FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 januari 2004

Grote reclamecampagne voor kabelinternet

Schmiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder het motto 'Haal alles uit de kabel!' zijn de kabelmaatschappijen UPC/Chello, Casema, Multikabel, Kabelfoon en Essent samen een reclamecampagne begonnen om de mogelijkheden van de televisie-kabel aan de consument uit te leggen. Vooral het kabelinternet moet gepromoot worden.

Volgens de kabelaars heeft de kabel internetverbinding de toekomst. "Dankzij de technische ontwikkelingen op het kabelgebied kunnen we nu al snelheden van 10 megabit per seconde mogelijk maken", aldus UPC-woordvoerder Mark Zellenrath in november 2003.

Op dit moment internetten ongeveer ťťn miljoen Nederlanders via de kabel. Met de actie hopen de kabelaars dat dit aantal verder zal groeien. Verder willen ze de overheid er van weerhouden veel geld te steken in het glasvezelnet die dan vervolgens door KPN beheerd zal gaan worden.

Moordenaar Sybine Jansons bekent

Weet_ik_veel en wouterwouter2 [E-tracker] hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sybine JansonsMartin C., die veroordeeld is voor de moord op de Maarnse scholiere Sybine Jansons, heeft na vijf jaar bekend dat hij het meisje ook daadwerkelijk heeft gedood. Daarmee is volgens justitie het onderzoek naar de dood van het 13 jaar oude meisje definitief afgerond.

De voormalige buschauffeur kreeg in juni 2000 een celstraf van twintig jaar plus tbs opgelegd voor de moord op Sybine en de verkrachting van twee vrouwen. In hoger beroep werd dat in 2001 17,5 jaar plus tbs. Het onderzoek naar de moord werd eind september vorig jaar heropend, omdat er nieuwe informatie bij justitie binnen was gekomen waarin werd gesproken over een tweede verdachte. De bekentenis is belangrijk, de bewijzen tegen C. waren namelijk volgens sommige mensen niet hard.

Sybine Jansons verdween op 19 januari 1999 op mysterieuze wijze, toen ze op weg was van school naar huis. Na een intensieve zoekactie werd onder andere haar fiets aangetroffen, van het meisje zelf ontbrak elk spoor. Op 24 februari 1999 werd haar lichaam teruggevonden in een vaart bij Breukelen.

Vijfmaal rood voor Besiktas

Dat een wedstrijd wordt gestaakt omdat er teveel spelers van het veld zijn gestuurd komt niet vaak voor. Zeker niet in het profvoetbal.

Dit weekeinde gebeurde het tijdens de wedstrijd Besiktas - Samsungspor. Scheidsrechter Papila gaf vijf spelers van Besiktas de rode kaart, waarna de wedstrijd moest worden gestaakt. Zago, Ibrahim, Yildirim, Pancu en Mansiz werden van het veld gestuurd. Drie van hen kregen rood na twee keer geel, twee van hen kregen direct rood.

Samsungspor leidde de wedstrijd met 1-4 toen deze in de 85ste minuut werd gestaakt na de vijfde rode kaart. Wat de gevolgen zijn is nog onbekend. Waarschijnlijk wordt de winst aan Samsungspor toegekend en wacht Besiktas een hoge straf.

Weekend zorgt voor vijf verkeersdoden

In het verkeer zijn afgelopen weekend vijf doden gevallen. Zo zorgde een spookrijder op de A32 vanmiddag rond 17:00 uur voor een ernstig ongeval. De spookrijder en de bestuurder van de tegemoetkomende personenauto kwamen om het leven toen ze frontaal met elkaar in botsing kwamen.

Vanochtend overleed een 89-jarige man uit Bussum nadat hij met zijn auto tegen een pilaar van een viaduct op de A325 bij Lent (nabij Nijmegen) aanreed. De man is mogelijk tijdens het rijden onwel geworden.

Een 31-jarige Zaandammer overleed gisteren na een aanrijding op het Zuideinde in Westzaan. De man raakte waarschijnlijk de macht over het stuur kwijt doordat hij te hard over een bruggetje heenreed.

In Enter is gisteravond een 18-jarige man uit dezelfde plaats om het leven gekomen doordat zijn auto voor een bocht in een diepe sloot terecht kwam. Hoe dit kon gebeuren is nog onbekend. De man overleed ter plekke door een schedelbasisfractuur en gebroken nek. De man droeg geen gordel waardoor hij uit zijn auto geslingerd werd en onder de auto terecht kwam.

Bandentest Bridgestone succes

De bandentest die Bridgestone op het circuit van Barcelona hield, wordt als succesvol ervaren.

Hisao Suganuma, technisch directeur van Bridgestone Motorsport, verklaarde erg tevreden te zijn met de testresultaten. Drie teams, Ferrari, Jordan en Sauber, namen deel aan de test. In totaal werden tussen de 15 en 20 specificaties banden getest.

De banden waren niet speciaal gericht op het circuit van Barcelona, maar vormden algemene bandenspecificaties. Uit deze banden zal gekozen worden met welke bandenspecificatie aan het seizoen te beginnen. Per circuit zal deze specificatie dan nog worden aangepast aan de eigenschappen van het circuit.

"We hebben redelijk wat gegevens verzameld deze week. Ik was blij met de rondetijden en ik denk dat we dichter bij de juiste bandenkeuze zijn gekomen. Sauber en Jordan hebben hard gewerkt en we komen dicht bij het punt waar we willen zijn. Ik kijk uit naar de volgende test in Valencia, waar we verwachten nog een stap voorwaarts te kunnen zetten.", aldus Suganuma.

Hij was extra blij dat afgelopen vrijdag Michael Schumacher deelnam aan de test. Informatie van de rijders is voor Bridgestone erg belangrijk en zeker aan de informatie van Michael Schumacher en Rubens Barrichello wordt extra aandacht besteed.

Hiddink wil Winston Bogarde

Guus Hiddink ziet in Winston Bogarde een geschikte kracht om de PSV-verdediging te versterken.

Bogarde staat onder contract bij Chelsea, maar komt daar al lang niet meer aan spelen toe. Bogarde verdient bij Chelsea een vorstelijk salaris en wilde nooit tegen een salarisvermindering bij een andere club gaan spelen. Zijn contract bij Chelsea loopt nog een half jaar door.

PSV zoekt defensieve versterking na blessures van Andrť Ooijer en Ernest Faber. Hiddink kent Bogarde nog van zijn tijd als bondscoach. Bogarde is voornamelijk een linksback, maar heeft ook regelmatig in het centrum van de verdediging gespeeld.

