deze wereld dus regelmatig klagen:
"Dat verdomde NASA verslindt miljarden! En waarvoor?!"
Maar B is het type Doordenker...

Duitse kannibaal veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf

jitzzzze devzero en DePresident hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse rechtbank in Kassel heeft Amin Meiwes, beter bekend als de Duitse kannibaal, veroordeeld voor doodslag en heeft 8,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van levenslang. Dit komt doordat kannibalisme zelf in Duitsland niet strafbaar blijkt te zijn.

Meiwes bekende eerder al de 43-jarige Bernd JŁrgen te hebben gedood en deels te hebben opgegeten. Daarvoor hadden de twee samen de penis van JŁrgen opgegeten.

Later werd bekend dat meer dan 200 mensen zich hadden aangeboden aan de kannibaal. Volgens de verdachte was dit allemaal met toestemming van het slachtoffer, en heeft hij de man een "mooie en waardige dood" gegeven. Niettemin betuigde hij spijt en zei hij nooit meer zoiets weer te doen.

"Farmaceuten schuldig aan genocide"

een ander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Farmaceutische bedrijven die weigeren goedkope aidsremmers beschikbaar te stellen aan aidspatiŽnten in Afrika, zijn mede schuldig aan genocide." Deze uitspraak komt van de jezuÔet Angelo D'Agostino op een persconferentie van het Vaticaan. D'Agostino leidt in Kenia een tehuis voor aidswezen.

Namens het Vaticaan riep D'Agostino op aan de farmaceutische industrie om aidsmedicijnen goedkoper aan Afrika te verstrekken. "Minstens vierhonderd mensen overlijden per dag in Kenia aan aids", aldus D'Agostino. "In Europa en Noord-Amerika is aids niet langer een dodelijke ziekte. Vanwaar het verschil? Het komt door de genocide van de farmaciekartels die weigeren de medicijnen in Afrika betaalbaar te maken, hoewel zij in 2002 een winst van 517 miljard dollar boekten."

Volgens diverse schattingen lijden op de wereld 2,5 miljoen kinderen aan aids. Vorig jaar stierven een half miljoen kinderen aan de gevolgen van aids. "Deze kinderen gaan dood omdat ze geen medicijnen hebben", zei aartsbisschop Paul Josef Cordes, voorzitter van de Vaticaanse raad voor ontwikkelingssamenwerking Cor Unum. "Het publiek moet meer druk uitoefenen op de farmaceutische industrie om de prijzen te verlagen, zodat aids-slachtoffers kunnen worden geholpen."

Ook Paus Johannes Paulus II wees op de "verwoestende gevolgen" van de aids-epidemie in Afrika, vooral voor kinderen. De Paus kondigde de oprichting aan van een stichting die de bouw van een dorp voor aids-wezen bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaat begeleiden. De Keniaanse regering heeft de grond ter beschikking gesteld. Het Vaticaan kondigde tevens aan aan een postzegel uit te brengen, waarvan de opbrengsten gaan naar aids-wezen.

Etherpiraat stoort de verwarming

De uitzending van 'Radio Zuidzee' heeft bij menig huishouden in het Drentse Roswinkel voor warme of juist koude avonden gezorgd. De etherpiraat kreeg het namelijk voor elkaar om de verwarmingsketels van de huurders aan het Roswinkelerkanaal volledig te ontregelen. De illegale zendinstallatie was te sterk.

Bij de woningstichting Emmen kwamen dan ook al snel klachten binnen. De boosdoener bleek een 40-jarige man te zijn wiens hobby zendpiraterij was. Hij heeft nu een bekeuring van 1100 euro gekregen en moest zijn zendinstallatie inleveren.

CD Review: Morifade - Domi<>Nation

Muziek mod Seborik schreef de volgende review

Het derde album van de Zweedse powermetalband Morifade kletterde op mijn deurmat als ware het een horde wilde paarden die samen met hun ridderlijke berijders het kwaad des werelds tegemoet rijden. Wat zal dit album brengen? Bij powermetal weet je het immers nooit. Het zoveelste epos over stoere mannen, schone maagden, kwijlende demonen? Of weet Morifade boven deze powermetalclichťs uit te stijgen en een album af te leveren dat als een ridder op het witte paard de oren van menig liefhebber weet te veroveren?


