FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 januari 2004

Supporters verbouwen trein

In de trein van Zwolle naar Leeuwarden hebben zaterdagavond zestig supporters van SC Heerenveen ernstige vernielingen aangericht. De supporters hebben zich in een deel van de treinstellen misdragen. De supporters worden beschuldigd van vernieling, openlijke geweldpleging en herhaaldelijk aan de noodrem trekken.

De supporters waren op weg naar Arnhem waar SC Heerenveen tegen Vitesse moest voetballen. Op het station van Zwolle ging het mis toen de SC Heerenveen-supporters Feyenoord-supporters tegenkwamen. De groep supporters van SC Heerenveen werd vervolgens door de spoorwegpolitie weer teruggestuurd naar Heerenveen. Uit onvrede leefde de groep zich uit in de trein.

Vanwege het 'sloopwerk' is de trein niet in Heerenveen gestopt maar doorgereden naar Leeuwarden waar de supporters door de politie zijn afgevoerd naar het politiebureau.

Nederlandse pleegzorg in de problemen

Peter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het RTL Nieuws meldt dat de Nederlandse pleegzorg in de problemen zit. Hoewel er in Nederland genoeg pleegouders te vinden zijn, staan er toch ruim 500 kinderen, die dringend een pleeg-gezin nodig hebben, op een wachtlijst. Dit komt doordat de pleegzorg-organisaties te weinig geld hebben om die ouders te betalen en te begeleiden.

Er zijn steeds meer kinderen die in een pleeggezin opgenomen moeten worden. In 2002 hebben bijna 5200 kinderen een thuis gevonden bij pleegouders. Pleegzorg Nederland vraagt om meer financiŽle hulp.

"Nog geen deal en kop dicht"

In tegenstelling tot het bericht van Trust over overeenstemming met Jordan zegt de renstal zelf dat er nog geen deal is. Het team rond Verstappen moet zijn kop dichthouden en geen commentaar in de media geven, zo heeft teambaas Eddie Jordan laten weten.

In plaats van een toezegging om bij Jordan te mogen rijden kreeg Jos Verstappen gewoon te horen dat er verder zal worden onderhandeld. Wel lijkt alles positief voor de coureur uit te gaan vallen.

"De onderhandelingen met Jordan zullen worden hervat. De komende tijd is het voor ons zaak om te zorgen dat we voor wat betreft enkele kleine details nog op 1 lijn zien te komen met Eddie Jordan. Daarnaast is er afgesproken dat we vanaf nu de media er buiten zullen laten. En dat is dan ook wat we gaan doen. Een deal is een deal", aldus Vermeulen, die van Jordan geen spelletjes meer mag spelen via de media.

Afrika Cup begonnen

De landentitel van het Afrikaans continent staat weer op het spel, vanavond werd in het Rades Stadium van Tunis het openingsduel gespeeld. Gastland TunesiŽ versloeg Rwanda met 2-1.

TunesiŽ versloeg in poule A Rwanda derhalve met 2-1. Ziad Jaziri zette TunesiŽ binnen het halve uur op voorsprong (1-0). Elias maakte met een vrije trap echter na vijf minuten fraai gelijk. Tien minuten na rust kreeg Abdul Sibomana (Rwa) zijn tweede geel, waarop een minuut later Francileudo Dos Santos (Tun) prompt de 2-1 scoorde. Slim Benachour kon enkele minuten later nog vertrekken na een schwalbe en eveneens tweemaal geel.

In de African Nations Cup verdienen de beste twee landen in de vier poules een plaats in de kwartfinales op 7 en 8 februari. De finale wordt op 14 februari gespeeld.

-
De site van de African Nations Cup

Uitslagen HCE (24-1-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanavond.

Willem II - FC Twente (2-3)
9' John 0-1
24' Victoria 0-2 (ed)
76' N'Kufo 0-3
77' Quinn 1-3
90+2' Victoria 2-3

Geel: Mathijsen (Wil), John (Twe)

FC Zwolle - RBC Roosendaal (0-3)
22' Lammens 0-1
70' De Graaf 0-2
84' Luijten 0-3

Geel: Yobo, Karlsen (Zwo)
Rood: Roelofsen (Zwo, 25')

NAC Breda - FC Volendam (3-2)
32' Engelaar 1-0
49' Penders 2-0
51' Slot 3-0
73' Putter 3-1
82' Ouhsaine 3-2

Geel: Koning (Vol)

Roda JC - RKC Waalwijk (2-1)
13' Anastasiou 1-0
32' Kone 2-0
85' Hoogendorp 2-1


Vitesse - sc Heerenveen (0-1)
5' Knopper 0-1

Geel: Fršnkel, Mbamba (Vit), Edman, Haarala, Radomski (allen Hee)

De huidige stand

Microsoft schikt met scholier

Schaartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 17-jarige student Mike Rowe heeft een schikking getroffen met softwaregigant Microsoft met betrekking tot het overdragen van zijn domein mikerowesoft.com. De Canadese student haalde eerder de woede van Microsoft op zijn hals door zijn domein niet voor 10 dollar over te dragen. Hij eiste zelfs 10.000 aangezien hij het eerste bedrag als een belediging zag.

Hierop kreeg Miko Rowe een brief van 25 pagina's waarin hij werd beschuldigd van overvragen. Een advocaat besloot Miko Rowe gratis bij te staan in een eventuele rechtszaak. Microsoft kreeg spijt van het overhaaste gedrag en besloot om het tot een schikking aan te laten komen.

