FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 januari 2004

[update] KNMI geeft opnieuw weeralarm: zware storm

Mea.Culpa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het KNMI heeft vanavond opnieuw een weeralarm uitgebracht. Vanwege de zware zuidwesterstorm die op dit moment over Nederland raast, wordt gewaarschuwd voor zeer zware windstoten met windsnelheden tot 110 kilometer per uur. Het KNMI geeft aan dat op uitgebreide schaal grote schade mogelijk is. Het weeralarm geldt tot zeker 3.00 uur komende nacht. Het vorige weeralarm werd afgelopen woensdag afgegeven in verband met de zware sneeuwval.

Overlast in westen van Nederland
In diverse plaatsen in het westen van het land ondervindt men hinder van de zware windstoten. Uit onder andere Den Haag, Amsterdam en Utrecht komen berichten over omgevallen bomen, afgewaaide takken en dakpannen.

Een persoon in Utrecht raakte lichtgewond door een tak die van een boom afbrak. Voorzover bekend is dit de enige gewonde die bij deze storm is gevallen.

Veel hinder voor verkeer
In het hele land heeft het verkeer last van de storm. Er vonden tientallen aanrijdingen plaats en er waaiden veel takken en andere rommel op de snelwegen.

Het wordt sterk afgeraden om met een caravan of aanhanger de weg op te gaan. Desondanks vonden zeven ongevallen met auto's met caravans of aanhangers plaats.

De A28 tussen Amersfoort en Zwolle werd vanavond ter hoogte van Nijkerk voor alle verkeer afgesloten. Van een naast de snelweg gelegen benzinestation waaiden dakpannen op de snelweg. Ter plekke is een omleiding voor het verkeer ingesteld.

Wijk afgesloten
Doordat in een Middelburgse wijk van zes woningen de daken afwaaiden, is een hele wijk door de politie afgesloten. In Rotterdam werd een voorgevel van een appartementencomplex beschadigd doordat een boom tegen de gevel viel.

Update 2.00 uur
Het KNMI heeft het weeralarm ingetrokken. Wel waarschuwt het weerinstituut nog voor zware windstoten, die geleidelijk zullen afnemen.

Het originele bericht werd op 31 januari 2004 om 23.36 uur geplaatst

British Airways schrapt vluchten

TheBlueMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit angst voor terroristische aanslagen blijven zondag en maandag drie vluchten van British Airways aan de grond. Het gaat om de vluchten met de nummers 223 en 207 van London Heathrow naar de Verenigde Staten. De vluchten naar Washington en Miami zijn geschrapt op advies van de Britse regering.

Begin januari werd vluchtnummer 223 al tot twee keer toe geannuleerd uit angst voor terroristische aanslagen. Tijdens kerst werden zes vluchten van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France naar Los Angeles om dezelfde reden geschrapt. De VS hebben de afgelopen 48 uur weer nieuwe informatie gekregen over mogelijke terroristische aanslagen met vliegtuigen in de komende weken.

Uitslagen HCE (31-1-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanavond.

PSV - Vitesse (3-0)
45'+1 De Jong 1-0
77' Vennegoor of Hesselink 2-0
86' Robben 3-0

Geel: Bouma (PSV), Cornelisse, Hofs, Rankovic (allen Vit)

Roda JC - AZ (3-1)
21' Anastasiou 1-0
25' Kone 2-0
44' Kone 3-0
68' Wisse 3-1

Geel: Senden (Rod), Vandenbroeck (Rod), Fortes Rodriguez (AZ), Buskermolen (AZ)

RKC Waalwijk - NEC (1-2)
15' Simr 0-1
35' Demouge 0-2
75' Redan 1-2

Geel: Fuchs (RKC), Van Diemen (RKC), Ebbinge (NEC), Van der Doelen (NEC)

De huidige stand

Tientallen jagers doodgeschoten in Italië

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jagen is niet zonder risico. In Italië geldt die opmerking zeker, zo beweert de Italiaanse Liga voor de Afschaffing van de Jacht (LAC). Tijdens het jachtseizoen in het land, dat in september 2003 begon en zaterdag officieel eindigde, zijn namelijk 52 jagers doodgeschoten.

Volgens het LAC zijn er tijdens de jacht ook nog eens 88 zwaargewonden gevallen, waarvan veertien personen helemaal niets met de jacht te maken hadden. Zij maakten bijvoorbeeld gewoon een boswandeling of waren in hun tuin.

De Liga wil een volledig verbod op de jacht. Volgens een onderzoek geldt dat ook voor 72 procent van de Italianen.

De nieuwe BAR

24 uur voor de officiële presentatie zijn er al foto's van de nieuwe BAR uitgebracht.

Spookstah wist ons vandaag het volgende te melden:

De nieuwe BAR die morgen gepresenteerd wordt is nu al te bewonderen op het internet. Wat opvallend is aan de BAR zijn de hele kleine bargeboards en dat hij toch wat lijkt op de nieuwe Ferrari. Qua sponsoren op de auto is er weinig veranderd. Het Nederlandse bedrijf Brunotti is wel weer te vinden op de BAR.

GP San Marino van de kalender

TomK wist ons vandaag het volgende te melden:

Dit jaar zal voor de laatste keer de GP van San Marino op Imola worden verreden, vanaf 2005 moet hij waarschijnlijk plaats maken voor de GP van Turkije

Formule 1 baas Bernie Ecclestone heeft dit vandaag laten weten. "Dit jaar is het de laatste keer dat we naar Imola gaan. Vanaf 2005 zal de Grand Prix niet meer gehouden worden en zullen we nog maar één race in Italië hebben", vertelde Ecclestone aan de Italiaanse krant Gazzetta dello sport.

Nederlands vrachtschip op drift in Kanaal

Op het Kanaal is het Nederlandse vrachtschip de Baltic Magda in de problemen geraakt toen het schip door averij in de machinekamer op drift raakte voor de Britse kust. Een Britse sleepboot is het Nederlandse schip te hulp geschoten en heeft het schip naar een veilige haven gesleept. Dat heeft de Britse kustwacht gemeld.

Het Nederlandse schip, dat was geladen met 30.000 ton kalksteen, heeft zeven bemanningsleden aan boord. De sleper moet de Baltic Magda naar veiliger water slepen maar door de slechte weersomstandigheden werd dit bemoeilijkt. Bij de ingang van het Kanaal was er met windkracht tien sprake van een zware storm.

Gewonde door ontploffing zuurstofapparaat

George1985 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er heerste nogal wat onrust vanmiddag in een verzorgingshuis in Assen toen een zuurstofapparaat in brand vloog.

Een 72-jarige vrouw lag aan het apparaat toen er kortsluiting ontstond. Ze is met nog onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Door de rookontwikkeling moesten vijf verdiepingen ontruimd worden, aldus een politiewoordvoerster.

