Mullah Krekar gearresteerd in Noorwegen

De Noorse politie heeft vrijdag Mullah Krekar, de geestelijk leider van de extremistische islamitische groepering Ansar al-Islam, gearresteerd in zijn appartement in Oslo. Volgens de Noorse krant Aftenposten zou Krekar zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij het treffen van voorbereidingen voor zelfmoordaanslagen in Irak.

De Noorse politie vermoedt dat Krekar nog steeds nauwe banden heeft met Ansar al-Islam. Krekar ontkent het contact met deze Koerdische guerrillagroepering die zich in Noord-Irak schuil houdt, in alle toonaarden.

Mullah Krekar woont al sinds 1991 als vluchteling in Noorwegen. In 2002 werd hij op Schiphol aangehouden op verdenking van drugshandel. Krekar zat vier maanden in hechtenis maar werd vrijgesproken en uitgezet naar Noorwegen omdat de aanklacht niet concreet genoeg bleek te zijn.

In internationale kringen wordt Krekar ervan verdacht banden te hebben met de terreurgroep al-Qaeda van Osama bin Laden. Krekar gaf eind vorig jaar zelf toe dat hij Bin Laden in de jaren tachtig heeft ontmoet.