FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 november 2003

Uitslag UEFA Cup (27-11-03)

Vanavond werden de returnwedstrijden van de tweede ronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen. Voor Nederland en Duitsland vielen die zwaar.

SK Teplice (Tsj) - Feyenoord 1-1 (2-0)
AJ Auxerre (Fra) - FC Utrecht 4-0 (0-0)

FC Sochaux (Fra) - Borussia Dortmund (Dui) 4-0 (heenwedstrijd 2-2)
Molde (Noo) - Benfica (Por) 0-2 (1-3)
Real Mallorca (Spa) - FC Kopenhagen (Den) 1-1 (2-1)
AC Parma (Ita) - Austria Salzburg (Oos) 5-0 (4-0)
Brøndby (Den) - Schalke 04 (Dui) 2-1 (1-2) wns 3-1
Torpedo Moskou (Rus) - Villarreal (Spa) 1-0 (0-2)
Wisla Krakow (Pol) - Valerenga (Noo) 0-0 (0-0) wns 3-4
Newcastle United (Eng) - FC Basel (Zwi) 1-0 (3-2)
Dinamo Boekarest (Roe) - Spartak Moskou (Rus) 3-1 (0-4)
Hajduk Split (Kro) - AS Roma (Ita) 1-1 (0-1)
FC Liverpool (Eng) - Steaua Boekarest (Roe) 1-0 (1-1)
Groclin (Pol) - Manchester City (Eng) 0-0 (1-1)
FC Barcelona (Spa) - Panionios (Gri) 2-0 (3-0)
Levski Sofia (Bul) - Slavia Praag (Tsj) 0-0 (2-2)
Dnjepropetrovsk (Oek) - Dinamo Zagreb (Ser) 1-1 (2-0)
Debrecen (Hon) - PAOK Saloniki (Gri) 1-0 (1-1)
RC Lens (Fra) - Gaziantepspor (Tur) 1-3 (0-3)
Rode Ster Belgrado (Ser) - Rosenborg (Noo) 0-1 (0-0)
Aris Saloniki (Gri) - Perugia (Ita) 1-1 (0-2)
Hearts (Sch) - Girondins Bordeaux (Fra) 0-2 (1-0)
Sporting Portugal - Genclerbirl. (Tur) 0-3 (1-1)

11 december nog te spelen op Het kasteel, Rotterdam:
Maccabi Haifa (Isr) - Valencia (Spa) - (0-0)

Loting van de derde ronde is op 12 december

Belgische bomexperts maken radarkast onschadelijk

Duckbas, Tomsworld, Zooi, bordewolf, VeiligGlijden, specs, Kabuto en Johan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belgische explosievenopruimingsdienst (DOVO) heeft de afgelopen dagen twee peperdure verkeerstellers aan diggelen geschoten. Agenten van de Brusselse politie hadden de dienst gewaarschuwd toen ze de kastjes aan een lantaarnpaal zagen zitten. Ze dachten dat het om een bom ging. De DOVO doorzeefde de kastjes met kogels.

Achteraf bleken het radarkastjes te zijn waarmee het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) het aantal voertuigen en hun snelheid wilde meten. Het instituut zei in de Belgische krant Gazet van Antwerpen donderdag dat het fotootjes van de kastjes naar de plaatselijke politie had gestuurd om vergissingen te voorkomen. Dit mocht echter niet baten. "Wij doen al metingen sinds begin oktober en op elk bakje staan een sticker en telefoonnummer van ons instituut", zegt Mieke Schevelenbos van het BIVV verbaasd. De belgenmop komt op een moment dat de politie de jacht heeft geopend op vernielers van flitspalen.

Man redt baby en peuter uit huis

Een man uit Breda heeft vandaag een baby en een peuter uit het huis van zijn buren gered. De man zag forse rookontwikkeling bij het buurhuis en belde het alarmnummer. Vervolgens ging hij naar binnen en bracht de kinderen in veiligheid. De moeder was niet thuis, omdat zij een ander kind naar school aan het brengen was. De rook was afkomstig van een pan die op het fornuis stond te sudderen.

[update] 'Edwin Diergaarde naar Radio 538'

Qua transfers in de radiowereld blijft het niet bij Ruud de Wild, Rob Stenders of Jeroen van Inkel. Radio 538, die Van Inkel niet wil laten gaan en De Wild graag wil binnenhalen, is naar verluidt in onderhandeling om TROS-DJ Edwin Diergaarde binnen de gelederen te krijgen. Dit meldt Medianieuws Weblog.

Diergaarde is momenteel presentator op zaterdagochtend en -avond bij Radio 3FM. Hij presenteert daar het gouwe ouwe programma "Week-op Weekend" en het danceprogramma "Ministry of Beats". Daarnaast vervangt hij doordeweeks Ruud de Wild bij diens afwezigheid.

Diergaarde begon in de jaren '90 bij Veronica op 3FM, waar hij onder andere Goud van Oud presenteerde, en stapte nog voor 2000 over naar de TROS.

Radio 538 zou hem willen hebben voor de presentatie van Greatest Hits. Dat wordt nu door Dennis Ruyer gedaan, maar deze is al een tijdje de 'hoofd'-DJ in de middag, nu Jeroen van Inkel met ziekteverlof thuis zit. Als Van Inkel naar Veronica gaat, wordt de middag Ruyers vaste plek en kan Diergaarde het gat in de ochtend opvullen.

UPDATE 23:00 uur

Radio 538 ontkent dat het station in gesprek is met Diergaarde. "Er klopt niets van", is het korte, maar duidelijke commentaar van een woordvoerder.

Uitslag UEFA Cup (27-11-03)

Vanavond werden de returnwedstrijden in de tweede ronde van de UEFA Cup afgewerkt. Namens Nederland kwamen Feyenoord en FC Utrecht in actie.

Feyenoord diende een 0-2 thuisnederlaag goed te maken. Het startte goed tegen SK Teplice. Snoyl opende met een fraai schot de score (0-1). Vijf minuten later werd het echter gelijk nadat Song een penalty veroorzaakte en Horváth die meedogenloos in de hoek knalde (1-1). Na rust drongen de Rotterdammers aan, verder dan paal en lat kwamen ze echter niet. Feyenoord is daarmee uitgeschakeld.

FC Utrecht begon in Auxerre fris aan de wedstrijd. Met de 0-0 in de heenwedstrijd kon een enkele uitgoal al voldoende zijn. Auxerre wist echter nog voor het verstrijken van het halve uur orde op zaken stellen. Cissé en Kapo maakten er 2-0 van. Na rust kwam Utrecht er niet meer aan te pas en bofte het dat het bij 4-0 bleef. Trainer Foeke Booij van FC Utrecht vond de ruime nederlaag geflatteerd. Ook voor Utrecht is de UEFA Cup voorbij.