De brand was snel onder controle. De 75 bewoners van het verzorgingshuis werden ondergebracht in de gemeenschapsruimte. Verwacht wordt dat zij in de loop van de avond weer terug kunnen keren naar hun kamers.

Veerboot draagt de naam Amalia

De veerboot die over de Maas tussen Maren Kessel en het Gelderse plaatsje Alem vaart, heet vanaf vandaag 'De Amalia'. Voorzitter van de Nederlandse Oranjeverenigingen Jan Pommer doopte de pont en onthulde de naam. Pommer is eveneens burgemeester van Sint-Michielsgestel.

Het nieuwe vaartuig vervangt de dertig jaar oude veerboot. Meteen na de doop werd de pont in gebruik genomen door een keer heen en weer te varen over de Maas. Aan boord bevonden zich burgemeester Mikkers van Maasdriel en burgemeester Van Hoek-Martens van Lith.

NASA kreeg mogelijk passagiersgegevens KLM

Een woordvoerder van de KLM heeft vrijdag gezegd dat de mogelijkheid bestaat dat passagiersgegevens van de luchtvaartmaatschappij KLM in 2001 bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn terechtgekomen. De NASA was destijds bezig met een geheim onderzoek naar de veiligheid in de luchtvaart.

De Amerikaanse partner van de KLM, Northwest Airlines, heeft in de laatste drie maanden van 2001 de gegevens van zijn klanten doorgespeeld aan de ruimtevaartorganisatie. Het gaat hier om onder andere de adresgegevens en de creditcardnummers. De woordvoerder van KLM sluit niet uit dat Northwest Airlines daarbij ook informatie over KLM-passagiers heeft verstrekt.

Fietser onder trein in Oss

Een nog onbekende man is vanmiddag rond 13.00 uur om het leven gekomen toen hij met zijn fiets onder de trein kwam. Het ongeluk gebeurde in de Kortfoortstraat in Oss. De man overleed ter plekke.

Getuigen vertelden dat de man de spoorovergang naderde. Hij remde omdat de bomen dicht waren, maar vlak voor de overweg verloor hij zijn evenwicht. Hij viel dwars door de slagbomen heen en belandde op de rails. De naderende trein kon niet meer tijdig stoppen. De getuigen worden bijgestaan door slachtofferhulp.

'Arme' Fransman reed met een Rolls Royce

In het Franse Angers is vrijdag een 31-jarige Fransman veroordeeld die zich arm voordeed maar in werkelijkheid helemaal niet zo arm bleek te zijn. De man die sociale bijstand kreeg, bezat een Rolls-Royce en verdiende verder nog zo'n 45.700 euro per jaar.

De man kreeg inkomsten uit de verhuur van zijn Rolls-Royce tijdens bruiloften en verder had hij een baan als opzichter. Het Hof van Beroep in de West-Franse stad heeft de man veroordeeld tot vijf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De straf was één maand korter dan de straf die de openbare aanklager had geëist.

Van Buyten naar Manchester

Daniel van Buyten speelt de rest van dit seizoen voor Manchester City.

De 25 jarige Belg wordt tot het eind van dit seizoen gehuurd van Olympic Marseille, met een optie voor de Engelse club om van Buyten daarna te kopen. Eerder werd de Belg al in verband gebracht met Juventus en Manchester United. Het contract van de verdediger bij Marseille loopt nog tot 2007. Van Buyten speelde eerder voor Charleroi en Standard Luik.

[update] Vliegtuig keert veilig terug naar Heathrow

Een vliegtuig van Virgin Atlantic is na tweeënhalf uur teruggekeerd naar het Londense vliegveld Heathrow, nadat een brandlucht was vastgesteld. Het toestel bevond zich op dat moment boven de Atlantische Oceaan.

Aan boord van vlucht VS45, die John F Kennedy Airport in New York als bestemming had, zijn 181 passagiers. Het vliegtuig landde rond 14:45 uur op Heathrow.

Om 'veiligheidsredenen' zijn drie vluchten van British Airways van Londen naar de Verenigde Staten geannuleerd. Het incident van vanmiddag heeft hier echter niets mee te maken.

Onbevestigde Amerikaanse berichten melden dat terroristen van plan zijn om aanslagen te plegen met toestellen van British Airways en Air France. Voorzover bekend zijn op dit moment nog geen vluchten van Air France geannuleerd.

Het originele bericht werd geplaatst om 14:35 uur

Leraren bedreigd in Middelburg

The_Yellowman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een school in Middelburg is gisteren een 16-jarige jongen aangehouden wegens bedreiging. De jongen zou twee docenten 'zwaar verbaal bedreigd' hebben.

Over de precieze woorden van de jongen wilde de politie niets kwijt. Ook wordt de naam van de school geheim gehouden. Bij een huiszoeking vond de politie een nepwapen in de woning van de jongen. Ook werden er een aantal gestolen auto-emblemen gevonden. De jongen zit op dit moment vast.

Opgeblazen bus naar Den Haag

ZAKA, de Israëlische organisatie bestaande uit vrijwilligers die na een bomaanslag de lichaamsdelen van verscheurde slachtoffers verzamelen, is van plan binnenkort een ontplofte bus naar Den Haag te brengen. De bus moet worden tentoongesteld in de buurt van het Internationale Gerechtshof, waar 23 februari de zaak van de Israëlische veiligheidsmuur begint.

De Israëlische krant Ha'aretz meldde vrijdag dat het gaat om een bus van lijn 32. De bus werd op 18 juni 2002 door de Hamas opgeblazen toen het op weg was van de wijk Gilo naar het centrum van de stad. Bij die aanslag werden negentien mensen gedood en raakten zeventig mensen gewond. Veel slachtoffers waren middelbare scholieren.

Volgens de woordvoerder van ZAKA, Zelig Feiner, is het niet de bedoeling een politiek statement te maken. Arabische landen willen dat het Internationale Gerechtshof de veiligheidsmuur veroordeelt, die Israël bouwt om de terroristen buiten de deur te houden. ZAKA wil juist aandacht vragen voor het werk dat zijn organisatie doet.

ZAKA werd in 1995 opgericht door orthodoxe joden. Het is een niet-politieke organisatie die zich tot taak heeft gesteld om eerste hulp te verlenen aan slachtoffers van terreur en verkeersongelukken en andere situaties waar urgente medische hulp nodig is. Ook de identificatie van terreurslachtoffers behoort ook tot hun bezigheden. De organisatie bestaat uit zo'n 900 speciaal opgeleide vrijwilligers die voortdurend paraat zijn en zich, vaak met gevaar voor eigen leven, inzetten bij reddingsacties van Israëlische burgers en soldaten, ongeacht religie, huidskleur of ras.

Het ZAKA heeft geassisteerd bij het redden van mensen na de terroristische aanval op het World Trade Center in New York op 11 september 2001, de aanslag op het Israelische hotel in Mombasa (Kenia) en geholpen bij de identificatie van de Israëlische astronaut Ilan Ramon z.l. die om het leven kwam bij de ramp met de Columbia Space Shuttle.