Oudste fossiel in Schotland

FossielWetenschappers hebben overeenstemming bereikt over welk fossiel het oudste ter aarde is. Een fossiel wat gevonden is in de buurt van Stonehaven in Aberdeenshire blijkt van het waarschijnlijk oudste dier wat op aarde leefde te zijn.

Het fossiel is van een duizendpoot en is ongeveer een centimeter lang. Het beestje leefde zo`n 428 miljoen jaar geleden, en is het eerste bewijs van organismen die op land leefden in plaats van in de zee. Mike Newman, een amateur-fossielenjager, vond het schepseltje en de duizendpoot werd daarom dan ook "Pneumodesmus newmani" gedoopt.

Door de ontdekking van de Pneumodesmus newmani werd de voorheen oudste vondst, een twintig miljoen jaar jongere spinachtige, van de eerste plaats gestoten. Dit fossiel werd overigens ook in Aberdeenshire gevonden.

Loterijwinnaar komt om bij ongeluk

Beetle vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank. Ook Socko wees ons erop...

Geluk en ongeluk kunnen soms erg dicht bij elkaar liggen. Daar is de familie van een 73-jarige man achtergekomen. Hij kwam om terwijl hij op weg was naar een winkel, kort nadat hij in een Amerikaanse loterijshow op televisie 57.000 dollar had gewonnen.

Carl D. Atwood won het geld afgelopen donderdag tijdens een opgenomen uitzending. "Ik ben erg dankbaar en verwachtte niet met zoveel geld naar huis te gaan. Nu kan ik een leuke auto kopen", aldus de toen erg blije winnaar. Een paar uur later werd de man echter door een pick-up truck aangereden in zijn woonplaats Elwood. Hij overleed in het ziekenhuis.

Het programma 'Hoosier Millionaire' werd afgelopen zaterdag toch uitgezonden, nadat zijn familie kenbaar had gemaakt dat de show door zou moeten gaan. De uitzending werd besloten met een foto met de tekst: "In memory of Carl Atwood."

Atwood zou weer worden uitgenodigd met andere kandidaten om voor een ťťn miljoen dollar grote prijs te strijden. De programmamakers zullen nu een oplossing daarvoor moeten bedenken. Waarschijnlijk zal iemand die door de familie van Atwoord is aangewezen zijn plaats innemen.

Toestand slachtoffer steekpartij op school nog kritiek

calvobbes herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De 59-jarige docentenbegeleider die afgelopen vrijdag werd neergestoken verkeert nog steeds in kritieke toestand. Na de spoedoperatie van vrijdag ligt de man nog steeds op de intensive care. De artsen menen dat het niet beter gaat met de man, maar ook niet slechter. Regiodirecteur D. van der Bijl van de Effatha Guyot Groep blijft hopen op een spoedig herstel. "Hij leeft in ieder geval nog en daar putten we een sprankje hoop uit."

De 35-jarige verdachte zal morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het motief van de steekpartij is nog steeds niet duidelijk, daar is het Openbaar Ministerie nog steeds naar op zoek.

Maandag zal de school nog dicht blijven, maar de docenten komen wel bij elkaar. "Onze eerste zorg is nu de docenten. We zorgen eerst voor hen, zodat zij straks voor de leerlingen kunnen zorgen," aldus Van der Bijl.

13-jarige wint C-toernooi Hoogovens

Magnus CarlsenHet is de 13-jarige Magnus Carlsen 'schijnbaar moeiteloos' gelukt om de titel van het C-toernooi van het Corus schaaktoernooi te veroveren. Het Noorse wonderkind boekte in 13 partijen 9 zeges en verloor slechts eenmaal, van Dusko Pavasovic (Slo). Hij boekte met zijn puntentotaal van 10.5 tevens zijn eerste Grootmeesterresultaat.

Magnus debuteerde in april 2001 als internationaal schaker en schoof afgelopen week onder andere de 64-jarige Maarten Etmans van het bord.

Het hoofdtoernooi werd een prooi voor titelverdediger Viswanathan Anand (Ind), de nummer drie van de wereld. Anand kwam vandaag in de laatste ronde reeds na 14 zetten remise overeen met Nederlander Ivan Sokolov. Concurrent Peter Leko (Hon) kwam niet verder dan remise tegen Vladimir Kramnik (Rus). Met de eindzege verdient Anand 10.000 euro.

Beste Nederlander van deze versie van Corus Chess was Loek van Wely, die met de helft van de optimale score gedeeld zesde werd. Jan Timman pakte de rode lantaarn mee, hij werd laatste in de A-groep.

Nieuwe president GeorgiŽ beŽdigd

SaakasjviliMichail Saakasjvili is zondagmiddag beŽdigd als president van GeorgiŽ. De 36-jarige Saakasjvili werd begin deze maand door een geweldige meerderheid gekozen. Hij is nu het jongste staatshoofd van Europa.

De ceremonie vond plaats in de hoofdstad Tbilisi, voor het parlementsgebouw. Hier verdreef Saakasjvili ruim twee maanden geleden toenmalig president Eduard Shevardnadze, in de zogenoemde rozenrevolutie. Een grote menigte was toegestroomd om de plechtigheid bij te wonen. Ook de ministers van buitenlandse zaken van de VS en Rusland, Colin Powell en Igor Ivanov, waren aanwezig.

De feestelijkheden rond deze speciale gebeurtenis waren zaterdag al begonnen; in een klooster woonden enkele honderden mensen een symbolische ceremonie bij. Saakasjvili beloofde daarbij GeorgiŽ op te bouwen tot een sterke en verenigde natie.

Voor de liefhebbers een foto van de Nederlandse vrouw van de president, Sandra Roelofs (36):
Sandra Roelofs

MS-patiŽnten geholpen met geitenserum

Een nieuw medicijn blijkt een grote verbetering te brengen in het lot van Multiple Sclerose (MS) patiŽnten. Het medicijn wordt gemaakt van geitenserum. Dat is een bloedvloeistof van geiten met antistoffen erin.

Het medicijn is ontwikkeld door wetenschappers van het St. Georges Ziekenhuis in Londen. Het medicijn zorgt ook op langere termijn voor verbeteringen. MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel en kan leiden tot verlamming, gedeeltelijke blindheid en uiteindelijk een hoge graad van invaliditeit.

PatiŽnten krijgen elke week een injectie met het serum erin. De resultaten van de proeven zouden volgens projectleider professor Angus Dalgleish bijzonder hoopgevend zijn.

Brand in monumentaal kinderdagverblijf

Een monumentale boerderij in de universiteitswijk De Uithof in Utrecht is afgelopen nacht volledig uitgebrand. In het gebouw met rieten dak bevond zich het kinderdagverblijf De Kikker.

Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al door het dak. Het korps riep de hulp van de rietendakspecialisten van de brandweer in Kockengen. Die waren van mening dat er geen redden meer aan was. Twee bijgebouwen liepen lichte schade op. Hoe de brand is ontstaan, is vooralsnog niet bekend. Ook is nog onduidelijk hoe hoog de schade is.

B&H wil McNish in Jordan

Hoofdsponsor Benson & Hedges van het Jordan team wil Allan McNish in ťťn van de wagens hebben.

De sigarettenfabrikant dreigt anders te stoppen met de sponsoring van Jordan. Benson & Hedges sponsort Jordan al vanaf 1996.
Een woordvoerder van B&H vertelt:"Voor ons is het van groot belang dat een Britse coureur voor het Jordan Formule 1-team rijdt. Onze verkoopcijfers zijn het beste in Groot-BrittaniŽ en dat willen we ook zo houden. We kunnen het absoluut niet meer permiteren als er een niet-Britse coureur met onze naam meerijdt. De andere coureur mag wat ons betreft Jordan helemaal zelf kiezen".

Mocht McNish niet in een van de Jordan's rijden en Benson & Hedges trekt zich terug dan zou dit wel eens het einde kunnen zijn van Jordan Grand Prix. Benson & Hedges zou namelijk ook hoofdsponsor blijven van Jordan in 2004.

Duitse muziekindustrie ziet omzet fors dalen

De Duitse platenmaatschappijen hebben vorig jaar de grootste omzetdaling uit de geschiedenis moeten incasseren. Sinds het topjaar 1997 is de opbrengst met veertig procent gedaald.

De Duitse muziekindustrie verloor twintig procent van de omzet. Precieze getallen komen pas in februari of maart. In 1997 was de omzet 2,6 miljard euro. In 2002 was dat al gedaald tot twee miljard. "Dramatisch" noemde de woordvoerder van het Duitse Verbond voor de Fonografische Industrie, Hartmut Spiesecke, dat.

Overzicht HCE (Week 4)

De zeventiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 4)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00AZ ADO Den Haag0 - 1
.
za19.30FC Zwolle RBC Roosendaal 0 - 3
za19.30NAC Breda FC Volendam3 - 2
za19.30Roda JC RKC Waalwijk 2 - 1
za19.30Willem II FC Twente2 - 3
za20.00Vitesse SC Heerenveen0 - 1
.
zo12.30FC GroningenPSV 0 - 2
zo14.30AjaxNEC1 - 0
zo14.30Feyenoord FC Utrecht3 - 2

ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AFC Ajax171412434217
2PSV171241404613
3AZ171025323418
4Feyenoord17944313323
5SC Heerenveen17926292119
6FC Twente17917283430
7Willem II17836272827
8FC Utrecht17746252321
9Roda JC17665242922
10RBC Roosendaal17665241918
11NAC Breda17638212827
12FC Groningen17557202227
13NEC176110191928
14RKC Waalwijk17458172024
15Vitesse17278132331
16ADO Den Haag173410131335
17FC Volendam173410131947
18FC Zwolle1714127935

Merendeel AustraliŽrs ziet Elizabeth liever vertrekken

Tweederde van de AustraliŽrs ziet de Britse koningin Elizabeth liever vertrekken als staatshoofd. Ze hebben liever een AustraliŽr als president, dan dat de koningin langer het formele hoofd van de regering vormt.

De Australische bevolking kiest liever zelf haar staatshoofd of laat deze door het parlement kiezen. In november 1999 gaf een meerderheid van 55 procent nog aan de monarchie te willen behouden. Uit een peiling die vandaag werd gehouden, is gebleken dat de republikeinen sindsdien aan een opmars zijn begonnen.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 4)

De zeventiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Woensdag 21 januari
Roda JC - Ajax (1-2)

Vrijdag 23 januari
AZ - ADO Den Haag (0-1)

Zaterdag 24 januari
Willem II - FC Twente (2-3)
FC Zwolle - RBC Roosendaal (0-3)
NAC Breda - FC Volendam (3-2)
Roda JC - RKC Waalwijk (2-1)
Vitesse - sc Heerenveen (0-1)

Zondag 25 januari
FC Groningen - PSV (0-2)
Feyenoord - FC Utrecht (3-2)
Ajax - NEC (1-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 1714124342-17
2. PSV 1712414046-13
3. AZ1710253234-18
4. Feyenoord179443133-23
5. sc Heerenveen 179262921-19
6. FC Twente 179172834-30
7. Willem II178362728-27
8. FC Utrecht 177462523-21
9. Roda JC176652429-22
10. RBC Roosendaal 176652419-18
11. NAC Breda 176382128-27
12. FC Groningen175572022-27
13. NEC1761101919-28
14. RKC Waalwijk174581720-24
15. Vitesse172781323-31
16. ADO Den Haag1734101313-35
17. FC Volendam 1734101319-47
18. FC Zwolle 17141279-35

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Rellen tussen Ajax- en NEC-supporters

Qlo0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het treinverkeer tussen Utrecht en Amsterdam heeft twee uur stilgelegen omdat supporters van voetbalclub NEC op station Duivendrecht bij de Amsterdam ArenA de confrontatie met de politie en Ajax-supporters opzochten. Zo'n honderd supporters werden gearresteerd.

Ook nu nog loopt het treinverkeer forse vertraging op omdat voetbalfans over de rails liepen. De treinen moeten nu omrijden.

Inmiddels is alles rond het station weer rustig.

Uitslagen HCE (25-1-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Groningen - PSV (0-2)
32' Bouma 0-1
37' Vennegoor of Hesselink 0-2

Geel: Pinas (Gro), Elshot (Gro), Hofland (PSV)

Ajax - NEC (1-0)
61' Sonck 1-0

Geel: Heitinga (Aja), Demouge, Simr, Ebbinge, Van der Doelen (allen NEC)

Feyenoord - FC Utrecht (3-2)
21' Tanghe 0-1
25' Leitoe 0-2
32' Buffel 1-2
78' Lazovic 2-2
81' Lazovic 3-2

Geel: Paauwe (Fey), De Jong, Touzani, Kruys (allen Utr)
Rood: Touzani (Utr, 77)

Bijzonderheid: Ponk stopt de penalty van Kuijt, Lazovic benut de rebound (78')

De huidige stand

EJ:"Verstappen is zeker"

Eddie Jordan heeft het ultimatum dat het Verstappen-kamp heeft gesteld serieus genomen en heeft inmiddels al diverse coureurs, die in de race waren voor een stoeltje, te kennen gegeven dat Jos Verstappen zeker is voor komend seizoen.

