Dyke: 'Hutton-rapport zwart-wit en eenzijdig'

Greg DykeDe gisteren opgestapte algemeen directeur van de BBC, Greg Dyke, heeft zich vandaag in interviews kritisch uitgelaten over het rapport van Lord Hutton. Volgens Dyke zijn de conclusies die Hutton uit zijn onderzoek trok zwart-wit en eenzijdig. Volgens Dyke heeft Hutton mogelijk fouten gemaakt in zijn beoordeling van de omstandigheden die leidden tot de dood van wapeninspecteur David Kelly, vorig jaar juli.

Dyke liet het televisiestation GMT weten "geschokt" te zijn over de zwart-witte blik die het rapport werpt op de zaak. "Wij wisten dat wij fouten hadden gemaakt, maar dachten niet dat wij de enigen waren", aldus de voormalig BBC-topman, die vandaag nog niet dieper op de zaak in kon gaan, maar binnenkort een uitgebreidere mening over de zaak naar buiten zal brengen: "Naar onze smaak verscheidene juridische punten zijn waar Hutton zich duidelijk over heeft vergist, en ik zou graag willen weten wat andere rechters daarover denken."

Het Hutton-rapport, dat afgelopen woensdag werd gepresenteerd, pleit de Britse regering volledig vrij van mogelijke kwade opzet bij het lekken van de naam van David Kelly als bron van een BBC-verhaal. In dat rapport meldde de omroep dat de regering een rapport over Irakese massavernietigingswapens had 'opgeklopt'. De onderzoeksrechter viel in zijn rapport echter wel de BBC aan, die volgens hem door het ontbreken van een goed controle- en management een dergelijk verhaal kon uitzenden.