FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 december 2003

Uitslag FC Barcelona-Real Madrid

Voor het eerst in twintig jaar verloor Barcelona vanavond weer eens in eigen stadion van Real Madrid, het werd wederom 1-2 voor de bezoekers.

Barcelona startte de wedstrijd defensief. Real Madrid was de betere ploeg in de eerste helft, toch duurde het tot de 37e minuut alvorens een aangeraakt schot van Roberto Carlos binnenviel (0-1).

In de tweede helft kreeg Real kansen op meer, maar het slaagde er niet in de score op te voeren. Met de goal van Ronaldo een kwartier voor tijd leek de overwinning wel verzekerd. Patrick Kluivert zorgde echter toch nog voor hoop bij de socio's (1-2). In de resterende tien minuten werd er echter niet meer gescoord. Real Madrid was de sterkere partij.

Het verschil in punten loopt nu op tot 13. Barcelona komt door de nederlaag verder in de middenmoot terecht. De positie is al met al niet erg rooskleurig voor trainer Frank Rijkaard.

Kerstboom valt op toeristen

Zaterdag zijn in Praag vier personen, onder wie een Engelse toerist en een Duitse toeriste, gewond geraakt toen een 31 meter hoge kerstboom op hun viel. Het ongeval vond plaats op het Plein van de Oude Stad.

De boom werd omgeblazen door felle windstoten. De Brit werd in het ziekenhuis opgenomen met een beenbreuk. De andere drie liepen slechts lichte verwondingen op en hoefden niet te worden opgenomen.

EU belooft Palestijnse regering 32 miljoen

Roger12345 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaterdag heeft de Europese Unie de Palestijnse Autoriteit een bedrag van 32 miljoen euro toegezegd. Met dit geld moeten de Palestijnen de economische crisis het hoofd te bieden en ook moet er met het geld hervormingen worden doorgevoerd.

De overeenkomst werd door vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Palestijnse minister van FinanciŽn, Salam Fayyad, ondertekend. De ontmoeting vond plaats in Ramallah op de Westbank.

Volgens een verklaring van de EC is tien miljoen euro bedoeld voor het opzetten van een kiescommissie, die verkiezingen moet gaan voorbereiden. Nog eens vijftien miljoen euro gaat naar noodhulp voor kleine bedrijven. Met de rest moet het rechtssysteem worden verbeterd.

In ons land wordt er al geruime tijd getwijfeld of het geld wel op de goede plaats terecht komt. Het Internationaal Monetair Fonds constateerde in september van dit jaar dat onder leiding van Arafat tussen 1995 en 2000 bijna 900 miljoen dollar aan belastinginkomsten buiten de officiŽle begroting is gehouden.

Volgens de kamerleden Eurlings en Wilders zou het niet vreemd zijn als Arafat een politiek belang heeft bij een uitzichtloze economische situatie voor de Palestijnse bevolking. Dat zou namelijk de steun aanwakkeren voor terroristische groeperingen.

Eerder deze maand meldde de BBC dat Arafat maandelijks 50.000 dollar doneert aan de leden van de Brigades. Dit wordt door de Palestijnse ex-minister Abdel Fattah Hamayel bevestigd. Hamayel ontkent echter dat de donaties worden besteed aan terroristische activiteiten. Hij beweert zelfs het tegenovergestelde: het geld zou bedoeld zijn om de Brigades ervan te weerhouden aanslagen te plegen.

Verdachten moord Djindjic gepakt in Rotterdam

Een arrestatieteam heeft zaterdagmiddag in Rotterdam twee Joegoslavische mannen gearresteerd op verdenking van de moord op de Servische premier Djindjic. Dit meldt het NOS Journaal zaterdagavond. Het gaat om twee broers die vermoedelijk al enkele maanden in Nederland verbleven. Ze zouden deel uitmaken van de zogeheten Zemun-bende. Deze bende houdt zich bezig met drugshandel, ontvoeringen en heeft meer dan vijftig moorden gepleegd.

De autoriteiten in Belgrado hebben om uitlevering van de twee mannen gevraagd wegens hun vermoedelijke betrokkenheid bij de aanslag op het leven van president Djindjic. Hij werd op 12 maart van dit jaar voor het regeringsgebouw in Belgrado door een sluipschutter gedood.

