OM wil tbs'er levenslang de cel in

Levenslange gevangenisstraf, dat was de eis gisteren tegen de 30-jarige Dawanpersad S., die afgelopen januari de 80-jarige 'ome' Piet van Harpen in zijn Haagse woning beroofde en doodschoot. De uit Suriname afkomstige S. was op proefverlof uit een tbs-inrichting, maar niet teruggekeerd naar de kliniek.

De officier van justitie wil S. levenslang de cel in omdat S. volgens haar ''een wandelende tijdbom is waartegen de maatschappij moet worden beveiligd''. De verdachte had volgens de officier namelijk een maand eerder tijdens een overval op een juwelierszaak in Rotterdam ook al een juwelier neergeschoten. Tevens stond S. nog terecht voor de verkrachting van een zwakbegaafde jongeman. Dit misdrijf uit 1992 kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar moord op 'ome' Piet.

S. heeft al een heel strafrechterlijk verleden opgebouwd. Zo pleegde hij in 1995 twee overvallen in Goes en trachtte hij een zwangere vrouw te verkrachten. Vanwege deze misdrijven was hij in januari nog in behandeling in een tbs-kliniek in Portugaal.

De officier van justitie zei niets te zien in hernieuwde tbs, omdat die toch niet helpt. En als de verdachte tot 20 jaar cel wordt veroordeeld staat hij na 14 jaar weer op straat. Dan is S. nog in de bloei van zijn leven en een groot gevaar voor de samenleving, zo onderbouwde de officier van justitie haar eis tot levenslang.

Uitspraak over 14 dagen.