Enkele andere uitslagen:
FC Sochaux (Fra) - Borussia Dortmund (Dui) 4-0 (heenwedstrijd 2-2)
Molde (Noo) - Benfica (Por) 0-2 (1-3)
Real Mallorca (Spa) - FC Kopenhagen (Den) 1-1 (2-1)
Groclin (Pol) - Manchester City (Eng) 0-0 (1-1)
AC Parma (Ita) - Austria Salzburg (Oos) 5-0 (4-0)
Brøndby (Den) - Schalke 04 (Dui) 2-1 (1-2) wns 3-1
Torpedo Moskou (Rus) - Villarreal (Spa) 1-0 (0-2)
Wisla Krakow (Pol) - Valerenga (Noo) 0-0 (0-0) wns 3-4
Newcastle United (Eng) - FC Basel (Zwi) 1-0 (3-2)
D.Boekarest (Roe) - Spartak Moskou (Rus) 3-1 (0-4)
Hajduk Split (Kro) - AS Roma (Ita) 1-1 (0-1)
FC Liverpool (Eng) - Steaua Boekarest (Roe) 1-0 (1-1)
RC Lens (Fra) - Gaziantepspor (Tur) 1-3 (0-3)
Sporting Portugal - Genclerbirl. (Tur) 0-3 (1-1)
FC Barcelona (Spa) - Panionios (Gri) 2-0 (3-0)

Loting van de derde ronde is op 12 december

Schwarzenegger laat moordenaar vrij

Nuongirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gouverneur Arnold Schwarzenegger stelt voor de tweede keer in een week een veroordeelde moordenaar op vrije voeten. Zo heeft hij gisteren tot de voorwaardelijke vrijlating van Rosario Munoz besloten, aldus het dagblad 'The Los Angeles Times' vandaag. De vrouw vermoordde in 1987 de minnares van haar man.

Schwarzenegger werd 17 november beëdigd als 38ste gouverneur van de Amerikaanse staat Californië. Met de twee vrijlatingen lijkt hij een totaal andere weg in te slaan dan zijn voorganger Gray Davis. Davis voorkwam vrijwel altijd dat gevangenen eerder werden vrij gelaten . Alleen in acht van de door de gevangenisautoriteiten 294 aanbevolen vrijlatingen stemde Davis in. De oud-gouverneur voorkwam tot twee maal toe dat Munoz vrij zou komen.

De eerste veroordeelde werd pas twee jaar na het aantreden van Davis vrijgelaten. Schwarzenegger liet de eerste veroordeelde al drie dagen na zijn beëdiging gaan.

Uitslag AJ Auxerre-FC Utrecht

FC Utrecht speelde vanavond in Auxerre de return. Het europese sprookje mocht niet zo zijn, Auxerre maakte korte metten met een 4-0 zege.

Auxerre - FC Utrecht (4-0)
22' Cissé 1-0
29' Kapo 2-0
49' Cissé 3-0
57' Kalou 4-0

Geel: Radet (Aux), Kalou (Aux), Shew-Atjon (Utr), Keller (Utr)

AJ Auxerre: Cool, Radet, Jaurés, Boumsong, Mexès, Violeau, Lachuer, Tainio (Sirieix/83), Kalou (Mathis/80), Cissé (Akalé/81), Kapo

FC Utrecht: Ponk, Lamey, Van der Brink, Zwaanswijk, Shew-Atjon, Fujita, Tanghe (Keller/77), De Jong (Broerse/75), Bosschaart, Van den Bergh (De Groot/73), Van der Haar

Eerste wedstrijd 0-0, AJ Auxerre door naar derde ronde

Brand Breda kost vrouw het leven

WaynO- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een felle brand in een flat aan de Johan Willem Frisolaan in Breda heeft een 67-jarige vrouw vanochtend het leven gekost.

De vrouw woonde als enige in het appartement, dat zich op de bovenste verdieping van het drie verdiepingen tellende gebouw bevond. Een buurman moest wegens ademhalingsproblemen behandeld worden.

De brand brak rond 6.30 uur vanochtend uit. Ondanks dat de brand snel onder controle was, kon men niet voorkomen dat het appartement geheel uitbrandde. De naastgelegen woningen liepen rookschade op. Hoe de brand is ontstaan, is vooralsnog niet bekend.

Paar raakt zwanger in Big-Brother huis

Martijn77 had ons via de newssubmit het volgende vertaalde bericht te melden:

In het Deense Big Brother huis is voor het eerst in de wereldwijde Big-Brother historie een deelneemster zwanger geraakt. Het Big-Brother paar wordt vader en moeder in juli volgend jaar, en verwachten te trouwen in de zomer.

De moeder Sissal (20 jaar) en vader Robert (21 jaar) hadden precies 6 weken geleden seks in het BB-huis te Skovlunde.

-
Foto van de moeder, en de vader.

FA wil Eriksson tot 2008

De FA, de Engelse voetbalbond, wil de zweed Sven-Goran Eriksson tot de zomer van 2008 als bondscoach behouden.

Dit in tegenstelling tot de geruchten die rondgingen dat hij tot en met het EK van 2006 zou blijven en daarna bij Chelsea aan de slag zou gaan.

Engeland heeft onder leiding van Eriksson de kwartfinale van het WK in 2002 behaald en wist zich enkele weken geleden te plaatsen voor het EK van 2004.

Donner niet tegen andere straf allochtoon

TisWatVandaag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CDA-minister Donner van Justitie is er niet principieel op tegen dat allochtonen een andere straf krijgen dan autochtone Nederlanders. Donner zegt dat in een interview met het blad 'Wordt Vervolgd' van Amnesty International, dat volgende week uitkomt. De minister gaat in op de suggestie van de oud-korpschef J. Wiarda van de politie Haaglanden om allochtonen bij een wetsovertreding strenger te straffen dan autochtonen. Die stelling vond deze zomer geen weerklank in politiek Den Haag.

Het gaat Donner er niet om allochtonen zwaarder te straffen, maar op een andere manier: ''Alleen als er een aanpak is die bij Nederlanders wél werkt maar bij een ander niet, dan vind ik zonder meer vanuit het algemeen belang, doe dan wat wél helpt''.

Donner noemt als voorbeeld een benadering dat je betrokkenen voor een ernstig gesprek op het politiebureau roept. Bij Nederlandse jongetjes werkt die bijvoorbeeld wel, maar het kan dat dit bij sommige andere groepen averechts werkt. ''Die kunnen hun vriendjes niet onder ogen komen dat ze iets gedaan hebben waar ze niet eens een behoorlijke straf voor krijgen''. Volgens Donner is het in dat geval mogelijk te kijken "wat bij hen eenzelfde gevoelswaarde heeft als bij ons. Als je het anders zou doen, dan zou dat juist discriminerend zijn, is de gedachte. Dan behandel je wat ongelijk is gelijk'.

