Moslimmannen moeten helpen in huishouden

In de 23 Nederlandse moskeeën van de sociaal-religieuze beweging Milli Görüs hebben de imams vandaag hun mannelijke gehoor opgeroepen te delen in de huishoudelijke taken. De boodschap was volgens Milli Görüs vooral gericht op de eerste generatie.

Volgens de preek moeten moslimmannen zich spiegelen aan de profeet Mohammed, die zijn echtgenotes hielp in het huishouden en zelf de was deed en zijn kleren naaide.

Een deel van de preek luidde: ''Binnen een gezin waar ook de vrouw kostwinner is, is het niet rechtvaardig om van haar te verwachten dat ze na het werk nog eens alle huishoudelijke taken doet. Of wanneer de meisjes huiswerk voor school moeten maken, hun broers niets in het huishouden hoeven te doen. Een rechtvaardige taakverdeling leren kinderen in de opvoeding en in het voorbeeld dat hun ouders geven''.

De preek wijst elk gevoel van mannelijke superioriteit af. De komst van de islam in de 7e eeuw bracht volgens de imams in de toenmalige Arabische samenleving een revolutie teweeg door de verkondiging van gelijke rechten en verantwoordelijkheden voor man en vrouw.

Milli Görüs sluit met de boodschap aan bij het project Mannen in de hoofdrol van het ministerie van Sociale Zaken. Dat wil mannen ertoe bewegen meer huishoudelijke en zorgtaken op zich te nemen.