Blair accepteert excuses BBC

Tony BlairDe Britse zender BBC heeft zijn excuses aangeboden aan premier Tony Blair, na de vernietigende uitkomsten van het rapport-Hutton over de zelfmoord van de Britse wapenexpert Danid Kelly. Daarin werd gesteld dat de omroep grote steken had laten vallen in zijn berichtgeving.

De verontschuldigingen kwamen na het opstappen van de voorzitter en de directeur-generaal van de BBC. Blair heeft de excuses aanvaard, zo liet hij donderdag weten. Volgens hem was het intrekken van de valse beschuldiging alles wat hij wilde.

Het lichaam van Kelly werd in juli gevonden, enige dagen nadat hij was onthuld als bron van een documentaire van de BBC, waarin werd gesteld dat Blair het rapport over de Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt om de oorlog tegen dat land te rechtvaardigen. Volgens Lord Hutton is die bewering echter ongefundeerd. Hij bekritiseerde de BBC omdat de omroep het verhaal niet goed zou hebben uitgezocht voor de uitzending en omdat de omroep de klachten van de overheid daarover niet goed had onderzocht.

Ondanks de excuses zijn veel kranten minder tevreden met het rapport van Hutton. Zij beschuldigen de rechter van witwaspraktijken.