Burti crasht in Barcelona

Burti schreef tijdens testdag 3 in Barcelona een Ferrari af.

Thijs van der Tuin wist ons vandaag het volgende te melden:

Luciano Burti, testcoureur van het Ferrari team, is zwaar gecrasht op het Circuit de Catalunya bij Barcelona. Burti reed in de F2003-GA en schreef deze bolide helemaal af. Het ging fout toen hij de laatste bocht uitreed. Bij het opkomen van het rechte stuk reed Burti op de curbstones. Waarschijnlijk maakte zijn bodemplaat contact met de curbstones waardoor hij controle over Ferrari verloor. Burti vloog de pitmuur in en schoof vervolgens 200 meter door en kwam net voor de pitbox van Sauber tot stilstand.

Burti hield gelukkig niks over aan het ongeluk, maar daar staat wel tegenover dat de Ferrari zwaar beschadigd is aan de voor en achterkant. Na Burti voorzichtig uit de auto gehaald te hebben dekte Ferrari de auto toe om de concurrentie geen blik meer te gunnen.

McLaren breekt ronderecord

Tijdens de tests in Valencia heeft David Coulthard met de nieuwe McLaren het ronderecord verbroken.

Uitslag:

1. David Coulthard McLaren 1'10,021
2. Juan Pablo Montoya Williams 1'10,218
3. Jarno Trulli Renault 1'10,419
4. Ralf Schumacher Williams 1'10,601
5. Marc Gene Williams 1'11,013
6. Franck Montagny Renault 1'11,035
7. Alexander Wurz McLaren 1'11,252
8. Ryan Briscoe Toyota 1'11,562
9. Justin Wilson Jaguar 1'11,866
10. Mark Webber Jaguar 1'12,133

Uitslag SK Teplice-Feyenoord

Feyenoord speelde vanavond de tweede ronde return tegen SK Teplice in Tsjechie. De Rotterdammers konden de 0-2 schade uit de heenwedstrijd niet meer repareren (1-1).

Feyenoord had in de eerste helft duidelijk het betere van het spel. Na een knappe en fraaie treffer van Snoyl, veroorzaakte Song een strafschop, die door Horváth fraai werd benut (1-1). In de tweede helft raakte Feyenoord paal en lat, maar het wist niet meer te scoren.


SK Teplice - Feyenoord (1-1)
37' Snoyl 0-1
41' Horváth 1-1 (pen)

Geel: Horváth (Tep), Leitner (Tep), Snoyl (Fey), Schreuder (Fey)

SK Teplice: Kolár, Leitner, Rada, Lengyel, Hunal, Dolezal, Vorísek (Tesarik/89), Horváth, Verbir, Rezek (Divecky/76), Bencik (Skála/90+3)

Feyenoord: Lodewijks, Song, Van Wonderen, Paauwe, Snoyl, Lurling (Bombarda/73), Schreuder, Ono, Van Persie (Smolarek/80), Kuijt, Buffel

Eerste wedstrijd 0-2, SK Teplice naar derde ronde

Heidfeld gaat testen voor Jordan

Nick Heidfeld mag volgende week de Jordan gaan testen.

itsgreen wist ons vandaag het volgende te melden:

Jordan gaf aan dat het de Duitser drie dagen lang laat testen en geeft hiermee gelijk een signaal af dat ze wel wat zien in een samenwerking met Quick Nick.

"Nick is een ideale kandidaat voor een nieuw Jordan Grand Prix en we kunnen haast niet wachten om hem het team te leren kennen. Dit is bovendien een heel belangrijke test omdat we heel wat nieuwe onderdelen moeten testen en er ook belangrijke bandentests voor Bridgestone moeten gedaan worden", zegt Eddie Jordan.

Heidfeld is niet de enige die mag testen voor het team van Jordan. De Tsjech Jarek Janis mag ook plaats nemen in de Jordan en er worden volgende week dus twee auto's ingezet. Na volgende week zal Jordan pas eind Januari de volgende test uitvoeren. Begin Februari zal dan de nieuwe auto, de EJ14, worden gepresenteerd.

Bush brengt bliksembezoek aan Bagdad

basvandepol had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak: icoontjeDe Amerikaanse president George W. Bush heeft donderdag in het diepste geheim een verrassingsbezoek aan de Amerikaanse troepen in de Iraakse hoofdstad Bagdad gebracht.

Bush bracht het bezoek ter ere van Thanksgiving Day. Hij bracht ongeveer tweeëneenhalf uur door met Amerikaanse militairen. Daarna vertrok hij met presidentiële vliegtuig Airforce One naar zijn ranch in Crawford in Texas.

Er waren zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Ook was het bezoek geheim gehouden totdat Bush weer was vertrokken. Het Witte Huis had eerder vandaag nog gezegd dat Bush op zijn ranch in Texas verbleef. Ook was gemeld wat hij zou eten. In werkelijkheid was hij onderweg naar de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar hij landde op het vliegveld waar vorige week nog een vrachtvliegtuig van DHL werd beschoten. Om die reden landde Airforce One na zonsondergang en zonder landingslichten.

Bush is de eerste Amerikaanse president die het Arabische land bezocht. "Ik breng jullie een boodschap uit naam van Amerika: Wij danken jullie voor jullie dienst, we zijn trots op jullie en Amerika staat vierkant achter jullie", zei Bush in zijn toespraak voor de zeshonderd verbaasde militairen. Ook deelde hij de maaltijd met de militairen.

David Beckham onderscheiden

David Beckham is sinds afgelopen donderdag "Officer of the British Empire"

De sterspeler ontving de onderscheiding uit handen van Koningin Elizabeth op Buckingham Palace. Premier Tony Blair van het Verenigd Koninkrijk had hem voorgedragen vanwege zijn verdiensten voor de sport en in het bijzonder voetbal.

Traditioneel gekleed in Jacquet en hoge hoed en vergezeld door vrouw Victoria en zijn grootouders kwam het voetbalicoon aan op Buckingham Palace. Hij zei zich vereerd te voelen en droeg de onderscheiding op aan alle ploeggenoten van Manchester United en het Engels Nationale elftal. Opmerkelijk was het feit dat hij in zijn dankwoord ALex Ferguson niet noemde terwijl dat toch de man was die hem groot maakte.

[update] Verdachte komt onder trein

Werik stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Een 32-jarige man uit Velp is woensdagavond in Rheden onder een trein gekomen en overleden. De politie had twee mannen aangehouden. De Velpenaar wist echter te vluchten, maar kwam bij station Rheden onder een passerende trein terecht. De politie wil nog niets kwijt over het voorval in verband met het onderzoek van de rijksrecherche.