Uiteindelijk is er dan ook een schikking getroffen. Mike Rowe draagt het domein over aan de softwaregigant en krijgt in ruil hiervoor een Xbox. Microsoft zal ook de kosten betalen die het overdragen van het domein met zich meebrengt. Tot slot krijgt de student nog "een training in het gebruik van Microsoft-technologie" aangeboden van het softwarebedrijf.

Mike Rowe heeft in zijn korte strijd tegen Microsoft vele donaties gekregen van mensen die hem wilden steunen. Hij stelt voor om het ontvangen geld te schenken aan een liefdadigheidsinstelling voor zieke kinderen.

Mike Row Soft

Raadslid: ''Prostitutie is verkrachting''

Karina SchaapmanHet Amsterdamse PvdA-raadslid Karina Schaapman vindt dat prostitutie gelijkstaat aan onderdrukking en verkrachting. Volgens haar zijn hoerenlopers eigenlijk ''verkrachters''. Schaapman kwam van de week in de pers toen ze bekend maakte dat in haar binnenkort te verschijnen boek 'Zonder Moeder', onthuld wordt dat ze in de jaren tachtig als prostituee heeft gewerkt in een seksclub van de Satanskerk.

Schaapman sprak vanavond op tv met Andries Knevel in zijn programma 'Knevel op zaterdag'. Ze wilde Rob Oudkerk niet veroordelen over zijn gedrag omdat dit zijn privťleven betreft, maar ze zei wel te hopen dat hij later ontdekt hoe het ook leuk kan zijn zonder hoerenbezoek. Schaapman gaf overigens aan een politieke vriend te zijn van de ex-wethouder en wel meer vrienden te hebben die dingen doen ''die zij niet zou doen.''

Tegen Knevel zei de PvdA-politica te hopen dat mannen ooit stoppen met naar de hoeren te gaan, omdat iedere ex-prostituee zal beamen dat het vak schadelijk is voor vrouwen. Bovendien zou het een hoop criminaliteit voorkomen, zo betoogde ze.

Schaapman kwam in de prostitutie terecht na een uitbundig leven in de jaren 70; Ze was zelfs even de vriendin van Herman Brood en speelde in diverse films waarin ze uit de kleren ging. Begin jaren 80 raakte ze verzeild in het prostitutie-milieu.

Man sinds maandag vermist in Ardennen

De 40-jarige Raoel Vanderdonck uit het Limburgse Schin op Geul is nog altijd niet gevonden. De man wordt sinds maandag vermist in de Belgische Ardennen.

De Waalse politie staakte donderdag officieel de zoektocht naar de man, maar vele agenten blijven in hun vrije tijd doorzoeken naar de Limburger. In totaal zijn er ongeveer 150 vrijwilligers, waaronder familieleden en vrienden van Vanderdonck, op zoek. Ook hebben wandelaars spontaan aangeboden mee te helpen.

De woordvoerder van de familie geeft aan dat een overval wordt uitgesloten aangezien de wagen van de vermiste gesloten op een parkeerterrein is aangetroffen. Ook is er geen gebruik gemaakt van zijn pinpas. Volgens de familie had Vanderdonck geen problemen.

Man krijgt klap met hamer na vragen weg

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 62-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland kon het blijkbaar niet hebben dat iemand hem de weg vroeg. Toen een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden dat namelijk deed, kreeg hij met een hamer een slag op zijn hoofd.

De dader is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Bij zijn aanhouding verzette de man zich echter hevig en verwondde nog twee agenten. Het 29-jarige slachtoffer heeft zich in Zierikzee laten behandelen aan zijn verwondingen.

Volgens de politie was er geen duidelijke aanleiding voor de klap. Vermoedelijk wilde de dader niet dat er iemand zijn erf betrad.

Schultz: 'VVD, D66 en PvdA moeten fuseren'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Staatssecretaris Schultz van Haegen (VVD) van Verkeer en Waterstaat heeft opmerkelijke uitspraken gedaan over het mogelijk opheffen van haar partij. Ze oppert een brede fusie, waarin de VVD samen met delen van D66 en de Partij van de Arbeid zou moeten opgaan in 'een grote sociaal-liberale partij'. Deze uitspraken deed Schultz vandaag in Het Parool.

Eerder deze week deed staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken, eveneens van de VVD, al uitspraken over het veranderen van de naam van de partij. Hiermee zou de partij zijn elitaire imago moeten afschudden. Volgens hem staat de VVD niet alleen voor financiŽle degelijkheid, maar ook voor een sociaal beleid. Rutte en Schultz zouden met nog een paar andere partijgenoten hierover hebben gesproken.

Schultz wil hiermee een frisse wind door de partij laten waaien. Volgens haar moet er regelmatig goed over de partij, en dus ook de naam, worden nagedacht. Schultz is verder van plan de discussie over een eventuele fusie op gang te brengen binnen de partij. Volgens de staatssecretaris zijn er al positieve signalen met betrekking tot het succes van een fusie tussen VVD en D66. "Ik heb begrepen dat Wouter Bos bang is dat hij kiezers aan ons zou kunnen gaan verliezen."

"Komt mijn visje via de wc ook in de zee?"