Uitslagen HCE (06-12-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanavond.

PSV - FC Volendam (7-0)
12' Kezman 1-0
19' Vennegoor of Hesselink 2-0
50' Kezman 3-0
55' Kezman 4-0
57' Kezman 5-0
67' Vennegoor of Hesselink 6-0
78' De Jong 7-0

Geel: Robben (PSV)
Bijzonderheid: Kezman scoort onvervalste hattrick

Willem II - FC Utrecht (0-2)
60' Keller 0-1
72' Van der Haar 0-2

Geel: Victoria, Landzaat, De Vlieger (allen Wil), Lamey (Utr), Fujita (Utr)

NEC - RKC Waalwijk (1-1)
62' Wielaert 1-0 (pen)
90' Greene 1-1

Geel: Hersi (NEC), Sinouh (RKC), Hoogendorp (RKC)

[update] Dode bij schietpartij op de Dam

Rond half vier vanmiddag zijn er twee mensen neergeschoten op de Dam in Amsterdam voor het Krasnapolsky Hotel.

Er is nog niet veel informatie bekend, maar uit de eerste berichten zou blijken dat ťťn van de slachtoffers ter plekke overleden is. De ander is zwaargewond aan zijn hoofd. De daders zouden voortvluchtig zijn.

Update 16:14

De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden op de Ceintuurbaan, in de buurt van de Van Woustraat in de Pijp.

Update 19:49

De man en vrouw die zaterdagmiddag voor het Krasnapolsky-hotel in Amsterdam zijn neergeschoten, hadden vermoedelijk de Russische nationaliteit. Dit heeft politiewoordvoerster Elly Florax gezegd tegenover Radio 1. "Zover we nu weten hebben ze de Russische nationaliteit. Onderzoek moet uitwijzen of dat klopt."

De vermoedelijke schutter is richting de Oudezijds Voorburgwal gevlucht. Bij de Ceintuurbaan werd een man aangehouden die aan het signalement van de verdachte voldeed. De politie kan nog niet zeggen of het ook de schutter is. Getuigen hebben verklaard dat de man bij de Oudezijds Voorburgwal een voorwerp in het water heeft gegooid. De brandweer zoekt daar naar het moordwapen.

De schietactie werd bewust uitgevoerd, ondanks de vele getuigen onder de omstanders is niemand gewond is geraakt. Rond half zes lag het lichaam van het dodelijke slachtoffer afgedekt met een laken nog steeds op de Dam. Dit heeft te maken met het sporenonderzoek dat de recherche uitvoert.


Waarom Jacques niet mocht racen

Craig Pollock, de manager van Jacques Villeneuve, heeft de echte redenen laten weten waarom Villeneuve niet aan de start verscheen van de GP van Japan.

Het BAR team had Craig Pollock en Villeneuve verboden om dit aan de pers door te spelen.

Craig Pollock legt uit:"Jacques kennende, en de manier waarop zijn vader stierf, was het niet verstandig hem te laten racen in Japan. Er gebeurden teveel dingen om hem heen op dat moment waardoor hij zich nooit 100% op de race had kunnen concentreren". Dit verklaarde Pollock aan het Britse blad Autosport. De vader van Jaques, Gilles Villeneuve, overleed na een crash op het circuit van Zolder in BelgiŽ. Dit zou mede komen doordat hij met zijn hoofd met teveel dingen tegelijk bezig was over de race.

"Jacques zou net als zijn vader destijds over het limiet kunnen gaan omdat hij niet het vertrouwen van het team meer had, en waarom zou je een risico lopen als het team toch al niet verder wil met hem?", verklaarde Pollock.

Dit bericht werd niet door BAR naar buiten gebracht en mocht ook niet verteld worden door Pollock en Jacques zelf. "We waren ons ervan bewust dat mochten we deze reden naar buiten hebben gebracht het negatief kon overkomen via de pers. Echter we konden Łberhaupt niet onszelf verdedigen omdat we volgens ons contract niet op het circuit aanwezig mochten zijn. We konden dus nimmer onze kant van het verhaal laten horen", vertelde Pollock verder.