Update 19:07

Bekend is dat de agenten de bewuste man en een 46-jarige Arnhemmer aanhielden omdat hij zonder te betalen in een restaurant had gegeten. Toen de agenten met de geboeide arrestanten over het perron liepen, sprong de 32-jarige op de rails.

Met dank aan TisWatVandaag, drannel, Gertsan en velpzuid.nl voor het submitten!

Meisje ontsnapt aan ontvoerder

TsiisSkaaf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 16-jarig meisje wist dinsdagochtend in Leeuwarden aan een ontvoering te ontkomen. Het meisje stond om kwart voor tien bij een bushalte aan de Slauerhoffweg te wachten, toen er een lichtgrijze Mercedes stopte. Een man stapte uit en probeerde haar de wagen in te sleuren.

Het meisje sloeg de man in zijn gezicht en vluchtte naar het Centrum Vakopleiding aan de Anne Wadmanwei. Een medewerker alarmeerde de politie die meteen de hele omgeving afzocht, zonder resultaat. De man is richting de wijk Westeinde gereden.

Honderden asielzoekers op straat

In de provincie Groningen is er voor zevenhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers binnenkort geen opvang meer. Het betreft asielzoekers die niet voor het generaal pardon van voormalig minister Nawijn in aanmerking komen. Ook worden ze niet opgevangen door het COA, omdat ze uitgeprocedeerd zijn.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat de zevenhonderd mensen uitgezet gaan worden. De ervaring leert echter dat veel asielzoekers de illegaliteit induiken, omdat ze anders al die tijd op straat staan.

Een aantal hulporganisaties wil dit voorkomen door te zorgen dat er centrale noodopvang komt. De provincie en Groningse gemeenten kunnen zich vinden in het plan, en gaan binnenkort vergaderen over de lokatie waar de noodopvang komt. Behalve een geschikte lokatie zoekt men veel vrijwilligers, zodat de noodopvang in goede banen geleid kan worden.

Van Hoogdalem op een zijspoor

Marco van Hoogdalem (31) maakt momenteel géén deel uit van de selectie van Schalke'04 en dat is opmerkelijk want hij is al weer enkele weken hersteld van een heupblessure.

Zowel in de competitie als in de aanstaande wedstrijd in de UEFA Cup tegen Brøndby wenst trainer Jupp Heynckes hem niet in de ploeg. De verdediger komt zo lastig terug van zijn blessure.

Manager Rudi Assauer zei voorts verleden week voor tv, dat het met Van Hoogdalem nooit meer wat wordt. Dit terwijl Van Hoogdalem begin dit jaar nog een contract tot medio 2006 met Schalke'04 tekende.

De centrumverdiger blijft hoop houden. Hij speelde reeds zes seizoenen bij de koningsblauwen. Sportief gaat het Schalke'04 overigens niet best, de ploeg staat momenteel dertiende in de Bundesliga.

Motorrijder rijdt ruim 90 km per uur te hard

-peet-, Werik en ieniemini hadden ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Op de rijksweg A7, ter hoogte van Middenbeemster haalde een 23-jarige motorrijder uit Spanbroek met zeer hoge snelheid een videosurveillanceauto van de politie in. Hoewel de snelheid van de videoauto werd opgevoerd tot 210 kilometer per uur, bleef de motorrijder op de surveillanceauto uitlopen.

De politie-agenten schakelden collega's in een opvallende politieauto in die de motorrijder langs de weg opwachtten en aan de kant konden zetten. De man mocht direct zijn rijbewijs inleveren.

Nigeriaanse wielerkampioen doodgeschoten

Jan Houterman had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

De plaatselijke politie in Nigeria heeft de Nigeriaanse wielerkampioen Ibrahim Musa tijdens een schietpartij doodgeschoten. Naast hem werden nog twee passagiers gedood.

Musa negeerde een stopverbod bij een wegcontrole vlakbij de stad Lokoja. De Nigeriaanse wielerbond liet in een reactie weten dat 'ze mogelijk werden verward met gewapende dieven.'

Vier jaar cel voor moord met bijl

Bardo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 37-jarige T.H. uit Wagenborgen (Groningen) is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De man vermoordde in juni zijn 35-jarige echtgenote met een bijl. De rechtbank in Groningen acht de moord bewezen.

Volgens de rechter had de veroordeelde 'een duidelijke wil gehad om te doden'. "Er zijn momenten van bezinning geweest, er is bovendien bewust gehandeld en niet naar alternatieven gezocht." Deskundigen zeiden dat H. tijdens de moord verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechter heeft hiermee rekening gehouden en zodoende dus een minder zware straf opgelegd.

De man zou de vrouw vermoord hebben, omdat zij een buitenechtelijke relatie zou hebben met een man die zij via het chatten had leren kennen. Na zijn vrouw in haar slaap vermoord te hebben, sloeg hij met de bijl de monitor van de computer kapot. H. bekende de daad onmiddellijk na zijn aanhouding.

Te vroege Sinterklazen riskeren boete

Kav had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

In Deventer riskeren (hulp)sinterklazen die zich voor 5 december op straat vertonen een boete van 2250 euro of een gevangenisstraf van drie maanden.

Omdat het in Deventer traditie is dat Sinterklaas pas op 5 december wordt ontvangen, is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een straatverbod opgenomen voor (hulp)sinterklazen. Voorheen werd aan iedere (hulp)sinterklaas die zich te vroeg vertoonde een vermanende brief gestuurd namens de burgemeester, maar dit jaar is besloten om een zero-tolerance beleid aan te houden.

Hoofddocent bestuursrecht Van Geest van de Universiteit Nijmegen twijfelt over de haalbaarheid van het straatverbod. De straf staat volgens hem sowieso niet in verhouding tot het vergrijp.

'Vrouw beroofd na ongeval'

Werik had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Gistermiddag is in Beverwijk een 42-jarige vrouw uit Velserbroek aangereden. Toen ze de weg overstak, werd ze door een bestelbus aangereden. Vermoedelijk werd het slachtoffer daarna bestolen.

Na het ongeval liep een man op de vrouw af die haar op haar rug draaide waarna hij wat begon te "rommelen". Vervolgens liep de man weg om niet meer terug te keren. Vermoedelijk is de vrouw haar portemonnee kwijt.

De vrouw liep bij het ongeluk een hersenschudding op en diverse getuigen meldden dat de vrouw enige tijd buiten bewustzijn is geweest.

Automobilist veroordeeld tot 146 jaar

Bardo en Inevitable hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Mexico is vandaag een man die met zijn auto op een grote groep kleuters inreed, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 146 jaar. Bij de opzettelijke aanrijding kwamen twee kinderen om het leven en raakten 22 anderen gewond.