Aan alle comotie rondom Verstappen en Jordan lijkt nu een goed einde te komen. Verstappen heeft grote concurrentie gehad van diverse coureurs en het is een grote strijd geweest om toch nog een stoeltje bij Jordan te krijgen. Verstappen heeft de strijd gewonnen van een coureur wiens naam niet bekend gemaakt is. Deze coureur nam 7 miljoen euro mee terwijl sponsoren van Jos Verstappen 8 miljoen euro meenemen. Op basis van die 1 miljoen is Verstappen het dus geworden.

Tegen deze andere coureurs heeft Eddie Jordan dus gezegd dat Verstappen dit jaar voor Jordan zal rijden. Trust directeur Perridon lijkt dus gelijk te krijgen dat er dinsdag getekend zal worden. Het is dus nog even wachten op de officiŽle bevestiging.

Ferrari start met nieuwe auto

Ferrari zal voor het eerst in jaren de nieuwe auto inzetten vanaf de eerste Grand Prix.

Ferrari baas Luca di Montezemolo liet dit doorschemeren afgelopen vrijdag. Montezemolo hielp de geruchten de wereld uit dat Ferrari in Melbourne zou starten met een verbeterde versie van de F2003-GA.
Door de nieuwe motorregel die dit seizoen geldt zou Ferrari met de nieuwe auto van start gaan.

Morgen wordt de nieuwe Ferrari voorgesteld en direct daarna aan een druk testschema onderworpen. Het team wil er zo voor zorgen dat de auto optimaal is voor de allereerste race van het seizoen. Over hoe de auto eruit zal zien doen ze bij Ferrari nogal geheimzinnig. Volgens Jean Todt zal de auto revolutionair zijn en vooral de voorkant. Afwachten tot morgen dus.

Londense Bobby's moeten dunner worden

De beroemde Londense politieagenten, de Bobby's, krijgen allemaal een kookboek cadeau, met daarin tips om gezond en fit te blijven. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich namelijk ernstig zorgen over de fysieke conditie van de agenten.

De slechte lichamelijke toestand hangt veelal samen met overgewicht, wat veroorzaakt wordt door slechte eetgewoonten. Om deze te verbeteren is 800.000 euro uitgetrokken zodat een brochure met daarin dertig gezonde recepten kan worden uitgegeven.

Slachtoffers Auschwitz herdacht

Vandaag is de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz, 59 jaar geleden, herdacht. De herdenkingsdienst bij het monument 'Nooit meer Auschwitz' stond, zoals elk jaar, ook in het teken van diegenen die het kamp niet overleefd hebben. Op de stille tocht van het stadhuis naar het monument in het Wertheimpark en aansluitend de herdenking kwamen zo'n duizend mensen af.

Bij de herdenking hield burgemeester Job Cohen van Amsterdam een toespraak. Hierin waarschuwde hij onder andere voor nieuw antisemitisme. "Op discriminatie en uitsluiting gerichte politiek leidt uiteindelijk tot moord. In een tijd van hernieuwd antisemitisme is dit de les die we moeten leren uit Auschwitz", aldus Cohen. Op 27 januari 1945 werd Auschwitz door de Russen bevrijd. Geschat wordt dat er ongeveer anderhalf miljoen mensen de dood vonden.

Kamervragen over sponsoring imams

WildersVVD-Kamerlid Geert Wilders gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van een interview dat de Telegraaf gisteren publiceerde. Daarin zegt Mishal al-Mutiry, een oud-medewerker van de Saudische ambassade, dat Saudi-ArabiŽ onder meer Nederlandse imams sponsort op voorwaarde dat zij extremistisch gedachtegoed uitdragen. Maandelijks zouden vier imams uit Den Haag, Gouda, Tilburg en Rotterdam 2.000 tot 3.000 dollar krijgen om het wahabisme, een fundamentalistische visie op de islam, te propageren.

Wilders: "Als die verhalen ook maar voor de helft waar zijn, is het al erg genoeg.". De VVD'er heeft al eerder vragen gesteld over de kwestie, maar die zijn slechts summier beantwoord, met het argument dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) er onderzoek naar deed. Nu eist Wilders op zijn minst een brief, en als die niet voldoende opheldering brengt, een debat in de Kamer.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich vorig jaar uitgesproken voor een verbod van geldstromen aan moskeeŽn die fundamentalistisch gedachtegoed verspreiden. Volgens Wilders heeft het kabinet daar niets mee gedaan.

Koningin Elizabeth slaat fazant dood

Koningin Elizabeth van Groot-BrittanniŽ heeft gisteren tijdens een jachtpartij op haar landgoed in Norfolk een fazant met haar stok doodgeslagen. De hond van de koningin kwam met het beest aanlopen en om de fazant uit zijn lijden te verlossen sloeg het 77-jarige staatshoofd vier of vijf keer met haar wandelstok, die ze sinds een recente knie-operatie gebruikt.

Volgens ooggetuigen stierf het dier pas na enkele minuten, terwijl de koningin lachte en grapjes maakte. De daad van de koningin is door dierenwelzijnsorganisaties veroordeeld. Andrew Tyler van Animal Aid zei hierover: "Het doden van een dier om het plezier is niet acceptabel, ook niet als de koningin het doet. Het feit dat dit ťťn van haar eerste optredens sinds haar operatie is, laat zien dat de koninklijke familie verslaafd is aan het doden van vogels." De koningin schiet zelf overigens niet op jachtpartijen, wel mag ze er graag naar kijken.

In 2000 kwam de koningin ook al in het nieuws omdat ze een fazant gedood had, toen draaide ze het dier de nek om.

Toda naar ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft Kazuyuki Toda vastgelegd. De Japanse middenvelder zal de rest van het seizoen bij de Hagenaars vol maken.

Toda (26) is afkomstig van Shimizu S-Pulse, Het wachten is nog even op de werkverguning, maar zijn debuut wordt verwacht in de wedstrijd tegen Ajax van 1 februari. Hij is elfvoudig Japans international.

ADO Den Haag maakte tevens melding van het vertrek van Arjan van der Laan, hij wordt verhuurd aan FC Dordecht.

Fanny Blankers-Koen overleden

N-I-X had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fanny Blankers-KoenDe Nederlandse voormalig hardloopster Fanny Blankers-Koen is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar dochter vandaag bekend gemaakt. Ze was al geruime tijd ziek en verbleef in een verpleegtehuis. Fanny Blankers-Koen wordt donderdag in Hoofddorp begraven.

Blankers-Koen won vier gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen op de afstanden 100 meter, 200 meter, 80 meter horden en vier maal 100 meter estafette. De unieke prestatie in Engeland leverde haar de bijnamen 'Vliegende Huisvrouw' en 'Flying Dutchmam' op.