Sleutelduel voor Rijkaard

Barcelona trainer Frank Rijkaard beleeft vanavond een sleutelduel met de wedstrijd tegen Real Madrid in Camp Nou. Barcelona verloor er in geen twintig jaar van 'de Koninklijke'.

Het laatste thuisverlies tegen Real dateert van 22 oktober 1983, het werd toen 1-2. In het elftal van Real Madrid speelde toen nederlander John Metgod. Vorig seizoen bleef het overigens 0-0.

Voorzitter Joan Laporta verhoogde de druk afgelopen week door te zinspelen op de komst van Jimmy Hasselbaink als vervanger voor Patrick Kluivert. De socio's hebben het echter op de trainer voorzien. Een verlies tegen Real Madrid kan Rijkaard zich vanavond derhalve niet permitteren.

Miss World 2003 bekend

Miss Ierland is in China verkozen tot Miss World 2003. Rosanna Davison (19) is een dochter van de zanger Chris de Burgh. Er deden in totaal 106 vrouwen mee.

Als beloning voor het winnen van de titel krijgt Davison 100.000 dollar. Vorig jaar werd Miss Turkije, de in Nederland wonende Azra Akin, winnares. In dat jaar was de verkiezing zeer omstreden. Deze werd zelfs van Nigeria naar Groot-BrittanniŽ (Londen) verplaatst, vanwege de religieuze rellen die in het Afrikaanse land rondom het evenement waren losgebarsten.

Miss world 2003


De nieuwe miss World 2003


Neem ook eens een kijkje in het Babes & Hunks: Celebs @ FOK! forum en het Babes & Hunks: FOK! de celebs forum dat FOK! rijk is!

Foto's met dank aan portier!

'Geen EK voor Djibril Cissť'

Djibril Cissť, pas geleden nog kwelgeest van FC Utrecht in het EC-duel met Auxerre, is door de UEFA voor vijf duels geschorst. De spits trapte tijdens Portugal-Frankrijk op het EK onder 21 verdediger MŠrio Sťrgio.

De Franse bond heeft reeds beroep aangetekend tegen de schorsing. Het incident werd in haar ogen te zwaar bestraft door de UEFA. De vijf wedstrijden betreffen officiŽle interlands en de eerste daarvan speelt Frankrijk op het EK. Dan resteert enkel een eventuele finale.

Cissť had zelf geen commentaar. Zijn trainer Guy Roux: "Ik denk dat de straf te zwaar is en dat die bij een beroep kan worden teruggebracht."

Frankrijk beschikt over voldoende aanvallers, Cissť is een doorbrekende belofte en het zou daarmee jammer zijn als hij Euro 2004 zou moeten missen.

Nederland krijgt de mindere versie van JSF

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omstreden deelname van Nederland aan het ontwikkelen van de Joint Strike Fighter (JSF) heeft opnieuw voor opschudding gezorgd. Zo blijkt dat de Verenigde Staten bezig zijn met het ontwikkelen van een inferieure versie van de JSF, die bestemd is voor de export. Het komt er op neer dat, indien Nederland zal overgaan tot de aanschaf van de JSF, de versie van de Koninklijke Luchtmacht boven het slagveld minder overlevingskansen heeft dan die van de Amerikaanse. Dit kan geconcludeerd worden uit contractspecificaties van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon.

Militaire analisten hebben inmiddels bevestigd dat de export-JSF waarschijnlijk minder waard is dan de Amerikaanse versie.

Vorige maand bleek het Pentagon de JSF-producent Lockheed-Martin de opdracht hebben gegeven om de JSF-versie voor geÔnteresseerde buitenlandse luchtmachten "zo gelijk mogelijk te maken voorzover de National Disclosure Policy dit toestaat." Dit blijkt dus niet volledig te zijn, omdat het Pentagon met deze richtlijn wil verhinderen dat buitenlandse mogendheden achter Amerikaanse militaire geheimen komen.

