Honderden doden bij bootongeluk Congo

Er wordt gevreesd voor de levens van meer dan 100 mensen na een ongeluk met een veerboot in de democratische republiek Congo. Naar aanleiding van het ongeluk, dat plaatsvond op het Mayi Ndombemeer dat zo'n 400 kilometer ten Noord-oosten van hoofdstad Kinshasa ligt, worden honderden mensen vermist. Dat meldt de BBC vanochtend.

Het ongeluk gebeurde al dinsdag, maar doordat het meer nogal afgelegen ligt bereikt het nieuws de media nu pas. Over de toedracht van het ongeluk doen tegenstrijdige verhalen de ronde. Volgens Artsen Zonder Grenzen is er één boot gekapseisd en werden er zo'n 118 mensen dood uit het water gehaald. De congolese minister van gezondheid spreekt echter van een botsing tussen twee boten, met zo'n 200 tot 600 doden.

De Congolese overheid heeft een groep medici naar het gebied gestuurd, maar volgens een correspondent van de BBC is het niet aannemelijk dat deze nog in staat zullen zijn mensen van de dood te redden, omdat het ongeluk al dinsdag plaatsvond.

Van veerboten in de democratische republiek Congo is bekend dat ze vaak te veel passagiers vervoeren en ze slecht onderhouden worden.