Met het tentoonstellen van de bus wil ZAKA aan de wereld laten zien wat het belang van het hekwerk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël moet zijn standpunt nog bepalen. Het dagblad The Jerusalem Post meldde dat het ministerie het idee eerder verworpen heeft, omdat dat schade zou berokkenen aan Israëls internationale imago en het toerisme. De vereniging van terreurslachtoffers zou tegen het plan zijn.

Vrouw licht weduwnaren op

In Hippolytushoef is een vrouw actief die weduwnaren ertoe beweegt een pakketje handdoeken te kopen, die door hun zojuist overleden vrouw zou zijn besteld. Twee mannen zijn op deze manier bedrogen, in beide gevallen had hun vrouw namelijk helemaal niks besteld.

Eén van de opgelichte weduwnaren kocht deze week van een vrouw, die zei van 'een clubje' te zijn, voor vijftien euro een pakketje met daarin drie handdoeken en drie washandjes. Na een gesprek met zijn dochter drong het echter tot de man door dat zijn op 12 januari overleden vrouw het pakket, dat van slechte kwaliteit was, niet besteld had. Hij ging meteen naar buiten, maar de verkoopster was nergens meer te bekennen.

Toen de man een bekende, wiens echtgenote ook kort geleden overleden is, opbelde bleek dat dezelfde vrouw die dag ook bij hem was langs geweest. Het enige verschil was dat de vrouw bij hem zei van 'De Zonnebloem' te zijn. Het gaat om een kleine vrouw die een beige, gebreide muts droeg. Ze sprak Nederlands zonder accent, maar kwam aldus de opgelichte man niet uit de buurt.

Vereniging De Zonnebloem heeft zich van de vrouw gedistantieerd aangezien de vereniging nooit aan de deur verkoopt. Het uitvaartverzorgingsbedrijf in Hippolytushoef is van de oplichtster op de hoogte gesteld, zodat andere weduwnaren gewaarschuwd kunnen worden.

GeenStijl: 'Voorrondes Songfestival doorgestoken kaart'

fyful, Johnie, dark4ever, RolfX, Reinier, Eric en Zody hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Weblog Geenstijl meldt dat de voorrondes van het Nationale Songfestival doorgestoken kaart zijn. In de voorrondes strijden kandidaten voor een plekje in de grote finale op 22 februari. In deze finale zal een vakjury bepalen wie Nederland op 12 mei op het Europese Songfestival in Istanboel gaat vertegenwoordigen.

De winnaars uit de voorrondes worden door zowel de televisiekijker als de vakjury gekozen. Televisiekijkers kunnen op hun favoriete kandidaat stemmen door een bepaald nummer te bellen of te sms-en. Terwijl de televisiekijkers nog kunnen stemmen, zitten de deelnemers alweer in de auto op weg naar huis en hebben ze de prijsuitreiking al achter de rug.

Ingewijden hebben tegenover GeenStijl verklaard dat er tijdens de voorrondes gerommeld wordt met de uitslag. Artiesten die het niet erg vinden om de nodige euro's in hun carrière te investeren, kunnen stemmen kopen om zo tot de finale door te dringen. Voor 1600 euro verstuurt een speciale sms-computer bijvoorbeeld in één klap 2500 stemmen.

Verder wordt de uitslag van de voorrondes niet rechtstreeks uitgezonden. Zo kon de kijker afgelopen donderdag nog bijna een uur lang per sms (40 eurocent per bericht) of telefoon (45 eurocent per minuut) stemmen, terwijl de uitslag al lang bekend was. De manager van één van de deelnemers vertelt aan GeenStijl dat hij nog steeds verbijsterd is. "Ik zat allang met de artiest in de auto op weg naar huis, terwijl de mensen in het land hun voorkeur nog aan het doorbellen en sms'en waren."

Afgelopen donderdag begon de tweede voorronde van het Nationaal Songfestival om 20.25 uur, iets na 22:00 uur stonden de artiesten en het aanwezige publiek met de uitslag op zak alweer buiten. Ondertussen stonden de lijnen nog open en kon er tot 22.50 uur worden gestemd.

De winnaar van de tweede voorronde werd pas na de programma's E.R. en het Sportjournaal uitgezonden. Gedurende zo'n 50 minuten stemmen vele nietsvermoedende Nederlanders voor 40 dan wel 45 eurocent per minuut terwijl de uitslag al vast staat. Verder stond in bijna alle televisiegidsen dat het een 'rechtstreeks' verslag betrof vanuit de Pepsi-Stage.

Een woordvoerder van de TROS zegt over het 'doorstemmen': "We hebben tijdens de uitzending van E.R. een paar keer netjes een balk in beeld gebracht waarop stond dat het stemmen op een bepaald moment afgelopen was. Het klopt dat de uitzending niet live was, maar laat ik het zo zeggen: we hebben ook niet verteld dat het niet live was." Hij voegt hier aan toe: "Als mensen dan toch nog stemmen, moeten ze het zelf weten."

Israël wil verbod op Hezbollah-zender

In deze tijd weten veel journalisten niet hoe ze neutraal kunnen berichten over het Midden-Oosten. Eén nieuwsorganisatie kent deze vraag niet: het al-Manar televisiestation op de satelliet van de Libanese guerillabeweging Hezbollah is onverbloemd partijdig.

"Wij staan aan de kant van het Palestijnse en het Afghaanse volk," zegt dr. Hassan Fadlallah, nieuwschef van het nu ruim een jaar oude satellietstation, dat ook in Europa is te ontvangen."Zij worden op dit moment onderdrukt en vermoord, ons doel is dat moslims overal ter wereld daartegen in opstand komen."

Israël is uiteraard niet blij met dit nieuwsstation en is daarom een lobby gestart om de uitzendingen van al-Manar in Europa te verbieden. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen dagen contact opgenomen met de Europese Uitzendraad en de Israëlische ambassades in Brussel, Parijs en Berlijn.

De ambassades hebben vervolgens contact opgenomen met de ministeries van Justitie in hun land met het verzoek om het televisiestation geen vergunning te verlenen. Frankrijk, Duitsland en België hebben wettelijke middelen om "propaganda" te weren.

Al-Manar spoort volgens Israël aan tot anti-Israëlisch gedrag. Zo zendt het anti-joodse programma's uit, waaronder een Syrische dramareeks.

Elf doden door brand in Schots bejaardenhuis

JosBoes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een brand in een bejaardenhuis in Schotland zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag elf bewoners om het leven gekomen. Zeker twee mensen raakten ernstig gewond.

Het incident vond plaats in een twee verdiepingen tellend gebouw nabij Glasgow waar 43 mensen die terminale zorg nodig hebben verpleegd worden. Volgens de brandweer bevond het vuur zich op de begane grond en zijn de slachtoffers door de rook, die zich een weg naar boven baande, gestikt.