Juan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft de afgelopen tijd diverse telefoontjes van kinderen ontvangen, die vragen of ze hun vis door het toilet kunnen spoelen, zodat deze in de zee terecht komt.

Oorzaak van de telefoontjes is de nieuwste Disneyfilm 'Finding Nemo', waarin het clownvisje Nemo via het spoelbakje van een tandarts, na een mislukte poging bij de wc-pot te komen, in de zee terecht komt en zo zijn vrijheid herwint. Het Hoogheemraadschap geeft aan dat het in Nederland zo niet in z'n werk gaat. "Alles wat hier door de gootsteen, bad of toilet wordt gespoeld, komt via het riool in de zuiveringsinstallatie voor afvalwater terecht."

Het schap benadrukt ook dat clownvissen zoutwatervissen zijn en deze niet gehouden kunnen worden in een zoetwateraquarium.

92-jarige bankrover krijgt 12,5 jaar cel

helllga had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Texas is een 92-jarige bankrover tot 12,5 jaar cel veroordeeld. De man had in het najaar 2003 een bank overvallen en omgerekend 1600 euro buitgemaakt.

De man, die een gehoorapparaat draagt en met een stok loopt, begon zijn criminele loopbaan in 1998 met een bankoverval, een week voor zijn 87e verjaardag. Hij pleegde de overvallen door een bankmedewerker een briefje te geven met daarop het woord 'overval'.

De hoogbejaarde werd in 1999 voor zijn tweede overval veroordeeld en kreeg toen drie jaar celstraf opgelegd. Van zijn straf heeft de man blijkbaar niets geleerd, hij zal nu minstens vier jaar moeten zitten voor hij kans maakt op vrijlating.

Paus wil minder tv-kijkers

Paus Johannes Paulus IIVandaag heeft paus Johannes Paulus II ouders opgeroepen om voortaan beter in de gaten te houden welke televisieprogramma`s hun kinderen kijken. De media promoten volgens de paus zaken als scheidingen, abortussen en homoseksualiteit terwijl ze te weinig aandacht aan het gezinsleven besteden.

De paus wil dus meer aandacht voor het familieleven, bovendien vindt hij dat dit gezinsleven vaak op een verkeerde manier door de media wordt weergegeven. Hij beschouwt dit als schadelijk voor de maatschappij. Ouders zouden volgens de paus zelf het goede voorbeeld aan hun kinderen moeten geven door "met aandacht en selectief te kijken."

Protest in Den Haag tegen hoofddoekverbod

Vanmiddag hebben zo'n 200 mensen in Den Haag gedemonstreerd tegen het voorgenomen verbod op het dragen van hoofddoekjes op openbare scholen in Frankrijk. Ze verzamelden in de voormiddag op het Malieveld en trokken later naar de ambassade van Frankrijk. De betogers bestonden uit mannen, vrouwen met hoofddoek, kinderen en een groep Sikhs.

Tijdens de betoging werden spandoeken meegedragen met teksten als De ware vrijheid is een vrijheid van keuze. Het protest was georganiseerd door de 'Actiegroep voor vrijheid van religie en expressie'. Zij vindt dat Frankrijk de verkeerde middelen kiest om de secularisatie veilig te stellen. Het nieuwe wetsvoorstel tast volgens de actiegroep de essentie van de democratie aan.

De actiegroep stelt zelf dat zo'n 500 mensen op de betoging af zijn gekomen. ,,Het is jammer dat er niet meer diversiteit aan betogers was. Er waren voornamelijk mensen met een islam-achtergrond. We hadden ook gerekend op mensen met een christelijke achtergrond.''

Hirsi Ali
VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali pleitte vandaag op BusinessNieuws Radio voor een brede maatschappelijke discussie over vrouwen in de islam en het hoofddoekverbod. Het liberale Kamerlid zei begrip te hebben voor het voorstel van Leefbaar Rotterdam om in Rotterdam het dragen van religieuze symbolen in openbare gebouwen te verbieden.

70% voor spreiding allochtone leerlingen

_Acid_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS/Nipo is gebleken dat bijna zeventig procent van de Nederlandse bevolking van mening is dat leerlingen verplicht door de overheid moeten worden gespreid om zwarte scholen tegen te gaan.

Onder schooldirecteuren is minder overeenstemming te vinden. 46 procent is voor de vrije schoolkeus, 53 procent tegen. Vooral directeuren in het bijzonder onderwijs zien met 66 procent geen heil in een dergelijke overheidsmaatregel.

De meerderheid van de bevolking is het echter eens met het voorstel van de commissie-Blok om allochtone leerlingen te spreiden. 84 procent van de ondervraagden gaf overigens aan islamitische scholen een slechte zaak voor de integratie te vinden.

Manager Parmalat dood na sprong

Alessandro Bassi (32), een manager van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, heeft gisteren een dodelijke sprong van een brug gemaakt in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Parma. De politie heeft gemeld dat het om zelfmoord gaat. Bassi is ťťn van de medewerkers van Fausto Tonna, de financieel directeur die momenteel vastzit wegens de miljardenfraude bij Parmalat.

Bassi zou geen verdachte zijn geweest in het boekhoudschandaal. Hij is wel door justitie ondervraagd en had wellicht moeten getuigen tegen o.a. Tonna en diens opvolger Luciano del Soldato. Tonna en Del Soldato worden beschouwd als het brein achter de boekhoudfraude bij Parmalat.

