Mogelijke slachtoffer MRSA-bacterie

In het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft de MRSA-bacterie mogelijk een eerste slachtoffer geëist. De bacterie is waarschijnlijk ook overgegaan naar een verpleeghuis in dezelfde provincie. Dit meldde de directeur van het verpleeghuis vandaag.

Afgelopen weekeinde is een 88-jarige bewoonster van het verpleeghuis Solwerd te Appingedam waarschijnlijk overleden door deze bacterie. Tot 22 december is deze vrouw in het ziekenhuis verbleven, op één van de afdelingen waar deze bacterie rondwaarde. Omdat de vrouw meerdere malen was getest en de uitslag negatief was, is deze vrouw in overleg met de directie van het verpleeghuis weer teruggebracht. Deze vrouw werd echter in januari opnieuw getest en de uitslag daarvan bleek positief.

De directeur van het verpleeghuis zegt dat het niet met zekerheid vast te stellen is of het overlijden van deze vrouw aan de bacterie te wijten is. De bacterie maakt je wel kwetsbaarder, volgens de directeur.

Er zijn direct maatregelen genomen in het verpleeghuis, om verdere verspreiding te voorkomen. Momenteel worden er geen mensen meer opgenomen, en ook worden er tests uitgevoerd op de kamergenote van het slachtoffer en alle medewerkers die met haar in contact zijn geweest. De uitslag van de tests op de kamergenote van de vrouw zijn vooralsnog negatief. De uitslagen van de tests op de medewerkers moeten nog binnenkomen. Deze worden maandag verwacht.