Daarnaast greep ze in totaal nog eens 58 nationale titels en stelde ze 21 wereldrecords scherper. In de eerste jaren van de 21e eeuw, de laatste jaren van haar leven, deed ze niet meer denken aan de sterke atlete van weleer.

In november 1999 werd ze uitgeroepen tot atlete van de eeuw.

DVD Review: RATM - Live At The Grand Olympic Auditorium


Het is alweer ruim een maand geleden dat ik de CD met de concertregistratie van het laatste concert van Rage Against The Machine voor het eerst in mijn CD-speler stopte. Ik was daar slechts gematigd positief over.

Nu is het complete concert op DVD uitgebracht. Eens kijken of dit schijfje beter de kwaliteiten van Rage Against The Machine (RATM) kan blootleggen...

Peiling: Kerry ligt voor op Bush

Uit een gisteren gepubliceerde peiling blijkt dat de Democratische presidentskandidaat John Kerry de verkiezingen zou winnen, mochten ze nu gehouden worden. 49 procent van de gepeilde mensen zei op Kerry te gaan stemmen, tegen 46 procent voor George W. Bush. De peiling, gehouden door het blad Newsweek, wijst ook uit dat de Amerikaanse bevolking er weinig vertrouwen in heeft dat Bush de verkiezingen gaat verliezen. 78 procent denkt dat hij wel aanblijft. 52 procent ziet Bush graag gaan als president.

John Kerry staat ver voor in de Democratische voorverkiezingen. 30 procent van het Democratische electoraat staat achter hem. Ter vergelijking: John Edwards en Howard Dean hebben respectievelijk slechts dertien en twaalf procent van de Democratische kiezers achter zich staan. Kerry won vorige week verrassend de voorverkiezingen in de staat Iowa. Daarna raakte zijn populariteit in een stroomversnelling. Daarvoor was Howard Dean de grote favoriet. Deze week worden de voorverkiezingen in New Hampshire gehouden.

Bejaarde vraagt en krijgt gestolen geld terug

Een 68-jarige man uit Schagen werd zaterdagmiddag van zijn net gepinde geld beroofd, nadat een onbekende man hem had aangesproken met de vraag of de 68-jarige wat kleingeld voor hem had.

Toen de beroofde man erachter kwam dat hij geld miste, vermoedde hij dat de man die hem zojuist had aangesproken er met zijn geld vandoor was gegaan. Het slachtoffer liep de man achterna en vroeg zijn geld terug. De dader deed niet moeilijk, gaf het geld terug en liep weer door.

Mogelijk verband tussen haarverf en kanker

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit Yale hebben meer bewijs gevonden voor een mogelijk verband tussen langdurig gebruik van haarverf en een zeldzame vorm van kanker, de zogenaamde non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het verven van hun haar, veertig procent meer kans hebben om deze ziekte op te lopen.

Vooral vrouwen die permanente, niet uitwasbare, haarverf met een donkere kleur gebruiken, lopen een hoger risico. Dit geldt niet voor mensen die hun haar in een lichte kleur verfden of uitwasbare verf gebruikten.

Het onderzoek heeft echter geen direct verband aangetoond tussen stoffen die in de verf zitten en de betreffende vorm van kanker. Ook is het nog onduidelijk waarom vrouwen die pas na 1980 begonnen met het verven van hun haar geen verhoogd risico lijken te lopen. Het is mogelijk dat na dat jaar de samenstelling van haarverf is veranderd. Ook is het mogelijk dat het effect van haarverf op de lymfklieren pas na 24 jaar zichtbaar wordt.

Aan het onderzoek deden 1300 vrouwen mee. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Australian Open: Uitslag Schalken - Roddick

Sjeng Schalken is er niet in geslaagd om de kwartfinales van de Australian Open te bereiken. Andy Roddick, de nummer ťťn geplaatst, bleek in de vierde ronde een maatje te groot, 1-6 2-6 3-6.

Sjeng SchalkenHoewel het eindresultaat op papier al voor het toernooi verwacht werd, betekende het bereiken van de vierde ronde voor Schalken een enorme opsteker. De Limburger kwam nooit voorbij de tweede ronde in het eerste Grand Slam van het jaar. Na overwinningen op Carlsen, Ferrer en Melzer was de koek echter op. Roddick holde door zijn eigen servicegames heen. Om de servicegames van de Nederlander werd vervolgens gevochten. Roddick was meedogenloos en verzilverde iedere kans.

Naast Roddick gingen ook Sebastien Grosjean (Fra), overwinning op Robby Ginepri (VS), en Andre Agassi (VS) die eenvoudig Paradorn Srichaphan (Tha) versloeg, al door naar de kwartfinales.

[update]Opportunity landt veilig op Mars

robbertnl, silentsnow, M Zwaak, Jan vliegenier, Tim Kraayvanger, bumberklevers en CyberRat hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de tweede Marslander van de NASA is veilig geland. Vanmorgen om 06:00 uur begon de Opportunity aan de afdaling in de Mars-atmosfeer. De landing verliep heel voorspoedig. Voormalig vice-President Al Gore en Gouverneur van Californie Arnold Schwarzenegger kwamen na de succesvolle landing naar Mission Control om de mensen daar te feliciteren.

Update 12.45 uur
Het eerste plaatje van de Opportunity vanochtend:
de landingsplaats van boven
De landingsplaats van de Opportunity


Opportunity, evenbeeld van de Spirit, landde op 24 kilometer van de oorspronkelijk bedoelde landingsplaats in de vlakte Meridiani, in de buurt van de evenaar. De droge en woestijnachtige vlakte werd vooral uitgekozen vanwege de aanwezigheid van het mineraal hematiet.

Opportunity moet met zijn wetenschappelijke instrumenten uitvinden waarom het materiaal, dat op aarde vooral wordt gevonden op plaatsen met stromend water, ook in deze dorre streek voorkomt. Op de zuidpool van Mars bevindt zich in elk geval bevroren water. De meetapparatuur van het Europese ruimteschip Mars Express heeft de locatie van het ijs met zekerheid aangegeven, meldden functionarissen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA afgelopen vrijdag.

de vlakte Meridiani
Het oppervlak van de vlakte Meridiani

-
De 77 plaatjes tellende gallery van de Opportunity (NASA)

Gates: "Spam over twee jaar verleden tijd"

Bill Gates, mede-eigenaar van Microsoft, heeft gezegd dat spam over twee jaar tot het verleden zal behoren. De eerder speciaal voor spambestrijding opgerichte afdeling lijkt daarmee zijn vruchten af te werpen. Gates zei dit op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland.

Bill gatesVolgens Gates zal de zoekkracht van Microsoft binnenkort de kwaliteit van zoekservice Google ver overtreffen, een voorwaarde voor succes. Hij roemde het bedrijf Google, dat hem doet denken aan het Microsoft van 20 jaar terug.