Er zijn momenteel elf mensen gearresteerd in verband met de fraude bij Parmalat. Daarnaast verdenkt de Italiaanse justitie nog eens 25 mensen van betrokkenheid bij het waarschijnlijk grootste fraudeschandaal ooit in het internationale bedrijfsleven.

Zes jaar geŽist tegen tasjesdief

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De officier van Justitie heeft gisteren zes jaar geŽist tegen een man die afgelopen zomer in Amsterdam-Osdorp binnen twee weken tien bejaarde vrouwen van hun handtas beroofde. Voor tasjesroof is dit een uitzonderlijk hoge eis, vergelijkbaar met de straf die normaal gesproken voor doodslag wordt geŽist.

De slachtoffers, die allen in de nabije omgeving van het politiebureau Meer en Vaart werden beroofd, waren tussen de 65 en 85 jaar oud. De officier van justitie kenmerkte de berovingen als 'heel laf'. De 23-jarige verdachte verklaarde in de war te zijn geweest en schulden te hebben. Hij werd al eerder veroordeeld tot taakstraffen voor diefstal en mishandeling.

Amstel-vrienden in nieuwe Bavaria-commercial

Sinds 1 januari van dit jaar is Amstel Bier gestopt met de reclamespotjes over de drie 'Vrienden van Amstel' (als afscheid werd een Gouden Loeki gewonnen). Bavaria Bier heeft daar slim op ingespeeld en gebruikt de vrienden in een verrassende nieuwe commercial.

In de commercial (te zien op Bavaria.nl) genieten de vrienden van hun welverdiende Bavaria-biertje. Het is niet duidelijk of het om een eenmalige commercial gaat, of dat er meerdere commercials bij het concurrerende biermerk zullen volgen. Wat Amstel van de commercial vindt is niet bekend.

Er zijn overigens ook plannen van productiemaatschappij Eyeworks (van Reinout Oerlemans) om een tv-comedy te maken die is gebaseerd op de vrienden-campagne van Amstel. Daar zou naast Bart Oomen ook onder andere Beau van Erven Dorens een hoofdrol gaan spelen.


Beelden uit de nieuwe Bavaria-commercial.

Maximaal 22.000 gastarbeiders

Vrijdag is door de ministerraad een quotum vastgesteld met betrekking tot het aantal gastarbeiders uit de nieuwe EU-landen. Voorlopig mogen er niet meer dan 22.000 gastarbeider uit midden- en oost-Europa een baan krijgen in Nederland. Als deze grens wordt overschreden bestaat de kans dat de Nederlandse regering de grenzen geheel of gedeeltelijk sluit. Het quotum is gebaseerd op het aantal seizoenswerkers, dat nu ongeveer op tienduizend per jaar zit.

Er wordt geschat door het Centraal Planbureau dat dit aantal zal oplopen met vijf- tot tienduizend per jaar. Het kabinet verwacht echter een gemiddelde van twaalfduizend man. In de huidige cijfers is namelijk geen rekening gehouden met terugkerende mensen.

Omdat het kabinet wil bijhouden hoeveel mensen er uit de betreffende landen naar Nederland komen om te werken, moeten de werkgevers een vergunning aanvragen. Er wordt alleen een vergunning afgegeven wanneer de werknemer tenminste het minimumloon krijgt uitbetaald.

Nieuwe familiewet door Marokkaans parlement

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met de goedkeuring door de senaat heeft Marokko vrijdag een nieuwe familiewet, waarmee de juridische positie van de vrouw in het patriarchaal ingestelde islamitische land versterkt wordt. In oktober lanceerde koning Mohammed VI een geheel nieuwe wet, die op zestien januari werd goedgekeurd door het parlement.

De nieuwe wet komt in plaats van oude regelgeving over rechten van personen. De modernisering van die regelgeving stuitte al enige tijd op politieke onenigheid. In de nieuwe wet staat onder andere dat een gezin de gelijke verantwoordelijkheid van man en vrouw is, dat de huwbare leeftijd voor meisjes wordt verhoogd van vijftien naar achttien en dat een echtscheiding voor mannen moeilijker wordt gemaakt. Bovendien worden verstoting en polygamie strikt beperkt.

Peiling: tien zetels voor Oudkerk

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als Rob Oudkerk, oud-wethouder van Amsterdam, nu mee zou doen aan parlementsverkiezingen, zou hij goed zijn voor tien zetels in de Tweede Kamer. Dit blijkt uit de resultaten van een peiling, die vandaag naar buiten zijn gebracht door Maurice de Hond.

Zeven procent van de achthonderd ondervraagden zei op de lijst-Oudkerk te zullen stemmen. Onder PvdA-stemmers was dat zelfs elf procent. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt bovendien dat het niet erg is als een wethouder in zijn vrije tijd prostituees bezoekt. De meeste ondervraagden vinden het echter fout om pornosites te bezoeken op een gemeentecomputer.

Van de ondervraagden vindt bijna de helft dat Oudkerk na deze affaire nog minister kan worden. 41 procent vindt dat dat zeker niet kan. Een derde van de ondervraagden ziet Oudkerk als een goede opvolger van Wouter Bos als PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Iets meer dan de helft van de ondervraagden ziet dat echter niet zitten.