Morifade

Arrestaties i.v.m. schietpartij Terra College

In Den Haag zijn twee jongens en een meisje aangehouden in verband met het doodschieten van docent Hans van Wieren op het Terra College. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de levering van het wapen en/of het verstoppen van het pistool na de schietpartij. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft dat vanmorgen bekendgemaakt.

Op dit moment is alleen bekend dat ťťn van de twee jongens die opgepakt is ouder dan 18 jaar is. De anderen zouden minderjarig zijn. Het drietal is afkomstig uit Den Haag. Niet bekend is of ze leerlingen zijn van de school.

Hasselhoff: "Hoofdrol in val Berlijnse Muur"

SubheaderDavid Hasselhoff heeft zich beklaagd tegenover de curatoren van een Duits museum over het feit dat zijn foto ontbrak in een tentoonstelling over de val van de Berlijnse Muur. De acteur en producent, die verklaarde bezig te zijn met de filmversie van de Knightrider, zei tegen het Duitse Televisiemagazine 'Spielfilm' dat hij gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de val van het ijzeren gordijn.

Hij liet weten dat hij geholpen heeft om Oost- en West-Duitsland in 1989 ťťn te maken door zijn lied Looking for Freedom te zingen, samen met miljoenen fans voor de Brandenburger Poort in Berlijn. Hij zei dat hij mensen aan beide kanten van de muur had ontroerd met zijn lied, ook al verstonden weinig mensen aan de oostzijde zijn Engels. Hij verklaarde: "Ik vind het erg jammer dat er geen foto van mij hangt in het Berlijn Museum bij Checkpoint Charlie. Na mijn optreden heb ik stukken muur weggehakt waar de kleuren van de Duitse vlag stonden. Een groot stuk van de muur heb ik zelf gehouden, andere stukken heb ik aan mijn Baywatch-collega's gegeven."

Hasselhoff zei dat hij het niet erg vond dat men in de Verenigde Staten grapjes maakt over zijn populariteit in Duitsland. Hij verklaarde zelfs dat hij het land als tweede thuisland is gaan beschouwen. "Veel Amerikanen maken grapjes over mijn populariteit. Maar zij hebben geen idee hoe mooi Europa is en hoe rijk de Europese cultuur en hoe fijn de warmte en de kinderen hier zijn. Duitse kinderen hebben me duizenden bloemen gegeven." Onbekend is of het museum alsnog een foto op zal hangen.

Coach troost tegenstander

Opnieuw een opmerkelijk moment bij de Afrika Cup.

Tijdens de wedstrijd van TunesiŽ tegen Congo werd de aanvoerder van Congo, Lomana Lua Lua, van het veld gestuurd. Hij maakte een natrapbeweging en kreeg rood van de scheidsrechter. Na langdurig te hebben geprotesteerd liep hij naar de zijlijn. Daar aangekomen wilde hij meteen weer het veld in. Zes man hielden hem tegen, maar wisten hem in zijn woede niet tot bedaren te brengen. Tot de coach van tegenstander TunesiŽ, Roger Lemerre, de speler kwam troosten. De speler kwam tot rust en samen liepen ze naar de kleedkamer.

Lua Lua verklaarde dat zijn gedrag uit angst voortkwam: "Hier ben ik okť. Maar ik weet niet wat er met mijn familie gebeurt. Als ik voor een interland word opgeroepen, zal ik goed moeten nadenken. Ik kan mijn familieleden niet in gevaar brengen. Ik maakte een fout, niet zij."

KPN haalt I-mode doelstelling niet

Het is KPN niet gelukt vorig jaar 1 miljoen I-Mode klanten te halen in Nederland, Duitsland en BelgiŽ. Volgens het telefoonbedrijf wordt deze grens pas in februari gehaald. Eigenlijk was het doel dit in 2003 al te halen. In november liet KPN nog weten wel vast te houden aan de doelstelling.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van het telefoonieconcern lijkt zich niet druk te maken om de misgelopen doelstelling. "Als je als eerste in Europa een geheel nieuw product introduceert op het gebied van mobiele datadiensten en daar in ongeveer twee jaar tijd een miljoen klanten weet te halen, dan had ik daar op voorhand voor getekend."