De aanleiding voor de daad was het feit dat de man door een dagelijkse ceremonie voor een kleuterschool zijn huis tijdelijk niet kon bereiken. Daarop stapte hij in zijn pickup-truck en reed met hoge snelheid in op een groep van meer dan honderd kleuters en leerkrachten. Een amateur-filmer heeft dit op video vastgelegd.

Straffen drugshandel EU gelijkgetrokken

De ministers van Justitie van de landen van de Europese Unie (EU) hebben afgesproken dat binnen de gehele EU dezelfde maximumstraffen voor drugshandel gaan gelden. Met de uniforme bestraffing moet voorkomen worden dat dealers zich verplaatsen naar het EU-land met de laagste straffen.

De Europese maximumstraf voor drugshandel komt te liggen tussen één en drie jaar cel. Als het echter gaat om erg veel of erg schadelijke drugs, wordt het tussen vijf en tien jaar cel. Bij een criminele organisatie is de maximumstraf minstens tien jaar.

Gevolg voor Nederland is dat de strafmaat voor het verhandelen van minder dan 30 gram drugs omhoog gaat naar maximaal één jaar (was één maand). Vooral Frankrijk en Zweden hadden die strafmaat liever opgetrokken tot anderhalf jaar.

De strafmaat van anderhalf jaar zou echter voor Nederland tot problemen hebben geleid inzake coffeeshops. Die zouden dan onder bepaalde internationale rechtsverdragen vallen en andere landen konden zich er dan mee bemoeien. Minister Donner wilde dat niet en bleef daarom vasthouden aan een maximum van één jaar. Hij moest wel beloven dat drugstoerisme harder zal worden aangepakt.

Donner verwacht dat er weinig verandert in de Nederlandse praktijk. ,,Als mensen door de hogere strafmaat afzien van drugs is dat winst. Maar wat betreft de vervolging door justitie verandert er niet veel''. Op dit moment doet justitie weinig aan de kleine handel in softdrugs, bijvoorbeeld vanuit coffeeshops.

Rugproblemen Van Nistelrooij

Wat gisteravond op sparen leek, blijkt bij nader inzien enige rugklacht te zijn. Ruud van Nistelrooij zat gister bij Panathinaikos-Manchester United de gehele wedstrijd op de bank.

Coach Alex Ferguson hield de spits langs de kant omdat hij tijdens de training last van de rug had gekregen. Het uitgangspunt -een punt was nodig voor kwalificatie- vormde geen reden om de spits op te stellen.

Van Nistelrooij zal overigens komend weekend wel weer in de topper tegen Chelsea op Stamford Bridge kunnen uitkomen. Arsenal leidt de Premiership titelstrijd op dit moment, Chelsea volgt de Gunners op een punt, Manchester United staat daar weer een punt achter.

Twee ton spaghetti bij promotie voetbalclub

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voetballers van de Siciliaanse voetbalclub Palermo hebben nu een extra reden om flink hun best te doen in hun wedstrijden. De burgemeester van Trabia, een plaatsje bij Palermo, heeft hen namelijk 2000 kilo spaghetti in het vooruitzicht gesteld. De voetballers hoeven daarvoor alleen maar te promoveren naar de Serie A.

Palermo is al meer dan dertig jaar niet meer in de Serie A gezien. In 1972 degradeerde de club om vervolgens nooit meer te promoveren. De burgemeester wil nu de topscorer van Palermo en de speler die in een promotieduel het beslissende doelpunt maakt ieder 1000 kilo spaghetti geven. De kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurt is aanwezig, de club gaat in de Serie B momenteel namelijk aan de leiding.

Vlaams Blok wil AEL laten ontbinden

In België wil het Vlaams Blok de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah laten ontbinden. Blok-leider Filip Dewinter dient daartoe een klacht in bij het gerecht op basis van de wet op de privé-milities*. Het Vlaams Blok meent dat de AEL zo'n privé-militie is omdat ze onder meer een eigen veiligheidsdienst heeft, burgerpatrouilles opzet en het feit dat de AEL mee aan de basis van de rellen in de Antwerpse wijk Borgerhout en andere zou liggen.

Opvallend is dat Dewinter zich in zijn juridische klacht tegen de AEL baseert op een politierapport dat hij in handen kreeg. Daarin zouden bewijzen staan die de beweringen van het Vlaams Blok onderschrijven.

-
* De Belgische wet op privé-milities zegt dat elke organisatie die geweld gebruikt of politie of leger wil vervangen, verboden is.

'Forlán, Beckham en Ronaldo'

Forlán, Beckham en Ronaldo hebben een ding gemeen. Allen scoorden gister een 'recordtreffer' in de Champions League.

Diego Forlán maakte de vierhonderste Europese goal van de Mancunians. Een belangrijke bovendien, weliswaar had Manchester United gister tegen Panathinaikos voldoende aan een punt voor plaatsing, de treffer die vijf minuten voor tijd viel was toch een extra opsteker voor de Engelsen (0-1).

David Beckham opende in de uitwedstrijd van Real Madrid tegen Olympique Marseille met een vrije trap de score. Het was de zeshonderste goal van de Madrilenen in de toernooien van de EC1 en Champions League.

Ook Ronaldo kon nog een recordtreffer vieren. Zijn doelpunt tegen Marseille was de tweehonderste Madrileense goal in de Champions League.

Woordvoerder Tuf Tuf Club opgepakt

In België heeft de politie de woordvoerder van de Belgische (Vlaamse) afdeling van de Tuf Tuf Club (TTC) opgepakt. Het gaat om de 36-jarige Willem Laurens uit Mechelen. De man wordt verdacht van het vernielen van een flitspaal in Werchter.

De flitspaal in Werchter werd op 1 november door vandalen vernield. Gistermorgen is een huiszoeking verricht bij de TTC-woordvoerder en daarbij werd volgens het parket bezwarend materiaal gevonden. Na het verhoor door de politiediensten werd Laurens voorgeleid bij onderzoeksrechter.

Volgens de Gazet van Antwerpen staat de TTC in Nederland bekend voor het vernietigen van flitspalen. Onlangs plaatste de club nog een foto van een net in brand staande Belgische flitspaal.

Volgens de Tuf Tuf Club is Laurens sinds drie weken actief als woordvoerder voor de Vlaamse TTC. Tijdens de intake-gesprekken zou hij uitdrukkelijk aan hebben gegeven tegen flitspaalvernieling te zijn.

[update] Bekentenis in zaak Maja Bradaric

Goran P., de ex-vriend van Maja Bradaric, ontkent bij de moord op de 16-jarige betrokken te zijn geweest. Dat heeft de advocaat van de 16-jarige jongen bekendgemaakt.

Goran P. is één van de vier verdachten die op dit moment vastzitten vanwege de moord, vorige week bij Nijmegen. Eerder meldde de Telegraaf nog dat Goran P. een gedeeltelijke bekentenis zou hebben afgelegd.