[update] Dodelijk ongeval met touringcar

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft er een ongeval plaatsgevonden op de A9 bij Eisenberg in het oosten van Duitsland. Op die weg ontstond een plotselinge file waardoor er twee vrachtwagens op elkaar botsten Vervolgens knalde een Deense touringcar met zestig inzittenden op de twee vrachtwagens. De ravage is groot volgens politie uit de nabijgelegen stad Jena.

Er zijn in totaal veertig mensen gewond geraakt, waarvan zestien ernstig. Drie betrokkenen zijn aan hun verwondingen overleden, waaronder de chauffeur van de touringcar. In eerste instantie werd gedacht dat er sprake was van een Nederlandse bus, maar dit is door de politiewoordvoerder tegengesproken.

Update 20.15 uur
In de bus zaten Deense jongeren die op wintersport gingen. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar.

CD Review: Bravehearts - Bravehearted

Na een anoniem debuut op de soundtrack van de film Belly mocht de wereld in 1999 voor het eerst kennismaken met Jungle en Wiz, beter bekend onder de naam Bravehearts. Destijds mochten ze samen met hiphop grootheid Nas een nummer opnemen voor het album Nastradamus. Een jaar later scoorden ze met diezelfde Nas een hitje met het nummer Oochie Wally, afkomstig van het album QB's Finest, en de eerste stapjes op weg naar geld en roem waren gezet. Nu, in 2004, verschijnt het debuutalbum van deze groep, genaamd Bravehearted.

tough

Subsidie tweede studie wordt stopgezet

Staatssecrataris Nijs van onderwijs vindt ťťn studie per student wel genoeg. Voortaan zal de overheid een tweede of zelfs een derde studie niet meer subsidiŽren. Dit staat geschreven in het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP), dat door Nijs is opgesteld. De staatssecrataris geeft toe dat de 'excellente' studenten, die meerdere studies doen, zich beter zouden moeten kunnen ontplooien, maar ze vindt niet dat het Rijk die moet betalen. Ze meent dat de student er zelf het meeste profijt van heeft. Op dit moment doen zo'n 10.000 studenten een extra studie.

Nijs wil de 'excellente' studenten nog wel tegemoetkomen, door hun maar ťťn keer collegegeld te laten betalen voor al hun studies. Voor de overige extra kosten zouden de studenten zelf moeten opdraaien. Het plan zegt voor de rest dat hogescholen en universiteiten meer beoordeeld moeten worden op hun resultaten. Deze resultaten zullen dan jaarlijks gepubliceerd worden. Zo kunnen aankomende studenten het best kunnen kiezen, en de concurrentie zal de kwaliteit bevorderen, meent de staatssecretaris.

Flitspaal maakt foto van gezicht hardrijder

Een snelheidsovertreder uit Genk (BelgiŽ) dacht slim te zijn en plakte zijn nummerborden af voordat hij met hoge snelheid voorbij een flitspaal reed. Hij kon echter toch opgepakt worden omdat zijn gezicht op de gemaakte foto te zien was.

De man reed in de nacht van 25 op 26 december in drie minuten twee keer te hard langs een flitspaal in Waterschei. Op het moment dat de camera flitste, keek hij achterom zodat zijn gezicht op de foto's stond. De politie hoefde de beelden alleen nog maar uit te vergroten en het gezicht van de man was duidelijk te zien. Donderdag lukte het de politie om de hardrijder te identificeren. De man kon niets anders dan bekennen.

Verstappen tekent dinsdag contract

Het contract van Jos Verstappen met Jordan zal dinsdag op Silverstone worden getekend. Dat laat Michel Perridon, baas van sponsor Trust, vandaag weten. Juristen moeten de afspraken nog wel omzetten naar een contract, maar Perridon verwacht daar geen problemen meer mee. "Ik heb Eddie na vijf uur nog even telefonisch gesproken en sfeer was ook meteen goed. Zand erover. We gaan er een mooi jaar van maken."

"Een pak van mijn hart. Het was reuze spannend en er is over en weer flink wat blufpoker gespeeld. Uiteindelijk kwam de verlossing tussen vier en vijf uur 's middags", aldus Perridon, die gistermiddag een e-mail heeft ontvangen waarin de contractvoorwaarden door Jordan zijn bevestigd. Hij onderhandelde samen met de manager van Verstappen, Raymond Vermeulen.

Overigens was het dreigement dat de sponsors zich terug zouden trekken geen blufpoker. "Ik heb het met mijn directie, met mede-sponsor Har Muermans en ook met Jos besproken: als we geen akkoord zouden bereiken, dan zouden we er echt definitief mee stoppen. In dat opzicht hebben we niet gebluft, we waren echt bloedserieus," zo vertelt Perridon.

Eenvijfde Britten: liever geen jood als premier

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een opiniepeiling in opdracht van het weekblad Jewish Chronicle blijkt dat achttien procent van de Britten liever geen jood als premier wil hebben. Verder denkt vijftien procent van de ondervraagden dat de omvang van de holocaust wordt overdreven. David Blunkett, de Britse minister van binnenlandse zaken, noemde de uitkomst van de peiling vrijdag verontrustend.

Als de Conservatieven Britse verkiezingen zullen winnen krijgt Groot-BrittanniŽ een joodse premier, Michael Howard. Het zou niet de eerste keer zijn dat het land een joodse premier heeft, Benjamin Disraeli was premier in de jaren '70 van de 19de eeuw.