Toch gaat het niet slecht bij de mobiele telefonie-tak van KPN. Bij haar drie netwerken in Duitsland, BelgiŽ en Nederland werden ruim 1,2 miljoen nieuwe klanten binnengehaald. Het totaal aantal klanten is nu 14,7 miljoen.

Vulkaan op Indonesisch eiland ontwaakt

Schaartje en Arno hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Indonesische eiland Flores zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen uit angst voor een uitbarsting van de al bijna tachtig jaar slapende vulkaan Egon. De vulkaan is donderdag echter ontwaakt, aldus de plaatselijke autoriteiten.

De ruim 1700 meter hoge vulkaan begon gisteren tot grote schrik van de bijna 6500 omwonenden as en rook te spuwen. Vulkanologen zijn ter plaatse om te onderzoeken of er daadwerkelijk een kans op uitbarsten bestaat, of de vulkaan slechts wat oprispingen heeft, zoals voor het laatst in 1925 het geval was.

De laatste uitbarsting van de Egon was in 1907. Het eiland Flores heeft in totaal zestien vulkanen, al zijn ze niet allemaal (even) actief. De recentste uitbarsting was in 1969, toen liet de vulkaan Iya flink van zich horen.


De vulkaan Egon op het eiland Flores.

ID&T verkoopt te veel Trance Energy-kaarten

Stay_fun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Organisator ID&T heeft te veel kaarten verkocht voor het trancefeest Trance Energy dat morgen gehouden zal worden in de Jaarbeurs in utrecht. De rechtbank in Utrecht vindt dat er maar 26.562 bezoekers mogen komen. Met meer publiek valt de veiligheid van de feestgangers niet te garanderen, zo zegt de rechtbank.

Toch is Trance Energy al uitverkocht en dat houdt in dat er 30.000 kaarten verkocht zijn. Ook voorgaande jaren mochten er steeds 30.000 mensen komen. Door een brede spreiding van het publiek over de ruimtes in het beurscomplex was dat volgens de rechtbank ook steeds wel mogelijk. Maar dit jaar is het anders. De optredens zullen zich komend weekeinde meer concentreren rond de grote podia. Volgens de Utrechtse brandweer kunnen niet alle bezoekers de hallen van de Jaarbeurs dan tijdig verlaten op het moment dat er ergens in het complex brand uitbreekt.

Opvallend is dat op de site van Radio 538 valt te lezen dat er juist 500 extra kaarten beschikbaar komen voor Trance Energy.

Van den Herik wil bemiddelen

Jorien van den Herik wil gaan bemiddelen in het conflict tussen de KNVB en Ruud Gullit.

Van den Herik vindt dat het conflict nu wel lang genoeg heeft geduurd en dat de KNVB niet te moeilijk moet doen. In een rechtzaak zou de KNVB volgens hem weinig kans maken, omdat Gullit bij de KNVB maar een contract had voor acht. uur per week en bij Feyenoord een volledige arbeidsovereenkomst krijgt. Ondanks dat Feyenoord formeel geen partij is, hebben ze uiteraard wel een belang.

"Als voorzitter van Feyenoord ben ik formeel weliswaar geen partij, maar per e-mail heb ik Kesler aangeboden te bemiddelen.", aldus Van den Herik. Hij vervolgt: "Deze zaak kent alleen maar verliezers als in het uiterste geval de kantonrechter er aan te pas moet komen om een vergoedingssom vast te stellen voor Gullits overstap van de KNVB naar Feyenoord."

Vanuit Zeist is er nog geen reactie gekomen. Henk Kesler verklaarde tegenover het Algemeen Dagblad: "Dat kan ook moeilijk anders, want ik ben een paar daagjes met vakantie en heb daardoor mijn post nog niet kunnen lezen."

Pixar op zoek naar nieuwe studio

mschol had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tekenfilmproducent Pixar Animation Studios heeft gebroken met zijn partner The Walt Disney Company. Pixar is nu op zoek naar een studio die het bedrijf wel toestaat het eigendomsrecht over zijn films te houden. Dit verklaarde Pixar-directeur Steve Jobs. Pixar maakte onder meer het recente kassucces Finding Nemo.