Duitsland wil gekaapte vliegtuigen legaal neerhalen

In Duitsland wil men als antwoord op de aanslagen van 11 september een wet invoeren die het mogelijk maakt om gekaapte vliegtuigen legaal uit de lucht te kunnen schieten. De minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily heeft een wetsvoorstel ingediend omdat ook Duitsland met mogelijke terreurdreigingen te maken kan krijgen. Vrijdag werd het wetsvoorstel in de Bundestag behandeld. In het wetsvoorstel staat onder andere dat het neerschieten legaal is en de verantwoordelijkheid niet bij de legerpiloot maar bij de politiek ligt.

Het wetsvoorstel wordt door zowel de regering als de oppositie gesteund. Wel eisten oppositiepartij CDU/CSU dat de grondwet wordt aangepast zodat de verantwoordelijkheid van het neerhalen van een vliegtuigen en het maken van onschuldige slachtoffers grondwettelijk zou zijn.

Verder wil de Duitse regering veiligheidsagenten aan boord van vliegtuigen om zo ook terreuraanslagen te voorkomen. De minister zei dat er over het aantal agenten en hun bewapening uit veiligheidsoverwegingen geen informatie wordt vrijgegeven.

Brits bedrijf verkoopt niet aan 90-plussers

Het Britse postorderbedrijf Express Gifts heeft haar excuses aangeboden aan een 84-jarige vrouw die bij het bedrijf een puzzel wilde bestellen, maar dit niet mocht van de klantenservice. Het bedrijf gaf toe een fout te hebben gemaakt, alleen personen van negentig jaar en ouder mogen namelijk niks kopen bij het bedrijf.

Volgens het bedrijf hebben mensen die negentig jaar of ouder zijn moeite om de bestelformulieren in te vullen. Daarom wordt op het bestelformulier naar de geboortedatum van potentiële klanten gevraagd. Blijkt daaruit dat de invuller minstens negentig jaar is, dan wordt er niet verkocht.

Age Concern, de belangenvereniging voor ouderen, is van mening dat dit discriminatie is. De 84-jarige vrouw heeft haar puzzel inmiddels kunnen kopen en voor haar is het incident afgedaan.

NIGZ: "Iedereen automatisch donor"

pekel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nationaal Instituut Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is van mening dat iedere Nederlander automatisch orgaan- en/of weefseldonor moet zijn, tenzij iemand uitdrukkelijk heeft aangegeven dat niet te willen. Het instituut, dat de voorlichting over de orgaandonatie verzorgt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, zal volgende week een wetsvoorstel tot aanpassing van de huidige Wet op de Orgaandonatie indienen bij de Tweede Kamer.

Het voorgestelde systeem lijkt op de praktijk die in Spanje en België uitgevoerd wordt, ook wel bekend als het 'geen bezwaar'-systeem. Volgens de woordvoerder van het NIGZ zitten er echter verschillen in. In Spanje is men automatisch donor, tenzij men schriftelijk bezwaar maakt. Het NIGZ wil iedereen die nog niet ingeschreven staat als donor opnieuw een registratieformulier toesturen. Pas als dat niet ingevuld wordt, wordt men donor. In 1998 werd een soortgelijk formulier aan alle Nederlanders gestuurd, maar de meerderheid heeft dit nooit teruggestuurd.

Uit een enquête is gebleken dat de meerderheid van de Nederlanders echter welwillend tegenover orgaandonatie staat. Het NGIZ ziet daarom grond voor een ander systeem.

Vierde SARS-geval deze winter

SARS in ChinaChina heeft vandaag bekend gemaakt dat opnieuw iemand besmet is geraakt met de longziekte SARS. Het gaat hier om het vierde geval van SARS deze winter.

Volgens het Chinese ministerie van Volksgezondheid is de patiënt inmiddels al ontslagen uit een ziekenhuis in de zuidelijke provincie Guangdong. Ook de andere drie SARS-gevallen zijn behandeld en naar huis gestuurd.

Het Severe Acute Respiratory Syndrome dook in november 2002 voor het eerst op in Guangdong. Hierop verspreidde de longziekte zich razendsnel naar dertig andere landen. Daardoor kwamen vorige winter al bijna achthonderd mensen om het leven.

Uitvinder blauwe LED krijgt miljoenen

Het bedrijf Nichia moet 20 miljard yen, dat is 152 miljoen euro, betalen aan een ex-werknemer die de blauwe LED heeft uitgevonden. Het bedrijf heeft aan de uitvinding miljoenen verdiend en een Japanse rechtbank oordeelde dat onderzoeker Shuji Nakamura recht heeft op een deel van die winst.

De bonus die Nakamura in eerste instantie van het bedrijf kreeg was 150 euro, waarop hij meer geld eiste van het bedrijf. Hoewel hij werkte voor het bedrijf Nichia, werkte het bedrijf hem eerder tegen dan dat ze het onderzoek stimuleerden. Light Emitting Diodes worden momenteel onder andere toegepast op verkeerslichten en op mobiele telefoons. Lange tijd bestonden er alleen rode en gele LED's totdat Nakamura de blauwe LED uitvond.

In Japan horen werknemers zich weg te cijferen voor hun bedrijf, maar dat is slecht zo oordeelt Nakamura. Als uitvinders namelijk niet worden beloond voor hun uitvindingen dan willen kinderen allemaal voetballer worden in plaats van uitvinder. Nakamura wordt genoemd als kandidaat voor een Nobelprijs en werkt inmiddels op een Amerikaanse universiteit.

Mogelijk crisis door migrantenstemrecht België

In België dreigt een politieke crisis over het voorstel om stemrecht te geven aan niet-Europese migranten. Het gaat om stemrecht op lokaal niveau, voor gemeenteraadsverkiezingen. Regeringspartij VLD (liberalen) kan mogelijk uit de coalitie stappen, als de regering mocht besluiten het stemrecht voor migranten in te voeren. De Belgische premier Guy Verhofstadt, ook VLD, probeerde vandaag de gemoederen te bedaren.

VLD-partijvoorzitter Karel De Gucht zei gisteren dat de VLD uit de regering stapt als de meerderheid van de leden dat wil. Volgend weekend beslissen de partijleden tijdens een congres of ze het migrantenstemrecht een crisis waard vinden. Tijdens de coalitiebesprekingen is indertijd vastgelegd dat dat geen reden voor een crisis zou mogen zijn, maar inmiddels is de sfeer veranderd. De Gucht zegt het kabinet te zullen opblazen als het congres dat wil.

In tegenstelling tot Nederland kent België nog geen gemeentelijk stemrecht voor migranten. De meerderheid van de Vlamingen is tegen, terwijl de Waalse partijen voorstander zijn. Samen met de Vlaamse socialisten kunnen ze het migrantenstemrecht invoeren.