Een Britse luchtvaartanalist, die werkzaam is in de Verenigde Staten, Bill Sweetman, zegt dat "een Nederlandse JSF sneller opvalt op de vijandelijke radar dan de Amerikaanse JSF."

In een reactie op het nieuws zegt PvdA-kamerlid Frans Timmermans in een reactie dat de Amerikaanse gang van zaken "een totale omkering van het JSF-principe is, waarbij buitenlandse partners volledig zouden worden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie ten behoeve van dit toestel."
_

Het volledige artikel.

Nieuwe borstkankertherapie verhoogt overlevingskans

Een nieuwe therapie voor borstkanker met het middel taxotere zorgt voor een overlevingskans die 30 procent hoger is. Ook hebben patiŽnten die het nieuwe medicijn gebruiken 28 procent minder kans op terugkeer van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek naar de werking van het middel taxotere. De resultaten worden zaterdag gepresenteerd tijdens het jaarlijkse borstkankersymposium in het Amerikaanse San Antonio.

In twintig landen hebben onderzoekers zes jaar lang onderzoek verricht bij vrouwen bij wie de borstkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren. Zij kregen chemotherapie op basis van taxotere.

Wereldwijd worden jaarlijks een miljoen vrouwen door borstkanker getroffen, van wie er zo'n 300 duizend sterven. In Nederland is borstkanker doodsoorzaak nummer ťťn bij vrouwen. Eťn op de negen vrouwen loopt het risico de ziekte te krijgen.

Klacht tegen Nederland over spam

Vrijdag heeft de Europese Commissie gemeld dat Nederland haast moet maken met een wettelijke regeling tegen ongewenste e-mail, oftewel spam. Volgens de Europese richtlijn voor 'elektronische privacy' had de regeling op 31 oktober van dit jaar al moeten ingaan. Dit is niet gebeurd wat de aanleiding voor de EC was om een klachtenprocedure tegen ons land te starten. Tegen acht andere EU-lidstaten is ook een klacht ingediend.

De regeling moet tevens voorwaarden stellen aan de cookies. Ook de locatiegegevens van mobiele telefoons moeten worden beperkt.

''Studenten veel te infantiel''

Uit een onderzoek op de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) blijkt dat ruim 50% van de docenten op de universiteit zegt last te hebben van de 'infantilisering' van het onderwijs. De schoolse houding van veel studenten hangt hen de keel uit.

Zo zouden studenten zelfs op kinderlijke wijze hun hand opsteken om te vragen of ze naar het toilet mogen of zich afmelden als ze naar de tandarts moeten. Oůk willen de studenten, tot grote ontzetting van de docenten, vaak tentamenvragen oefenen als ware het een Cito-toets.

Ruzie in SP-fractie om loon

Er is ruzie ontstaan in de Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij. SP-Kamerlid Ali Lazrak weigert namelijk, tot ergernis van fractieleider Jan Marijnissen en partijsecretaris Tiny Kox, een deel van zijn inkomen af te staan aan de partijkas. Bij de SP is het een goede gewoonte dat een groot deel van het salaris van de Kamerleden in de partijkas wordt gestort.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel verdient hij bruto 7.177 euro per maand, en houdt hij hier na zijn afdracht 2.150 euro van over. ''Ik kom uit het onderwijs en daar verdienen mensen van mijn leeftijd ongeveer hetzelfde. Dat vind ik normaal'', aldus de socialist. Van Bommel vindt het dan ook onacceptabel dat Lazrak zijn gehele salaris houdt. ''Wij willen voorkomen dat mensen voor het geld in de Kamer, gemeenteraad of Europees parlement gaan zitten. Daarnaast zorgen de bijdragen aan de partijkas ervoor dat wij onafhankelijk van donaties zijn, waardoor we onpartijdig blijven''.

Mocht Lazrak blijven weigeren een deel van zijn salaris te doneren aan de partij, dan wordt hij wellicht geroyeerd als lid en uit de fractie gezet. Hij zou dan overigens op persoonlijke titel in de Kamer kunnen blijven zitten.