In totaal werden er 1.007 volwassen Britten ondervraagd die moesten zeggen of ze het ermee eens waren dat een joodse premier net zo acceptabel zou zijn als een premier met een ander geloof.

Roermond vergeleken met nazi-Duitsland

Burgemeester Oord van de Limburgse plaats Beesel heeft de herindelingsplannen die de gemeente Roermond heeft, vergeleken met de plannen die nazi-Duitsland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met Polen had. De burgemeester deed dit in een interview met het blad Binnenlands Bestuur, een vakblad voor ambtenaren en bestuurders bij de overheid.

Roermond wil van het dorp Beesel alleen de kern overnemen en de rest overlaten aan Venlo. Volgens de burgemeester lijkt dit op de situatie van Polen, dat werd opgedeeld tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. In Roermond is met enige verbazing gereageerd op het artikel dat de kop 'Alsof de Duitsers binnenvielen' draagt.

Zesde dode door vogelgriep in Vietnam

De wereldgezondheidsorganisatie heeft bekend gemaakt dat afgelopen donderdag een dertienjarige jongen uit Vietnam is overleden aan vogelgriep. Hierdoor komt het dodental officieel op zes te staan. Een meisje van acht jaar ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis van Saigon. Het is onduidelijk waarom juist kinderen besmet zijn geraakt door de ziekte.

Vogelgriep in VietnamVietnam is niet het enige land waar de vogelgriep een probleem is. De virusziekte is inmiddels overgeslagen naar buurland Thailand, waar inmiddels ťťn persoon is overleden aan de griep. De Europese Unie heeft haar grenzen gesloten voor Thaise kip. Het importverbod loopt tot zeker twee februari.

Nederland voert relatief weinig kip in afkomstig uit Thailand: In 2002 ongeveer 24.000 ton. Uit alle andere landen wordt in totaal 205.000 ton gehaald. Nederland zelf produceert drie keer zoveel.

Het eten van besmet vlees is ongevaarlijk. Alleen mensen die van langere duur aan levend pluimvee worden blootgesteld kunnen het virus krijgen. "Iedereen kan met een gerust hart kip of eieren eten", aldus het ministerie van Volksgezondheid.

FBI pakt internet-filmpiraat op

calvobbes herschreef en submitte het volgende bericht:

De FBI heeft misschien wel een gevoelige klap uitgedeeld aan de mensen die Hollywoodfilms downloaden nog voordat ze in de bioscoop zijn. Met de aanhouding van een 51-jarige man uit Illinois heeft de FBI een verspreidingsbron van ongeveer 60 films per jaar gestopt.

In de woning van de man werden kopieŽn van honderden 'Academy screeners' gevonden. Dat zijn videobanden of DVD's die de filmmaatschappijen aan de tientallen leden van de jury voor de Oscars, the Academy of Motion Picture Arts and Sciences sturen. Vaak komen die screeners al uit voordat de film in de bioscoop te zien is. Daarnaast werden er in het huis van de verdachte ook nog dupliceermachines en een illegale satellietontvanger gevonden.

De films zijn tegenwoordig beveiligd met onzichtbare kenmerken waardoor de filmmaatschappijen precies kunnen zien aan wie ze die film gegeven hebben. Toen ze films als 'The last Samurai' en 'Something's Gotta Give' tegenkwamen op het net, hebben ze de FBI ingeschakeld.

De films waren afkomstig van de 69-jarige acteur Carmine Caridi die onder andere in The Godfather 2 speelde. Volgens zijn advocaat had Caridi had geen idee dat de 51-jarige man de films over het internet verspreidde: "Caridi schaamt zich ervoor dat zijn naam in verband is gebracht met de films die onfatsoenlijk zijn verspreid."

Wat er met Caridi gaat gebeuren is nog niet de bekend. Zijn lot zal beslist worden op de volgende vergadering van the Academy of Motion Picture Arts and Sciences die op 3 februari plaatsvindt. De 51-jarige man die de film kopieerde en op internet plaatste, kan een celstraf van 3 jaar en een boete van 250.000 dollar krijgen.

''Kernoorlog dichterbij dan ooit''

Het gevaar van een kernoorlog is groter dan ooit, zo meent Mohammed ElBaradei die de directeur is van het Internationale Atoomagentschap (IAEA). ElBaradei doet zijn uitspraken in een interview dat maandag in het Duitse blad Der Spiegel geplaatst wordt.

De directeur van het Atoomagentschap maakt zich vooral zorgen over de illegale handel in nucleaire techniek. Op die manier kunnen terroristen en dictators kernwapens in hun bezit krijgen, zo vreest hij.

De directeur wijst erop dat het IAEA niet heeft kunnen voorkomen dat IsraŽl, Pakistan en India kernwapens konden ontwikkelen. Hij pleit voor een nieuw controlesysteem.

Met dank aan R-Style voor de tip!

Leraren voelen zich onveilig buiten school

Uit een onderzoek dat voorzitter Margo Vliegenthart van de BVE-raad gisteren heeft aangeboden aan minister Van der Hoeven van Onderwijs, blijkt dat leraren in het middelbaar beroepsonderwijs zich onveilig voelen zodra zij het schoolplein verlaten. Tien procent van de onderwijzers is op straat wel eens het slachtoffer geworden van psychisch of fysiek geweld. Het onderzoek heeft betrekking op de schooljaren 2001 en 2002. Meer dan 2.000 leraren werkten eraan mee. In totaal werken er in Nederland 46.000 docenten in het middelbaar beroepsonderwijs.