Voorstanders van het migrantenstemrecht beweren dat de integratie beter zal verlopen wanneer het stemrecht er komt. Tegenover het VRT-Journaal wees De Gucht gisteren op Nederland en Duitsland. In Nederland, waar migranten stemrecht hebben, is volgens hem de integratie ''totaal mislukt'', terwijl in Duitsland, dat het stemrecht niet kent, de integratie veel beter verloopt.

Pornosite in plaats van schoolsite

Rams3s had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is opschudding ontstaan over de site http://www.bonhoeffercollege.nl/. De naam doet vermoeden dat het de site van het Enschedese Bonhoeffer College is, maar in feite bevindt zich een pornosite op het domein. De school had het domein tot afgelopen oktober nog wel in handen, maar is toen vertrokken naar http://www.bc-enschede.nl. De internetprovider waarvan ze het domein huurden, A1, heeft toen het domein verhuurd aan de pornosite.

De rector van de school, A. van Ommeren, neemt dit zo ernstig op dat hij een rechtszaak tegen de provider gaat aanspannen. Van Ommeren zegt wel te weten dat A1 feitelijk niks verkeerd doet, maar vindt het allesbehalve netjes van de provider. Hij wil dat de site zo snel mogelijk wordt losgekoppeld van de naam van de school. Ook vindt de rector dat er geen enkele relatie zou mogen plaatsvinden tussen minderjarige leerlingen en pornosites. Daar bovenop zou de site het imago van de school schaden.

De school en A1 hebben al gesprekken gevoerd, maar die hebben niks opgeleverd. A1 begrijpt niet waar al de ophef voor nodig is. Ze verklaren dat ze zelfs niks kunnen doen, omdat ze zich dan niet aan het contract met de pornosite houden. Volgens een woordvoerder zal A1 alleen de site uit de lucht halen als er onwettig materiaal opstaat. Dat is nu echter niet het geval.

De site is zelf nu deels tegemoetgekomen aan de eisen van het College, en heeft een portal geplaatst.

Schwarzenegger weigert pardon bij doodstraf

Arnold SchwarzeneggerArnold Schwarzenegger, gouverneur van Amerikaanse staat Californië, heeft geweigerd clementie te verlenen aan een terdoodveroordeelde. Hierdoor zal het vonnis op 10 februari worden voltrokken.

Kevin Cooper werd veroordeeld, omdat hij in 1983 een echtpaar, hun tien-jarige dochtertje en een elf-jarige vriendinnetje met een bijl vermoordde. Het enige overgebleven kind van het gezin raakte ernstig gewond.

In één van de vele procedures verzocht Cooper om een DNA-sporenonderzoek, maar ook dit onderzoek wees erop dat Cooper de dader was van de gruwelijke misdaad. Zijn raadsman verklaarde daarop dat de politie had geknoeid met het onderzoek om Cooper alsnog de schuld te kunnen geven.

Toen Schwarzenegger, in november van het vorige jaar, gouverneur werd van Californië liet hij meteen enkele lang zittende gevangenen voorwaardelijk vrij. Schwarzenegger weigert echter deze straf om te zetten, omdat hij de ernst van de misdaad te gruwelijk vindt.

Wallage: ''Onverdraagzaamheid rukt op''

De Groningse burgemeester Jacques Wallage vindt dat Nederland onverdraagzaam begint te worden en dat aan minderheden steeds minder ruimte wordt gegund. De oud PvdA-fractievoorzitter is van mening dat cruciale grondrechten op de tocht komen te staan. Hij wijst in dit verband op de ''hetze'' die in zijn ogen wordt gevoerd tegen tegen islamitische scholen. ''Nu zijn het de islamscholen, straks de gereformeerde en daarna de katholieke'', meent Wallage.

Wallage neemt het vooral de leiders van de grote politieke partijen kwalijk dat ze in het integratiedebat uit zijn op electoraal gewin. ,,Als ik de minister-president, nota bene een product van de Vrije Universiteit, een zuileninstituut bij uitstek, hoor zeggen: islamitische scholen kunnen een gevangenis van achterstand worden, dan is dat populisme. Er wordt iets op de tocht gezet wat juist hij actief zou moeten verdedigen.'' Ook PvdA-partijleider Wouter Bos onttrekt zich hier volgens Wallage niet aan. ,,Ik zou willen dat Wouter Bos de sociaal-democratische beginselen op dit punt actiever uitdraagt. Het is vrij ernstig dat hij dat niet doet en meedoet de vrije schoolkeuze van ouders ter discussie te stellen.''

De oud PvdA-staatssecretaris vindt dat het huidige politieke debat over integratie ingegeven is door angst en aan historische kennis ontbeert. Wallage meent dat het migratievraagstuk ''eigenlijk te complex is om aan de politiek over te laten.'' Hij mist in het debat ''de positieve dynamiek om uit mensen te halen wat erin zit. Er zit iets destructiefs in.''

Wallage zegt de gevolgen van het onverdraagzame klimaat in Nederland zelf ook te merken. Naar aanleiding van zijn brief aan VVD-fractievoorzitter Jozias Van Aartsen, waarin hij kritiek uitte op Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, heeft hij voor het eerst in zijn carrière antisemitische brieven gekregen.

Column: Ik houd van de Afrika Cup

Vorige week zaterdag is in Tunesië het toernooi om de African Nations Cup of Afrika Cup weer begonnen. Ik kijk altijd reikhalzend naar dit toernooi uit. De Afrikaanse spelers zijn namelijk stuk voor stuk technisch vaardig. Dit is te verklaren uit hun achtergrond: het merendeel komt uit arme landen en speelde daar soms blootsvoets op hobbelige ondergronden. Daarmee kweek je vanzelf een goede balbeheersing. Daarbij zijn de spelers stuk voor stuk zeer atletisch en hebben ze dezelfde spontaniteit als kleuters die voor het eerst naar school gaan. Dit wordt allemaal gekoppeld aan een enorm tactisch onvermogen. Soms worden er dribbels gemaakt in het eigen strafschopgebied, waarop in het Europese voetbal zo'n beetje de doodstraf staat.

Cohen gewaarschuwd over moskee

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam is onlangs door de binnenlandse veiligheidsdienst (AIVD) gewaarschuwd over een moskee in de wijk De Pijp. Het gaat om de omstreden Arrahmane-moskee, die is volgens de AIVD 'kwetsbaar voor misbruik door radicale islamisten.' Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft dit geantwoord op Kamervragen van VVD'er Geert Wilders.

De AIVD heeft geen bewijs gevonden voor geruchten dat de moskee gebruikt wordt voor het recruteren van moslims voor het plegen van aanslagen.

