Hogere boetes voor overlast en onveiligheid

De boetes voor overtredingen waarbij overlast of onveiligheid wordt veroorzaakt gaan per één januari met ongeveer tien procent omhoog. Dit werd gisteren bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie. Zo wordt bijvoorbeeld een boete voor dronken de straat onveilig maken 55, - euro, dit was 50, - euro.

Drugs gebruiken op de openbare weg gaat naar 125, - euro, dit was 115, -. Dit geldt ook voor het verstoren van de orde in bijvoorbeeld een café. De boete voor zwartrijden wordt verhoogd met een bedrag van 15, - euro, naar 65, - euro totaal. Geef je daarbij dan ook nog eens een valse naam of andere valse gegevens op dan staat daar voortaan een boete van 95, - euro op te staan.

Behalve een correctie op de inflatie van een paar jaar gaan sommige boetes ook omhoog, dit omdat de bestaande tarieven te laag bleken te zijn om het gewenste preventieve effect te veroorzaken. Onder die verhogingen vallen onder andere de boetes voor het niet dragen van een helm op de brommer of het negeren van verkeersborden.