Gisteren werd opnieuw een verdachte in deze moordzaak aangehouden. De krant De Gelderlander meldt dat het gaat om een 15-jarige vriendin van Maja uit Nijmegen. Bij haar zou Maja op de avond van de moord zijn langsgeweest. Een andere verdachte, een 16-jarig meisje uit Winssen, werd gisteren weer vrijgelaten. Ze zou niets met de moord te maken hebben.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie weigert commentaar. Justitie zal pas vandaag meer openheid over de zaak geven.

Maja Bradaric werd gisteren onder massale belangstelling in Nijmegen begraven.

Update 12:50

Een 18-jarige jongen uit Beuningen en een leeftijdgenoot uit Nijmegen hebben bekend dat zij betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood van Maja Bradaric. Justitie zegt dat het motief voor de misdaad in de relatiesfeer ligt. Van seksueel misbruik van de vwo-scholiere is tot nu toe niets gebleken.

De advocaat van Goran P., mr. D. Moszkowicz uit Maastricht, zegt dat zijn cliënt de politie tekst en uitleg heeft gegeven over de gebeurtenissen. P. weet volgens hem weliswaar wat er op de bewuste maandagnacht is gebeurd, maar zelf zou hij daarin geen aandeel hebben gehad. Moszkowicz verwacht dat zijn cliënt spoedig vrijkomt.

Rafael van der Vaart nieuwe gezicht van Pepsi

Ajacied Rafael van der Vaart is vanaf 1 januari het Nederlandse gezicht van Pepsi cola. Gisteren heeft de voetballer daarvoor een meerjarig contract afgesloten. Eerder speelde Edgar Davids, als topspeler van Juventus, een rol in verschillende campagnes van Pepsi.

Ook in het buitenland zal de 20-jarige Van der Vaart te zien zijn in reclames. Hij maakt deel uit van Pepsi's wereldwijde campagne en zal daar naast andere wereldsterren een hoofdrol spelen. "Van der Vaart was voor ons de beste keus. Hij laat als geen enkel ander zien dat hij niet alleen een groots talent is, maar ook nu al, op deze leeftijd, de leider kan zijn van een team. Precies die mentaliteit past bij Pepsi", aldus Bernd Spelbos, marketing manager Pepsi-Cola in Nederland.

Obodai twee weken uitgeschakeld

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:
Anthony Obodai is voor twee weken uitgeschakeld. De middenvelder liep gister in de wedstrijd van Ajax tegen AC Milan een diepe vleeswond in de linkerenkel op.

Obodai (21) liep de diepe vleeswond op toen hij vlak na de 0-1 van Andrei Shevchenko een schot van Cafú blokte. Hij moest per brancard van het veld. Wamberto was zijn vervanger.

De Ghanees maakte daarmee gister een ongelukkig debuut in de Champions League. Trainer Ronald Koeman had hem een basisplaats toebedeeld. Zondag had Obodai al zijn debuut voor Ajax in de competitie gemaakt.

Rotterdam start imago-campagne

"Het beeld van Rotterdam moet beter." Dat zei Burgemeester Ivo Opstelten van de Maasstad gisteren tijdens een congres over city marketing in Rotterdam. "Als het imago niet in orde is, laten mensen Rotterdam aan zich voorbij gaan", aldus de burgemeester. Momenteel wordt een reclamebureau geselecteerd dat de campagne zal uitvoeren.

Rotterdam heeft een flinke imagodeuk opgelopen in de afgelopen jaren door een aantal negatieve gebeurtenissen, zo vindt directeur van Rotterdam Marketing Marianne Klein. "Zoals de discussie rond het spreidingsbeleid." Volgens Opstelten moet de campagne duidelijk maken waar de kracht van Rotterdam ligt. "Deze stad is jong van geest, altijd in beweging", gaf hij vast een voorzet.

De campagne zal een aantal jaren gaan duren.

Zendmast in Lopik opnieuw een kerstboom

Gerbrandytoren IJselsteinDe Gerbrandytoren in het Utrechtse IJsselstein (bij Lopik) zal dit jaar weer opgetuigd worden als kerstboom. De grote zendmast naast de snelweg A2 is de afgelopen twee jaar niet versierd met lichtjes omdat het exploitant Nozema teveel geld kostte. De Stichting Kerstboom heeft zich echter dit jaar ingezet het benodigde geld van 65.000 euro bijeen te krijgen. Zo hebben omwonenden van de zendmast een deel betaald.

Nozema zelf wilde eigenlijk iedere vijf jaar de mast versieren. Buiten dat het veel geld kost is het erg veel werk om de tuidraden van de mast vol te hangen met lichtjes. Maar met 375 meter hoogte zal de zendmast dit jaar opnieuw de grootste kerstboom van de wereld zijn. Wanneer de mast tijdens de kerstperiode voorzien is van 120 lampjes en een fel 'pieklicht', is hij bij helder weer zichtbaar van Hilversum tot Gorinchem.

Voorschotense jeugdcrimineel ontsnapt

Elquinto en Faculty hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Voorschoten is geschokt gereageerd op de ontsnapping van een 15-jarige Marokkaanse jongen uit het 'Jongeren Opvangcentrum' in Amsterdam. De knaap is verantwoordelijk voor een groot aantal delicten in Voorschoten waaronder ernstige bedreiging, seksuele intimidatie, afpersing, aanranding en diefstal. Tientallen jongeren zijn doodsbang voor de puber.

De jongen werd eind september samen met een vriend gearresteerd voor een relatief klein vergrijp. Na de aanhouding stroomden plotseling de aangiften binnen: de twee jongens bleken maandenlang tientallen jongeren in hun woonplaats te hebben geterroriseerd.

De 15-jarige knaap wist afgelopen maandagnacht het raam van zijn cel te forceren, klom op het dak van de inrichting en wist vervolgens ongemerkt van het terrein af te komen, meldt de directeur van de strafinrichting. Voor het raam zaten geen tralies. Ouders van slachtoffers zijn gisteren door de gemeente Voorschoten telefonisch op de hoogte gebracht van de ontsnapping. Burgemeester Verver van Voorschoten meldt dat de politie in het dorp 'op alle voor de hand liggende locaties' zoekt naar de voortvluchtige jongen.

Valse naam breekt A'dammer lelijk op

Een 30-jarige Amsterdammer zal zich nog wel eens bedenken voordat hij weer een valse identiteit aanneemt. De man werd afgelopen week aangehouden na een simpele verkeersovertreding op de Amstelveenseweg. Toen hij zijn alias opgaf werd hij onmiddelijk gearresteerd op verdenking van moord. De Amsterdammer had zich namelijk de identiteit aangemeten van ene Brown uit de VS, die internationaal gezocht wordt voor een moordzaak.