'As Siddieq'
Wat betreft de islamitische 'As Siddieq'-school in Amsterdam-West ziet het kabinet geen reden om in te grijpen, zo antwoordt minister van Onderwijs Maria van der Hoeven op vragen van Wilders en zijn VVD-collega's Eric Balemans en Ayaan Hirsi Ali. De VVD heeft bezwaar tegen de innige banden tussen de school en de omstreden El Tawheed moskee, die in verband wordt gebracht met fundamentalistische stromingen. Volgens Van der Hoeven heeft de Onderwijsinspectie bij onderzoeken in 2001 en 2003 geconcludeerd dat de school zich voldoende houdt aan de voorgeschreven lesmethoden. De minister heeft er ook geen problemen mee dat de school jongens en meisjes gescheiden wil laten zwemmen.

De gemeente Amsterdamse heeft bij het bestuur van As Siddieq tevergeefs aangedrongen de imam van de moskee uit het schoolbestuur te verwijderen. De school doet dat niet en Van der Hoeven legt zich daar bij neer.

Koningin Beatrix wordt vandaag 66 jaar

Koningin BeatrixKoningin Beatrix is vandaag jarig. De vorstin wordt 66 jaar. Ze viert de gebeurtenis in kleine kring in haar woonpaleis Huis ten Bosch. Zo komen gezinsleden en enkele goede vrienden en vriendinnen langs.

Ook de Koninklijke Marechaussee komt in de loop van de dag langs om haar traditioneel een cadeau aan te bieden. Het is ook de marechaussee die altijd de cadeaus van burgers in ontvangst neemt.

De verjaardag van de Koningin is reden om de vlag buiten te hangen. Je moet er echter wel een oranje wimpel bij hangen, zoals dat gebruikelijk is.

Fiscus maakt grote fout

Denken dat je maandelijks 150 euro terugkrijgt en dan uiteindelijk dat bedrag moeten betalen. Duizenden, mogelijk zelfs enige tienduizenden mensen overkwam dit door een fout van de Belastingdienst. Ze ontvingen juist een aanslag in plaats van geld terug. De fiscus zal de fout nu zo snel mogelijk rechtzetten.

Het gaat om mensen die recht hebben op de jaarlijkse algemene heffingskorting van 1825 euro, maar daarvan niet rechtstreeks via hun salaris gebruik kunnen maken, omdat zij geen of te weinig inkomsten hebben. Zij kunnen het bedrag dan rechtstreeks uitbetaald krijgen als hun partner voldoende inkomen heeft.

De fout trad op als beide partners om een teruggaaf vroegen. De Belastingdienst wilde dit rechtzetten, maar ging juist verder in de fout. Iedereen kreeg een aanslag binnen van hetzelfde bedrag. Het zal volgens de fiscus nog wel enige tijd duren voordat de zaak helemaal is uitgezocht.

Schumacher positief na test F2004

Michael Schumacher was gisteren na de eerste test met de Ferrari F2004 tevreden.

Gisteren was de eerste test van de F2004 op het thuiscircuit van Ferrari, Fiorano. "Ik ben best tevreden over mijn eerste testdag met de nieuwe wagen. Hij voelde meteen goed aan. De F2004 gedroeg zich onmiddellijk heel goed op de baan en we konden goede en consistente rondetijden rijden.", aldus Schumacher.

Michael Schumacher reed gisteren 32 ronden met de F2004 en reed een snelste tijd van 56,850 seconden. Bij de eerste test van de F2003GA was toen de snelste rondetijd 57,045 seconden. Vandaag zal Michael Schumacher verder testen met de F2004.

Collins John naar Fulham

Voetbal International meldt dat FC Twente een akkoord met Fulham heeft bereikt over de directe overgang van Collins John.

Collins John, die dit seizoen pas echt doorbrak, had nog een contract tot 2005, maar FC Twente was bereid te onderhandelen omdat Fulham een hoge transfersom bood. Met de transfer zou vijf tot zeven miljoen euro gemoeid zijn. Collins John is pas achtien jaar en kwam naar Nederland als asielzoeker.

Fulham was op zoek naar een vervanger voor de naar Manchester United vertrokken spits Saha. Fulham kwam eerder deze week ook in het nieuws, omdat ze weigerden Juventus een transfersom te betalen. Voor FC Twente zal het vertrek van Collins John erg jammer zijn. Hij scoorde dit seizoen al negen keer voor de ploeg.

Betonnen paal door voorruit trein

Een betonnen paal die aan een viaduct was vastgebonden is vanochtend door de voorruit van een stoptrein tussen Boxmeer en Nijmegen gegaan. De machinist is ongedeerd gebleven, maar beschouwt het voorval wel als een poging tot doodslag.

Het treinverkeer tussen Nijmegen en Venlo is stilgelegd. De trein die werd geraakt was de eerste die vanochtend reed op die lijn. De politie is een onderzoek gestart.

Australian Open: uitslag Henin - Clijsters

DJ.KRIZZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belgische finale op de Australian Open tussen Justine Henin-Hardenne en Kim Clijsters is beslist in het voordeel van Henin. In 6-3, 4-6 en 6-3 werd het de derde Grand Slam titel voor Henin. Het is de eerste Australian Open die ze op haar naam weet te schrijven.

Clijsters leek terug te komen na een zwaarbevochten tweede set, maar moest in de derde set meteen al vier games prijsgeven. Ze wist terug te komen tot 3-4, maar kon dit niet volhouden.


Kim Clijsters en Justin Henin tijdens de prijsuitreiking op de US Open vorig jaar

Ophef over datingshow voor dwergen

Een datingshow voor dwergen heeft bij de kleine mensen zelf voor veel ophef gezorgd. Little People of America, de belangengroep voor deze mensen, krijgt veel boze reacties over het televisieprogramma The Littlest Groom, dat vanaf vrijdag op Fox TV te zien is. Men is boos over de vrij positieve reactie van voorzitter Matt Roloff.

In het programma is het de bedoeling dat kleine vrouwen het hart veroveren van een eveneens kleine man. Zij hebben daarbij echter vrouwen van normale lengte als tegenstander. FOX toont de 'strijd' op 16 en 23 februari, in twee delen.

"Het feit dat Fox deze reality show brengt is schandalig," aldus een ouder van een liliputter. "Het is een nieuwe manier om lachwekkend te doen over hun lichaamslengte." Producer Bill Paolantonio vindt echter dat men iedereen met eerbied en respect heeft behandeld en noemt het programma een 'feest der diversiteit'.

Voorzitter van de LPA Roloff stelt dat de programmamakers er goed aan hebben gedaan zijn organisatie in te schakelen, om zodoende een show en promotie te ontwikkelen die de kleine mens niet voor het hoofd stoot. Hij wil dan ook wachten met zijn oordeel tot hij het programma heeft gezien. "Mijn gevoel zegt dat er niets is gebeurd dat vernederend is."