De zaken waar leraren buiten school mee te maken krijgen en die gerelateerd zijn aan hun vak zijn onder meer pesten, bedreiging, in elkaar slaan en zelfs seksueel geweld. Het vernielen van fietsen of auto's overkomt eveneens ťťn op de tien docenten. Vooral jonge en beginnende leraren blijken kans te maken op lichamelijk geweld. Zo'n twee procent (meest jonge vrouwelijke docenten) maakt melding van seksuele intimidatie. Bedreiging en afpersing komen zelden voor; Een half procent klaagt daarover.

De onderzoekers wijzen erop dat de problematiek nog erger is dan het rapport voorstelt, omdat er relatief weinig leraren uit de vier grote steden hebben meegedaan.

''Saoedi-ArabiŽ betaalt Nederlandse imams''

Nederlandse imams staan op de loonlijst van het regime in Saoedi-ArabiŽ. Dat meldt de Telegraaf vandaag, die ingelicht zijn door de overgelopen Saoedische diplomaat Mishal al-Mutiry. De krant plaatst vandaag een paginagroot interview met de man. Volgens al-Mutiry moeten de imams het strenge moslimfundamentalisme - het wahabisme - in Nederland verspreiden.

Al-Mutiry was tot voor kort werkzaam op de ambassade van Saoedi-ArabiŽ in Den Haag. Hij zag daar iedere week imams langskomen om geld op te halen: ''Ze krijgen van de ambassade een salaris van twee ŗ drieduizend dollar per maand uitgekeerd. Met de cheques gaan ze naar een bank in de Javastraat. Van vier imams weet ik het zeker; ze komen uit Den Haag, Gouda, Tilburg en Rotterdam. Ik wil liever geen namen noemen.''

Het wahabisme wat de imans moeten uitdragen is een zeer fundamentalistische kijk op de islam. ''Het is de stroming die alles regeert in Saoedi-ArabiŽ en die ook greep had op de kerels die de Twin Towers aanvielen'', aldus Al-Mutiry die politiek asiel heeft aangevraagd in ons land.

De diplomaat wil niet zeggen of hij met de inlichtingendienst AIVD heeft gesproken, maar laat wel doorschemeren dat de Nederlandse regering hem gevraagd heeft of hij bevreesd is voor respresailles. ''Ik kan over de contacten met de Nederlanders niets zeggen, dat is geheim. Ze houden een oogje in het zeil, is me verteld''.

Ex-drummer Judas Priest veroordeeld

Dave Holland in de jaren tachtigDe voormalige drummer van de heavy metalband Judas Priest, Dave Holland, is schuldig bevonden aan poging tot verkrachting van een 17-jarige jongen, aan wie hij drumles gaf.

Het geheel had zich in 2002 afgespeeld in Hollands huis op het Engelse platteland, waar de jongen soms bleef slapen. De rechtszaak kwam aan het rollen door een brief van het slachtoffer aan zijn ouders, waarin hij verklaarde onder de douche door de drummer tot seksuele handelingen te zijn gedwongen. De 55-jarige Holland had altijd alle aantijgingen ontkend.

Een 22-jarige medeverdachte werd vrijgesproken.

Nederlandse gevangenen weg uit Thailand

De Nederlandse Pedro Ruyzing, die afgelopen week gratie heeft gekregen van de Thaise koning Bhumibol, is vandaag teruggekomen uit Thailand. Kort voor negen uur landde zijn vliegtuig op Schiphol. Aan boord zat ook George Ofusuhene, de andere Nederlander die gratie had gekregen. Ruyzing en Ofusuhene zaten een gevangenisstraf van veertig en vijftig jaar uit voor drugssmokkel. Ruyzing heeft daarvan bijna tien jaar uitgezeten.

In Thailand zitten nog dertien Nederlanders in de gevangenis, waaronder Machiel Kuijt, die onlangs tot levenslang werd veroordeeld, eveneens voor drugshandel.

Laatste aflevering van Friends opgenomen

De laatste aflevering van de Amerikaanse serie Friends is afgelopen vrijdag in de studio in Los Angeles opgenomen. In mei zal deze aflevering te zien zijn op de Amerikaanse televisie. Na tien jaar zal er dan een einde komen aan de populaire serie.

Volgens Amerikaanse media moet er voor een reclameblokje van 30 seconden rondom de aflevering 2 miljoen dollar neergeteld worden.

Hoofdrolspeler Matt LeBlanc (Joey) keert volgend seizoen wel terug. Hij krijgt een eigen serie.

Docent geschorst om verhouding met leerling

-peet- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 31-jarige docent van de Berger ScholenGemeenschap (BSG) in Bergen is tot het einde van het huidige schooljaar geschorst omdat hij een 'ontoelaatbare romance' had met een minderjarige leerling uit de derde klas.

De rector heeft de leerlingen donderdag op de hoogte laten stellen en de ouders gisteren een brief over de zaak gestuurd. Ook is de zaak gemeld bij de onderwijsinspectie en de politie. Om te voorkomen dat het meisje herkend wordt, wil de school geen mededelingen doen over de precieze leeftijd van de leerlinge. "We laten het erbij dat ze onder de 16 is." Leerlingen uit de derde klas zijn doorgaans 14 of 15 jaar oud.