Het geheim van de nieuwe spam-aanpak zit hem echter in een drieledige aanpak. Een smart-filter is de eerste stap, een filter dat op trefwoorden filtert. Hierbij wordt ten tweede een opgave gevoegd die de verzender of verzendende computer vooraf moet uitvoeren. "Een methode die dat omzeilen moet, maakt het proces te kostbaar". Tenslotte wil Gates een elektronisch equivalent van de postzegel invoeren. Indien een mail als spam wordt herkend, gaat de mail de verzender geld kosten.

De aanpak moet binnen twee jaar alle spam-problemen de wereld uit helpen, aldus Gates.

"De Zwarte Diamant" is niet meer

Leonidas da Silva aka De Zwarte Diamant is gister na een langdurig ziekbed overleden.

Leonidas maakte op het Wereldkampioenschap van 1938 furore toen hij in Frankrijk met acht doelpunten topscorer van het toernooi werd. Hij scoorde toen onder meer viermaal in het treffen met Polen. In de halve finale tegen regerend wereldkampioen Italie maakte de Braziliaanse coach echter een vergissing, hij spaarde Leonidas. Italie was vervolgens te sterk. Op het toernooi van 1934 had de spits al eerder zijn debuut gemaakt op het mondiale podium.

De Braziliaan wordt overigens in eigen land nog steeds beschouwd als de uitvinder van de omhaal. Hij zou de 'bicycle-kick' naar Europa hebben gebracht, toen hij hem demonstreerde op het WK van 1938.

In totaal speelde Leonidas 23 interlands waarin hij 22 keer scoorde. Zijn clubverleden mag er zijn: Havanesa, Barroso, Sui Americano, Sirio Libanes, Bomsucesso, Nacional, Vasco da Gama en Sao Paulo.

'De Zwarte Diamant' werd 90 jaar oud.

Kanu vervanger van Ibrahimovic?

Aanvaller Nwanko Kanu van Arsenal zou gepeild zijn om de rest van het seizoen voor Ajax uit te komen, zo meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Trainer Ronald koeman zou hem willen gebruiken als stand-in voor de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic.

Kanu (27), die bij Arsenal momenteel weinig aan spelen toe komt, zou wel oren hebben naar Amsterdam. Kanu kwam eerder uit voor Ajax, hij speelde er over drie seizoenen verspreid 54 wedstrijden. De Nigeriaan zal derhalve weinig aanpassingsmoeilijkheden met zich meebrengen, hij is fit en aan het systeem gewend.

Kanu is momenteel aan zijn zesde seizoen bezig bij 'The Gunners'. Hij speelde er 116 duels, waarin hij 30 maal scoorde. Na dit seizoen kan en zal de spits echter transfervrij vertrekken.

Velen nemen afscheid van vermoorde studente

In het gemeentehuis van Winterswijk hebben honderden mensen zaterdagavond afscheid genomen van de vermoorde studente Marleen Konings. Ongeveer achthonderd mensen kwamen de familie van het slachtoffer condoleren.

De bijeenkomst begon om 18.00 uur. Voor het begin stonden er al mensen in een rij voor het gemeentehuis, en die stroom nam pas kort voor 20.00 uur af. Inmiddels hebben al 1500 studenten digitaal hun medeleven betuigd in een condoleanceregister op internet. De Saxion Hogeschool, waar Konings aan de faculteit Elektro en Media Techniek studeerde, houdt komende week een herdenkingsdienst voor haar studenten.

De 24-jarige Marleen Konings werd sinds 27 december vermist in Zuid-Afrika. Ze zou die dag een vriend ontmoeten, maar kwam op die afspraak nooit opdagen. De laatste keer dat er wat van haar werd vernomen, was toen ze in een plattelandsziekenhuis op ongeveer 150 kilometer van Kaapstad lag, omdat ze voedselvergiftiging had opgelopen. Na een grote zoekactie werd haar lichaam 16 januari gevonden in een kloof niet ver van Kaapstad. De aangehouden verdachte heeft de moord inmiddels bekend.

Brandweermannen zetten tieners aan tot brandstichting

In het Franse stadje Sallaumine worden zeven parttime brandweermannen er van verdacht tieners te hebben aangezet tot brandstichting. Volgens de politie waren de brandweermannen bang om hun baan te verliezen omdat er zo weinig werk voor hun was. De zeven mannen worden in verband gebracht met vijftien branden in de periode tussen juli en november. Van de zeven mannen zijn er drie vastgezet, de overige vier zijn huiswaarts gestuurd.

Vorige week werd er ook al een Franse oud brandweerman gearresteerd in verband met vijf enorme bosbranden vorig jaar zomer in Zuid-Frankrijk. Bij die branden kwamen vier mensen om, waaronder een Nederlandse vrouw. De man heeft inmiddels vier van de vijf branden bekend, alleen de brand waarbij de vier doden vielen ontkent hij gesticht te hebben.

AZ komt met nieuw stadionplan

Voetbalclub AZ heeft in samenwerking met gemeente en provincie een 'terugvalscenario' voor het Kooimeerplaza gepresenteerd. De club wil nog steeds het geplande stadion realiseren, die invulling stuit echter op groot verzet van de Alkmaarse middenstand. Plan B moet zonodig uitkomst bieden.

De club, die (financieel) hard toe is aan het nieuwe stadion, moest al enkele malen toezien hoe de aanvraag voor een bouwvergunning werd afgewezen. De Alkmaarse winkeliers procedeerden omdat ze vrezen voor concurrentievervalsing. Het oorspronkelijk plan voor het KooimeerPlaza omvat prominent detailhandel en commerciŽle voorzieningen.

Het 'terugvalscenario' biedt onder meer een bioscoop, een bowlingbaan, een sportschool, 'casinoachtige' faciliteiten, een kinderdagverblijf en kantoorruimte. Volgens AZ vastgoed is men in vergevorderde staat met gegadigden hiervoor.

Op 24 februari dient het hoger beroep van AZ tegen de afwijzing van de bouwvergunning bij de Raad van State. Mocht de club in het gelijk gesteld worden, dan komen er naast een speelveld en tribunes de winkels. Dit is financieel belangrijk voor de club. Bij een 'nieuwe nederlaag' zal de club voor plan B gaan.

Artsen geschorst na weghalen verkeerde nier

Twee Britse artsen zijn voor een jaar geschorst nadat ze bij een patiŽnt diens enige nog functionerende nier hadden verwijderd. De 69-jarige John Graham Reeves overleed vijf weken na de foutieve ingreep.