De duistere nachten moeten terug

De Friese Milieu Federatie (FMF) vindt dat de nachten in Friesland donkerder moeten worden. Het dag- en nachtritme van zowel de mens als het dier raakt verstoord als het 's nachts niet meer echt donker wordt door de vele verlichtingen. De FMF heeft nu een brochure gemaakt met aanbevelingen om de lichthinder te beperken en te voorkomen. De brochure heeft de organisatie gemaakt voor de 31 Friese gemeentes, 10 december zal de burgemeester van Het Bildt het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Mensen die rond kassen en sportvelden wonen, ervaren volgens de FMF veel hinder van het licht. Vogels, insecten en amfibieŽn raken gedesoriŽnteerd of worden aangetrokken door het licht, waardoor zij uitgeput kunnen raken of sterven.

Per jaar neemt de verlichting toe met 5 ŗ 6 procent. Oorzaken zijn onder andere de verstedelijking, de toename van aantal auto's op de weg, meer glastuinbouw en de groeiende behoefte aan. Ook de verlichting van bedrijfspanden en historische gebouwen is de FMF een doorn in het oog.

Bezorgdheid om hiv-virus in de Bijlmer

De Amsterdamse PvdA-wethouder Hannah Belliot (Zorg) en stadsdeel Zuidoost beleggen met spoed een bijeenkomst met Afrikaanse en Surinaamse 'sleutelfiguren' om een anti-aidscampagne voor te bereiden. Reden is een ware hiv-explosie in de Bijlmer.

Honderden inwoners van Amsterdam-Zuidoost blijken geÔnfecteerd met het aidsvirus. Vooral jonge Afrikaanse vrouwen melden zich in toenemende mate bij de behandelcentra. Uit een vorige week gepubliceerd rapport blijkt dat er in Nederland 8.500 gevallen zijn van hiv-besmetting; daaronder zijn ruim 1.800 vrouwen. Tweederde is niet in Nederland geboren. Ongeveer 50% woont in Amsterdam. Ze wonen voor een belangrijk deel in de Bijlmer, al is niet duidelijk hoe groot dat deel precies is.

In het rapport staan alleen patiŽnten vermeld die al door ziekenhuizen geholpen worden. Een vuistregel is dat eenzelfde aantal bij ons niet bekend is, zegt een onderzoeker. Ook gaat het hier om een groep die slecht bereikbaar is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ze zich heel laat melden: als ze al aids hebben of vlak daarvoor.

[update] GroenLinks boos op radicale achterban

De voorman van Dwars, de jongerenbeweging van GroenLinks, heeft tot woede van zijn eigen partij een lans gebroken voor gewelddadig dierenactivisme.

De Dwars-voorman, Rutger van den Dool (22), liet gisteren in het NRC Handelsblad weten "achter de inhoud van radicale acties'' te staan. "Nertsen bevrijden of een vrachtwagen met nertsenhuiden in brand steken vind ik in principe goede acties''. Volgens Van Den Dool steunt "een summier gedeelte'' van zijn achterban deze acties, of voert ze soms zelfs mede uit.


Partijvoorzitter H. Meijer van GroenLinks ''bevalt het voor geen meter'' wat Van Den Dool allemaal heeft laten optekenen in het NRC. ''Voor GroenLinks zijn wetsovertredingen nooit een politiek legitiem middel''. Ook waarnemend fractievoorzitter Marijke Vos distantieert zich van de uitlatingen: "We zijn tegen elke vormen van radicaal dierenactivisme'', aldus het Tweede-Kamerlid.

Volgens een woordvoerder van Dwars sprak Van Den Dool op persoonlijke titel. GroenLinks zal binnenkort met Van Den Dool spreken.

Overigens zal ook Gertjan van der Deure, bestuurder van de partijwerkgroep Dierenrechten, door GroenLinks ter verantwoording worden geroepen. Hij liet in het NRC weten dat radicale acties soms nodig zijn om de aandacht voor misstanden met dieren aan de orde te stellen.

Update 13:15

Van Den Dool heeft zijn functie bij Dwars vandaag neergelegd. Hij zegt in een verklaring de suggestie te betreuren dat hij het gebruik van geweld bij dierenacties goedkeurt. ,,De indruk had nooit mogen ontstaan dat ik namens DWARS sprak.''