Over een periode van tien maanden tijd zijn pogingen gedaan om een deal te sluiten met Disney. De chef van de financiŽle tak van Disney verklaarde dat het bedrijf niet op het definitieve bod van Pixar was ingegaan, omdat dat Disney honderden miljoenen dollars zou kosten. Bedragen die Disney onder het huidige contract wel verdient, maar na een wijziging van het contract mogelijk niet meer.

Pixar moet nog twee films voor Disney produceren, daarbij behoudt Disney het recht vervolgfilms te maken op oude Pixar-films. Dit zijn bijvoorbeeld Toy Story en Monsters Inc. Uit onderhandelingen met twee concurrenten van Disney, Warner Bros en Fox zou nog niets zijn voortgekomen.

Microsoft looft beloning uit

McGyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het softwareconcern Microsoft heeft - in navolging van softwarebedrijf SCO - een beloning van 250.000 dollar uitgeloofd voor de persoon of personen die de maker(s) van het snel verspreidende computervirus MyDoom.B weten te vinden. Het nieuwe virus, een variant van MyDoom, zal in februari met geÔnfecteerde computers een aanval openen op de website van Microsoft.

Sinds november heeft Microsoft drie beloningen uitgeloofd voor het vinden van virusmakers. De eerste twee beloningen staan voor het vinden van de makers van de virussen Blaster en Sobig. Het bedrijf roept mensen die informatie hebben omtrent de makers van de virussen op om contact op te nemen met de FBI of Interpol.

School schaft schietlessen af

McGyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het regionaal opleidingscentrum in Almelo heeft besloten de sport geweerschieten te schrappen uit haar lespakket. Binnen het project 'Sport op Maat' konden leerlingen sinds drie jaar een workshop hierover volgen. De recente schietpartij op het Terra College in Den Haag heeft echter tot protesten onder enkele leerlingen geleid.

De cursus maakt deel uit van een pakket van dertig sporten en activiteiten waaruit de scholieren kunnen kiezen. Dit omdat de leerlingen niet meer te porren zijn voor de traditionele gymlessen. "Ik herinner me dat destijds een enkeling zich afvroeg of geweerschieten wel in het pakket kon, maar de meesten vonden het geen probleem. Het gaat immers om een olympische sport", aldus sectordirecteur Krikke.

De school is echter van mening dat na het Haagse incident schietlessen in een ander daglicht staan. Besloten is dan ook om de cursus per direct te schrappen.

Preventief fouilleren Tilburg: 9 aanhoudingen

Gisteren zijn in Tilburg totaal negen personen aangehouden als gevolg van een actie preventief fouilleren. Er werden twee messen, traangas, een honkbalknuppel en een wapenstok in beslag genomen. De politie trof ook een kleine hoeveelheid soft- en harddrugs aan.

Vijf personen werden opgepakt wegens verboden wapenbezit, een man reed op een gestolen brommer. Weer twee anderen hadden nog openstaande boetes, een laatste man werd aangehouden voor openbare dronkenschap.

Aan de actie, die 's middags begon en tot in de avond doorging, namen vijftig agenten deel. Tijdens de actie fouilleerden de agenten 869 mensen, en controleerden daarbij 140 auto's, 11 bussen en een tiental brommers.

Politie arresteert dertien Mexicaanse agenten

wotuer37 en McGyver hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de noordelijke Mexicaanse provincie Chihuahua, aan de grens met de Verenigde Staten, heeft de politie dertien agenten gearresteerd, die ervan worden verdacht in opdracht van een drugskartel mensen te hebben gedood.

De dienders zouden betrokken zijn geweest bij de dood van tenminste elf mensen. Hun lijken werden afgelopen week achter een huis van een drugssmokkelaar aangetroffen. De afgelopen tijd is Mexico opgeschrikt door een groot aantal schietpartijen en afrekeningen door drugsbendes, die in een machtsstrijd verwikkeld zijn.