John Graham Reeves
John Graham Reeves

Hoewel de fout reeds in januari van 2000 werd gemaakt, strafte het Britse medisch tuchtcollege GMC de artsen pas gister. De artsen waren in 2002 nog door een rechtbank in Wales van doodslag vrijgesproken. Een medisch deskundige had de zaak toen ontlast door te getuigen dat de ingreep niet met zekerheid tot de dood van Reeves had geleid.

Het tuchtcollege meent dat de artsen ernstige beroepsfouten hebben gemaakt. De opererende arts had de patiŽnt vantevoren niet gesproken en had zich ook niet verdiept in diens dossier. Een uroloog bleek hem bovendien verkeerd te hebben voorgelicht.

IsraŽl en Hezbollah ruilen gevangenen

GoldaM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

IsraŽl en de Libanese Hezbollah-beweging zijn het eens geworden over een ruil van gevangenen. Meer dan vierhonderd gevangenen zullen door IsraŽl worden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van de zakenman Elhanan Tannenbaum, die in oktober 2000 was ontvoerd, en de lichamen van drie omgekomen IsraŽlische soldaten. De afspraak kwam tot stand door bemiddeling van Duitsland.

IsraŽl is blij met de ruil en hoopt binnen enkele maanden ook meer informatie te hebben over de vermiste militair Ron Arad. Het land had gehoopt dat ook Arad vrij zou komen, maar door het ontbreken van verse informatie over zijn toestand is hij buiten de deal gehouden en een militant die voor hem vrijgelaten zou worden in de cel gebleven.

Naast Arad wil IsraŽl nog steeds onderhandelen over drie andere militairen die na een militaire actie worden vermist.

Powell: mogelijk geen mv-wapens in Irak

Hann21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Colin PowellDe Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Colin Powell, heeft zaterdag toegegeven dat Irak mogelijk niet over massavernietigingswapens beschikte op het moment dat vorig jaar de oorlog tegen het land begon. Hij zei dit in een reactie op de bewering van David Kay, het hoofd van de wapeninspecteurs van de VS. Deze gelooft niet dat Irak massavernietigingswapens had opgeslagen.

Powell waarschuwde minder dan een jaar geleden de VN veiligheidsraad nog voor het gevaar van de wapens in Irak. In de aanloop naar de oorlog liet hij de raad weten dat het land massavernietigingswapens bezat, waaronder tussen de honderd en vijfhonderd ton chemische wapens. Op de vraag of Irak deze wapens bezat zegt Powell nu in zijn laatste uitspraken: "Het antwoord op die vraag is dat we het nog niet weten."

Apple Macintosh bestaat 20 jaar

Logo van Apple MacintoshGisteren was het precies twintig jaar geleden dat Apple de Apple Macintosh 128k introduceerde. Steve Jobs toonde op 24 januari 1984 voor het eerst de Apple Macintosh 128k aan de aandeelhouders op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De Mac 128k was bedoeld voor de gewone man en moest met zo weinig mogelijk kabels werken. Apple is onbetwist van enorme invloed geweest, en is dat nog steeds, op de huidige computersystemen.


Steve Wozniak en Steve Jobs aan het klussen

Het is nog onbekend of Apple met een speciale 'anniversary'-systeem op de markt komt, in 1997 hebben ze dat in ieder geval wel gedaan bij het twintigjarig bestaan van Apple zelf.

Enkele wapenfeiten van Apple Macintosh in de afgelopen twintig jaar:

1984
Apple lanceert de Apple Macintosh 128k met een motorola MC 68000 processor. Het is de eerste betaalbare computer met een ingebouwde GUI (Grafical User Interface). Het interne geheugen was beperkt tot 128KB. De originele prijs lag op ongeveer $2.500. In september van hetzelfde jaar wordt de Macintosh 512k op de markt gebracht, met 384KB meer RAM geheugen.

1986
De Mac Plus is het antwoord op de vraag van vele gebruikers om uitbreidingsmogelijkheden te bieden. Zo was het RAM geheugen inmiddels standaard gegroeid naar 1MB, maar dat kon verder worden uitgebreid naar 4 MB. Tevens was de Mac Plus de eerste Mac met een SCSI interface. Daardoor kon een variŽteit aan randapparatuur worden aangesloten. Wat ook nieuw was: de Mac Plus had als eerste de beroemde platinum kleur. De prijs van de Max Plus was ongeveer $2.600.

1987
De Macintosh II, of afgekort de Mac II, was de ultieme uitbreidings Mac. Deze Mac had de nieuwe 68020 processor aan boord en was daarmee de eerste 32-bits Macintosh, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn, omdat eigenlijk alleen de processor 32-bits was. De Mac II had zes Nubus uitbreidingssloten, die er voor zorgde dat er voor het eerst ook uitbreidingskaarten van andere fabrikanten in de Mac geplaatst konden worden. Een van die uitbreidingskaarten was een grafische kaart die het mogelijk maakte om 16,7 miljoen kleuren op het scherm te toveren. Het basis systeem kostte ongeveer $3.898. Voor een uitvoering met 1MB RAM en een 40MB SCSI harddisk moest ongeveer $5.500 neergeteld worden. In 1988 werd dit systeem uitgevoer met de nieuwe Motorola 68030 processor en de nieuwe 68882 FPU.

In maart 1987 werd ook nog de MAC SE gelanceerd. Deze had de kenmerkende platinum kast, een uitbreidingslot en een zogenaamde 'drive bay'. In de 'drive bay' kon een tweede diskette station worden geplaatst of een interne harddisk. Deze Mac was ook een van de eerste Macs met een Apple Desktop Bus (ADB), die het mogelijk maakte om 16 invoer apparaten aan te sluiten, een systeem dat erg veel lijkt op het huidige USB systeem. Dit systeem was te koop voor een slordige $2.900.

1989
Naast een hoop nieuwere versies van oudere modellen presenteert Apple Mac zijn eerste draagbare computer: de Macintosh Portable. Doordat de Mac Portable geen uitbreidingsmogelijkheden had, wat lomp in de omgang en niet al te snel was, werd het apparaat niet enthousiast ontvangen. De prijs van deze Portable was ongeveer $6.500.

1990
De snelste Mac tot dan toe komt in de handel: de Mac IIfx. Met een CPU-snelheid van 40Mhz en een intern geheugen van 128MB is het een, voor die tijd, extreem snelle machine. Door speciaal voor deze machine geschreven software worden de prestaties nog verder opgekrikt. De prijs van deze machine variŽrde van $10.000 tot $12.000.

1991
Apple komt met zijn eerste echte portable machine: de Mac PowerBook. De PowerBook kwam in 3 verschillende modellen op de markt: de 100, 140 en het topmodel de 170. De PowerBook 170 had een optionele modem, waardoor het een perfecte mobiel kantoor machine werd. De PowerBooks gingen over de toonbank voor prijzen tussen de $2.000 en $4.600.