Marokkaans Comitť boos op Bossche politie

In Den Bosch dreigt het Marokkaans Comitť van vaders in de Kruiskamp zijn activiteiten te staken. Ze zijn boos over de wijze waarop met name de politie de laatste maanden is opgetreden tegen Marokkaanse jongeren. De druppel is een uit de hand gelopen aanhouding van twee jongens in Deuteren. Zij werden aangehouden op verdenking van diefstal van een scooter.

Bij die aanhouding werd volgens getuigen de scooterbestuurder staande gehouden zonder dat er een stopteken werd gegeven. Eťn van de agenten zou uit een brandgang gesprongen zijn en de jongen van zijn scooter hebben geduwd. Daarbij kwam de 19-jarige Marokkaan ten val en brak een been. Hierop werden de twee politie agenten door ongeveer 40 vrienden van de bromfietsers belaagd.

Naar aanleiding hiervan wordt nu de rol van een 41-jarige hoofdagent door de rijksrecherche onderzocht.

Ook in september was er in de wijk Kruiskamp al een voorval, waarbij agenten volgens het Marokkaanse Comitť van ouders provocerend optraden. Het comitť deed toen het verzoek om drie agenten uit het team over te plaatsen ''omdat zij provocerend en intimiderend gedrag vertonen jegens Marokkaanse jongeren''. Ook zou bij overplaatsing volgens het comitť verdere escalatie kunnen worden voorkomen.

De vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Den Bosch zeggen na het incident van eind november, en de negatieve berichtgeving daarover, het vertrouwen in de politie te zijn verloren en teleurgesteld te zijn in haar handelen. Zo hevig zelfs dat het Comitť Kruiskamp overweegt om maar helemaal te stoppen.

Jagers schieten ook huiskatten dood

Jagers die op verwilderde katten jagen, schieten zo nu en dan ook een huiskat dood. "Dat is natuurlijk verdrietig voor het hele gezin, maar het kan gebeuren", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV).

Volgens de vereniging zijn de mensen het zelf schuld als hun kat wordt afgeschoten: "Het zal veel mensen onbekend zijn dat huiskatten volgens de Flora- en Faunawet niet vrij buiten mogen lopen." De dierenbescherming vertelt dat er in het verleden wel eens een rechtszaak is aangespannen tegen de jagers. Zij hoopt dat meer mensen in de toekomst stappen zullen ondernemen tegen het neerschieten van de dieren.

Hoeveel dieren er jaarlijks af worden geschoten is volgens de woordvoerder van de Jagersvereniging niet bekend. "We houden dat niet bij, want dat is onbegonnen werk." Volgens de dierbescherming gaat het echter om ongeveer 40.000 verwilderde katten, dit zou ooit in een jaarverslag hebben gestaan. In Nederland leven honderdduizenden verwilderde katten. De KNJV meent dat het maar zelden voorkomt dat er een huiskat geraakt wordt.

Dierenasielen en vrijwilligers proberen de overlast van zwerfkatten te beperken door de dieren te steriliseren. Na deze ingreep worden de katten teruggezet in de natuur. Volgens de woordvoerder van de KNJV is dit verboden. Wat ze dan moeten doen, weet ik ook niet, maar dit kan echt niet."

De vogelbescherming meldt dat er jaarlijks 30 miljoen vogels gedood worden door katten. "De verwilderde exemplaren halen dan ook nog eens de nesten leeg van de weidevogels", aldus Hans Peeters van de Vogelbescherming.

Bommelding station Heemstede legt treinverkeer plat

Inge/Poenkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een valse bommelding op het station Heemstede-Aerdenhout heeft gistermiddag voor wat vertragingen bij de Nederlandse Spoorwegen gezorgd. Onbekenden hadden de politie laten weten dat er rond 14.00 uur een bom op het station zou ontploffen.

Om kwart voor drie was de politie met een behulp van een explosievenspeurhond op zoek naar de bom, maar kon niets vinden. Het station was uit voorzorg ontruimd, waardoor reizigers tussen Haarlem en Leiden rekening moesten houden met vertragingen van meer dan een uur.

