"Farmaceuten schuldig aan genocide"

een ander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Farmaceutische bedrijven die weigeren goedkope aidsremmers beschikbaar te stellen aan aidspatiŽnten in Afrika, zijn mede schuldig aan genocide." Deze uitspraak komt van de jezuÔet Angelo D'Agostino op een persconferentie van het Vaticaan. D'Agostino leidt in Kenia een tehuis voor aidswezen.

Namens het Vaticaan riep D'Agostino op aan de farmaceutische industrie om aidsmedicijnen goedkoper aan Afrika te verstrekken. "Minstens vierhonderd mensen overlijden per dag in Kenia aan aids", aldus D'Agostino. "In Europa en Noord-Amerika is aids niet langer een dodelijke ziekte. Vanwaar het verschil? Het komt door de genocide van de farmaciekartels die weigeren de medicijnen in Afrika betaalbaar te maken, hoewel zij in 2002 een winst van 517 miljard dollar boekten."

Volgens diverse schattingen lijden op de wereld 2,5 miljoen kinderen aan aids. Vorig jaar stierven een half miljoen kinderen aan de gevolgen van aids. "Deze kinderen gaan dood omdat ze geen medicijnen hebben", zei aartsbisschop Paul Josef Cordes, voorzitter van de Vaticaanse raad voor ontwikkelingssamenwerking Cor Unum. "Het publiek moet meer druk uitoefenen op de farmaceutische industrie om de prijzen te verlagen, zodat aids-slachtoffers kunnen worden geholpen."

Ook Paus Johannes Paulus II wees op de "verwoestende gevolgen" van de aids-epidemie in Afrika, vooral voor kinderen. De Paus kondigde de oprichting aan van een stichting die de bouw van een dorp voor aids-wezen bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaat begeleiden. De Keniaanse regering heeft de grond ter beschikking gesteld. Het Vaticaan kondigde tevens aan aan een postzegel uit te brengen, waarvan de opbrengsten gaan naar aids-wezen.