Verslaggever BBC neemt ontslag na rapport-Hutton

Andrew Gilligan, de jounalist die de Britse regering ervan had beschuldigd het risico van Iraakse wapens te hebben aangedikt, heeft ontslag genomen bij de Britse omroep BBC. In zijn verklaring zei hij echter dat zijn verhaal wel grotendeels klopt.

Analisten denken dat er met het ontslag van Gilligan mogelijk een einde komt aan de strijd tussen de regering en de BBC, waar de voorzitter en de algemeen directeur al eerder ontslag hadden genomen. Sommige kranten hebben echter nog eens aangedrongen op een volledig onderzoek naar de informatie waarop de regering zich baseerde toen men het parlement en het Britse volk ervan overtuigde de Verenigde Staten in de oorlog te volgen.

"Als Lord Hutton eerlijk naar het bewijs wat hij heeft gehoord had gekeken, zou hij hebben geconcludeerd dat het meeste van mijn verhaal waar was. De regering heeft het dossier wel degelijk opgeklopt door mogelijkheden en waarschijnlijkheden als waarheden voor te doen en daarbij vitale delen te verwijderen," aldus Gilligan.

Het Hutton-rapport, dat afgelopen woensdag werd gepresenteerd, pleit de Britse regering volledig vrij van mogelijke kwade opzet bij het lekken van de naam van wapenexpert David Kelly als bron van het BBC-verhaal. Het onderzoek werd ingesteld na de dood van Kelly. Hij pleegde enkele dagen na het lekken van zijn naam zelfmoord.

Schedel babymammoet gevonden in Rusland

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het uiterste noorden van Rusland is een schedel van een twintig maanden oude mammoet gevonden. De schedel is behoorlijk goed bewaard gebleven. Zo is te zien dat de tanden en slagtanden net doorbreken en bevat de vondst zacht weefsel. De zeldzame ontdekking is onder meer van belang voor klimaatonderzoek.

De vondst is gedaan op op één van de Novosibirskije-eilanden in de Noordelijke IJszee, waar eerder al resten van volwassen mammoets zijn gevonden. Door de ontdekking van de baby weet men nu echter dat de dieren er 11.000 tot 17.000 jaar geleden permanent leefden.

Overblijfselen van mammoets worden vooral in Rusland gevonden, ongeveer negentig procent van de vondsten zijn daar gedaan.

Britse kroeg biedt begraafplaatsen aan

Een spel darts en pinda's. Dat is zo'n beetje alles wat de meeste Engelse kroegen hun klanten bieden om bij hun bier te doen. Eén kroegeigenaar heeft voor zijn vaste klanten echter een heel bijzonder cadeau; een laatste rustplaats.

Mensen die vaak naar de 'Church Inn' nabij Manchester komen hoeven hun favoriete plek niet te verlaten als hun tijd op aarde op is. Eigenaar Julian Taylor heeft namelijk een veldje net buiten de kroeg omgevormd tot begraafplaats.

"Het idee kwam toen mijn vader ziek was," aldus Taylor. "We zitten op een prachtige plek op de top van een heuvel en hij zei graag begraven te worden neerkijkend op de vallei."

De mensen vinden het een mooi idee en hebben al plaatsen voor zichzelf gereserveerd. "Eén klant heeft zelfs zijn vrienden gevraagd om na zijn dood hun bier in vrijdagnachten mee de begraafplaats op te nemen, als herinnering aan de mooie nachten in de pub," aldus Taylor.

Nieuwe dreiging van aanslagen met vliegtuigen

De Verenigde Staten hebben in de afgelopen 48 uur nieuwe informatie gekregen die wijst op een mogelijke dreiging van aanslagen door terroristen met behulp van vliegtuigen. Dat hebben medewerkers van de regering laten weten. Het gaat om vluchten tussen Groot-Brittannië en Washington-Dulles International Airport. De berichten spreken over meerdere data in de komende weken.

In de berichten worden ook de vluchten van Air France en British Airways genoemd en dan met name vlucht 223. Die werd eerder deze maand al tot twee keer toe afgeblazen op basis van andere informatie. In december moesten zes vluchten van Air France nog aan de grond blijven vanwege gelijke informatie.

De alarmcode voor terreur is niet verhoogd en staat sinds 9 januari op de op één na hoogste fase, 'fase geel'. Deze verhoging naar 'fase oranje' werd na de berichten in december nog wel uitgevoerd. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen voor de Super Bowl in Houston aangescherpt, alhoewel dit sportevenement niet direct in de informatie wordt genoemd.

Het Pentagon heeft bevestigd dat vluchten die worden gewantrouwd zullen worden vergezeld van straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht.

Opnieuw arrestaties wegens 'bomgrapjes'

Een passagier heeft een 24-uurs vliegverbod opgelegd gekregen, nadat hij aan boord van een vliegtuig had gezegd dat zijn laptop een bom bevatte. Joel Carson maakte de grap net voordat het toestel zou vertrekken en de passagiers verzocht werden hun elektronische apparatuur uit te schakelen. Eén van de passagier, die had opgevangen wat Carson zei, vertelde het aan het vliegtuigpersoneel, waarop de piloot de vlucht afbrak en het toestel terugreed naar de terminal.

Carson werd uit het vliegtuig gehaald, veroordeeld wegens 'verstoring van de openbare orde' en weer vrijgelaten. De veiligheidsdienst voor luchtverkeer verbood de man de komende 24 uur te vliegen. De overige 118 passagiers werden opnieuw gecontroleerd, waarop het vliegtuig uiteindelijk met twee uur vertraging alsnog vanaf Salt Lake City richting Las Vegas vertrok.

Ook op vrijdag werd op het vliegveld van Manchester een 45-jarige Duitser gearresteerd nadat hij tegen veiligheidsmensen grapte dat hij bommen en messen in zijn bagage had. Alex Wilhelm, afkomstig uit de omgeving van München, zal later vandaag voorgeleid worden vanwege zijn valse 'bomdreiging'.

Eerder deze maand al werd een 21-jarige Britse, Samantha Marson, op het vliegveld van Miami gearresteerd toen ze een grap maakte over bommen in haar rugzak. Zij moet in februari voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen. Momenteel is ze op borgtocht vrij.

[update] Aanslag op NL ambassade Bagdad

Irak: icoontjeHet NOS Journaal meldt zojuist dat een aanslag is gepleegd op de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het gebouw in brand staat.

Het gebouw zou aan de achterzijde door twee granaten zijn getroffen. Slachtoffers zouden niet zijn gevallen, omdat op het moment van de aanslag niemand in het gebouw aanwezig was.

Een Amerikaanse commandant heeft gezegd dat Amerikaanse militairen onderweg zijn naar het gebouw.

Normaal zijn vier mensen in het gebouw aan het werk: zaakgelastigde, J. Reintjes, zijn plaatsvervanger, een consulair medewerker en een medewerker van het ministerie van Defensie. Zij wonen ook in het gebouw, maar waren tijdens de aanslag dus niet aanwezig.