De Amsterdammer werd gelijk door de politie in de boeien geslagen en naar het bureau vervoerd. Daar wist de Amsterdammer niet hoe snel hij zijn ware identiteit moest onthullen.

De namaak mr. Brown is met een proces-verbaal voor zowel de overtreding als het opgeven van een valse naam huiswaarts gestuurd.

Robot vervangt receptioniste

ikke_ook submitte dit volledig herschreven bericht:

In Londen begint volgende week een robot aan haar baan als receptioniste in een hotel. De robot is gemaakt door masterstudenten van de opleiding Mechanische Techniek. De robot Inkha, wat staat voor Interactive Neurotic King's Head Assembly, werd al eerder aan het publiek getoond. Vanaf volgende week kun je haar dus echt tegenkomen in het hotel.

De robot is niet meer dan een mechanisch hoofd met felrode siliconenlippen op een blok. Dankzij cameraatjes kan ze anticiperen op de omgeving. De robot kan erg veel, zo kan ze mensen de weg wijzen, haar mening geven over het weer, complimentjes maken over kleding van gasten en ook kan ze voorover of achterover buigen als een gast dichterbij komt.

Dit alles gebeurt door 9 motortjes die gekoppeld zijn aan een kleine laptop. De meeste mensen die aan de receptie komen vragen de weg, aldus Ann Ainslie die de receptiedienst onderzoekt en runt. Als ze even niks te doen heeft verveelt ze zich en dat vertelt ze dan ook.

Het eerste idee voor de robotreceptioniste kwam in 2001. Nu, ruim 2 jaar later, kan de 12.057 euro kostende robot eindelijk aan het werk.


Kitesurfer overleden op de Maasvlakte

McGuyver, JH, J-rom, bordewolf, Danny, zildjian, FrEeZzE en Werik hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisterenmiddag is een 41-jarige man om het leven gekomen tijdens het kitesurfen op het Noordzeestrand bij de Maasvlakte. De man kwam om het leven doordat hij de controle over zijn vlieger verloor en tegen een houten paal op het strand werd geslingerd. Inzet van de traumahelicopter mocht niet meer baten. De houten paal maakt onderdeel uit van de afzetting van een naastgelegen beschermd vogelgebied.

Op deze site staan foto's van Ronald Verspoor, zoals de overleden man heette, en een ooggetuigenverslag. Ook is er een condoleanceregister ingericht.

Volgens ex-voorman van de Nederlandse Kitesurf Vereniging Hans Konermann is iedereen geschokt door deze gebeurtenis. Konermann zegt dat Verspoor een kitesurfinstructeur uit Spijkenisse was. Ooggetuigen vertelden hem dat het ongeval binnen een paar seconden gebeurd was. Het gebeurde toen hij nog op de wal stond. Waarschijnlijk heeft hij een fout gemaakt toen hij zijn board wilde pakken. Opeens werd zijn vlieger door de wind gegrepen en werd hij tegen de paal gesmeten.

Milieudefensie blokkeert ministerie

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

In Den Haag kunnen ambtenaren van Verkeer en Waterstaat de hele morgen al niet aan het werk. Milieudefensie houdt een actie tegen het opheffen van streekbuslijnen. Ongeveer 60 activisten hebben de voordeur van het ministerie gebarricadeerd met behulp van bushokjes en borden van reeds opgeheven lijnen.

Volgens milieudefensie zet de regering met de bezuinigingen bij het openbaar vervoer de reiziger in de kou; met deze actie laat milieudefensie de ambtenaren in de kou staan.

De ambtenaren krijgen als troost een kopje koffie aangeboden van de actievoerders. Op enige afstand van het gebouw staat een politiebusje om de boel in de gaten te houden, maar zoals het er nu naar uitziet zullen ze niet ingrijpen en zal de actie zoals gepland tot 11 uur deze ochtend duren.

Babysterfte Nederland hoogste in Europa

Nederland heeft in Europa het hoogste sterftecijfer van baby's rond de geboorte. In ons land sterven 7,4 op de 1000 baby's voor de geboorte. In de eerste maand na de geboorte sterven in Nederland relatief ook veel zuigelingen.

Volgens deskundigen is onder meer de hoge gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen zwanger worden, een mogelijke oorzaak van het slechte cijfer. Verder wordt in ons land vrij weinig prenataal onderzoek uitgevoerd. Dit leidt tot meer miskramen en sterfte door afwijkingen

Duitsland kent een foetussterfte van 3,5 op de 1000, België 4,5, Zweden 3,9.

Boosheid over vrijlating 'treinterreur viertal'

In Limburg is verbijsterd gereageerd op de vrijlating van vier Limburgse jongens van Marokkaanse afkomst, die maandenlang treinpassagiers via de intercom hebben geterroriseerd. Het viertal, (15, 17, 18 en 19 jaar), werd deze week in Weert in de trein opgepakt, nadat ze eerst alle moslims een fijn suikerfeest toewensten en daarna joden en vrouwen onder vuur namen.

Volgens de NS hadden de vier met behulp van een valse sleutel de intercom in de trein naar Maastricht weten te kraken. Maandenlang terroriseerden ze op die manier de treinpassagiers met leuzen als 'Hamas, hamas, alle joden aan het gas' en opmerkingen richting vrouwen die ze zouden verkrachten. Een speciaal team van de afdeling Bijzondere Taken van de Spoorwegpolitie hield hen al vanaf half oktober in de gaten na een regen van klachten.

Afgelopen dinsdag had een machinist er schoon genoeg van en zette de intercity om 14.45 uur stil bij het station in Weert en alarmeerde de politie. Die wist de vier, die zich agressief gedroegen, na hevig verzet met veel moeite te arresteren.

Politiewoordvoerder F. Zuiderhoek van het Korps Landelijke Politiediensten is verbaasd dat de vier zo snel al weer zijn vrijgelaten; de twee jongsten kwamen na een paar uur al vrij: ''Wij maken proces-verbaal op en sturen dat naar justitie. Maar wij hebben ons te houden aan de richtlijnen. Mogelijk krijgen de daders een trein- of een stationsverbod''. De vier hebben in ieder geval een proces-verbaal op zak wegens discriminatie en orde verstoring.

Loterijen mogen minder weggeven

Minister Donner van Justitie heeft verklaard dat, wat hem betreft, loterijen minder hoeven uit te keren aan goede doelen.

Donner wil dat de Postcode-, Sponsorbingo- en Bankgiro- loterij beter kunnen concurreren met de Staatsloterij. De Staatsloterij kan veel meer geld uitkeren aan prijzen.

De kamer vreest dat de goede doelen de dupe zullen zijn hiervan. Donner wil dat de verplichte 60% die nu naar goede doelen gaat 50% wordt, zodat de loterijen ook grote prijzen kunnen uitkeren.