Leerling op school opgepakt met gaspistool

De_Bastaard en Farao hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gistermorgen is een 18-jarige leerling van de horecaopleiding aan het Arcuscollege in Heerlen aangehouden. Hij bleek een gaspistool naar school te hebben meegenomen.

De directie van de school was getipt door medeleerlingen en schakelde de politie in. Toen zij de jongeman wilde arresteren bleek hij het pistool niet meer bij zich te dragen. Uiteindelijk bleek dat hij het pistool in het plafond van een van de toiletten had verstopt. In een gaspistool zitten normaal traangaspatronen, maar er kunnen ook gevaarlijke patronen in.

Wat de jongen met het pistool van plan was, is niet bekendgemaakt. Volgens de directeur van de school voor Horeca en Toerisme staat de jongen niet bekend als iemand die problemen veroorzaakt. Voorlopig keert de 18-jarige niet terug op school. Hij zal vandaag aan de Officier van Justitie in Maastricht worden voorgeleid.

Duitsland-Nederland grootste risico

De wedstrijd Duitsland - Nederland is door de organisatie van het EK in Portugal als grootste risicowedstrijd aangemerkt.

Na de loting werd de wedstrijd al verplaatst van Aveiro naar Porto, vanwege de grote stroom toeschouwers die wordt verwacht. Getracht zal worden de supportersgroepen in het stadion te scheiden. Dat gaat zeer moeilijk worden, omdat veel kaartjes via internet zijn verkocht.

De wedstrijd Engeland - KroatiŽ is als de op ťťn na gevaarlijkste wedstrijd bestempeld. Alle wedstrijden hebben het stempel risicowedstrijd gekregen. Bij iedere wedstrijd zullen er tussen de 600 en 1000 veiligheidsagenten in het stadion aanwezig zijn. Rond het stadion en in de stad wordt 3000 man politie ingezet. Speciaal voor het EK heeft de Portugese politie 1200 man extra in dienst genomen.

BAR werkt naar presentatie toe

Na twee weken testen met de zwarte concept-auto werkt BAR langzaam toe naar de presentatie van de echte race-auto.

De afegelopen twee weken zijn zeker niet vlekkeloos verlopen. Grote problemen met de Honda-motor en moeite met het vinden van snelheid met de concept-auto maakten het testen lastig. Nu begint alles beter te gaan. Honda lijkt het probleem te hebben gevonden en het afstellen van de auto lukt steeds beter. Zeker getuige ook het ronderecord dat Button in Barcelona neerzette.

In Valencia wordt getest voor de nieuwe achterkant voor de BAR 006. Met de conceptauto kon ruim 2050 kilometer worden getest door Button, Sato en testrijder Davidson in de afgelopen week. Op 1 februari zal uiteindelijk de nieuwe auto, de BAR Honda 006, worden gepresenteerd.

Boek Review: Het Rock and Roll Handboek


Begin januari presenteerde de VPRO op het Groningse Noorderslagfestival haar eerste boek: 'Het rock and roll handboek; 24 stappen tot succes'. Op basis van interviews met 20 mensen die op de een of andere manier in de Nederlandse muziekindustrie werkzaam zijn, werden de belangrijkste lessen voor beginnende muzikanten in kaart gebracht. Namens FOK! las ik het voor je.Samenstelling: Leonieke Daalder
Titel: Het rock and roll handboek; 24 stappen tot succes
Uitgeverij: 3voor12.vpro.nl
Verschenen: januari 2004
159 pagina's

Kezman voelt zich te duur

Mateja Kezman heeft het idee dat PSV te veel voor hem vraagt en hij een salaris zou moeten krijgen wat veel te hoog is voor PSV.

Kezman speelt dan ook helemaal niet met het idee om eventueel bij PSV bij te tekenen. Zijn contract loopt zomer 2005 af en dan is hij zeker weg. Kezman geeft zelf aan: "PSV kan mij niet meer betalen. Het salaris dat ik wil gaan verdienen is te hoog. Dat salaris verschilt nogal wat met wat ik nu verdien. Het is gewoon voor iedereen het beste dat ik komende zomer weg ga."

Hij was dolgraag deze winter al naar een Europese topclub vertrokken. Hij heeft echter het idee dat PSV in de huidige markt overvraagt: "De prijs die PSV noemt is, denk ik, te hoog. Want vervolgens hoor ik niks meer."