1992
Voortbordurend op het succes van de eerste PowerBooks komt Apple met een PowerBook waar een dockingstation op aangesloten kon worden: de PowerBook Duo.
In het dockingstation kon meer RAM en een grotere harddisk worden gestopt. De PowerBook Duo begon bij een prijs van ongeveer $2.500. Het dockingstation, genaamd PowerBook DuoDock, moest apart worden aangeschaft.

1993
Mac begeeft zich op de server markt met de Workgroup Server lijn. Door speciale software mee te leveren wordt een standaard Quadra 800 omgebouwd tot server. De Workgroup Server 95 krijgt een speciale versie van Unix mee als OS.

1994
Mac lanceert zijn eerste systeem met een PowerPC processor: De PowerMac 6100. De 6100 kwam in een desktopkast op de markt. De PowerPC processor draaide op 60Mhz, in 1995 werd dat 66Mhz. Hij kostte destijds ongeveer $1.700. Gebundeld met monitor en andere randappartuur werd hij meestal aangeboden als Performa 6XXXCD.

1996
Macintosh probeert de zware high-end servermarkt te betreden met de Network Server 500/700. De server draaide op AIX (een Unix variant van IBM) en had een processorsnelheid tot 200Mhz. Men zegt dat de Network Server de enige serieuze poging van Mac is geweest om een echte server op de markt te zetten. Hij verkocht echter voor geen meter.

1997
Mac geeft een speciaal jubileumsysteem uit, gebaseerd op de PowerMac 5500. En wel voor het twintigjarig bestaan van Apple (dus niet Macintosh!). Het apart gevormde systeem had unieke audio en visuele kenmerken, zoals een TV/radio-tuner, een S-Video input en een geluidsysteem ontwikkeld door Bose, met een aparte subwoofer. Het apparaat was met een prijs van $10.000 dollar niet goedkoop te noemen, later zakte de prijs echter naar ongeveer $2.000.
In 1997 wordt ook de G3 gelanceerd. De G3 was 10% sneller dan de snelste Mac tot dan toe. Met enorm veel uitbreidingsmogelijkheden en een standaard Zip drive werd het systeem enthousiast onthaald. Het model heeft het in een aantal varianten tot 2001 uitgehouden.

1998
1998 is het jaar van iMac. Het design hoogstandje uit de Macintosh studios. Volgens Apple Macintosh was het de meest originele computer sinds de Mac 128k uit 1984. Met een standaard 56k6 modem en een snelle infrarood poort is de machine een perfecte internet computer. De iMac had ook USB ondersteuning. De iMac kostte $1.300.

1999
Mac komt in 1999 met een apart vormgegeven desktop computer: de Power Mac G4. Met een AGP grafische kaart met 16MB had deze machine uitstekende grafische mogelijkheden.
Naast de gewone towercase kwam de G4 ook in een kubusvorm op de markt: de G4 Cube. Deze kubus had een lengte, breedte en hoogte maat van ongeveer 25cm. Een groot succes is de G4 Cube nooit geworden.

2000
In navolging van de iMac en de G4-serie, moest in 2000 de PowerBook ook een upgrade krijgen. Dat werd de iBook. De iBook was in diverse kleuren verkrijgbaar en had een CPU snelheid tot 466Mhz.

2001
Er komt een high-end notebook voor de zakelijke markt: de PowerBook G4. Wat minder frivool dan de iBook, maar met uitstekende prestaties.

2002
De iMac krijgt een opfrisbeurt. Het design wordt weer helemaal up to date gebracht, niet in de laatste plaats door de vervanging van de ingebouwde CRT-monitor door een TFT variant die op een verstelbare stang boven de iMac zelf staat. Uiteraard is ook de hardware helemaal aangepakt.

2003
Mac probeert het in 2002 weer met een server: de Xserve. In 2003 komt daar een upgrade op.

Naast de Xserve zelf, komen ze ook op de markt met een XServe Node. Dat is een relatief kaal systeem dat in een cluster geplaatst kan worden.
Ook in 2003 introduceert Apple zijn laatste telg uit de G-serie: de Power Mac G5. Dit systeem is leverbaar met duale 64-bits processoren. Mede door de 1Ghz frontside bus, weet deze Mac zich met de snelste PC's te meten.

-
Apple-history.com

NASA: conditie Spirit is verbeterd

De NASA heeft zaterdag een oplossing gevonden voor de problemen met de Mars rover Spirit, waarmee de communicatie weer is hersteld en de mogelijkheid tot het besturen van de robot terug is. Eerder zaterdag werd de situatie nog zorgwekkend genoemd, omdat de robot slechts piepjes en zo nu en dan uitbarstingen met data uitzond.

"Dit is erg goed nieuws," aldus projectmanager Pete Theisinger. Hij liet weten dat het voertuig mogelijk drie weken niet zal kunnen rijden, terwijl technici de overige problemen onderzoeken en ook deze proberen op te lossen.

De Spirit gebruikt Flash-geheugen in de communicatie met de vluchtsoftware en zet zichzelf uit wanneer dat proces wordt onderbroken. Mogelijk komen de problemen voort uit dat geheugen. De technici hebben dit geheugen met een serie complexe commando's omzeild, waardoor de Spirit nu op RAM-geheugen draait en inmiddels een uur waardevolle data naar de NASA heeft verzonden.

Deze ochtend zal de tweelingbroer van de Spirit, de Opportunity, aan de andere kant van Mars landen. Volgens de projectmanager is dit apparaat in goede conditie, maar wordt de landing door de andere landingsplaats minder gemakkelijk. Daarbij staat Mars nu verder van de aarde af, waardoor de communicatietijd wordt verlengd. Ook zal de Opportunity via een andere hoek landen, waardoor het tijdens de afdaling naar de planeet voor korte of lange tijd het contact met de aarde kwijt kan raken.

Mede dank aan Tim Kraayvanger voor het wijzen op het nieuws rondom de Marsmissie!

Eťn van de twee Mars rovers

58-jarige man in Schijndel ontvoerd

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Schijndel is zaterdagmorgen rond elf uur een man op straat ontvoerd. Zijn vriendin raakte daarbij gewond en kwam met de schrik vrij.

Het voorval vond plaats in de Boterbloemstraat, waar de twee liepen. Plotseling kwamen er meerdere mensen op het stel af, waarna de 58-jarige man met geweld een auto in werd gesleurd. Zijn 36-jarige vriendin werd mishandeld en liep daarbij kneuzingen op.

De politie tast nog in het duister over het motief van de ontvoering en heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.
Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.