Update 2:57
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat één kamer in de ambassade vol getroffen is en flink beschadigd is geraakt. Ook de rook- en waterschade is behoorlijk.

De aanslag is geen reden voor het ministerie van Defensie om de status van waakzaamheid voor de militairen in Irak te verhogen. Ook zullen er geen militairen worden teruggehaald. De militaire vakbond AFMP is eveneens van mening dat er geen aanleiding is om Nederlandse troepen terug te trekken. Op dit moment zitten ongeveer 1100 Nederlandse militairen in Zuid-Irak.

Premier Balkenende heeft laten weten "geschrokken" te zijn van de aanslag, maar blij te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De VVD en de CDA hebben aangegeven snel te willen weten wie er achter de aanslag zitten en of dit te maken heeft met de aanwezigheid van de Nederlandse militairen in Irak. VVD'er Wilders en CDA'er Eurlings zouden gehoord hebben dat de aanslag was afgekondigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat echter niet in op deze geruchten.

Het originele bericht werd op vrijdag 30 januari om 20:16 uur geplaatst.

Ambulancedienst wil delen Amsterdam mijden

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De GG&GD van Amsterdam overweegt om haar ambulances niet meer uit te laten rijden naar bepaalde wijken in de hoofdstad, omdat de veiligheid van het personeel in de betreffende wijken niet gewaarborgd kan worden. Nu al gaan ambulances bepaalde delen van de stad alleen in onder politiebegeleiding.

Medewerkers van de ambulancedienst hebben dagelijks te maken met agressie en zijn van mening dat er ingegrepen moet worden. Aangezien de directie zich hierbij aansluit wordt samen met de particuliere ambulancedienst VZA intensief overleg gevoerd. GG&GD benadrukt dat de maatregel om niet uit te rijden naar bepaalde wijken alleen in uiterste gevallen overwogen wordt.

CD Review: Lostprophets - Start Something


De Welshe rockers van de Lostprophets hebben twee jaar na hun uitstekende debuutplaat 'The Fake Sound Of Progress' een opvolger afgeleverd. Deze draagt de titel 'Start Something' en FOK! bespreekt deze voor je. Bovendien mag ik tien exemplaren van dit zilveren schijfje aan jullie weggeven in een prijsvraag. Lees snel verder voor die prijsvraag en natuurlijk de review van 'Start Something'.

Idols-Herman wil 'Safe Sex': publiek gezocht

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Heb jij altijd al in een videoclip van de in Nederland wereldberoemde Herman Berghuis willen figureren? Als je wist wie hij was misschien wel? Nou, het gaat hier om de jongen die in één van de afleveringen van Idols al snel duidelijk werd gemaakt dat hij het als zanger niet zou gaan maken. De jury had echter ongelijk, Herman zingt. En hoe.

Samen met Johan Vlemmix heeft Herman het nummer 'Safe Sex' opgenomen. De clip voor het carnavalsnummer wordt op 8 februari in discotheek Vernes aan de Loet in Schagen opgenomen en het team zoekt mensen die als beeldvulling willen dienen. Wanneer je dit wel ziet zitten kun je vanaf 14.00 uur bij de discotheek terecht.

Het liedje is het resultaat van de zoektocht van Paolo Renna, die sinds kort manager van Herman is. Hij zag de Schagenaar optreden en wilde graag met hem in zee. "Ik zag Herman en moest erg om hem lachen. Begrijp me goed, ik lachte hem niet uit, maar vond hem grappig. Herman heeft lef en dat stond me aan. Toen dacht ik gelijk dat ik hem een kans wilde geven. Dus ben ik op zoek gegaan naar wat leuks en daar kwam dit carnavalsnummer uit dat hij samen met Johan Vlemmix doet," zo laat hij weten.

De website waar het nummer te vinden is

Saddam Hussein maakt indruk op jeugd

Ramon Weren herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Uit een enquete van de stichting "Krant in de Klas" is gebleken dat de schoolgaande jeugd Saddam Hussein met 44 procent van de stemmen als de belangrijkste persoon van het afgelopen jaar beschouwt. Volkszanger Frans Bauer komt met 14 procent van de stemmen op een eervolle tweede plaats.

De ontwikkelingen in Irak werden sowieso door de scholieren als erg belangrijk gezien. De arrestatie van Hussein (35%) en de oorlog zelf (30%) worden door hen als belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar genoemd.

De gebeurtenissen rondom het koningshuis, zoals de geboorte van prinses Amalia en de kwestie rondom Mabel Wisse Smit, hebben opvallend weinig indruk gemaakt en worden dan ook zelden genoemd.

Kermis Tilburg groter en spectaculairder dan ooit

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bezoekers van de Tilburgse kermis kunnen zich dit jaar vergapen aan een recordaantal attracties. De jaarlijkse kermis wordt ook nog eens spectaculairder dan voorgaande jaren, zo liet de gemeente vrijdag weten.

De kermis is van vrijdagavond 16 juli om 22.00 uur tot zondag 25 juli 22.00 uur te bezoeken en zal maar liefst 231 attracties kennen, waaronder een nostalgische kermis. Ook komen er onder andere een toren van 55 meter hoog waar de bezoeker een vrije val kan maken en een katapult die de mensen 65 meter de lucht in schiet.

Bizar babydraakje in wekfles gevonden

In een schuur Oxfordshire is afgelopen zaterdag een babydraakje gevonden. Het draakje werd goed geconserveerd aangetroffen in een inmaakpot. Of het draakje een echt biologisch wezen is is nog niet zeker.



De pot werd gevonden door David Hart uit Sutton Coutenay. De pot zat in een metalen doos samen met papieren waarop in ouderwets Duits uit de jaren 1890 teksten waren schreven. De documenten suggereren dat het Natural History Museum het draakje niet aan wilde nemen, omdat ze dachten dat het een truuk was. De pot met het draakje werd echter door de portier onderschept, en had het mee naar huis genomen. De documenten suggereren dat de portier Frederick Hart was, de grootvader van David Hart.

"Ik heb foto's van het draakje aan iemand van de Oxford University laten zien, en hij vond het verbazingwekkend. Hij kon niet zeggen of het draakje echt was, en wilde graag een biopsie doen.", zegt Allistair Mitchell, een kennis van Hart die het draakje wil onderzoeken. "De draak is perfect, van de kleine tanden tot de navelstreng. Het zou van indiarubber gemaakt kunnen zijn, want Duitsland was een grote producent daarvan. Het kan ook van wax gemaakt zijn. Het moet wel nep zijn. Niemand heeft ooit wetenschappelijk bewezen dat draken bestaan. Maar iedereen die de draak ziet vraagt meteen: Is die echt?"

Het Natural Museum heeft zaterdag gezegd dat ze weer geïnteresseerd zijn in het draakje. Er kan geen voorlopig geen conclusie worden getrokken over de echtheid, tot het wezen is onderzocht.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.