Joden moeten bezit terugkrijgen van Duitsers

Binnenkort moeten honderden Duitsers hun huis of een stuk grond teruggeven aan joden. Dit is volgens deskundigen af te leiden uit een gerechtelijke uitspraak.

Een groep erfgenamen van joodse nazi-slachtoffers heeft van de hoogste administratieve rechtbank in Duitsland gelijk gekregen. Die eisten een stuk grond op in een dorp in de buurt van Berlijn. De vroegere joodse eigenaar werd erkend door de rechtbank. Hij is in 1936 door nazi's gedwongen zijn land te verkopen.

De groep claimt ook nog ruim 700 andere objecten in het dorp. De stukken grond, waarop inmiddels al gebouwd is, hebben een waarde van rond de 250 miljoen euro. Het merendeel zijn percelen van een landgoed die de joodse eigenaar vanaf 1933 verkocht of moest verkopen.

Gratis rookmelder voor studenten Maastricht

De Universiteit Maastricht geeft gratis rookmelders aan studenten om zo de brandveiligheid in studentenhuizen te vergroten. Vandaag wordt het eerste exemplaar overhandigd door Vice-voorzitter Anne Flierman van het College van Bestuur. Goede brandveiligheidsvoorzieningen zouden 'onlosmakelijk verbonden' zijn met brandveilig gedrag.

Vorige week raakten er vijf studenten licht gewond toen er brand uitbrak in een studentenhuis in Maastricht. Twee van hen hadden last van lichte ademhalingsproblemen. De andere drie raakten gewond toen ze van vijf meter hoog naar beneden sprongen.

Musical Review: Mamma Mia

Geheel blanco ging ik naar de voorstelling van Mamma Mia in het Beatrix Theater in Utrecht. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat te verwachten. Ik ben geen ABBA fan en ook nooit geweest. Toch was ik erg nieuwsgierig naar het verhaal van Mamma Mia, want hoe gebruik je 22 hits van ABBA in een musical die verder niets met ABBA te maken heeft? Ik ging zitten en liet het allemaal maar over me heen komen...



Honderden doden bij bootongeluk Congo

Er wordt gevreesd voor de levens van meer dan 100 mensen na een ongeluk met een veerboot in de democratische republiek Congo. Naar aanleiding van het ongeluk, dat plaatsvond op het Mayi Ndombemeer dat zo'n 400 kilometer ten Noord-oosten van hoofdstad Kinshasa ligt, worden honderden mensen vermist. Dat meldt de BBC vanochtend.

Het ongeluk gebeurde al dinsdag, maar doordat het meer nogal afgelegen ligt bereikt het nieuws de media nu pas. Over de toedracht van het ongeluk doen tegenstrijdige verhalen de ronde. Volgens Artsen Zonder Grenzen is er één boot gekapseisd en werden er zo'n 118 mensen dood uit het water gehaald. De congolese minister van gezondheid spreekt echter van een botsing tussen twee boten, met zo'n 200 tot 600 doden.

De Congolese overheid heeft een groep medici naar het gebied gestuurd, maar volgens een correspondent van de BBC is het niet aannemelijk dat deze nog in staat zullen zijn mensen van de dood te redden, omdat het ongeluk al dinsdag plaatsvond.

Van veerboten in de democratische republiek Congo is bekend dat ze vaak te veel passagiers vervoeren en ze slecht onderhouden worden.

Gijzeling Belgische directieleden beëindigd

De zes directieleden van Het Belgische bedrijf Sigma Coatings, die door hun personeel gegijzeld waren, mogen weer in hun eigen bed slapen. De gijzeling werd vannacht beëindigd nadat een akkoord was gesloten tussen de bonden en de fabriek.

Het personeel in de fabriek staakte al sinds begin vorige week. Toen afgelopen maandagochtend bekend werd dat zo'n 150 werknemers hun baan zouden verliezen, omdat de productie wordt overgebracht naar Oost-Europa, nam een groep werknemers de directie van het bedrijf in gijzeling, om zo een sociaal plan af te dwingen voor de aangekondigde ontslagrondes.

Cup a Soup is leukste radioreclame

De radioreclame 'Kamelen' voor 'Cup a Soup' is door de Nederlandse luisteraar uitgeroepen tot leukste commercial. Vanmiddag kreeg producent Unox daarvoor 'het Gouden DATje'. Voor deze publieksprijs konden Luisteraars van alle radiostations op de website Besteradiocommercial.nl een stem uitbrengen op hun favoriete radioreclame.

In de commercial is het bekende Unox echtpaar op vakantie. Wanneer de man twintig kamelen krijgt aangeboden voor zijn vrouw, reageert hij lacherig, echter bij het bod van 25 kamelen is de deal rond! Het thema van de campagne is 'ook scherp en alert op vakantie?' In 2000 en 2001 won Unox Cup a Soup de prijs ook al.

Naast Unox waren ook SIRE, Hans Anders, Citroén, Chello, BMW, Stichting Nederlandschoon, KPN. Shell en Bol.com genomineerd.

Drent middelpunt van internationale ruzie

De Drentse computerleverancier Hans de Vries is het middelpunt geworden van een internationale strijd tussen Microsoft en Lindows.com. Microsoft maakt het besturingssysteem Windows. Lindows maakt ook een besturingssysteem, maar dan op basis van Linux. Niet alleen de naam is bijna identiek aan Windows, ook het uiterlijk van het systeem op de computer lijkt op twee druppels water op dat van het populaire Microsoft-programma.

De Drent de Vries is de eerste leverancier in Europa die Lindows.com standaard op een nieuwe pc installeert. Aangezien Microsoft een rechtzaak tegen Lindows.com aan het voorbereiden gaan ze vrijdag langs bij het bedrijf. "Ik kreeg dinsdagochtend een telefoontje van Microsoft Nederland. Ze zijn in Nederland een rechtszaak tegen Lindows aan het voorbereiden en omdat Lindows hier geen vestiging heeft, wordt mijn bedrijf aangeklaagd. Ze komen vrijdag bij me langs", aldus De Vries.

Hij stuurde dinsdag meteen een mailtje met een verzoek om hulp naar Lindows-hoofdkwartier in San Diego en kreeg nog dezelfde dag een mailtje terug van topman Robertson. "Hij mailde mij dat hij hoogstpersoonlijk op het vliegtuig naar Nederland stapt en vrijdag bij het gesprek aanwezig zal zijn om mij te ondersteunen. Hij zegt er zelfs de viering van het Thanksgivingfeest met zijn familie voor op", klinkt de Drentse ondernemer beduusd.

Robertson richtte in 2001 Lindows.com op. Het bedrijf is met Lindows OS openlijk de concurrentie aangegaan met Microsoft.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.