Herinvoering doodstraf op Filipijnen

De Filipijnse president Arroyo heeft bekend gemaakt de doodstraf in haar land opnieuw in te voeren. Het besluit is omstreden en vond onder grote druk plaats

Sinds maart 2000 worden er geen executies meer uitgevoerd op de Filipijnen. Zo is de Rooms-Katholieke kerk fel tegenstander van de doodstraf. De Rooms-Katholiek kerk heeft grote invloed op de Filipijnse gemeenschap, en toenmalig president Joseph Estrada werd min of meer gedwongen om de executies af te schaffen.

Directe aanleiding voor de herinvoering van de doodstraf is de recente golf van ontvoeringen. De slachtoffers waren veelal leden van de rijke Chinese gemeenschap. De ontvoeringen hebben het beeld versterkt dat de regering van Arroyo te weinig doet om de misdaad binnen de perken te houden. Kort na haar aantreden in 2001 maakte Arroyo een einde aan de uitvoering van opgelegde doodstraffen.

"Hoezeer het nemen van levens ook ingaat tegen mijn morele overtuigingen, moet een president toegeven als er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden en een hoger maatschappelijk belang", aldus een nadere reactie van Arroyo.