Bankovervaller gepakt
Het was een drukke dag voor de Heemsteedse politie. Op sinterklaasdag wist het korps ook nog een bankovervaller in te rekenen. De man wilde de bank aan de Binnenweg overvallen. Hij moest even wachten totdat de kluis was geopend, toen hij wilde vluchten stond de politie echter al achter hem. Deze loste een waarschuwingsschot. Vervolgens werd er ook een keer gericht op de overvaller geschoten, aldus een woordvoerder van de politie. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De overvaller had een voorwerp bij zich dat op een vuurwapen leek. Volgens de politiewoordvoerder kon de politie zo snel ter plaatse zijn, omdat men bezig was met de ontruiming van station Heemstede-Aerdenhout. Of er een verband tussen beide incidenten bestaat, is nog onbekend. "Daar zullen we de overvaller wel stevig over aan de tand voelen", aldus de woordvoerder.

Iran ziet Belgische meisjes als eigen burgers

Het ziet er somber uit voor de twee Belgische meisjes van Iraanse komaf die gevlucht zijn naar de Belgische ambassade in Teheran. De twee werden naar Iran ontvoerd door hun vader, maar willen terug naar hun moeder in BelgiŽ, die van een Belgische rechtbank ook de voogdij kreeg toegewezen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharazi, heeft gezegd dat Iran de twee beschouwt als Iraanse staatsburgers. Bij het zoeken naar een oplossing zal rekening gehouden moeten worden met de wetten die in een moslimstaat van kracht zijn, zo liet Kharazi aan zijn Belgische ambtgenoot Michel weten. Michel wil dat de twee zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar hun moeder; een Belgische van Iraanse afkomst die arts is in Luik.

Iran erkent echter geen dubbele nationaliteit. Het ziet ernaar uit dat de Iraanse autoriteiten zullen beslissen om de kinderen aan hun vader toe te vertrouwen.

'Nederlanders verharden'

Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit het TNS NIPO-onderzoek 'Geloof jij in ieder voor zich?', gehouden in opdracht van het Leger des Heils, blijkt dat de verharding in de Nederlandse maatschappij toeneemt. Mensen hebben steeds minder mededogen met de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals daklozen, gehandicapten, verslaafden, criminelen en mensen met weinig geld.

69% van de Nederlanders meent dat iedereen die dat wil en nodig heeft hulp kan krijgen. Eťn jaar geleden was dat 74%. Nederlanders denken vooral aan etnische minderheden als uitgesloten groep, en minder aan anderen. In 2001 vond 24% dat daklozen een kwetsbare groep zijn, nu is dat nog slechts 12%. Twee jaar geleden werd de groep verslaafden door 22% spontaan genoemd, nu is dat 9%.

De Nederlandse bevolking wijt het verminderde mededogen aan individualisme, zelfgerichtheid, onverdraagzaamheid en agressie. De ondervraagden noemen dit als de belangrijkste problemen in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Een meerderheid meent dat de maatschappij hieraan ten onder zal gaan en dat deze problemen leiden tot toenemende vereenzaming.

Bronzen Bartje gestolen in Assen

Inge/Poenkie, bbstreams en Kampie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de provincie Drenthe is men diep geschokt: Bartje is gestolen. De replica van het bronzen beeldje is op vijf plaatsen in Assen van zijn voetstuk gezaagd, dit maakte een woordvoerster gisteren bekend.

Een voorbijgangster ontdekte vrijdag dat het beeld aan de Noordsingel in Assen was verdwenen. Alleen de goudkleurige klompjes van Bartje stonden nog op de sokkel.

De gemeente vermoedt dat het gaat om een oudejaarsstunt. Er is inmiddels aangifte gedaan van de diefstal. Wethouder J. Wiersema wil Bartje onbeschadigd terug: "Zo niet, dan zal ik de daders tot in alle windstreken van de aarde achtervolgen."

Het is niet voor het eerst dat Bartje wordt ontvoerd. In 1991 werd het beeldje ook al gestolen als oudejaarsstunt door de oudejaarsclub 'De Geitenfok' uit Oldeberkoop. Het originele beeld van Bartje staat overigens veilig in het Stadhuis van Assen.

