''Saoedi-ArabiŰ betaalt Nederlandse imams''

Nederlandse imams staan op de loonlijst van het regime in Saoedi-ArabiŰ. Dat meldt de Telegraaf vandaag, die ingelicht zijn door de overgelopen Saoedische diplomaat Mishal al-Mutiry. De krant plaatst vandaag een paginagroot interview met de man. Volgens al-Mutiry moeten de imams het strenge moslimfundamentalisme - het wahabisme - in Nederland verspreiden.

Al-Mutiry was tot voor kort werkzaam op de ambassade van Saoedi-ArabiŰ in Den Haag. Hij zag daar iedere week imams langskomen om geld op te halen: ''Ze krijgen van de ambassade een salaris van twee Ó drieduizend dollar per maand uitgekeerd. Met de cheques gaan ze naar een bank in de Javastraat. Van vier imams weet ik het zeker; ze komen uit Den Haag, Gouda, Tilburg en Rotterdam. Ik wil liever geen namen noemen.''

Het wahabisme wat de imans moeten uitdragen is een zeer fundamentalistische kijk op de islam. ''Het is de stroming die alles regeert in Saoedi-ArabiŰ en die ook greep had op de kerels die de Twin Towers aanvielen'', aldus Al-Mutiry die politiek asiel heeft aangevraagd in ons land.

De diplomaat wil niet zeggen of hij met de inlichtingendienst AIVD heeft gesproken, maar laat wel doorschemeren dat de Nederlandse regering hem gevraagd heeft of hij bevreesd is voor respresailles. ''Ik kan over de contacten met de Nederlanders niets zeggen, dat is geheim. Ze houden een oogje in het zeil, is me verteld''.