Bruid van Kollumerzwaag mag blijven

Ellitio had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dankzij de speciale bevoegdheid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie om vreemdelingen een verblijfsvergunning te kunnen geven, mag ook de Nigeriaanse Esther Uhunamure uit het Friese Kollumerzwaag in Nederland blijven.

Uhunamure woonde vijf jaar illegaal in Nederland, waarvan enkele jaren samen met veehouder Van der Zwaag. Samen hebben zij een dochtertje, Margriet. Het paar zal op 20 februari trouwen.

Inwoners van Kollumerzwaag begonnen vorig jaar mei een campagne, nadat de rechter had besloten dat hun dorpsgenote het land uitmoest. Dat juist in dit dorp een campagne werd begonnen is opmerkelijk te noemen. Na de moord op Marianne Vaatstra in de buurt van een asielzoekerscentrum (AZC) in Kollum, was de omgeving erg tegen asielzoekers gekant, wat leidde tot vechtpartijen toen een beslissing moest worden genomen over een nieuw te bouwen AZC.

Meisje (13) bedreigt docente om nablijven

-peet- en mikkey72 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een ivvo-school in Wormerveer heeft aangifte gedaan van bedreiging door een 13-jarige leerlinge. Het meisje had haar huiswerk niet gemaakt en moest daarom nablijven. Tot de docente die haar de straf oplegde riep ze 'dat wat in Den Haag gebeurd was wel heel goed was.'

De directeur van het bestuur geeft aan dat daarop direct de politie is gebeld. Ook is de moeder van de leerlinge op school gekomen en heeft de politie een gesprek met het meisje gehad. "We hebben een overeenkomst met de gemeente ondertekend dat we direct optreden tegen geweld. Ook verbaal geweld. Dat kunnen we gewoon niet tolereren en daarom hebben we direct opgetreden en aangifte gedaan."

Record aantal sms-berichten in Engeland

hackwizzard vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

In het Verenigd Koninkrijk werden in 2003 maar liefst 20,5 miljard sms-berichtjes verstuurd via de vier mobiele netwerken in het land. Daarvan werden er 1,9 miljard in de maand december verstuurd. Dat heeft de 'Mobile Data Association' (MDA) vandaag laten weten.

In 2002 werden er over het hele jaar 16,8 miljard sms-berichten verstuurd. De MDA houdt sinds 1999 het aantal sms-berichten bij. Volgens de organisatie is sinds toen het aantal berichtjes per jaar flink gestegen. Ook voor het komende jaar wordt weer een record verwacht. "Nu de fabrikanten van de mobieltjes steeds makkelijkere gsm's op de markt brengen met gekleurde beeldschermen en snellere diensten, zal het aantal berichten in het komende jaar ook wel weer toenemen", zo zegt voorzitter Mike Short van de MDA.

Nieuwjaarsdag was traditioneel weer de dag waarop de meeste tekstberichten werden verzonden. 22 november staat tweede. Engeland won op die dag de Rugby World Cup. Toen werden er 76 miljoen sms'jes verstuurd.

L1.nl best bezochte site van Limburg

Naar eigen zeggen is de website van de Limburgse regionale omroep L1 het best bezocht van de zuidelijke provincie. "Er zijn geen cijfers bekend van Limburgse internetsites met meer bezoekers", aldus de omroep. Het afgelopen jaar trok de website gemiddeld 186.000 unieke bezoekers per maand. In december had de omroep zelfs negen miljoen pageviews.

Vooral het nieuwsitem over een Heerlense wethouder die een burger een 'zeikbeer' noemde trok veel bezoekers. Het bericht op de site werd 97.000 keer bekeken door bezoekers van de L1-site.

De bezoekersaantallen smaakt naar meer. De omroep wil binnen twee jaar 300.000 unieke bezoekers gaan trekken.

Sneek vijfde watervakantie gebied van de wereld

De gemeente Sneek staat in de top tien van populaire watervakantie bestemmingen van het reisprogramma 'Holiday 10 best' van de Britse omroep BBC. Volgens de omroep is de Friese plaats "charmant en een ideale startplaats om het waterrijkegebied in Friesland te verkennen."

Sneek bevindt zich in goed gezelschap. Plaatsen als VenetiŽ, de Kaaimaneilanden en Florida staan ook in de lijst. Sneek is aangenaam verrast met de nummer vijf positie op de lijst.

Volgens het programma is de omgeving van Sneek verder "typisch plat en dus perfect voor de 'onervaren' fietser". Overigens wijst het programma erop dat als je niet van boten houdt, je ook naar Amsterdam kan gaan.

Jamai: "Idols-kandidaten worden misbruikt"

Idols-winnaar Jamai Loman vindt dat deelnemers van het nieuwe seizoen van Idols misbruikt worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad in de krant van morgen. Volgens Jamai worden de kandidaten veel te hard aangepakt, afgekraakt en bespot door de jury van het tv-programma.

De slechtste kandidaten gaven dit jaar ook een optreden in een voetbalstadion. Volgens Jamai kun je "lager niet gaan als programmamaker." Producent Holland Media House laat weten niks van de ophef te begrijpen. "Er is niks veranderd", laat een woordvoerder weten.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.