Pizzonia verbetert baanrecord

silver_bullet wist ons vandaag het volgende te melden:
Antonio Pizzonia heeft gisteren tijdens het testen het ronderecord van het circuit van Valencia nogmaals sneller gezet.

Hij bracht het ronderecord naar 1:09.165, nadat het eergisteren ook al door Michael Schumacher en Juan Pablo Montoya was verbeterd. Pizzonia reed met de oude Williams FW-25 en hield daarmee Michael Schumacher, die in de Ferrari F2003-GA reed, 0,3 seconden achter zich. Ook Marc Genť, die wel in de nieuwe Williams FW26 reed, hield hij achter zich.

Blair accepteert excuses BBC

Tony BlairDe Britse zender BBC heeft zijn excuses aangeboden aan premier Tony Blair, na de vernietigende uitkomsten van het rapport-Hutton over de zelfmoord van de Britse wapenexpert Danid Kelly. Daarin werd gesteld dat de omroep grote steken had laten vallen in zijn berichtgeving.

De verontschuldigingen kwamen na het opstappen van de voorzitter en de directeur-generaal van de BBC. Blair heeft de excuses aanvaard, zo liet hij donderdag weten. Volgens hem was het intrekken van de valse beschuldiging alles wat hij wilde.

Het lichaam van Kelly werd in juli gevonden, enige dagen nadat hij was onthuld als bron van een documentaire van de BBC, waarin werd gesteld dat Blair het rapport over de Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt om de oorlog tegen dat land te rechtvaardigen. Volgens Lord Hutton is die bewering echter ongefundeerd. Hij bekritiseerde de BBC omdat de omroep het verhaal niet goed zou hebben uitgezocht voor de uitzending en omdat de omroep de klachten van de overheid daarover niet goed had onderzocht.

Ondanks de excuses zijn veel kranten minder tevreden met het rapport van Hutton. Zij beschuldigen de rechter van witwaspraktijken.

In 2005 verkiezingen in Irak

Hoshyar ZebariIn maart 2005 zullen in Irak verkiezingen worden gehouden, zo zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, donderdag tijdens een bezoek aan de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Bij die verkiezingen zal er een voorlopig assemblee worden gekozen, die een grondwet moet opstellen. Het is de bedoeling dat die grondwet eind 2005 klaar is en dat er dan opnieuw verkiezingen zullen worden gehouden, waar een regering uit moet komen.

Zebari meent dat er niet dit jaar al verkiezingen kunnen worden gehouden, iets dat de VN wil gaan onderzoeken. Volgens de minister is er niet aan alle voorwaarden voldaan: "Het is erg moeilijk verkiezingen te houden zonder goede logistiek, vooral op het gebied van veiligheid, zonder een goede registratie van kiezers en zonder kieswet. Het is een kwestie van organisatie. Wij willen de zaken niet overhaasten en deze historische kans voor alle Irakezen verpesten."

Presentatie Renault ontaardt in chaos

McGyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De presentatie van de nieuwe Renault is donderdag geŽindigd in een complete chaos. Jarno Trulli en Fernando Alonso reden een promotierondje door een afgezet stuk van Palermo. Duizenden Italiaanse racefans stonden achter dranghekken te kijken naar de nieuwe R24.

Toen Alonso zijn motor liet afslaan en de auto niet meer wegkwam ontaardde het in een chaos. De Italiaanse racefans klommen over de dranghekken en bestormden de auto. Alonso en Trulli kwamen heelhuids weg, maar de auto niet. Ondanks agenten die de auto probeerden te beschermen, werd de achtervleugel eraf gerukt en gingen de sidepods kapot. Uiteindelijk werd de menigte tot rust gebracht.

De nieuwe bolide van Renault

Meer F1-nieuws vind je op de FOK!F1manager

Op ťťn na drukste spits ooit door sneeuwval

De hevige sneeuwval van donderdag heeft geleid tot lange files op de Nederlandse wegen. Op het “hoogtepunt” stonden er 68 files met een totale lengte van 571 kilometer, dit was in de ochtendspits. Erg veel natuurlijk, maar kinderspel vergeleken met de drukste spits in Nederland ooit: 975 kilometer file. Deze vond plaats in 1999, ook door sneeuwval.