'KankerpatiŽnt' krijgt vier jaar cel

DeKeuv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 27-jarige Brit Glenn Rycroft is gisteren tot vier jaar cel veroordeeld, omdat hij vrienden en familie liet geloven dat hij kanker had. Op deze manier wist hij 300.000 euro los te peuteren, die hij verbraste tijdens luxereisjes in het buitenland.

Drie jaar geleden vertelde de man zijn vrienden, familieleden en ook liefdadigheidsinstellingen dat hij kanker had. Om zijn medische behandeling te betalen had hij geld nodig. Om op een echte kankerpatiŽnt te lijken, liet Rycroft na een tijdje zijn hoofd kaalscheren.

Eťn van de weldoeners die twijfels kreeg over de ziekte van de Brit, werd de kop vakkundig ingedrukt met een brief van een kankerspecialist. Deze bleek Rycroft zelf te hebben geschreven.

De rechter in Manchester noemde het gedrag van de man 'gemeen, walgelijk en meedogenloos'. Een bedrogen vriend van Rycroft zei na afloop van het proces: "Voor onze steun en vertrouwen zijn we beloond met bedrog en innig verdriet."

Winkelier licht klanten op

DeKeuv en Klauwtje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige winkelier uit Roermond heeft verschillende klanten voor ruim 10.000 euro in totaal opgelicht. De politie van Swalmen maakte gisteravond bekend de man wegens misbruik van betaalpassen te hebben opgepakt.

De winkelier schreef in de afgelopen maanden ruim 10.000 euro af van de rekeningen van zijn klanten. De man kon met een apparaat dat hij in de winkel had staan, de gegevens van de betaalpassen lezen en kopiŽren. Door goed op te letten kon hij zien welke pincode zijn klanten intoetsen. Later vervalste de winkelier de bankpasjes en pinde hiermee forse bedragen van de rekeningen van zijn klanten. De man is in bewaring gesteld.

Studenten in Berlijn protesteren naakt

DeKeuv, simon-v, Arno en helllga hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tientallen studenten zijn gisteren ondanks de kou naakt de straten van Berlijn opgegaan om te demonstreren tegen de voorgenomen bezuinigingen op universiteiten.

Ongeveer veertig naakte studenten, met alleen schoenen aan, trokken een sprintje over de kerstmarkt. Ze riepen daarbij leuzen tegen de plannen van de deelstaatregering om 75 miljoen euro te bezuinigen op de drie Berlijnse universiteiten. Vervolgens namen ze de metro en hielden een protestloop. De demonstratie eindigde toen de studenten het te koud kregen.

Vrouw rijdt over McDonald's medewerker

ennuik had ons via de newssubmit het volgende herschreven en vertaalde bericht te melden:

Een 37-jarige vrouw uit Houston (Verenigde Staten) is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf nadat ze met haar auto over een medewerkster van fastfoodketen McDonald's was gereden.

Nadat een medewerker van McDonald's geen mayonaise op haar cheese-burger wilde doen, eiste de vrouw een gesprek met de manager, reed naar het volgende raampje van de drive-through en smeet vervolgens de cheese-burger terug.

De manager van het restaurant bood haar een nieuwe cheese-burger mťt mayonaise aan, maar de 37-jarige vrouw klaagde dat haar frietjes koud waren geworden en eiste een nieuwe cola.

Toen de manager het kenteken van de auto van de vrouw wilde noteren om de politie erbij te halen, reed de kwade klant over de manager heen. De vrouw zegt zelf dat ze ketchup op haar cheese-burger aan het doen was. Toen de bestuurder van een auto achter haar toeterde omdat ze drive-through blokkeerde, reed ze vooruit waarbij de ze manager van het restaurant overreed. Ze werd later in haar huis door de politie aangehouden.

De vrouw gaf in de rechtbank aan dat ze door een moeilijke tijd ging en de controle over zichzelf verloor. De rechter was niet vatbaar voor excuses en stuurde de vrouw voor tien jaar de cel in.
Laatste reviews en specials
preview
Trine 4
preview
Interview Code Vein
preview
Beyond Blue
review
Control
preview
Planet of Lana
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.