In de nacht van woensdag op donderdag waren er niet meer ongelukken dan in een normale nacht, wel waren er in het verloop van de dag meer aanrijdingen dan gewoonlijk. Ondertussen heeft het KNMI het weeralarm ingetrokken, maar vooral in het oosten en het zuiden is er nog veel kans op gladheid. In het noorden van het land wordt nog meer sneeuw verwacht.

Twee lijken gevonden in Amsterdams water

Phynny en McGyver hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voorbijgangers hebben donderdagmiddag in Amsterdam twee lijken gevonden. In het water bij de Oosterringrijk werd het lichaam van een nog onbekend persoon aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om een man, maar door de staat van zijn lichaam was dit donderdag nog niet met zekerheid te zeggen.

Later op de middag werd een dode man ontdekt langs de Mauritskade in het water van de Singelgracht. De identiteit van deze man is nog onbekend. De politie sluit in dit geval een misdrijf uit, maar de exacte doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

Moskou betaalt stelletjes voor verwekken baby

McGyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische stad Moskou wil meer Russen op de aarde. Het stadsbestuur gaat daarom jonge stellen belonen wanneer zij een baby op de wereld zetten. Het eerste kind levert al snel 400 euro op, meer baby's zorgen voor een nog grotere beloning.

Het Russische bevolkingsaantal daalt elk jaar met ongeveer een miljoen mensen. Moskou heeft daarom besloten veel geld, volgens voorlopige schattingen een kleine 30 miljoen euro, in kinderen te investeren. Stelletjes die meer dan ťťn kleine willen kunnen bij de tweede op 560 euro en bij een derde kind zelfs op 800 euro rekenen.

Levenslang voor mededader aanslag Bali

Een Indonesische rechtbank heeft een islamitische militant tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de bomaanslag op een nachtclub in Bali. Bij die aanslag kwamen 202 mensen om. Zaenal Abidin, alias Sarjivo, heeft geholpen met het prepareren van de autobom die de Sari Club op 12 oktober 2002 compleet verwoestte. Ook nam hij deel aan het maken van de plannen voor de aanslag.

Sarjivo heeft een volledige bekentenis afgelegd. Als motief gaf hij aan dat hij wilde laten zien dat IndonesiŽ stand kon houden bij een poging van het buitenland om IndonesiŽ op te breken. In totaal zijn ongeveer 35 mensen aangehouden, waarvan de meeste ook zijn veroordeeld. Drie daders kregen de doodstraf.

Boze klant laat gifslangen los in bank

McGyver en Drikkiej hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die ruzie had met de Zuid-Afrikaanse Absa-bank heeft donderdag een drastisch middel uit de kast gehaald om zijn boosheid te ondersteunen. Hij kwam aanzetten met vijf gifslangen die hij in het gebouw losliet. Daarbij werd ťťn medewerker gebeten. Zij is in het ziekenhuis opgenomen.

Wat voor soort slangen de man bij zich had is nog niet duidelijk, maar het gaat mogelijk om de uiterst giftige pofadder. De man zal waarschijnlijk ook worden aangeklaagd voor poging tot moord. Hij is er na zijn daad vandoor gegaan, maar zijn naam is bekend bij de politie.

38 doden na eten varkensvlees

In een afgelegen dorpje in de Indonesische provincie Papua zijn 38 mensen overleden nadat ze besmet varkensvlees hadden gegeten. Nog eens 1.857 dorpsbewoners lijden aan ernstige diarree. Een medisch team is naar het bergachtige gebied gestuurd om de sterfgevallen te onderzoeken.

De autoriteiten melden dat de bewoners geroosterd varkensvlees hebben gegeten dat is overgebleven van een traditioneel kerstfeest. Een coŲrdinator van het Health Crisis Centre in Jayapura, de hoofdstad van Papua, vertelt dat het vlees waarschijnlijk besmet is geraakt met een bacterie doordat het slecht bewaard is.
Laatste reviews en specials
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
©FOK.nl e.a.